Kına Gecesi kına bitiminde tavuk alma adeti :)

ilaydahey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
6 Mayıs 2008
2.910
459
163
kızlar bursa yöresinde böyle bi adet var diğer yörelerde de vardır büyük ihtimal kınam küçük bi yerde olucak komşularda tutturdu tavuk alma yapıcaz diye bildiğim kadarıyla anlatayım
kızın yakın arkadaş akraba ne varsa toplanıp damadın sadıçlarını geziyolar 3 5 kuruş Allah ne verdiyse topluyolar kayınvalide de tavuk pişiriyo pilavla birlikte alıp dönüyosun ama tavuğu almadan önce damatla birlikte oynuyosun kapının önünde tanıdıklardan 2 si kılık değiştiriyo cümbüşlü bişey oluyo işte ama bende çekiniyorum utanıyorum alışık olmadığıma öyle şeylere çok güzel olucak büyük ihtimal ama
böyle adetleri olan varmı yapan eylenen :81:

Var canım....

Benim olmuştu...çokta eğlenceli olur...ama bizi evin içine davet etmişlerdi....

Tavuklu pilav tepsisi...hatta tatlı cinsi bişeyler....

Gelinin arkadaşları o gece kızın evinde kalırlar...sabaha kadar sohbet edip son defa birlikte olurlar..ve o yiyecekleri bitirirler.. :))

Ama, artık zor gibi...kimse o saatte gürültü istemiyor...yinede semte bağlı tabi...bazı semtler hoş görmeyebiliyor.

.

bende bursalıyım ve benimde olmuştu, çokta eğlenceliydi.
ama bizde pilav tavuk falan hazırdı, beklemedik. kapının önünde kocişle 2 oynadık aldık tavuklu pilavımızı döndük. daha sonrada erkek tarafı bize gelip baklava ve kola falan almıştı.

ne güzel ya böyle şeyler hatıra olarak kalıcak ilerde önemli şeyler
komik oluca kesin düşünüyorum kimi zaman nasıl olur diye kendi kendime bile gülüyorum
erkek tarafı o gece dönüşte mi geliyo baklava almaya biraz detaylı anlatın ya anılarınızı :90:

bide kapı kapı gezerken parayı kim alıyo her gittiğimiz yerde oynıcazmı gelin damat napıcak

önce biz tavuklarımızı alıyoruz, ardından evimize geçip erkek tarafını bekliyoruz. onşarda darbukalarla flan gelip kız evinin kapısında küçük bi eğlence yapıyolar. 15-20 dk onlarla orda oynayıp bi tepsi baklavayı veriyoruz ve gidiyolar. ama bizde kapı kapı dolaşıp para olayı yoktur mesela:)

bide erkek evine tavuğa gidince gelini saklarlar, damat arayıp bulsun diye:) kızı kolay alamasın diye zorluk çıkarılır güya
çok eğlenceli adetler bunlar kızlar, Rabbim gönlünüze göre yaşamayı nasip eder inş.

evet canım gelini saklama olayı bizdede var
damadın sadıçlarının evleri yakın akrabaları falan geziliyo darbukayla para topluyosun sonra toplanan para paylaşılıyo gezenler arasında :90:

ne güzel adetler varmış ne eğlenceli valla
bizde hiç böyle şeyler yok bi tek herkesin yaptığı şey; gelin sandığına oturup para isteniyo o kadarcık:44:

evet canım buralarda da kalmadı aslında
bizde bu adetlere uzak kaldığımız için değişik bişeyler olsun istiyo ailem komşular
özellikle komşular çünkü ben bu tarz şeylere aaa olurmuymuş hayatta yapmam böyle şeyler mi kaldı diyen bi insanım :86: fazla büyük konuşmucaksın onu anladım hatta değişik fikirler bile var akılımızda madem adet yapıcaz tam yapalım dedik annelerimiz bilir eskiden tümbekçiler varmış böyle orkestra nerde romanlar gelip tümbek şu zilli bişey var ya yuvarlak onu çalıyolarmış bizde bulabilirsek kaldıysa öyle bişey düşünüyoruz

canım bende bursalıyım daha evlı degılım ama her dugunden sonra adettır muhakkak tavuk alma olur burda.ama artık senın dedıgın gıbı kapı kapı gezıp para toplama vs yok cunku ınsanlar rahatsız oluyor anca koylerde var bu kadar uzun tutma. kalabalık yerlerde ıse once kız tarafı damat evıne gıder. gelın saklanır damat onu bulup getırır bı gusel kapının onunde oynanır.bı kac kısı degısık kılıklara gırer mesela erkek bırı gelın olur. kadın bırı erkek kılıgına gırer. bırısı cıngene kılıgına gırer vs... daha sonra oyun esnasında tavuk ve pılavdan once kahve getırın su getırın falan fılan bısıler ıstenır onları hep kılıga gırenler ıster.daha sonra tavukla pılav ıstenır eve donulur. aynı sekılde erkek tarafıda gelır onlarda alırlar. kız tarafında kızın arkadasları oturur yer sohbet ederler erkek tarafındada erkegın arkadasları.cok eglencelı olur. herkese tavsıye ederım

sağol tatlım baya ayrıntılı yazmışsın benim kınamın olca yerde köy gibibi yer zaten baya şamatalı olcak gibi

sağol tatlım baya ayrıntılı yazmışsın benim kınamın olca yerde köy gibi bi yer zaten baya şamatalı olcak gibi

benimdüğünüm seneye haziranda olacak
ben bursa doğumluyum ama artık kocaelide yaşıyorum nişanlımın ailesi istanbulda tavuk almayı çok istediğim halde yapamayacağım çünkü gece vakti kocaelinden istanbula gidemeyeceğiz

tavuk almalar çok güzel oluyor çok zevkli ama artık belediyeden izin alınarak yapılıyomuş geçe 3ü buluyo çünkü bu olay genellikle çingen gelin ve damat oluyo çok eğlencelei ama bende yapamıcam :2:

benım annemde bursalı ve bız bursada dugunlerımızde halen yapıyoruz tavuk almayı cokda eglenceli geciyo ben kılık degiştirip cok oynamıstık :) onlar bizden mani ister biz mani söleriz sonrada biz bişeyler isteriz sırayla kahve ısterız kahve pisirtiriz kola kuruyemiş sigara vs. sıralarız en son da tabuklu pılavımız gelır ama bız tavuklu pilavı ıstedıgımızde bızden 30 tane mani soleyın demıslerde ne uydurcagımızı sasırmıstık ama sonunda aldık cok guzel bi adet ben istanbulda oturuyorum oturdugum yerde yapma ımkanım olsa kesınlıkle yapardım evin içinde agarlamak aynı tadı vermıyo onu kapının onunde yapıcaksın olesı daha eylenceli

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…