kıl koparma hastalığı(trikotillomani)ne yapmalıyım

Nehirrr2013

Üye
Kayıtlı Üye
23 Ağustos 2013
68
0
6
İzmir
arkadaşlar benim kardeşim 14 yaşında trikotillomani hastası kirpiklerini koparıyor.Uzun süreden beri kirpiklerini koparıyor ve sorduğumuzda cevap vermiyor tersliyor.Bi kaç gün önce bana açıldı kirpiklerimi koparıyorum kendimi tutamıyorum dedi.Çok utanıyorum ama elim gidiyor bişy yapamıyorum dedi.Psikiyatriye gidecez ama sizce kardeşime ne söylesem ne anlatsam onun bilinç altına etki eder ve kendini tutabilir???

bende de, trikotillomani (vücuttan saç,kıl, tüy koparma) var, saçlarımı koparıyorum ve "koparma şunları" diyenlere direkt dalasım geliyor
trikotillomani, bir takıntı, bir "kendine hakim olamama (dürtü kontrol bozukluğu)" durumu. o yüzden kişi, eline hükmedemiyor ki saçını, kaşını yolmaktan geri dursun. inanın, ellerim benden değilmiş gibi oluyor, sanki o el bana rağmen gidip saçı koparıyor o yüzden "koparma şunları" diyenlere kızıyorum, halimden anlamadıkları için.

çözüm ise sadece psikolog (veya benim gibi şanslıysanız arkadaşınız olan psikiyatrist) ve direktiflerini izleyecek olan kişide bitiyor. çevrenin telkini bir işe yaramıyor

ben yapma demiyorum anlıyorum çünkü onu. hani yazmışn ya arkadasiniz olan psikiyatrst diye demek arkadasinin konuşması seni etkiliyor. ben kardeşime ne soyleybilirim yani? bu arada kaç yaşındasın ? kardesim psikolog ne yapabilir yine düzelmm diyor biraz umutsuz. Psikiyatrinin etkisi oluyor değil mi

Son düzenleme:
bence kesinlikle bi psikiyatri kontrolünde olmalı benim kızkardeşim de saçını yoluyodu bi bölge sırf o yüzden kelleşmişti hatta ama psikiyatriden sonra bıraktı bu alışkanlığını sana tavsiyem bu inşallah bırakır bu alışkanlığını

psikolog yada psikiyatrist konunun uzmanı olduklarından, kıl koparmanın tam olarak sebebbini bulmada yararlı oluyorlar. bazen geçici stres, sıkıntı sebep olurken bazen de (benim gibi) stres yokken sırf elini nereye koyacağını bilememe sebep olabiliyor. bir uzmana gitmek o açıdan faydalı. zaten tam olarak ne sebeple kıl koparıldığının bulunması tedavinin yarısı. hastanın kendisine sorarsanız, ne faydası olacak ki diyebilir gerçekten. çünkü insanın eline hakim olamaması ve istemdiği şeyleri yapması, önüne geçilemez korkunç bir hastalık gibi geliyor kendine

peki kız kardeşin kaç yaşında ve kaç yaşından beri koparıyordu

peki kız kardeşin kaç yaşında ve kaç yaşından beri koparıyordu

şuan 13 yaşında 11-12 yaşlarında koparıyodu kafasının tepesi resmen kelleşmeye doğru gidiyodu ki farkettik biz de sonra bize açıkladı onun da çok yakın bi arkadaşı koparıyomuş kız kardeşim de ondan edinmiş bu alışkanlığı şuan bıraktı işte çok şükür

benim ikiz olan kuzenlerim var. onlardan birinde olmuştu bu problem. saçlarının döküldüğünü sandık kendisi de saklamıştı bi süre. sonra ortaya çıktı saçlarını kopardığı. akşamları tuvalette ya da yalnız kaldığı herhangi bir anda saçlarını koparıyormuş. bi yerde duymuştum insan kendine kızdığında bu tarz davranışlar gösterirmiş diye. sonra bi şekilde toparladı konuştular vs. bıraktı ve yeniden çıktı saçları. 11-12 yaşlarındaydı bunu yaptığında. bir takım problemleri olduğunu tahmin ediyordum örneğin göğüsleri çıkmaya başladığında ikisi de çok utanıp aşırı derecede gizleme eğilimi duyarlardı asla sütyen giymezlerdi. sonra düzeldiler. ergenliğe bağlı bi durumdu onun ki biraz da sanırım.

selam kizlar k.bakmayin rahatsiz ediyorum ama sunu demem lazim benim yasim 17 ve buyuk bir depresyonun sonunda saclarimi koparmaya basladim gecen sene kis zamaniyi saclarimi ylardim ellerim kendi kendine yapoiyordu yani söyle deyim kafamdaki saclarin yarisi gitmisti kel olmustum resmen 2 ay sonra annem fark etti ama piskologa bu yasadigim ulkede asla ama asla gidemem avrupada yasiyorum neysem simdi sorunlarim yavas yavas gitmisti 2-3 ay hic oynamadim saclarim cikti duzeldi ama bu son iki gundur cok yoluyorum napacam ben ya geri geldi elimi tutamiyorum elim sacima gitti icin de daha kolay kopuyor piskologa gidemem annemgile de diyemem bana kizip duruyiorlar zaten elimi sacimda görunce yapma diyorlar ya sanki ben yapmak mi istiyorum tabiki istemiyorum ama elim bu son 2 gundur sacimda bugun 15--20 koparmisimdir napacam ben yaaaaa (((

Klomipramin ve SSR tipi bir antidepresan alman,saçını yolarken duydugun hazzı tersine çeviricek şekilde kendini eğitmen lazım,yani elin kafana gittiğinde orada yolunucak saçları seçtiğinde hemen onun yerine yapıcak başka bişiye yönlendir kendini.Kendini izle en çok ne zamanlarda saçlarını yoluyorsun not et bunları,sonrada iyileşmen açısından değerlendir. Bir de depresyonla baş etmeyi öğrenmelisin.Geçmiş olsun.

4.sinifa gidiyordum neden basladi nasil oldu hic bilmiyorum tum kirpiklerimk 2 gunde yolmustum. Okul hayatimda herkez igrenerek bakti gozlerime kalem cekmeyi bile bilmiyordum. Babam kalp ameliyati oldu cok duskunum babama. Sanirim o yuzden etkilendim bilemiyorum, suan 23 ysindayim ve hala yoluyorum cok denedim uzatmayi uzadilar ve tekrar yoldum yillardir hep bole devam etti suan hala yok stresim skintim yok fakat yolmayinca kirpik diplerim sizliyo tamamen aliskanlik oldu napcam bilmiyorum sozluyum saqolsun bu konuda hic bisey demedi kalem cekiyorm dikkatli bakmadiklari surece belli olmuyor fakat gozlerim yesil ve guzel bi renk bu yuzden herkes cok dikkatli bakiyor buqun tekrar uzatmaya niyetlendim cok istiyorum. Sadece kirpik deqil kaslarimda yok yoluyorum ve tirnaklarimida yiyorum. Etrafimdakiler kendimi cirkinlestirmek icim elimden geleni yaptigimi soyluyor gercektende ole napmaliyim bilmiyorum. Psik. Gitmeyi dusunyorm.benm qibi olup savasta galip gelen varmi ?

Kirpik bakımı alın tamamen kopardıgında ne hale gelecegını uysalca asla kızmayarak gosterın ılaclar bır ıse yaramaz Dürtü paniksel bişey bu üzülen içe kapanıklar daha cok kendınden cıkarıyor acısını dısa donmesını saglayın pskolojık bısı

Hala devam edıyomu canım bendede var boyadan yanınca dürtüsel üni son senesi başladı illet bir hastalık kazısan dahi aklına gelirse gecmıyo ılac faydasız en iyisi kendini eğitmek umarım eski yazındır düzelmiştir ama saç kayıpların varsa yada güçsüzse Vichy serum var neogenic ve şampuanı baya faydalı bosluklara elin her saca gittiğinde film falan izle boş durma

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…