KIBRIS HAKKINDA HER ŞEY 2

Daha önce hiç Kıbrıs'ta bulundunuz mu?


  • Ankete Katılan
    10

aslierdn

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2018
2
4
32
Merhaba:)

Bu yazımda sizlere elimden geldiğince Kıbrıs hakkında yardımcı olmaya çalışacağım. Eğer ilk defa Kıbrıs'a geliyorsanız burada işinize yarayacak birçok şey olduğunu göreceksiniz. Onun için yazımı mutlaka okumalısınız.





1.)Kıbrıs'a Geliş

Kıbrıs'a gelmek için 2 seçeneğiniz var. İlki Mersin Taş ucu'ndan gemiyle gelebilirsiniz. Ve bildiğim kadarıyla 23.04.2018 de Hatay ve Antalya seferleri de açılacakmış. Eğer oralardan gelecekseniz de yine deniz yolunu tercih edebilirsiniz. İkinci seçeneğiniz ise tabiki uçak. Eğer hava yolunu tercih edecekseniz Kıbrıs'ın tek havalimanı olan Ercan Havalimanı'na ineceksiniz.




2.)Pasaport Gerekli mi?

Kıbrıs'a isterseniz pasaportunuzla ya da kimliğinizle gelebilirsiniz. Ama ben kesinlikle kimliğinizle gelmenizi tavsiye ederim. Çünkü pasaportla gelmenizin hiçbir faydası olmayacak aksine size zararı olacaktır. Pasaportunuzda KKTC mührü olduğu zaman Yunanistan'a ve Yunan adalarına giriş yapamıyorsunuz. Ve yine pasaportla girdiğinizde yurtdışı çıkış harç pulu ödemek zorundasınız. Onun için ben size kimlikle giriş yapmanızı tavsiye ederim. Kimlikle giriş yaptığınızda polis kontrol noktasında Kıbrıs polisi size en az 1 aylık vize verecektir. Size verilen giriş-çıkış kartınızı Kıbrıs'tan tekrar çıkış yapana kadar asla kaybetmemeniz gerekiyor.


(Kıbrıs giriş-çıkış kartı)

3.) Ulaşım Nasıl Sağlanır ?

Havalimanından çıktıktan sonra gideceğiniz yere ulaşımı 4 farklı yolla sağlayabilirsiniz:

a.) Kıbhas (Kıbrıs havalimanı servisleri) : Havalimanından çıktıktan sonra sola döndüğünüzde zaten Kıbhas' ın ofisini göreceksiniz. Kıbhas ; Girne, Lefkoşa ,Mağusa, Güzelyurt ve Lefke'nin merkezine ulaşım sağlıyor. Gideceğiniz yere ofisten biletinizi aldıktan sonra gidebilirsiniz. Girne için ücreti 17.5 tl. Yalnız her saat Kıbhas bulunmadığı için gelmeden önce aşağıdaki linkten Kıbhas saatlerini kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Not: Kıbhas'ta koltuk numarası bulunmadığından biletinizi aldıktan sonra istediğiniz yere oturabilirsiniz:)



b.) Taksi : Havalimanın çıkışında bekleyen taksilerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Girne için ücretler 110 tl den başlıyor sizin anlaşmanıza göre değişiyor:)

c.) Pick-up: Pick up sizi havalimanından alıp gideceğiniz yere ulaşımı Vito tarzı araçlarla sağlayan bir ulaşım şeklidir. Gelmeden 14 saat önce internet üzerinden rezervasyon yapmanız gerekli. Uçuş kodunuzu giriyorsunuz ve onlar sizi uçağınızın iniş saatine göre havalimanının önünden alıyorlar gideceğiniz yerin kapısının önüne kadar ulaştırıyorlar. Araçta genelde sizin haricinizde en fazla 6 kişi bulunuyor. Eğer başka yolcu olmazsa bazen tek bile olabilirsiniz. Girne için fiyatı 35 tl idi. Aşağıdaki linkten pick up hakkında bilgi alabilir rezervasyon yapabilirsiniz.

https://www.pickupnorthcyprus.com/

d.) Araç kiralama: Kıbrıs'ta ulaşım biraz problem olduğu için araç kiralamak hem maddi açıdan size fayda sağlayacaktır hem de dilediğiniz gibi Kıbrıs'ı rahatça gezebilirsiniz. Anlaşmanıza bağlı olarak kiraladığınız yere aracı isterseniz havalimanına kadar da getiriyor. Biz geçen ekim ayında ailemle birlikte günlük 90 tl ye araç kiralamıştık. Ortalama bu fiyatlara güzel bir araç kiralayıp Kıbrıs'ın güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Araç kiralamak için Türkiye ehliyetiniz yeterli olacaktır. Sizi tek zorlayacak şey trafiğin soldan akıyor olması ve direksiyonun sağda bulunuyor olması olabilir ama ada araba kullanmak zor olmadığı için buna da kısa sürede alışacağınızı düşünüyorum.

4.) Ne yenir ?

Kıbrıs'a geldiğinizde Kıbrıs'ın yöresel yemeklerini tatmadan asla dönmemelisiniz. İşte bunlardan bazıları:

Magarina Bulli ( Hellimli Tavuklu Makarna)



Molehiya : Molehiya yemeği Kuzey Kıbrıs mutfağında, doğada bulunan molehiya otunun yaprakları ile yapılan bir kış yemeği çesididir. Molehiya ise, Akdeniz ikliminin egemen olduğu yerlerde yetişen, geniş yapraklı, yaprakları tüketilen bir bitkidir. Kıbrıs'ta oldukça popülerdir.



Şeftali Kebabı: Asıl adı 'Şef Ali ' kebabıdır. Fakat günümüze Şeftali Kebabı olarak gelmiştir. Kıbrıs'a özgü bir yemektir. Koyun veya keçinin 'gömlek' de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.



Kleftiko: Kıbrıs'ın geleneksel lezzetlerinden biri olan Fırın Kebabı, Kıbrıslı Türklerin misafir sofralarına koyduğu ve değer verildiğinizi anladığınız bir yiyecektir. Kıbrıs ovasında ve Beş parmak dağlarında taze kekik otlarla beslenen, oğlak ve kuzu etlerinden yapılan ve her evin önünde kebaplık taş fırınların içinde ağır ateşte kendi öz suyu ile pişirilen lezzetli bir ana yemektir.





Ceviz Macunu: Cevizin en taze yeşil halinden yapılan macun, fabrika işi olmayıp, doğal olarak elde yapılıyor. Cevizin, tüm vitaminlerinden faydalanmayı sağlayan bu macun tatlı olarak yemek sonralarında, kahve yanında ikram edilip ve sabah kahvaltılarında tüketiliyor.




Hellim: Hellim, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.






5.) Nerede Yenir ?

Sizlere kendimin de tecrübelerine dayanarak Kıbrıs'a geldiğinizde kahvaltı etmek ya da yemek yemek için gidebileceğiniz birkaç mekan tavsiye edeceğim.
Eğer ki organik bir kahvaltı istiyorsanız ve bu kahvaltıya yeşillikler içinde bir yerde etmek istiyorum diyorsanız mutlaka Eminağa Garden ve Babil Bahçelerini ziyaret etmelisiniz.




Babil Bahçesinde de yeşilliğin içinde kahvaltınızı edip, ardından bahçesini hatta bahçe değil mini Botanik Park diyebilirim :) Bir sürü çiçek ve kaktüs çeşidini görüp bir sürü fotoğraf çekebilirsiniz .





Eziç Restaurant: Girne'de 2 şubesi bulunan Eziç'te hem kahvaltı edebilir aynı zamanda Kıbrıs'a özgü yemekleri de tadabilirsiniz. Zengin menüsüyle dünya mutfağından da birçok çeşit yemeği barındırıyor. Deniz kenarında bulunanı tercih etmenizi tavsiye ederim. Böylece deniz manzarası eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz:)




Kıbrıs Evi: Girne Harbour'da bulunan Kıbrıs Evi'nden eşsiz Girne Limanı manzarası eşliğinde Kıbrıs'a özgü tatları deneyebilirsiniz:)





Arcway Restaurant: Girne Zeytinlik'te bulunan Archway Restaurant'ta yine Kıbrıs'a özgü tatları deneyebilir, kahvaltı edebilirsiniz. Girne manzarasıyla birlikte güzel vakit geçireceğiniz mekanlardan bir tanesi.


Yorgo Kasap Restaurant: Koruçam'da bulunan bu restaurantta patatesle pişirimiş kuzu eti( Hırsız kebabı) yiyebilirsiniz. Bir Maronit köyü olan Koruçam'ı da böylece ziyaret edebilirsiniz. Sahibi Yorgo isimli Rumlaşmış bir Hristıyan.Arap imiş. Şimdilerde kızı Maria işletiyor.



5.) Nerelerden Alışveriş Yapılır ve Hediyelik Olarak Ne Alınır?

Kıbrıs'a geldiğinizde hediyelik olarak alkol, hellim, Kıbrıs kahvesi, ceviz macunu, Kıbrıs tarhanası, Molehiya, hediyelik magnet, kupa vb. ürünleri bir de İngiltere'den gelen bardak, tabak, kahve takımları,İngiliz çayı alabilirsiniz. Kıbrıs'ta yurt dışından da gelen birçok çikolata ve çay çeşidi bulunuyor. Dilerseniz bunlardan da alabilirsiniz.

Kıbrıs'ta alkol fiyatları Türkiye'ye göre çok daha uygun fiyatlı olduğundan gelen birçok turist burdan alkol almayı tercih ediyor. Ben size alkolünüzü Kıbrıs'tan almanızı tavsiye ederim Duty Free den almaktansa. Çünkü Duty Free de fiyatlar Kıbrıs fiyatlarına göre daha pahalı oluyor. Eğer Girne'ye gelecekseniz Ertan Marketten veya yine aynı caddede bulunan diğer alkol satan dükkanlardan almanızı tavsiye ederim. Ama sigara fiyatları Duty Free de Kıbrıs'a göre daha uygun. Eğer sigara alacaksanız Duty Free den alabilirsiniz.

1001 Çeşit'ten de yine alışveriş yapabilirsiniz. Girne, Mağusa ve Lefkoşa'da şubeleri bulunuyor. Burda da yine züccaciye ürünlerinden, alkole ve yiyecek ürünlerine kadar her şey satılıyor.

Girne'de Ordu Pazarı'ndan alışveriş yapabilirsiniz. Özellikle magnet, anahtarlık,ceviz macunu,hellim gibi şeyleri çok daha uygun fiyata alabilirsiniz.

Mr. Pound'da Kıbrıs'a geldiğinizde alışveriş yapabileceğiniz yerlerden biri. İngiltere'den gelen ürünlerin satıldığı bu yerde hediyelik eşyadan kozmetiğe aklınıza gelebilecek her şey mevcut. Bir çeşit Türkiye'de bulunan bir milyoncululara benziyor. Şimdilik her şey 7 tl fakat pound un artışına göre fiyatlarda da zam olabiliyor.

Benim aklıma gelen şeyler bunlar. Elimden geldiğince birçok şeyden bahsetmeye çalıştım. Eğer merak ettiğiniz ve benimde de atladığım şeyler olursa bana Instagram hesabımdan veya burdan mesaj yazarak ulaşabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Kıbrıs'a gelecek olanlara iyi tatiller :) Aynı zamanda bu yazımın videosunu da instagramda bulunan linkten izleyebilirsiniz. Hesap adım: erdennasli
 
Merhaba yazınızı çok beğendim emeğinize sağlık. Bu anlattıklarınız günübirlik gezi için çok güzel ama gittiğimizde bir gece de olsa kalabileceğimiz butik oteller yahut uzun yaz tatili için kalınabilecek lüks oteller nelerdir var mı tavsiyeleriniz?

Gemi ile gittiğimizde ulaşımla ilgili bilgi yazmamışsınız. Sanırım limandan ulaşım merkeze daha kolay. Onunla ilgili de minik bir bilgi alabiliriz.

Son olarak gemi ile geçişte araç götürülüyor mu? Arabalı vapur olursa kendi arabamızla gidebilir miyiz? Teşekkür ederim:)