'KEŞKE' nin vücuda verdiği zarar

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU3

Ziyaretçi

İnsanın sınırlı ve kısacık ömründe ruh sağlığına düşman olan ve onu tehdit eden kelimeler var mıdır?

İzzet Taşkıran’ın haberi

İnsanın sınırlı ve kısacık ömründe ruh sağlığına düşman olan ve onu tehdit eden kelimeler var mıdır? Moral FM Yorumcusu Prof. Dr. Nevzat Tarhan yurt ve dünya gündeminin biraz dışına çıkarak bu soruyu Hayata Dair programında cevapladı.

“Düşman kelimeler farkında olmadan kullananların hayat enerjilerine ve entelektüel birikimlerini boşa harcamalarına sebebiyet verirler” diyerek söze başlayan Prof. Tarhan, günlük hayatta sıkça kullandığımız ‘keşke’ kelimesinin ruh dünyamızda içerdiği anlamı şöyle özetledi:

“KEŞKELER HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIR”

“Aslında bu kelime insanın geçmişte yaşadığı şok, travma ve hatalarından dolayı pişmanlık duyduğu konularda kullanılır. Özellikle çevresiyle girdiği insani ilişkilerde fırsatlar kaçırılınca söylenir. ‘Keşke’ kelimesi kişinin değiştiremeyeceği konuda acı çekmesini ifade ediyor. Bu kelime başarısızlık ve kendini kötü hissetmeyle çok yakından ilgilidir. Geçmişinden kaçan ruh haliyle ilgili sorunların bir göstergesidir. Böylece ağrı ve sızıyla ilgili vücuttaki hastalıklara davetiye çıkarılır. Bunu gidermek için keşke kelimesiyle ilgili kişinin kendisine farkındalık testi yapması gerekir. Çünkü başarısızlıkların sebebini ortaya koymakta insanın geleceği için bir başarıdır. Psikolojide kendi kendine yardımın en iyi yollarından biri davranışların sorgulanması olarak gösterilir.”

“ACABA VÜCUDA ENERJİ VEREN AKÜLERİ ZAYIFLATIR”

Ünlü Psikolog, hayatımızı tehdit eden ikinci kelime olarak nitelediği ‘acaba’ kelimesini sıkça kullandığımız takdirde vücuda enerji veren aküleri zayıfladığına dikkat çekerek bazı filozofların bundan kurtulmak için mermer üzerine ‘bugün’ kelimesini yazdıklarını söyledi.

Prof. Nevzat Tarhan, bugünden kaçışı simgeleyen ‘acaba’ hakkındaki konuşmasına şöyle devam etti:

“Hayatımızı tehdit eden bir diğer benzer kelime ‘acaba’dır. İnsan geçmişini ve geleceğini ilgilendiren konularda belli bir süre düşünebilir. Bu süre ihtiyaç duyulduğunda yarım saate kadar çıkabilir. Fakat bunu saatlerce yaptığınız zaman bir bakıma vücuda enerji veren aküyü zayıflatırsınız. Çünkü düne takılıp kalırsanız bugün yapılması gereken şeyleri yapamazsınız.”

“Bazı filozoflar mermerin üzerine bugün yazıp hayatıyla ilgili keşkeler ve acabalar aklına geldiği zaman hemen bunu hatırlayıp kendilerini gelecekle ilgili konumlandırdığını biliyoruz. Hayattaki başarısızlıklarımızı 'Nasıl başarılı olabirim?'e çeviririz sorusu çok önemlidir. Eğer böyle olmazsa yıllar geçse de negatif ve kaygılı bir insan ortaya çıkar. Çünkü bizi olumsuz etkileyen olaylar değil olayları nasıl karşıladığımızdır. Bu nedenle hayatımızda keşke ve acaba gibi kelimelerle uğraşmak yerine enerjimizi doğru şekilde kullanmak daha akıllıcı olacaktır
Alıntıdır

hayatımızda keske ve acabalar oldugu surece..
ozlem duydugumuz seyler gerceklesmıyor..:çok üzgünüm:
sanırım bunlardan kaybedıyoruz..
balkafam saol paylasımın ıcınŞeniz

keşkeleriniz ve acabalarınız olmaması dileğiyleeeeeeeeeeeee

Güzel bi yazı .. hayatmda hep keşkeler olmuştur ama hayırlısı böyleymiş diyip fazla kurcalamadım ..
şuan içinizden ne geçiyorsa kabul olsun inşallah
:Saruboceq:

Acaba hamile kalıcakmıyım?

Acaba yumoş çatladımı ?

Acaba bu ayda gebe kalamadımmı?

Keşke bende gebe olsam?

Keşke böyle olsam ,şöyle olsam.

acaba !keşke!
Benim dinazor arkadaşlarıma sesleniyorum.Biz bu kafa ile zor gebe kalırız.Herşeyin negatifini çekiyoruz kendimizee bilmeden..Uzaklaşmadığımız sürece bu bebe sevdamız devam edicekşakkıdı

balımm çok güzel bir konu açmışsın canım sana sonuna kadar katılıyorumm "keşke" en nefret ettiğim kelimelerden biri ama gel görki tüm yaşantımız bu kelimeler üzerine kurulu..inşallah biran önce çıkartabiliriz hayatımızdan:Saruboceq:

alkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkis

katılıyorum sana balcım..
hocanında dedıgı gıbı akulerı zayıflatıyoruz

keskelerlede herseye davateye cııkartıyoruz..
acaba bu ay gebe kalcakmıyım...
ıste burda bıtırdım olayı...:gitme::gitme:
yanı gelcek ay gebe kalma sansımzı azalıyor..zaten beynımızde bıtırıyoruz herseyı

ne güzel bir paylaşım olmuş.teşekkürler balsurat + rep
artık daha da dikkat edeceğim.

Balım çok güzel bi konuya parmak basmışsınalkisalkisalkis
aferin sana
ben hergün onlarca kere keşke derim
çok saçma şeyler için bile "tüh keşke öyle yapmasaydım" derim
aslında ne saçma dimi
olan olmuş artık
önümüze bakmak lazım

aslında benimde en çok kullandığım keşke okusaydım,keşke evlenmeseydim,keşke ilk sene korunmasaydım aslında keşkelerin hiç bir faydası olmayacağını biliyorum boşboşuna kendimi üzüyorum.insanların alnına ne yazıldıysa onu görüyor.bizim için hayırlı olanı rabbim nasip ediyor..

eskiden benim de çok fazla kullandığım iki kelime aslında ama okuduğum bir kitapta buna benzer bir yazı vardı ve çok etkilemişti beni o gunden beri elimden geldiğince kullanmıyorum bu iki kelimeyi hayatımızda keşkelerimiz ve acabalarımız daha az olsun gerçekten keni kendimizi daha çok yıpratıyoruz

Keşkenin vücuda verdiği zararları iyi bilirim.... uykusuzluk,pişmanlık,kendini affedememek ve mutsuzluk gibi....

Eskiden hiç keşke demezdim pozitif bi insandım,o an öyle olması gerekti derdim ileriye bakardım... Şimdide ileriye bakıyorum ama keşkelerin yeri daha fazla hayatımda benneyaptımki

hangi kitap o? ismini vermen mümkün mü acaba?

hangi kitap o? ismini vermen mümkün mü acaba?

canım inan ismini hatılramıyorum ama psikoloji ağırlıklı bir kitaptı liseye gidiyordum o zamanlar merakımda vardı o tür kitaplara ama annemlere gittiğimde bakarım kitap hala var çünkü

Cok dogru bir yazi, keske demek ve o noktaya takili almak enerjinin yok olmasi...hihoyyyt
Acabalarla yasamak ve kaygili insan halini almak...hihoyyyt
En onemlisi ani yasamakhihoyyyt

dinimizde de bu kelimeyi kullanmanın iyi olmadığını duymuştum...
demek ki sağlık açısından da zararı varmış...

"eğer (keşke)" kelimesi, şeytanı memnun edecek işlerin kapısını açar Mumsema İslam Arşivi
Ebû Hureyre (ra) Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu haber vermiştir:

"Kuvvetli mü'min, Allah Katında zayıf mü'minden daha hayırlı, (daha üstün) ve daha sevimlidir (Bununla beraber) her ikisinde de hayır vardır Sana yararlı olan şeyi elde etmeye çalış Allah'dan yardım dile ve asla acz gösterme Başına birşey gelirse, ''Eğer (keşke) şöyle yapsaydım, şöyle olurdu!'' diye hayıflanıp durma ''Allah'ın takdiri bu O, ne dilerse yapar'' de Çünkü "eğer (keşke)" kelimesi, şeytanı memnun edecek işlerin kapısını açar
"

(Müslim, Kader 34 Tercüme: İsmail L Çakan, Hadislerle Gerçekler, Erkam Yayınları, İstanbul 1990, s231)

Hayatımdaki en nefret ettiğim kelime KEŞKE!
Kendimi çok iyi,çok mutlu hissettiğim zamanlar umutsuz,karamsar bir ruh halinde olmuyorum.
Ama biraz kötü hissetmeye başlayayım farkında olmadan kafamda kurduklarım sayesinde bu kelime mutlaka bir şekilde içine giriyor.
Çoğu zamanda dikkat edip kullanmamaya çalışıyorum aslında..
Neyse;
Umarım hayat herkese güzellikler yaşatır..

çok önemli bi konuyu paylaşmışsın sağol balsurat....
bu kelimenin zararını bildiğim halde bende malesef çok sık kullananlardanım...ama artık kendimi
her ne olursa olsun keşke demek yerine anneminde tavsiyeleriyle vardır bi hayır diyorum...
ama herşey beyinde bitiyor beyin sanki şartalanmış gibi bu kelimeyi söylememi emrediyo
bende beynime hükmetmeye çalışıyorum...
ama herkesin içinde mutlak keşkeler vardır...hiç yok diyene inanamam...
isteyerek dediğimizi de sanmıyorum zaten hayatta yaşadığımız bizi derinden etkileyen şeylerin birikimi ve patlaması bu "KEŞKE"kelimesi....
hepimizn hayatında keşkeler artık azalsın ya da hiç olmasın...o bize değil biz ona
hükmedelim...:umursamaz:

bu acabaları ve keşkeleri hayatımızdan çıkarmayı başarabildiğimiz zaman, hayat o kadar anlamlı olmaya başlar ki, yaşadığımız herşeyin acı,tatlı herşeyin aslında bi anlamı olduğunu idrak ederiz sanırım
paylaşımın için teşekkürler canıma.s.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…