Aslında orda ne kadar ayrıntılı anlatsam da hani çocuklar somut şeyler ister ya onun gibi bişey.
Oğlumun bişeylere özenmesinden çok, benim içimdeki o başaramamışlık hissi depreşti aslında. Bu konuda kendimi çok suçluyorum ,evet engel olundu bana ,okutulmadım ama şimdi düşünüyorum da dövselerde sövselerde gitseydim okula..
iste gayet somut birsey sizin evdeyken örgü yapmaniz - ya da ne yapiyorsaniz onu yapmaniz. evde goruyor sonucta somut birsey var ortada. bir dahakine (yine ornegimi orguden verecegim mesleginizi bilmedigim icin) "bu mavi kazak nasil olmuş? bu bitsin aldigim parayla sizin odaya yeni abajur almsk istiyorum oyuncakli. parami alinca beraber gidelim secelim istersen" de, hem mutlu olur hem işinin nasıl işledigi aklina oturur.
somut örnekse somut ornek:)
bence sizin okuyamamaniz sizde kompleks olmus, guzel bir isiniz olmamasindan utaniyorsunuz. o yuzden cocugunuzun soyledigi basit bir seyi bile yanlis anlamissiniz.
su an sizi gecindiren bir isiniz var, cocugunuz "anne neden senin de herkesin annesi gibi isin yok" diyince "oglum isim var ya" diyeceginize "universite mi okusam" diyorsunuz. cocuk size universitenin üsünü dememiş ki. hem bu ulkede universite okuyarak iş mi bulunur? hele ki bitirince 45 + olacaksiniz. nasil bulanilirsiniz o diplomaya sahip gencler bile issizken?
benim annem de okula gitmek istedigi halde okutulmamis (ama ilginc, sonraki kardesleri okula gitmek istemedigi halde zorla okutulmaya calismis, ikisi de kendi istegiyle lise terk. olan anneme olmus)
hep okusa cok basarili olacagina inanan biri ve okuyamamak onda kompleks yaratmis. cocuklugum boyunca hep bunu gördum. mesela derslerimiz ne zaman kotu olsa "ben ailemin gozune bakardim beni okutsunlar diye okula gondermediler, ben size neler yapiyorum okuyun diye siz bu notlari getiriyorsunuz" diye bagirir cagirirdi. ne zaman herhangi bir kurum kontrat vs egitimini sorsa utanirdi. kendi cabasiyla bitirmeye calistigi donem de 28 subat zamanina denk gelmis sansina ortaokulu aciktan bitirmesine ragmen diplomasini alamamis basortulu fotografi degistrimek istemeyince. sonra zaten coluk cocuk unuttu gitti derken bir gün esti önce o diplomasini aldi, sonra liseyi aciktan bitirdi, sonra uni sinavina girdi, baraji gecti. puani düsüktü ama yazilsin isterse gitmesin, en azindan uni ortamina girer, egosu tatmin olur diye biz destekledik baska sehre önlisansa gitmesini. sonra heralde biraz mantikli dusundu. güzel otelde bile kalamayan kendi nevresimini tasiyan, yurtdisina gidince valize nevresim caydanlik atan huylu birisi. gittigi kucuk sehirdeki cirkin pansiyonlarda hic kalamaz. zaten otobusten uzak yoldan da nefret eder. o yuzden vazgecti. ama yine de mutlu, cunku ne zaman egitim konusu acilsa eskisi gibi boynunu bükmüyor, "beni ailem okutmadi aciktan kendim okudum, 48 yasinda universite kazandim ama kaydolmadim" diyor.
siz de sirf zevkine , sirf "kazandim okudum" demek icin okuyabilirsiniz ama su an zamani degil. hem iki küçük cocugunuz var hem paraniz az. bu isteginizi saklayin icinizde, arasira hobi olarak uni ders kitabi okuyup sorular cozun ozellikle sayisali ogreten videolar izleyin - farketmeden temeliniz atilir. sinava girmeye karar verdiginizde isiniz daha da kolaylasir.
peki uni okumak sart mi?
bizim ulkede (belli basli bazi bolumler haric) bence boş iş. hem egitim kalitesi yok, bölümün ne olursa olsun yetkin olmuyorsun, hem sadece akademik ezber var, işe dair ogrendigin birsey yok ortada. insanlar ise alirken "uni mezunu" diyor aliyor sen ünide maliye mi okudun, psikoloji mi okudun, su urunleri mi okudun, sigorta mi okudun. herkes ayni isi yapiyor bir ofiste.
benim ilk isim cocuklara yonelik bir isti. adi bilindik bir firmanin yeni actigi bir birim. ilanlarda "sosyoloji ,psikoloji, ogretmenlik mezunu" insan ariyorlardi. birsey sandim basladim meslekle en ufak bir alakasi olmayan bir isti ve acilis doneminden, reklam icin gelen gazetelere "tüm calisanlarimiz alaninda uzman egitmenler psikologlar" vs diye reklami yapildiktan ve adi duyulmaya basladiktan sonra baslangic maasindan tasarruf etmek icin lise mezunu almaya basladilar. bir sure sonra onca psikoloji mezunu lise mezunuyla ayni isi yapar oldu.
cok niş alanlar haric cogu ofis boyle.
okumamis insanlarin yapmasi gereken pek cok iste de (kasiyerlik, tezgahtarlik , pompacilik vs) calisan cogu kisi uni mezunu malesef.
bizim gibi ulkelerde cok fazla universite var , ulkedeki genc issizlik oranlarini 4 sene dusurmekten baska da bir seye yaramiyor.