- 12 Temmuz 2006
- 35.047
- 30.493
- 61
Orta Asya Türk cumhuriyetlerinden Kırgızistan, hakkında pek de bilgi sahibi olduğumuz bir ülke sayılmaz. Dünyanın en büyük seyahat sitelerinde bu İpek Yolu ülkesi hakkında yaptığım araştırmalarda dahi karşıma çok az bilgi çıkıyor. Ülkeye yaptığım 10 günlük seyahatte bir bölümünü gezebilme fırsatı bulabildim ve bu seyahat sonrasında Kırgızistan’ın benim için özel ülkelerden biri olduğunu söyleyebilirim artık. Tarih, doğa, kültür ve insan olarak yeryüzünün en ilginç, en zengin ve bir o kadar da el değmemiş yerlerinden biri. Keşfetmeye değer bir ülke.
Yeşil ve güvenli başkenti Bişkek, ülkenin turizm merkezi sayılan Issık Göl; Issık Gölün kuzey kıyısındaki diğer turizm şehri Çolpan-Ata; ekoturizm ve macera sporları açısından tam bir cennet Karakol; UNESCO listesindeki tarihi Balasagun Antik Şehri ve Burana Kulesi; kırmızı kumtaşı kayaçlarının oluşturduğu ilginç renkleriyle Skazka Kanyonu; atların, sığırların, koyunların otladığı muazzam bir bozkırın zirvesinde karlı dağların arasında kristal gibi parıldayan Son-Kul Gölü ülkede gördüğüm etkileyici yerler oldu. Orta Asya’nın en eski halklarından Kırgızları da çok sevdim.
Bir Orta Asya ülkesi olan Kırgızistan veya resmi adıyla Kırgız Cumhuriyeti, kuzeyde Kazakistan, batıda Özbekistan, güney batıda Tacikistan ve doğuda da Çin ile komşu. Ülkenin neredeyse tamamı dağlık bölgelerden oluşuyor. Tanrı dağları sistemine dâhil olan dağlar ülke boyunca uzayıp gidiyor. Ülkede 3000 üzerinde tektonik kökenli irili ufaklı göl var. Coğrafyanın güzelliğini hayal edin.
Kırgızistan gezilecek yerler
1. Başkent Bişkek
Kırgızistan’ın 1 milyonu aşkın nüfusuyla en büyük ve en kozmopolit şehri başkent Bişkek, Sovyet stili mimarisi, ferahlık hissini fazlasıyla yaşatan geniş caddeleriyle sakin ve dingin bir şehir. 19. yüzyılın sonlarında kurulmuş bir şehir, ormanı andıran geniş parklar ve anıtlarla bezeli. Şehrin kalbi sayılan büyük meydan Ala-Too, fıskiyeli havuzlarla süslü, kafe ve mekanların da olduğu bir meydan. Kırgızların efsanevi kahramanı Manas’ın bir heykeli var burada. Meydandaki Ulusal Tarih Müzesi ve Kırgız Milli Resim Müzesi görülecek yerler arasında. Başbakanlık Konutu ve Meclis Binası da bu meydanda yer alıyor.
Bişkek’te görülmesi gereken yerlerden Bişkek Tren İstasyonu, 1946’da Alman savaş esirleri tarafından yapılmış. Yerel kültüre daha yakın olmak istiyorsanız Oş, Orto Say ve Dordoy halk pazarlarına uğrayın. Sovetskaya, Gorki, Panfilov, Çuy ve İbraimov caddeleri Bişkek’in en popüler yerleri arasında. Başkentin 40 km güneyindeki Ala-Arça Milli Parkı en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Derin vadiler, tepeler, çam ormanları, şırıl şırıl dereler arasında insanın doğayla bütünleşebileceği bir yer. Araç kiralayıp gitmek en iyisi. Aracınız varsa Konorchek Kanyonu da gezilecek yerler listesine eklenebilir.
2. Balasagun
Burana Tower
Burana Kulesinde karşılaştığım Kırgızlı kız öğrenci
Balasagun, Kırgızistan’ın Tokmok kenti yakınlarında Çu Nehri havzasında yer alan tarihi bir kent. Bişkek’in 84 km doğusunda yer alıyor. İslamiyet’i ilk kabul eden Türk devleti Karahanlılar’ın 10 yüzyıldaki başkentiydi. Türk edebiyatındaki ilk siyasetname ve mesnevi kitabı Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacib de burada yaşadı. UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Balasagun’daki antik yerleşimlerin çoğu kerpiçten yapılmış olduğundan bugün geriye Burana Kulesi ve balballar dışında pek bir şey kalmamış. MÖ 2. yüzyıldan kalma petroglyphler (Kaya resimleri) de görülebilir. Chu vadisinin her yerinden toplanıp buraya getirilmişler.
3. Issık Göl
Karakol şehrinde Issık Göl üzerinde tekne turundan
Kapriz Issyk Kul Resort
Issık Gölü, Kırgızistan’daki göllerin en büyüğü ve Kırgızistan’ın en önemli turizm noktalarından biri. Dünyanın en büyük ikinci krater gölü olan Issık Gölü, Kırgızistan’ın kuzey kesiminde, deniz seviyesinden 1609 metre yükseklikteki yer alıyor. Civardaki zirvesi karlı dağların soğukluğuna inat kışın donmuyor. Gümüş gibi ışıldayan berrak suları tatil dönemlerinden Rusların ve Kırgızların akınına uğruyor.
Karakol ve Çolpon-Ata şehirleri göl çevresindeki en büyük kentler. Gölün özellikle kuzey kıyısında birçok otel, tatil evi ve sanatoryum var. Termal kaynaklar, masaj merkezleri, çamur banyoları bölgenin turizm potansiyelini artıran diğer aktiviteler. Kışın kayak, yazın da at turları ve rafting yapılabilir. Göl kıyısındaki yurtlarda, kımız ile detoks tedavisi yaptırmak da mümkün. Yeni açılan modern tesisleriyle ülkenin en çok ilgi gören sayfiye yerlerinin başına geliyor. Huzur arayanlar için bir cennet.
4. Çolpan-Ata
Çolpan-Ata şehrinde bir mezarlık
Ruh Ordo Açık Hava Müzesi
Çolpan-Ata, Issık Göl’ün kuzey kıyısında ülkenin popüler bir turizm şehri. Venüs yıldızı anlamına gelen Çolpan’ın küçük bir merkezi var. Issık Gölü kıyısına yayılmış şehirde masaj, sauna, çamur banyosu gibi seçenekler sunan çok sayıda kaplıca, otel ve misafirhane var. Kırgız kültürü hakkında güzel bilgiler veren Ruh Ordo Açık Hava Müzesi de Issık Gölü kıyısında yer alıyor. “Ruhsal Merkez” anlamına gelen Ruh Ordo, her ziyaretçiye ruhsal gelişim ve kendini keşfetme olanağı tanıyan, çeşitli kültürler ve dinlerden unsurları bir arada sunan bir müze. Asırlar boyunca oluşmakta olan Kırgızların milli bilinci, insanlığın temel değerleri müzede işlenmiş.
5. Karakol
Karakol şehri, Issık Gölünün doğu kıyısında, 75 binlik nüfusluyla adı ülke sınırlarını aşmaya başlamış yerlerinden biri. Tamamı ahşaptan yapılmış 1895 tarihli Rus Ortodoks Katedrali, fıstık yeşili çatısı, altın sarısı soğan kubbeleri ve ahşap süslemeleri ile tam bir şaheser. Şehrin tümüyle ahşaptan yapılmış diğer ünlü yapısı Dungan Camii‘nde ise tek bir çivi dahi kullanılmamış. Şehir önemli bir bölümünü oluşturan Dunganlar, Müslüman Çinliler olarak biliniyor. Yerel kültürler, kendilerine münhasır mutfağa sahipler. Halk arasında ashlan-fu olarak adlandırılan yemekleri çok ünlü. Şehirde yerel halk tarafından işletilen homestay pansiyonlarda kalınabiliyor. Destination Karakol‘un düzenlediği 2 buçuk saat süren ücretsiz şehir yürüyüş turlarına katılın.
Merkeze 5 km uzaklıkta olan ve Issık Göl’de yapılan tekne turları büyük ilgi görüyor. Aladağlar’ın eteğindeki Karakol vahşi ve büyüleyici bir doğal yaşam alanıyla çevrili. Ak-Su Kaplıcaları ve Yedi Öküz Kanyonu, Ala Kul Gölü, Karakol Milli Parkı ve Araşan Boğazı Karakol yakınlarından görülmesi gereken enfes doğal güzellikler. USAID‘in desteğiyle hazırlanan Kochkor ve Karakol arasında yaklaşık 300km’lik işaretlenmiş trekking rotası herhalde yeryüzünün en güzel yürüyüş rotalarından biri olsa gerek.
6. Skazka Kanyonu, Kırgızistan
Issyk-Kul Gölünün güney kıyısında, Tosor Köyünden yaklaşık 4 km uzaklıkta, sıra dışı görünümüyle ilginç bir yer var; Skazka Kanyonu. Uzun yıllar boyunca rüzgârın, suyun, buzun ve havanın etkisiyle kırmızı kumtaşı kayaçları aşınarak muhteşem oluşumlara dönüşmüş. Tuhaf kayalıkların görünümü nedeniyle kanyona Masal Kanyonu (Fairytale Canyon) isimi verilmiş. Rusça’da Skazka kelimesi “Masal” anlamına geliyor. Kumtaşı ve kırmızı kilden oluşan coğrafyanın benzersiz manzarasının rengi sarı, turuncu, pembe, kahverengi… Kanyondaki oluşumlar farklı olduğundan nereden gittiğinize dikkat edin, kaybolmayın.
7. Bokonbayevo
Almaluu Yurt Camp, Tong, Kırgızistan
Bel Tam Yurt Camp
Bokonbayevo, Kırgızistan’ın Issyk-Kul Bölgesindeki Tong Bölgesinin merkezi. Issyk Kul Gölünün güney kıyısındaki bu en büyük köy çoğunlukla gölü ziyaret etmeye veya dağların güneyinden geçmeye çalışan gezginler için bir kalış veya mola noktası. Burası hem yurt konaklaması hem de Salburun denen kartalla avlanma geleneği hakkında bilgi sahibi olunabilecek bir yer. Bel Tam Yurt Camp kaldığımız yer oldu. Issık Göl’ün hemen kıyısında nefis manzarası var. Atla keşif gezileri ve trekking için de ideal bir yer. Öğle yemeğimizi Tong beldesi yakınlarında yer alan bir başka yer Yurt Camp ALMALUU‘da aldık. Kalmak isteyenler Airbnb üzerinden de rezervasyon yapabilir (15$). Bu yurt kampları hem 3 öğün yemek hem de diğer tur ve benzeri aktiviteleri organize edebiliyorlar.
8. Koçkor
Koçkor Köyüne giriş
Kochkor’da bir hediyelik eşya dükkanı
Kochkor Köyü, aynı adı taşıyan vadinin kalbinde yer alan pitoresk bir yer. Özellikle sığır yetiştiriciliği ve tarımı ile uğraşan 15 binden fazla nüfusa sahip köy merkezinin pek de bir çekiciliği yok, ama insanları çok misafirperver. Burası göçer insanların geleneksel hayatını yakından görmek, yurt denilen çadır evlerde kalmak ve geleneksel mutfağından bir şeyler tatmak için gidilebilecek bir yer. Issık Gölü’ne oldukça yakın. Issık Gölünden araçla Song-Kul’a geçerken yemek için mola verdik. Hediyelik eşya dükkanlarında çok sayıda geleneksel ürünler var. Köyde, zanaatkarın kendi elleriyle yaptığı çeşitli hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz çok sayıda zanaat dükkânı var.
9. Son Kul
Son Göl, ya da Kırgızca yazılışıyla “Son Kul”, ülkenin ikinci büyük dağ gölü. Gerek göl ve civarı gerekse de göle giderken olağanüstü vadilerden ve yollardan geçiyorsunuz. 3000 metre yükseklikteki Son Göl çevresi doğayı koruma alanı. Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan bölgedeki gür otlaklar inek, koyun ve at sürüleri dolaşıyor. Kırgızistan kültüründe önemli yeri olan atlar her yerde özgürce dolaşıyor. Kırgızistan’ın bu en büyük doğal tatlı su rezervinin yanıbaşında konaklayabileceğiniz yurt da var. Oldukça modern ve konforlu.
10. Arslanbob
Arslanbob, denizden 1600 m yükseklikte, Bazarkorgon yakınlarında tarihi bir dağ köyü. Arslanbob Nehri vadisinde, dünyanın en eski ve en büyük doğal ceviz ormanının ortasında konuşlanmış. Asırlık ağaçların meydana getirdiği bu muhteşem orman, milli park statüsünde. Buradaki cevizlerin tadına Büyük İskender’in bile baktığı, hatta ülkesine götürdüğü rivayet ediliyor. Bölgede her yıl 1500 ton ceviz üretiliyor. 1.500 nüfuslu Arslanbob tam bir tatil yöresi. Biri küçük diğeri büyük iki şelalesiyle de etkileyici bir güzellik sergiliyor. Eskiden ipek böceği yetiştiriciliği yapılan köy, Babaş-Ata Dağı eteğinde, harikulâde manzarası ile dağ yürüyüşleri için de ideal.
11. Celalabad
Kırgızistan’ın güneybatısında yer alan, ülkenin üçüncü büyük şehri Celalabad, kaplıcaları ve ceviz ağaçlarıyla ünlü. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu Kırgız kenti, Özbekistan sınırının hemen yanı başında yer alıyor. Babaş Ata Dağı eteğinde, Kugart Nehri kıyısında bulunan Celalabad nüfusunun yarıya yakını Özbek. Oş’a sadece 60 km uzaklıkta yer alıyor. Düzenli ve yeşil caddeleri ve çok sayıda parkı ile tam bir huzur beldesi olan Celalabad’a üç gözlü, mavi ve pembe renkli üç kubbesi ile çok gösterişli görünen bir kapıdan giriliyor. Merkezden 5 km uzakta, 700 m yükseklikteki Eyüp Dağında bulunan mineralli suları, kaplıcaları ve sanatoryumu oldukça ünlü.
12. Oş, Kırgızistan
Osh, Kyrgyzstan
Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri olan Oş, ülkenin güneybatısında, tarihî İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Tarihi 3000 yıl öncesine kadar giden Oş hem Türk tarihi açısından önemli, hem de İslâm dini açısından kutsal bir kent. Kırgızistan’ın güney batısında, Fergana Vadisi’nin güneyinde kurulu şehrin hemen karşısında Özbekistan, güney batısında Tacikistan, güney doğusunda Çin var.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Orta Asya’daki en bozulmamış kutsal dağ olan Süleyman Dağı eteklerinde kurulu şehirde gezilip görülmesi gereken çok yer var. Süleyman Dağı’nda sonradan Camiye dönüştürülmüş “Babür Evi” olarak bilinen cami ve Kırgızistan’ın en büyük camii olan Şehit Tepe Camii görülecek yerler arasında. 16 yüzyılda yapılmış Rabat Abdullah Han Camii Oş gezilecek yerler listesine eklenebilir.
Akbura Nehri boyunca 1 km kadar uzanan, Orta Asya’nın en renkli yerlerinden Oş Pazarı göz kamaştırıcı. Şehirdeki en ünlü heykel ise Kırgızların ulusal kadın kahramanı Kurmancan Datka’nın heykeli. Modern bir bina olan Oş Drama Tiyatrosu da heykellerle bezeli yemyeşil bir bahçenin içinde. Bölge kültürüne ışık tutan Oş Tarih ve Kültür Müzesi görülmeli. Kulunatinsky Milli Parkı ve Kozhokelen Vadisi vakti olanların görebileceği diğer yerler.
13. Sarı Çelek Gölü
Kırgızistan’da görülmesi gereken diğer bir yer ise milli park bölgesi olarak koruma alntına alınmış Sarı Çelek Gölü. Çatkal Dağları eteklerinde yer alan ve “sarı kova” anlamına gelen Sarı Çelek, Celalabad şehrine 120 km uzaklıktaka yer alıyor. 2000 metrede yer alan Sarı Çelek Gölü tam bir cennet. Dik yamaçlarla çevrili olan ve kışın donan göle ulaşmak pek de kolay sayılmaz. Kuzey kıyıları gür çam ormanlarıyla kaplı olan, 234 m derinlikteki dağ gölünün çevresinde konaklamak için ahşap kulübeler ve keçe çadırlar var.
Kırgızistan gezilecek yerler listesine daha onlarca köy, göl, vadi ve geçit eklenebilir belki. Ben bu güzel ülkede öncelikle gördüğüm ve diğer bazı önemli yerleri ekledim. Daha fazla bilgi için ülkenin resmi web sitesi Discover Kyrgyzstan sayfasını ziyaret edin. Fırsat buldukça da gezilip görülecek yerler listesine eklemeler yapacağım.
yoldaolmak.com/
Yeşil ve güvenli başkenti Bişkek, ülkenin turizm merkezi sayılan Issık Göl; Issık Gölün kuzey kıyısındaki diğer turizm şehri Çolpan-Ata; ekoturizm ve macera sporları açısından tam bir cennet Karakol; UNESCO listesindeki tarihi Balasagun Antik Şehri ve Burana Kulesi; kırmızı kumtaşı kayaçlarının oluşturduğu ilginç renkleriyle Skazka Kanyonu; atların, sığırların, koyunların otladığı muazzam bir bozkırın zirvesinde karlı dağların arasında kristal gibi parıldayan Son-Kul Gölü ülkede gördüğüm etkileyici yerler oldu. Orta Asya’nın en eski halklarından Kırgızları da çok sevdim.
Bir Orta Asya ülkesi olan Kırgızistan veya resmi adıyla Kırgız Cumhuriyeti, kuzeyde Kazakistan, batıda Özbekistan, güney batıda Tacikistan ve doğuda da Çin ile komşu. Ülkenin neredeyse tamamı dağlık bölgelerden oluşuyor. Tanrı dağları sistemine dâhil olan dağlar ülke boyunca uzayıp gidiyor. Ülkede 3000 üzerinde tektonik kökenli irili ufaklı göl var. Coğrafyanın güzelliğini hayal edin.
Kırgızistan gezilecek yerler
1. Başkent Bişkek
Kırgızistan’ın 1 milyonu aşkın nüfusuyla en büyük ve en kozmopolit şehri başkent Bişkek, Sovyet stili mimarisi, ferahlık hissini fazlasıyla yaşatan geniş caddeleriyle sakin ve dingin bir şehir. 19. yüzyılın sonlarında kurulmuş bir şehir, ormanı andıran geniş parklar ve anıtlarla bezeli. Şehrin kalbi sayılan büyük meydan Ala-Too, fıskiyeli havuzlarla süslü, kafe ve mekanların da olduğu bir meydan. Kırgızların efsanevi kahramanı Manas’ın bir heykeli var burada. Meydandaki Ulusal Tarih Müzesi ve Kırgız Milli Resim Müzesi görülecek yerler arasında. Başbakanlık Konutu ve Meclis Binası da bu meydanda yer alıyor.
Bişkek’te görülmesi gereken yerlerden Bişkek Tren İstasyonu, 1946’da Alman savaş esirleri tarafından yapılmış. Yerel kültüre daha yakın olmak istiyorsanız Oş, Orto Say ve Dordoy halk pazarlarına uğrayın. Sovetskaya, Gorki, Panfilov, Çuy ve İbraimov caddeleri Bişkek’in en popüler yerleri arasında. Başkentin 40 km güneyindeki Ala-Arça Milli Parkı en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Derin vadiler, tepeler, çam ormanları, şırıl şırıl dereler arasında insanın doğayla bütünleşebileceği bir yer. Araç kiralayıp gitmek en iyisi. Aracınız varsa Konorchek Kanyonu da gezilecek yerler listesine eklenebilir.
2. Balasagun
Burana Tower
Burana Kulesinde karşılaştığım Kırgızlı kız öğrenci
Balasagun, Kırgızistan’ın Tokmok kenti yakınlarında Çu Nehri havzasında yer alan tarihi bir kent. Bişkek’in 84 km doğusunda yer alıyor. İslamiyet’i ilk kabul eden Türk devleti Karahanlılar’ın 10 yüzyıldaki başkentiydi. Türk edebiyatındaki ilk siyasetname ve mesnevi kitabı Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacib de burada yaşadı. UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Balasagun’daki antik yerleşimlerin çoğu kerpiçten yapılmış olduğundan bugün geriye Burana Kulesi ve balballar dışında pek bir şey kalmamış. MÖ 2. yüzyıldan kalma petroglyphler (Kaya resimleri) de görülebilir. Chu vadisinin her yerinden toplanıp buraya getirilmişler.
3. Issık Göl
Karakol şehrinde Issık Göl üzerinde tekne turundan
Kapriz Issyk Kul Resort
Issık Gölü, Kırgızistan’daki göllerin en büyüğü ve Kırgızistan’ın en önemli turizm noktalarından biri. Dünyanın en büyük ikinci krater gölü olan Issık Gölü, Kırgızistan’ın kuzey kesiminde, deniz seviyesinden 1609 metre yükseklikteki yer alıyor. Civardaki zirvesi karlı dağların soğukluğuna inat kışın donmuyor. Gümüş gibi ışıldayan berrak suları tatil dönemlerinden Rusların ve Kırgızların akınına uğruyor.
Karakol ve Çolpon-Ata şehirleri göl çevresindeki en büyük kentler. Gölün özellikle kuzey kıyısında birçok otel, tatil evi ve sanatoryum var. Termal kaynaklar, masaj merkezleri, çamur banyoları bölgenin turizm potansiyelini artıran diğer aktiviteler. Kışın kayak, yazın da at turları ve rafting yapılabilir. Göl kıyısındaki yurtlarda, kımız ile detoks tedavisi yaptırmak da mümkün. Yeni açılan modern tesisleriyle ülkenin en çok ilgi gören sayfiye yerlerinin başına geliyor. Huzur arayanlar için bir cennet.
4. Çolpan-Ata
Çolpan-Ata şehrinde bir mezarlık
Ruh Ordo Açık Hava Müzesi
Çolpan-Ata, Issık Göl’ün kuzey kıyısında ülkenin popüler bir turizm şehri. Venüs yıldızı anlamına gelen Çolpan’ın küçük bir merkezi var. Issık Gölü kıyısına yayılmış şehirde masaj, sauna, çamur banyosu gibi seçenekler sunan çok sayıda kaplıca, otel ve misafirhane var. Kırgız kültürü hakkında güzel bilgiler veren Ruh Ordo Açık Hava Müzesi de Issık Gölü kıyısında yer alıyor. “Ruhsal Merkez” anlamına gelen Ruh Ordo, her ziyaretçiye ruhsal gelişim ve kendini keşfetme olanağı tanıyan, çeşitli kültürler ve dinlerden unsurları bir arada sunan bir müze. Asırlar boyunca oluşmakta olan Kırgızların milli bilinci, insanlığın temel değerleri müzede işlenmiş.
5. Karakol
Karakol şehri, Issık Gölünün doğu kıyısında, 75 binlik nüfusluyla adı ülke sınırlarını aşmaya başlamış yerlerinden biri. Tamamı ahşaptan yapılmış 1895 tarihli Rus Ortodoks Katedrali, fıstık yeşili çatısı, altın sarısı soğan kubbeleri ve ahşap süslemeleri ile tam bir şaheser. Şehrin tümüyle ahşaptan yapılmış diğer ünlü yapısı Dungan Camii‘nde ise tek bir çivi dahi kullanılmamış. Şehir önemli bir bölümünü oluşturan Dunganlar, Müslüman Çinliler olarak biliniyor. Yerel kültürler, kendilerine münhasır mutfağa sahipler. Halk arasında ashlan-fu olarak adlandırılan yemekleri çok ünlü. Şehirde yerel halk tarafından işletilen homestay pansiyonlarda kalınabiliyor. Destination Karakol‘un düzenlediği 2 buçuk saat süren ücretsiz şehir yürüyüş turlarına katılın.
Merkeze 5 km uzaklıkta olan ve Issık Göl’de yapılan tekne turları büyük ilgi görüyor. Aladağlar’ın eteğindeki Karakol vahşi ve büyüleyici bir doğal yaşam alanıyla çevrili. Ak-Su Kaplıcaları ve Yedi Öküz Kanyonu, Ala Kul Gölü, Karakol Milli Parkı ve Araşan Boğazı Karakol yakınlarından görülmesi gereken enfes doğal güzellikler. USAID‘in desteğiyle hazırlanan Kochkor ve Karakol arasında yaklaşık 300km’lik işaretlenmiş trekking rotası herhalde yeryüzünün en güzel yürüyüş rotalarından biri olsa gerek.
6. Skazka Kanyonu, Kırgızistan
Issyk-Kul Gölünün güney kıyısında, Tosor Köyünden yaklaşık 4 km uzaklıkta, sıra dışı görünümüyle ilginç bir yer var; Skazka Kanyonu. Uzun yıllar boyunca rüzgârın, suyun, buzun ve havanın etkisiyle kırmızı kumtaşı kayaçları aşınarak muhteşem oluşumlara dönüşmüş. Tuhaf kayalıkların görünümü nedeniyle kanyona Masal Kanyonu (Fairytale Canyon) isimi verilmiş. Rusça’da Skazka kelimesi “Masal” anlamına geliyor. Kumtaşı ve kırmızı kilden oluşan coğrafyanın benzersiz manzarasının rengi sarı, turuncu, pembe, kahverengi… Kanyondaki oluşumlar farklı olduğundan nereden gittiğinize dikkat edin, kaybolmayın.
7. Bokonbayevo
Almaluu Yurt Camp, Tong, Kırgızistan
Bel Tam Yurt Camp
Bokonbayevo, Kırgızistan’ın Issyk-Kul Bölgesindeki Tong Bölgesinin merkezi. Issyk Kul Gölünün güney kıyısındaki bu en büyük köy çoğunlukla gölü ziyaret etmeye veya dağların güneyinden geçmeye çalışan gezginler için bir kalış veya mola noktası. Burası hem yurt konaklaması hem de Salburun denen kartalla avlanma geleneği hakkında bilgi sahibi olunabilecek bir yer. Bel Tam Yurt Camp kaldığımız yer oldu. Issık Göl’ün hemen kıyısında nefis manzarası var. Atla keşif gezileri ve trekking için de ideal bir yer. Öğle yemeğimizi Tong beldesi yakınlarında yer alan bir başka yer Yurt Camp ALMALUU‘da aldık. Kalmak isteyenler Airbnb üzerinden de rezervasyon yapabilir (15$). Bu yurt kampları hem 3 öğün yemek hem de diğer tur ve benzeri aktiviteleri organize edebiliyorlar.
8. Koçkor
Koçkor Köyüne giriş
Kochkor’da bir hediyelik eşya dükkanı
Kochkor Köyü, aynı adı taşıyan vadinin kalbinde yer alan pitoresk bir yer. Özellikle sığır yetiştiriciliği ve tarımı ile uğraşan 15 binden fazla nüfusa sahip köy merkezinin pek de bir çekiciliği yok, ama insanları çok misafirperver. Burası göçer insanların geleneksel hayatını yakından görmek, yurt denilen çadır evlerde kalmak ve geleneksel mutfağından bir şeyler tatmak için gidilebilecek bir yer. Issık Gölü’ne oldukça yakın. Issık Gölünden araçla Song-Kul’a geçerken yemek için mola verdik. Hediyelik eşya dükkanlarında çok sayıda geleneksel ürünler var. Köyde, zanaatkarın kendi elleriyle yaptığı çeşitli hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz çok sayıda zanaat dükkânı var.
9. Son Kul
Son Göl, ya da Kırgızca yazılışıyla “Son Kul”, ülkenin ikinci büyük dağ gölü. Gerek göl ve civarı gerekse de göle giderken olağanüstü vadilerden ve yollardan geçiyorsunuz. 3000 metre yükseklikteki Son Göl çevresi doğayı koruma alanı. Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan bölgedeki gür otlaklar inek, koyun ve at sürüleri dolaşıyor. Kırgızistan kültüründe önemli yeri olan atlar her yerde özgürce dolaşıyor. Kırgızistan’ın bu en büyük doğal tatlı su rezervinin yanıbaşında konaklayabileceğiniz yurt da var. Oldukça modern ve konforlu.
10. Arslanbob
Arslanbob, denizden 1600 m yükseklikte, Bazarkorgon yakınlarında tarihi bir dağ köyü. Arslanbob Nehri vadisinde, dünyanın en eski ve en büyük doğal ceviz ormanının ortasında konuşlanmış. Asırlık ağaçların meydana getirdiği bu muhteşem orman, milli park statüsünde. Buradaki cevizlerin tadına Büyük İskender’in bile baktığı, hatta ülkesine götürdüğü rivayet ediliyor. Bölgede her yıl 1500 ton ceviz üretiliyor. 1.500 nüfuslu Arslanbob tam bir tatil yöresi. Biri küçük diğeri büyük iki şelalesiyle de etkileyici bir güzellik sergiliyor. Eskiden ipek böceği yetiştiriciliği yapılan köy, Babaş-Ata Dağı eteğinde, harikulâde manzarası ile dağ yürüyüşleri için de ideal.
11. Celalabad
Kırgızistan’ın güneybatısında yer alan, ülkenin üçüncü büyük şehri Celalabad, kaplıcaları ve ceviz ağaçlarıyla ünlü. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu Kırgız kenti, Özbekistan sınırının hemen yanı başında yer alıyor. Babaş Ata Dağı eteğinde, Kugart Nehri kıyısında bulunan Celalabad nüfusunun yarıya yakını Özbek. Oş’a sadece 60 km uzaklıkta yer alıyor. Düzenli ve yeşil caddeleri ve çok sayıda parkı ile tam bir huzur beldesi olan Celalabad’a üç gözlü, mavi ve pembe renkli üç kubbesi ile çok gösterişli görünen bir kapıdan giriliyor. Merkezden 5 km uzakta, 700 m yükseklikteki Eyüp Dağında bulunan mineralli suları, kaplıcaları ve sanatoryumu oldukça ünlü.
12. Oş, Kırgızistan
Osh, Kyrgyzstan
Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri olan Oş, ülkenin güneybatısında, tarihî İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Tarihi 3000 yıl öncesine kadar giden Oş hem Türk tarihi açısından önemli, hem de İslâm dini açısından kutsal bir kent. Kırgızistan’ın güney batısında, Fergana Vadisi’nin güneyinde kurulu şehrin hemen karşısında Özbekistan, güney batısında Tacikistan, güney doğusunda Çin var.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Orta Asya’daki en bozulmamış kutsal dağ olan Süleyman Dağı eteklerinde kurulu şehirde gezilip görülmesi gereken çok yer var. Süleyman Dağı’nda sonradan Camiye dönüştürülmüş “Babür Evi” olarak bilinen cami ve Kırgızistan’ın en büyük camii olan Şehit Tepe Camii görülecek yerler arasında. 16 yüzyılda yapılmış Rabat Abdullah Han Camii Oş gezilecek yerler listesine eklenebilir.
Akbura Nehri boyunca 1 km kadar uzanan, Orta Asya’nın en renkli yerlerinden Oş Pazarı göz kamaştırıcı. Şehirdeki en ünlü heykel ise Kırgızların ulusal kadın kahramanı Kurmancan Datka’nın heykeli. Modern bir bina olan Oş Drama Tiyatrosu da heykellerle bezeli yemyeşil bir bahçenin içinde. Bölge kültürüne ışık tutan Oş Tarih ve Kültür Müzesi görülmeli. Kulunatinsky Milli Parkı ve Kozhokelen Vadisi vakti olanların görebileceği diğer yerler.
13. Sarı Çelek Gölü
Kırgızistan’da görülmesi gereken diğer bir yer ise milli park bölgesi olarak koruma alntına alınmış Sarı Çelek Gölü. Çatkal Dağları eteklerinde yer alan ve “sarı kova” anlamına gelen Sarı Çelek, Celalabad şehrine 120 km uzaklıktaka yer alıyor. 2000 metrede yer alan Sarı Çelek Gölü tam bir cennet. Dik yamaçlarla çevrili olan ve kışın donan göle ulaşmak pek de kolay sayılmaz. Kuzey kıyıları gür çam ormanlarıyla kaplı olan, 234 m derinlikteki dağ gölünün çevresinde konaklamak için ahşap kulübeler ve keçe çadırlar var.
Kırgızistan gezilecek yerler listesine daha onlarca köy, göl, vadi ve geçit eklenebilir belki. Ben bu güzel ülkede öncelikle gördüğüm ve diğer bazı önemli yerleri ekledim. Daha fazla bilgi için ülkenin resmi web sitesi Discover Kyrgyzstan sayfasını ziyaret edin. Fırsat buldukça da gezilip görülecek yerler listesine eklemeler yapacağım.
yoldaolmak.com/