Kemik Erimesine Ne İyi Gelir

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.521
599.028
43
kemik-erimesi.jpg


Halk arasındaki kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kemikteki protein içeriğinin seyrelmesiyle iskelette ortaya çıkan kemik kitlesinin kaybı ve kemik dokusunun bozulması sonucu ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Kemikteki dokular azaldığı için kemiğin dayanıklılığı da azalır ve kırılganlığı artar. Kemik erimesi daha çok bayanlarda görülse de erkeklerde de rastlanmaktadır.
Kemik Erimesi Neden Kaynaklanır
Kemik erimesine bir çok faktör neden olabilmektedir, bu yüzden doğru tedavinin uygulanması için kemik erimesine enden olan sorun iyi tesbit edilmelidir.

  • Tiroid hastaları,
  • Erken menopoza giren kadınlar,
  • Safra kesesi hastalığı yaşayanlar,
  • Diyabet,
  • Karaciğer ve böbrek hastalığı bulunanlar,
  • Ailesinde kemik erimesi olanlar,
  • Hareketsiz kişiler,
  • Güneş ışığından mahrum kalanlar
  • Sigara-alkol tüketimi fazla olan kişilerde kemik erimesi hastalığının görülme olasılığı yüksektir.
Kronikleşen sırt ağrıları, boy kısalması, diş eti problemleri ve dişlerin kaybedilmesi, bacak krampları ve eklem ağrıları, omuga bölgesinde kırıklık, kişinin sırtında kamburlaşma ve omuz kısımlarında yuvarlaklaşma kemik erimesinin belirtileri sayılmaktadır.

Kemik-Erimesi-OSTEOPOROZ.jpg



Kemik Erimesi Nasıl Tedavi Edilir
Bu belirtileri yaşayan kişiler mutlaka kemik ölçümü yaptırmalıdır. Kemik erimesine önlem olarak erken yaşlardan itibaren sağlıklı bir beslenme düzeni sağlanmalıdır. Troid tedavisi gören kişiler kemik yoğunluğunu arttıran gıdaları da mutlaka tüketmelidirler. Safra problemi yaşayan kişilerde kalsiyum emilimi sağlıklı bir şekilde yapılamaz bu nedenle süt ve süt ürünleri ile diğer besinlerden sağlanması gereken kalsiyum emilimini desteklenmesi gerekir.

Bu tür rahatsızlıkları olanlar güneş ışığına önem vermelidir. Buna ek olarak magnezyum ve C vitamini takviyesi yapılmalıdır. Eğer kişi sigara kullanıyorsa bırakmalıdır.

Vitamin takviyelerin yanı sıra kırılganlığı artan kemik yapısını korumak için yaşam tarzımızda da dikkat etmemiz gereken unsurlar vardır. Uygun ayakkabı seçimi, evde banyo-küvet gibi kaygan zeminleri gözden geçirmek ve sağlam tutunabilecek tutma yerleri yaptırmak, ani ve sert hareketlerden kaçınmak, eğilmek gerekiyorsa dizleri bükerek eğilmek gibi bazı tedbirleri günlük hayatımıza adapte etmemiz gerekir. Bu önlemler koruyucu önlemlerdir.

Kemik erimesi zamanında tespit edilememişse ve dokuda kayıplar meydana gelmişse bu durumun geriye çevrilmesi çok zordur. Ancak uygulanacak tedavilerle bundan sonraki süreç yavaşlatılabilir.

Kemik erimesi hastalığında uygulanan 2 çeşit tedavi vardır; bunlardan biri östrojen tedavisidir. Östrojen tedavisinde eğer hastalık çok ilerlemediyse hastalığı durdurmak ve kırılganlığı önemli ölçüde engellemek mümkündür. Bazı kişilerde östrojen tedavisinin uygulanması çeşitli sebeplerle sakıncalı olabilmektedir. Bu nedenle diğer tedavi yöntemi de ilaç tedavisidir. Tabi ki kişinin bu tedavi yöntemlerini uygularken hayat koşullarında yapılması gereken değişiklikleri de yapması gerekir.

Kemik erimesinin engellemesinde ve tedavisinde en etkili unsur beslenmedir. Kalsiyum ağırlıklı beslenmek en önemli önlemdir. Vücut yeteri kadar kalsiyum almadığı takdirde kemikteki kalsiyumu kullanmaya başlar.

kemik-erimesi-osteoporoz-vucutcu-fazlic.jpg



Kalsiyum: Kalsiyum açısından zengin olan pekmez, süt, yoğurt, peynir, dondurma, ıspanak, pazı, brokoli, kayısı, soğan, marul, elma, üzüm çekirdeği gibi besinler mutlaka her yaşta düzenli şekilde tüketilmelidir.

Çinko: Kalsiyumun yanı sıra çinko ve demir alımına da dikkat edilmesi gerekir. Kemik erimesine karşı yumurta kabuğu kürü de uygulanabilir.

Yumurta Kabuğu: Yumurta kabuğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Öncelikle yumurta kabukları kaynatılır ve daha sonra blenderden geçirilerek toz hale getirilir. Bu toz haline getirilmiş yumurta kabuklarından her sabah bir çay kaşığı yenir. Yutmayı kolaylaştırmak için yanında meyve suyu tüketilebilir.

Lif İçeren Besinler: Kemik erimesi hastalığı olanlar ya da önlem almak isteyenler lif bakımından zengin gıdaları tercih etmelidir. Son dönemde adını sıkça duymaya başladığımız pepino meyvesi de K ve C vitamini bakımından oldukça zengindir ve kemik erimesi için önerilir.

Kırık Kilit Otu: Bir yemek kaşığı kadar kırkkilit otunu 1 litre su içerisinde 5 dakika kadar kaynatıp 20 dakika soğuttuktan sonra 1 bardak içebilirsiniz. Kalan suda da ayaklarınızı bekletebilirsiniz.

Kuru Erik: Son dönemde kuru eriğin de kemik erimesinin önlenmesinde faydalı olduğu tespit edilmiştir. Çemen tohumunu 10 gün kadar zeytinyağında beklettikten sonra eklemlere sürmek kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır.

Soğan Kabuğu: Soğan kabuklarının kaynatıldıktan sonra her gün 1 bardak içilmesi de kemik erimesine iyi gelmektedir.

Adaçayı: Kemik erimesini önleyen bir çay tarifi de şu şekildedir; 50 gram civanperçemi, 50 gram adaçayı, 50 gram biberiye, 50 gram çörekotu bir kavanoza koyularak karıştırılır. 1 çorba kaşığı bitki çayı 1 bardak kaynar su içine atılıp 2 dakika kaynatılır ve çok soğumadan içilir.

Uyarı: Bu bitkisel yöntemlerle birlikte düzenli egzersiz yapmak tedaviye destek olacaktır. Lakin bitkisel ilaçları kullanmadam önce mutkala doktorunuzun onayını alarak bitkilerin başka bir sağlık probleminizi tetiklemediğine emin olmalısınız.


Kaynak:faydaları zararları
 
X