• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kefirle ilgili acil bir soru..

nemida

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
18 Mart 2008
1.301
8
116
İstanbul
Merhaba arkadaşlar

Birkaç gündür kefirle uğraşıyorum. İkinci kez mayalama yaptım, bundan 24 saat önce ılık sütü bir kavanoza koydum içine kefir tanelerini attım ağzını streç film ve gevşek bir kapakla örtüp battaniyeye sarılı şekilde yüklüğe koydum. Az önce bir baktım kavanozun yarısı şeffaf beyaz bir su üstü de kaskatı tuhaf peynir gibi birşey olmuş. bilmiyorumkismile

Şimdi buzdolabına koydum ama bu da neyin nesi, süzmem mi gerek hemen? Ben iki gün mayalatıp ekşi lefir yapmak istiyordum öyle seviyorum ama hemen mi süzmem gerekir?
Buz dolabına koydum ama çıkarayım mı?

Bu köpürüp taşar mı dersiniz?
Süzünce düzelir mi?

Mayalama yapanlar bana bir yol gösterebilirlerse çok sevinirim.

Merhaba arkadaşlar

Birkaç gündür kefirle uğraşıyorum. İkinci kez mayalama yaptım, bundan 24 saat önce ılık sütü bir kavanoza koydum içine kefir tanelerini attım ağzını streç film ve gevşek bir kapakla örtüp battaniyeye sarılı şekilde yüklüğe koydum. Az önce bir baktım kavanozun yarısı şeffaf beyaz bir su üstü de kaskatı tuhaf peynir gibi birşey olmuş. bilmiyorumkismile

Şimdi buzdolabına koydum ama bu da neyin nesi, süzmem mi gerek hemen? Ben iki gün mayalatıp ekşi lefir yapmak istiyordum öyle seviyorum ama hemen mi süzmem gerekir?
Buz dolabına koydum ama çıkarayım mı?
.

Arkadaşım anladığım kadarıyla kefirin olmuş.Süz artık yoksa çok ekşir...opuyorumnanaktan Taşma yapmıyor merak etme....

Süzdüm evet gerçekten de olmuş.. şu anda kefirleri suya koydum temizlensinler diye teşekkurler :)

mayalarken battaniyenin altına koymanıza gerek yok bence..yeterki ışık görmeyen ve koyu bir kap olsun..ekşi olması için süzdükten sonra buzdolabında biraz bekletince ekşi oluyor..

Birde ben süzdükten sonra kefir tanelerini yıkamadan tekrar süt ekleyip mayalamaya bırakıyorum..

Zamanla çoğalıyor onlar biliyosunuz..Onlarıda buzlukta saklayabilirsiniz..

Hmm olur bir de battaniyeye koymadan denerim yarın.
Bir sorun daha olacak, kefiri süzgeçe döktüm, aslında henüz plastik süzgeçte edinemedim kevgirle yapmaya çalıştım bu seferkini kefirin dibinde sütler de topak topak kefir tanesi gibi olmuşlardı temizlemesi çok zor oldu, bıçakla gördüklerimi teker teker ayıkladım mecbur ama böyte olmaz herhalde değil mi siz ne yapıyorsunuz?
Yoksa siz mayalayacağınız zaman o yoğurdumsu topaklarla beraber mi atıyorsunuz sütün içine?:içelim:

Hmm olur bir de battaniyeye koymadan denerim yarın.
Bir sorun daha olacak, kefiri süzgeçe döktüm, aslında henüz plastik süzgeçte edinemedim kevgirle yapmaya çalıştım bu seferkini kefirin dibinde sütler de topak topak kefir tanesi gibi olmuşlardı temizlemesi çok zor oldu, bıçakla gördüklerimi teker teker ayıkladım mecbur ama böyte olmaz herhalde değil mi siz ne yapıyorsunuz?
Yoksa siz mayalayacağınız zaman o yoğurdumsu topaklarla beraber mi atıyorsunuz sütün içine?:içelim:

Kesinlikle metal kaşık vs. kullanmayın,tahta veya plastik kaşıkla karıştırın naapıcaksanız..
Birde mayalarkende plastik bir kapta mayalıyosunuzdur umarım..

Google'de kullanımıyla ilgili ayrıntı var oradan yararlanabilirsin..

Ben kabızlık için kullanıyorum bayağı faydasını görüyorum..

Kesinlikle metal kaşık vs. kullanmayın,tahta veya plastik kaşıkla karıştırın naapıcaksanız..
Birde mayalarkende plastik bir kapta mayalıyosunuzdur umarım..

Google'de kullanımıyla ilgili ayrıntı var oradan yararlanabilirsin..

Ben kabızlık için kullanıyorum bayağı faydasını görüyorum..

Evet canım tahta ve plastik kullanıyorum ama mayalarken cam kavanoz kullanıyorum, plastikleri de çok sağlıklı bulmuyorum çünkü. Sen plastik kapta mı mayalıyorsun?

Google a baktım ama o kadar çok bilgi vardı ki kafam karıştı heryerde birbirinin tersi şeyler söylemişler tam bir bilgi kirliliği var bu konuda.

bende mayalamak istiyorum da onun için
herkese veriyorlar mı ?

Canım ücret karşılığında satıyorlar sanırım, ben bir dükkana getirttim ve 15 tl verdim ama önce olup olmadığını sormak gerekiyor. Sanırım üniversiteden alırken de ufak bir ücret karşılığında verirler. Eğer ankaradaysan dükkanın adresini tarif edebilirim.

Ankara üni den başka , Ege ve Akdeniz üni lerinde de varmış. Ziraat fakültelerine sorabilirsiin. Bendeki çok olsa sana yollardım ama daha çok az henüz :)

Şimdi dikkatli baktım siz Ankaradaymışsınız zaten, dilerseniz özelden tarif edeyim benim aldığım dükkanın yerini? :)

Son düzenleme:
Arkadaşım kefiri aldığın dükkanın adını burdanda yazarmısın bende almak istiyorum ve neler için kullanıyorsunuz kefiri yazabilirmisiniz şimdiden teşekkürler.

Arkadaşım kefiri aldığın dükkanın adını burdanda yazarmısın bende almak istiyorum ve neler için kullanıyorsunuz kefiri yazabilirmisiniz şimdiden teşekkürler.

bnde merak ettim kefirin faydalı oldgunu biliyorum ama tam olark nelere ii geldgni bilmiyorum biraz acıklama yapıp bizi aydınlatrsanız cok cok sewnrm opuyorumnanaktan bn biraz meraklıyım böylopuyorumnanaktane saglıga ii gelen seylere zemuszemus

Ümitköy de Mesa Koru plaza var herkes bilir, onun altında migros var, migrosa girer gibi giriyorsunuz solda dükkanlar var o dükkanlardan bir tanesi agroland doğal ürünler satıyor, oraya gidip ve ya tel varsa arayıp, isminizi yazdırıyorsunuz maya istiyorum diye onlar da bir kaç gün içinde getiriyorlar. Yanlız maya istiyorum deyin mutlaka normal kefir getirmesinler yanlışlıkla.

Bir tane de doğal ürünler satan gene çay yolunda arcadium da bir dükkan var orası da getirtiyor olabilir.

Ama en iyisi gidip Ankara Ziraat fakültesinin kendisinden almak. Çayyolunda ziraat fakültesinin yeri açılmış en iyisi gidip direk oraya sormak burada web sitesi var pek bir bilgi yok ama belki fotograflardan anlayabilirsiniz nerde olduğunu.

Sevgili ssheker07 ben herhangi birşeye iyi gelsin diye değil de domuz gribi salgı sırasında bağışıklık sistemimi güçlendirsin diye içmeye başlamıştım hala devam ediyorum içinde bir sürü yararlı vitamin var, vücuttan toksinleri atıyor, genel sağlık için çok iyi. ıçtiğim halde cildim bile düzeldi çünkü vücuttaki dengesizlikleri de gideriyor. Kefirin faydalarını google dan arattım şöyle birşey buldum okumak isterseniz kapsamlı bilgi verilmiş.

Son düzenleme:
çok teşekkür ederim canım cevabın için sanırım ben ziraatten alacağım orası bize daha yakın.

Kefir tanelerini öyle ayrıntılı yıkamak falan gerekmiyor. Tekrar sütün içine koyup mayalayabilirsin. Ben de cam kavanozda mayalıyorum. Mutfağım mayalanma için yeterli ısıda, o yüzden battaniyeye falan sarmıyorum. Karanlık olsun diye mutfak dolabının içine koyuyorum 24 saatte gayet güzel mayalanıyor. Ama acilen plastik süzgeç almanı öneririm. Bi süre bulamadım ama sonunda Ankamall Migros'tan aldım çay süzgeci büyüklüğünde, yeterli oluyor. Ben de kefir yediğim zamanlarda tuvaletim düzene giriyor. Acaba kendi kuruntum mu diyordum ama bi arkadaş kabızlığı için yediğini söyleyince emin oldum. Arkadaşlar Kafkasların 100 yılın üzerinde yaşamasının sırrının kefir olduğu söyleniyor. Oldukça faydalı..Tadı da hiç öyle çekinilecek türden değil. Ben ilkönce iğrenir miyim acaba demiştim ama tattıktan sonra "bunu ben normal besin olarak bu kadar faydalı olmasa da yiyebilirim ki" demiştim. Ayran-süt arasında kalmış bir tat işte cokacimcoook

Ümitköy de Mesa Koru plaza var herkes bilir, onun altında migros var, migrosa girer gibi giriyorsunuz solda dükkanlar var o dükkanlardan bir tanesi agroland doğal ürünler satıyor, oraya gidip ve ya tel varsa arayıp, isminizi yazdırıyorsunuz maya istiyorum diye onlar da bir kaç gün içinde getiriyorlar. Yanlız maya istiyorum deyin mutlaka normal kefir getirmesinler yanlışlıkla.

Bir tane de doğal ürünler satan gene çay yolunda arcadium da bir dükkan var orası da getirtiyor olabilir.

Ama en iyisi gidip Ankara Ziraat fakültesinin kendisinden almak. Çayyolunda ziraat fakültesinin yeri açılmış en iyisi gidip direk oraya sormak burada web sitesi var pek bir bilgi yok ama belki fotograflardan anlayabilirsiniz nerde olduğunu.

Sevgili ssheker07 ben herhangi birşeye iyi gelsin diye değil de domuz gribi salgı sırasında bağışıklık sistemimi güçlendirsin diye içmeye başlamıştım hala devam ediyorum içinde bir sürü yararlı vitamin var, vücuttan toksinleri atıyor, genel sağlık için çok iyi. İçtiğim halde cildim bile düzeldi çünkü vücuttaki dengesizlikleri de gideriyor. Kefirin faydalarını google dan arattım şöyle birşey buldum okumak isterseniz kapsamlı bilgi verilmiş.

oooo kısaca bu kefir cidden mükemmel bişeymiş yaaa..bnde yapmak istiyorummm kaydirigubbakcemile2 nerden bulcam bn bu kefiri?? bi de tam olarak nasıl yapılır tarifini werebilir misinzzz???yarın hemen alayım yapayım opuyorumnanaktan

bi de tam olarak nasıl yapılır tarifini werebilir misinzzz???yarın hemen alayım yapayım opuyorumnanaktan

Ben ilk aldığımda yarım litre sütle mayalamıştım az diye iyi ki de öyle yapmışım ilk yaptığımda tutmadı fazla yapsaymışım içemezmişim...
Sütü 20-25 derece ılık olacak şekilde biraz ısıtıp soğuttum sonra kefir tanelerini klorsuz suyla yıkayıp sütün içine attım tahta bir kaşıkla karıştırdım. KESıNLıKLE METAL DEĞMEYECEK.. Cam ve ya plastik kavanozda mayalanacak.
Sonra karanlık bir yere konacak 24 saat 48 saat artık istenilen tada göre bekletilecek. Gerçi benim yaptığım 24 saatte ekşi oluyor zaten. Karanlık olması da çok önemli. Ben zifiri karanlıkta bekletiyorum.

ilki güzel olmadı ikincisinde eh oldu ama 3. cüsü çok güzel oldu bugün 4. cüyü yaptım birkaç saat sonra çıkartacağım.

ılk defa koyarken yıkamıştım çünkü aldığım yer su dolu bir şişenin içinde verdi. Ama artık yıkamıyourm :) yıkarsanız KLORSUZ suyla yıkanacak.

Battaniyeye sarmadan yaptım ama geç mayalandı tam olmadı. Bizim ev biraz soğuk battaniye ısıyı muhafaza ediyor süt geç soğuyor sanırım. Battaniye şart değil yoksa. Ama karanlıkta tutuyor zira dolap karanlık sayılır ama odanın ışığını yakınca kapaklarından içine ışık sızıyor. Benim için iyi bir yöntem yoksa şart değil tabi ki :)

Sevgili ayzemheri evet plastik süzgeç aldım ve kevgir derdinden kurtuldum gerçekten çok rahat olıuyor böyle. O topaklanma da sanırım kevgir yüzünden olmuş zira dün yaptığımda plastik süzgeç kullandım ve o topaklar kefirin içinde eridiler.

Herkese şimdiden afiyet olsun.

Kefir tanelerini öyle ayrıntılı yıkamak falan gerekmiyor. Tekrar sütün içine koyup mayalayabilirsin. Ben de cam kavanozda mayalıyorum. Mutfağım mayalanma için yeterli ısıda, o yüzden battaniyeye falan sarmıyorum. Karanlık olsun diye mutfak dolabının içine koyuyorum 24 saatte gayet güzel mayalanıyor. Ama acilen plastik süzgeç almanı öneririm. Bi süre bulamadım ama sonunda Ankamall Migros'tan aldım çay süzgeci büyüklüğünde, yeterli oluyor. Ben de kefir yediğim zamanlarda tuvaletim düzene giriyor. Acaba kendi kuruntum mu diyordum ama bi arkadaş kabızlığı için yediğini söyleyince emin oldum. Arkadaşlar Kafkasların 100 yılın üzerinde yaşamasının sırrının kefir olduğu söyleniyor. Oldukça faydalı..Tadı da hiç öyle çekinilecek türden değil. Ben ilkönce iğrenir miyim acaba demiştim ama tattıktan sonra "bunu ben normal besin olarak bu kadar faydalı olmasa da yiyebilirim ki" demiştim. Ayran-süt arasında kalmış bir tat işte cokacimcoook

Benim bitmek,tükenmek bilmeyen kabızlığıma çok iyi geldi..

Back