Kedilerde malign melanom ve kemoterapi

deniz74

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
15 Temmuz 2008
131
1
Arkadaşlar,

kedimin boynunda bir sislik farkettmi ve gecen hafta veterinere götürrdügümde o sisligi ameliyatla aldı ve biyopsiye gönderdi.
ve malesef malign melanom cıktı.
caresi olmayan tamamn iyilesmesi imkansız olan bir tür oldugunu söyledi.
Ve istersem kemoterapi yapabilecegimizi ancak kemoterapinin böbreklerini yoracagını hatta daha ilk kemoterapide böbrekleri iflas ettigi icin ölen kedilerin oldugunu söyledi.
Su anda kedim oldukca saglıklı görünüyor.
Ve ben kemoterapiye karar verirsem onu birden kemoterapinin yan etkileri yüzünden hasta hale sokucam. karar vermez de oldugu halne bırakırsamda tüm vücuduna yayılmasını yavaslatma ihtimali olmuycak ve belki hızla cökücek.
ne yapacagımuı sasırdım.
kemoterapi gercekten yasayacagı surenin kalliteli olmasını saglayabilecek mi?
tecrubeleri ve bilgisi olan arkadaslardan yardım istiyorum.
ne yapmalıyım?
 
canım benim çok üzüldüm..tabii ki kedilerdeki etkilerini bilemiyorum ne derece insan fizyolojisiyle aynı olur ama kemoterapide kullanılan ilaçlar sadece hedef hücrelere zarar vermekle kalmıyor,sağlıklı hücreleri de yok ediyor..bu yüzden de faydasından çok zararı var..yine de sen bilirsin ama ömrünü eğer çok bariz bi şekilde uzatmayacaksa kemoterapiyle kedinin kalan ömrünü zorlaştırma derim..
 
Çok zor bir karar, çok geçmiş olsun.

Yalnız mutlaka bir başka veterinere daha gösterilmesi taraftarıyım. Fikir birliğini ediniz her doktor aynı şeyi mi söyleyecek zira kötü huylu ise tekrar oluşması muhtemel.

İnternette bulduğum bir bilgiyi aktarıyorum belki faydası olura.s.


...

T ümörleri Tedavi Etmek



Kanseri tedavi etmenin ana y öntemi erken teşhis ve doğru tedavidir. Kedilerde kanseri tedavi etmenin yolları, insanlardaki kadar çoktur, ameliyat, kemo terapi ve ışın tedavileri gibi. Bir tedavi için sadece kitlenin alınması yetebileceği gibi, kemoterapi ve ışın tedavisi gibi zor yöntemler de gerektirebilir. Bazı tümörler için, ameliyatla alınmaları tedavinin ilk adımıdır.



Bir tümörün tamamının alınması, cil* din bir parçasının, bütün bir organın (örneğin dalak veya bir böbrek gibi), bir organın bir kısmının (ör* neğin bağırsak gibi) alınmasını da söz konusu ola* bilir. Çoğu köpek sahibi bir uzvun ampütasyonu ge*rektiğini duyduklarında ürküyorlar, ama kedinin artık acı çekmeyeceğini ve üç bacak ile de kedinin son derece iyi bir yaşam sürebileceğini göz önüne aldıklarında, ampütasyon (bacağın kesilmesi) her zaman bir tedavi olanağı olarak değerlendiril* melidir.



Bir t ümörün ameliyat ile alınmasından sonra, metastazların oluşmasını önlemek veya mevcut metastazları küçültmek için kemoterapi uy* gulanabilir. Ayrıca kemoterapi ameliyat ile alın* maları mümkün olmayan tümörler için de bir tedavi seçeneğidir.



İnsanlarda kullanılan kemoterapinin aynısı kedilerde de kullanılır. Ancak mevcut kemoterapi ilaç* larının yan etkileri de fazladır. Ne var ki, kediler kemoterapinin yan etkilerini insanlara göre daha iyi tolere edebiliyorlar.



Kemoterapinin yan etkileri i ştahsızlık, baş dönmesi, kusma, ishal, enfeksiyonlar, böbrek tahribatları, karaciğer tahribatları, kan hücrelerinde anormallik* ler veya kalp sorunlarıdır. Kemoterapiyi en iyi, kul* lanımı konusunda deneyimli ve yan etkilerini de iyi bilen veteriner hekimler taraf ından uygulanır. Kesinlikle basit bir antibiyotik tedavisi gibi görülerek konunun uzmanı olmayan hekimlerce yapılmamalıdır. Kemoterapinin sonuçlan son derece başarılı olabil* diği gibi, oldukça başarısız da olabilir, bu da tedavi edilen tümörün türüne, tedavinin başlamış olduğu aşamaya ve seçilen kemoterapinin türü, dozajı ve sıklığına bağlıdır.



Kemoterapinin hedefleri sadece bir tedaviyi sa ğ* lamak değil, aynı zamanda kedinin yaşam kalitesini yükseltmek ve süresini uzatmak için bir tümörün boyutunu ve faaliyetini düşürmektir. Kemoterapi bir kedini ömrüne aylar, hatta yıllar katabilir.



I şın tedavisi, belirli tümör türleri için kullanılan daha az yaygın bir tekniktir. Genellikle ameliyat ile alınamayan tümörlerde kullanılır. Ülkemizde uygulama olanağı çok kısıtlıdır. Ameliyat, kemoterapi ve ışın tedavilerinin kombi* nasyonu hem yaşam kalitesini arttırmakta, hem de kedinin yaşam süresini uzatmakta en başarılı olanakları sağlamaktadır.



Veteriner t ıbbındaki gelişmeler sayesinde, artık pek çok veteriner hekim tümörlerin teşhisi konusunda uzman*laşmış durumdadır. Ancak bazı durumlarda kedinin sağlığını düzel* tecek tedaviler yoktur. Böyle durumlarda ana hedef kedinin acı çekmesini önlemek ve belirli bir yaşam kalitesini sağlamak olmalıdır. Kedi sahiplerine bu durumlarda düşen zor görev, kedinin yaşam kalitesini yorumlamak ve ne zaman ve ne şekilde ötanaziye karar vermektir. Doğal bir ölüm, çoğu zaman rahat bir ölüm değildir ve çoğu durumda kedi sahibinin verebileceği en iyi karar kedinin acılarına son vermektir. Bu karar, bir kedi sahibinin sevdiği bir hayvanı için vereceği en önemli karar olacaktır.



Te şhis edilip tedavi edilen tümör tiplerinin sayısının artması ile birlikte, iyileşme oranları da artmaktadır. Zamanında ve uygun bir tedavi ile, tümör teşhisi konulmuş pek çok köpek aylar, hatta yıllar boyu mutlu ve hareketli bir yaşam sürdürebilir. Bu teşhis ile karşılaştığınızda veteriner hekiminize pek çok soru sormalısınız ve uygun tedaviye karar vermelisiniz. Kanser teşhisi, artık bir kedinin ömrünün sonu an*lamına gelmemektedir.
 
X