Kısırlaştırma operasyonundan yani "Ovariohysterectomie" den sonra kedilerde herhangi bir davranış değişikliği gözlenmemiştir. Vücuttaki östrojen ya da testesteron varlığındaki azalma nedeniyle cinsel aktiviteye ayrılan enerji artık vücutta birikeceği için ve hareketlilik azalacağı için kediniz obeziteye yatkın olabilir. Harcanan enerji miktarındaki azalmayla doğru orantılı olarak alınan enerji (gıda) miktarında da azalma yapmalısınız ki şişmanlama ile karşı karşıya kalmayınız. Aşırı yağlanma ve kilo alma ile bağlantılı olarak bir çok rahatsızlık söz konusu olabilir. En sık karşımıza çıkan rahatsızlıklar; idrar yolları (FUS ve kristaller) ve metabolik rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların kısırlaştırmayla birebir bağlantısı yoktur, obezite ile bağlantısı vardır.
Kısırlaştırma operasyonunun engellenebilir bu dezavantajlarının yanısıra yadsınamaz avantajları vardır.
- İlk kızgınlıktan önce yapılan kısırlaştırma operasyonlarının kanser riskini azalttığı ispatlanmıştır. Uterus kanseri, meme tümörleri, uterus yangısı (pyometra), prostat kanseri, prostat hiperplasisi..vb kısırlaştırma sonucu riski en aza indirilen hastalıklardır. Kısırlaştırma ile meme kanserlerinden ve "PYOMETRA" adı verilen rahmin enfeksiyonundan korunma sağlanır ki her iki durumda dişi bir köpek ve kedi için öldürücü olabilir. Erkek köpeklerin kısırlaştırılması ise prostat ve testiküler hastalıkların ve kanserin riskini azaltır.
- Erkek kedilerin kısırlaştırma sonrası daha az agresif olduğu da bildirilmiştir.
- Erkek kediler daha az kavga ederler. Sonuçta kavga ile yakalanabileceği bir çok hastalıktan da korunmuş olurlar (KUDUZ, Kedi AIDS'i ve LÖSEMİSİ (FeLV-FIV) gibi)