Kedinin tükürüğü, gözyaşları, derisi ve deriden salgılanan yağlar içinde bulunan FEL-D1, kedilerden kaynaklanan alerjilerin büyük bir bölümünden sorumlu proteindir. Kedi alerjisi olan insanların büyük bir bölümü FEL-D1 sebebiyle bu problemle karşı karşıya kalır çünkü bu protein kumaşa da yapışarak, kedinin olmadığı yerlere dahi kolayca taşınabilir. Kedisi olmayan ancak kedi sahibi olan bir arkadaşıyla temas kuranlarda çok sık kedi alerjisi belirtileri görülür.
Kedi alerjisi nasıl geçer?
Öksürük, hapşırma, gözlerde kızarıklık, kaşınma, burun ve geniz akıntısı, nefes darlığı gibi farklı problemlere yol açabilen alerjen maddelerden uzak durmak tedavinin ilk adımıdır. Kedilerin yatak odalarına girmeleri engelleyebilir. Bu sayede uyunan oda kedi alerjeni maddelerden minimum şekilde etkilenecektir. Yatak odasının kapısını sürekli kapalı tutmak ve ev içinde giyilen kıyafetlerle yatak odasına girmemek, yatakta alerjen temasını büyük ölçüde azaltacaktır.
Hava temizleyici yeni nesil cihazlardan edinerek, ev havasının sürekli tazelenmesinin sağlanması da yararlı olacaktır. Ayrıca kedileri düzenli aralıklarla ve yıkamak alerjen temasını asgariye indirir. FEL-D1 proteini bir hormon olduğu için erkek kediler bu proteini daha fazla üretmektedir. Kısırlaştırılan erkek kedilerin hormon düzeni değişmekte ve alerjiye yol açan bu hormon üretiminde de azalma yaşanmaktadır. Son olarak tedavinin bir parçası olarak evi, kıyafetlerinizi ve mobilyalarınızı düzenli aralıklarla temizlenmenin de önemli olduğunu unutmayın.
Kaynak:sabah