Keçi Gribi Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.373
60
Keçi gribi aslında yeni çıkan bir hastalık değil. Zaten var olan Q ateşi yada Quesland ateşine bu keçi gribi ismi verilmiştir. Q ateşi yada Quesland ateşi ismindeki bu hastalığı kimileri biraz burun akıntısı, hafif boğaz ağrısı, hafif kırgınlıkla ayakta atlata bilirken; yüksek ateş, öksürük, kas ve eklem ağrıları ile yatakta hastalığı geçirenler ve hastaneye kaldırılmak zorunda olanlar bile olabiliyor.


Bu enfeksiyonun sebebi solunum yolları virüsleri. Bu virüslerin 300’ den fazla türü var; grip virüsleri de bunlardan. Bulunduğumuz günlerde bu salgına sebep olan virüs bilinmiyor fakat son zamanlarda yaygın bir kanı olarak “keçi gribi” olarak adlandırılmaya başlandı. Bu tamamen yanlış ve yanıltıcı bir isim olmakla birlikte keçilerle hiçbir alakası yoktur bu salgının.

Tıpta bu isimde bir hastalık bulunmakta ama bu grip salgınıyla hiçbir şekilde alakası olmayan bir hastalık ismi zaten mevcut. Ama bazı işgüzar insanlar son yıllarda artan grip salgınlarına kuş, domuz, at gibi isimler verilmesinden istifade ederek bu seneki salgının ismini “keçi” olarak adlandırdılar ama “keçi gribi” hastalığı zaten mevcut olan bir hastalık.

Gerçek keçi gribi hastalığı ise Q ateşi yada Quesland ateşi olarak tıpta ismi geçmektedir. Gerçek keçi gribi hastalığı geçen sene Hollanda, Almanya ve Belçika’da salgına dönmüş ve birkaç bin insan hastalanıp bunlardan bir kısmı ise ölmüştür.

Hastalığın sebebi başta keçiler olmak üzere koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda bulunan “Coxiella burnetti” ismindeki bir bakteridir. Bakteri keneler aracılığıyla da hayvandan hayvana taşınabilir.

Bakteriler en çok hayvanın süt, idrar, dışkı, plasentasında bulunur ve insanlara solunum yoluyla veya çiğ sütün içilmesiyle bulaşır. Bulaşma için tek bir bakterinin alınmasının bile yeterli olduğu kabul edilir. İnsandan insana, kan ve deri yoluyla bulaşma mümkündür, ancak çok ender olarak rastlanır. Hastalığın kuluçka süresi 10-40 gün arasında değişir.

Veteriner, tabakhane, süthane, mezbaha çalışanları gibi hayvancılıkla yakın ilişkisi olan mesleklerde daha fazla görülür
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…