Çoğunluğu sudan oluşan sütün içinde ayrıca biraz yağ, protein, laktoz ve bazı mineraller vardır. Sütün içerisindeki yağ, küçük kürecikler şeklinde bulunur. Bu yağ kürecikleri yukarı doğru yükselirler ve erime noktalarına yakın bir değer de (yaklaşık 50 o C ) sıcak süt üzerinde bir tabaka oluştururlar. Isınan sütün içerisinde oluşan su buharı kabarcıklarının yüzeye ulaşmaları bu katman tarafından engellenir; kabarcıklar kabuğun altın da toplanırlar. Sayıları artan ve birleşen bu kabarcıklar, bir an gelir kabuğu ittirebilecek kadar yüksek bir basınca sahip olurlar. Bu durumda da süt taşmış olur. Sütü karıştırmak kabuğun oluşmasını engellemiyeceğinden basınç oluşmaz. Dolayısı ile süt taşmaz.
Ayrıca kaynayan sütün taşmaması için kaynattığınız tencerenin ağzına sıvı yağ sürün. Böylelikle süt o seviyeye geldiğinde duracak ve sütün taşmasını önlemiş olacaksınız. Bunun dışında kullanılan diğer bir yöntem de tahta kaşık kullanımı. Kaynayan süt tenceresine koyduğunuz tata bir kaşık sütün taşmasını önleyecektir.
Sütün taşmasını engellemek için ne yapmalıyız?
İlk bilinen şey sütün sürekli karıştırılmasıdır. Fakat bu vakit kaybettirici ve yorucu bir iştir.
Süt taşmasını engellemenin bir diğer yolu ise tencerenin ağız kısmına ve kenarlarına tereyağı sürün. Yağ sütün yukarı çıkmasını engelleyecek, sütünüz bu şekilde taşmayacaktır.
En etkili diğer yöntemde tencerenin içine tahta kaşık koymak. Sütün içine yan konulan tahta kaşık, süt kabardığında yağ tabakasına değecek ve basıncı engelleyecektir.
Sütün taşmasını önleyen bir diğer çözümde süt taşı. Bu taş tencerenin içine konulduğunda sütün taşmasını önlüyor. Bu şekilde sürekli süt kaynatanlar için pratik bir yöntem olabilir.
Türk kahvesi fincanının tabağını tencerenin dibine ters koyduğunuzda, oluşturduğu hava akımı sayesinde sütün taşması engellenir.