1. Adım
Kaynar su, yanık yaralanmalarının baş kaynağıdır. Hafif yanıklar evde tedavi edilebilir ama daha ciddi yanıkların hastanede tedavi edilmesi gerekir.
2. Adım
Yanığı soğutun. Yanan yüzeyi soğuk suya tutmak daha fazla doku hasarını önleyecektir. Bu, yanan bölgeyi soğuk su dolu bir tasa sokarak, musluğun altına tutarak, bir bez ıslatıp onu etkilenen bölgeye koyarak yapılabilir. Buz veya buzlu su kullanmayın çünkü cilde daha da zarar verir.
3. Adım
Antibiyotikli merhem sürün. Gümüş sülfaziyadin gibi antibiyotik merhemler bakterilerin yaraya ulaşmasını engeller. Ayrıca yaranın üstünde mühür oluşturur. Antibiyotik kremler çoğu eczaneden reçetesiz olarak alınabilir.
4. Adım
Yanan bölgeyi sarın. Bu en iyi, steril bir bez kullanarak yapılır; yapışkanları olan herhangi bir bezden veya yarada kalıntı bırakabilecek pamuk gibi kumaşlardan kaçının. Hasarlı dokuya baskı olmaması için anığın etrafında bezi hafifçe sarın. Bezi her gün değiştirin.
5. Adım
Enfeksiyona dikkat edin. Enfeksiyon kapmış bir yanığın işaretleri yanan alandan çıkan kırmızı çizgiler, artan şişme, akıntı ve ateştir. Enfekte yanık yaraları tehlikeli olabilir, özellikle enfeksiyon yayılırsa. Enfeksiyondan endişeleniyorsanız bir tıp uzmanıyla görüşüp ileri tedavinin gerekip gerekmediğini belirleyin.