Yaşadığım tecrübelere dayanarak ve kayınvalide ile aynı evde oturan ve deeee 1 yıllık daha yeni evli olan bir olarak sana şu tavsiyelerde bulunabilirim;
1- biraz haline şükret aynı evde devamlı seni gözetleyen (anladığım kadarıyla) herşeyinin battığı ve her konuda sana mimikleriyle sözleriyle psikolojik baskı yapan bire kayınvaliden yok buna şükretmelisin.
2- ev ev üstüne olmaz halini çok iyi anlayabiliyorum ama kesinlikle kayınvaliden ile bu konuyu konuşma dünyanın en iyi ansanı bile olsa onun bir yabancı el olduğunu unutma sen çok çok iyi niyetli konuşsan bile yanlış anlama veya sinirlenme ihtimali var.
3- eşine bu konu ile şikayet ediyorsan eğer bu da sizin aranıza uçurumlar açabilir çünkü hiç bir erkek ailesinin istenmeme durumuna dayanamaz.
4- eğer bursaya gitme konusunu çok merak ediyorsan lafı oraya getirip kayınvalideninde böyle düşünüp düşünmediğini dikkatli bir şekilde öğrenmeye çalış sakın ama sakın açık konuşayım diye düşünme. (bu benim yaşadığım en kötü tecrübedir iyi sandım anlar sandım çünkü o da iyiydi ve konuşmadan sonra bütün ailesi ve eşim bana düşman oldu onları istemediğim manasını çıkardılar. Bu insani bir şey onun için bu sulardan uzak dur.)
5- eşine güzel şeyler yaşatırsan güzel şeyler yaşarsınız bu duruma alışmaya çalış azıcık sana tamamen bu fikirden vazgeç demiyorum ama şu durumda ya evliliğinden vazgeç ya ayrı ev işinden şu anlık. Biraz sabırlı davran nasılsa eşin senin fikrini biliyor sen sabredersen en azından çalışana kadar işe başlayana kadar hem eşinin hem de ailesinin hayır duasını alır ve her ortamda itibar görürsün.
6- kayınvalidem çok iyi o da ayrı yaşamak istiyor diye düşünüp de ona karşı samimiyetini muhafaza etmemezlik yapma. Arana her zaman resmiyet koy. Unutma dünyada çok sinsi insanlarda var ve kayınvalidenin de bu payı olsun. Sen tedbirini al baştan gerisi allahtan. Kayınvaliden ile arana koyacağın saygılı mesafe onun senin hayatına karışma ihtimalini ve laçkalaşma ihtimalini ortadan kaldırır. Ama bu ondan nefret et soğuk davran demek değil sakın ha. Bu çok ince bir ayardır ve bunu senin yapabileceğine inanıyorum.
7- bu tercihi sen yaptın unutma hem de kaçarak onun için bu duruma katlanacak veya çözüm bulacak tek kişi sensin. Bu dünya da imtihandayız ve mümin sorunlara karşı duruşuyla belli olur. Sabır ile herşeyin üstesinden gelebilirsin ama kötü sabır olmalı bu tatlı sabır tatlı bekleyiş.