Karnabaharın Faydaları

16 Ağustos 2010
294.779
607.241
1.098
43
Malatya

Karnabahar kendine has tadı olan bir sebzedir ve yemeklerde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Tadıyla çok iddialı bir sebze olduğu söylenemez ama sağlık açısından faydaları söz konusu olduğu zaman mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında olduğunu söylemek mümkün.

Karnabahar turpgiller ailesindendir. Sağlık asçısından bir çok faydası olan Karnabahar beyaz çiçekli bir sebzedir. İçerdiği sülfür bileşeni toksinleri nötralize eder bunun sonucu olarak karaciğere inanılmaz fayda sağlar.

C ve K vitamini açısından zegin olan Karnabahar , float, niasin, pridoksin, riboflin, tiamin içerir, bunların yanında sodyum ve potasyum içermektedir. Ayrıca kalsiyım, magnezyum, bakır gibi mineraller de içermektedir.

Kaynak: faydaları zararları
 
Karnabaharın Sağlığa Faydaları




Karnabahar sağlık açısından çok faydalı bir besin kaynağıdır, kalp sağlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendiren bsinler içermektedir, kemik sağlığına ciddi anlamda katkıda vulunur. Gebelik döneminde kadınların güvenler tüketebileceği ve çok fayda göreceği nadide besinler arasındadır. Çok zengin kalsiyum ve mineral kaynağı olması karnıbaaharı her yaştan insanın güvenle tüketebileceği temel besin ve şifa kaynağı haline getirmiştir.

Karnabahar Kalp Sağlığını Korur: Karnabahar, kalp sağlığı için inanılmaz faydalı bir sebzedir. Bunun bir sonucu olarak kalp ve kardiyovasküler sistemi korumaya yardımcı olur.

Karnabahar Kolesterolü Düşürür:Karnabahar beslenme için çok faydalı olan lifer aşısından çok zenginidir. Lifler ayrıca kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabilir.

Karnabahar Bağışıklık Sistemini Kurar:Karnabahar da antioksidanlar içerir. Antioksidanların sağlık açısından birçok faydası vardır ve bağışıklık sistemini zayıf duruma düşüren serbest radikallerin verdiği tahribatı giderir ve serbest radikalleri bünyeden atar.


Karnabahar Gebekil Döneminde Faydalı: Karnabahar gebelik sırasında kadınlara yardımcı olur. Karnabahar folik asit açısından zengindir ve aynı zamanda vitamin A ve vitamin B gibi vitaminleri de bol miktarda içermektedir, bunun bir sonucu olarak hücrelerin büyümesine yardımcı olur. Böylece anne karnında ceninin sağlıklı bir şekilde gelişmesine inanılmaz katkıda bulunur.

Karnabahar Kalsiyum Deposudur:Karnabahar ayrıca sağlık açısından yararları olan kalsiyum içerir. Kalsiyum, güçlü sinir uyarılarının iletimi gibi birçok önemli fonksiyonlarıın sağlıklı şekilde yerine getirilmesi yanında bizim kemik ve diş sağlığımızı koruması adına da önemlidir.

Karnabaharın İçerdiği Zengin Mineralerin Faydaları: Karnı baharın içerdiği zengin mineraller bir çok açıdan sağılğımıza katkıda bulunmaktadır. Karnabaharın içerdiği en zengin mineraller çinko, manganez, fosfor, magnezyum ve selenyum ve sodyumdur.

  1. Çinko , yaraların iyileşmesi ve yeni hücre yapımında yardımcı olur.
  2. Magnezyum , Kemiklerin normal çalışması için gerekli olan hormonları üretir paratiroid bezine yardımcı olur.
  3. Fosfor, kemikleri güçlendirmek için yardımcı olur.
  4. Selenyum, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması için yardımcı olur.
ör. Sodyum , Vücutta sıvıları dengelemeye yardımcı olur.

  1. Manganez enzimlerin oluşması ve sağlıklı çalışması için yardımcı olur.

Karınıbahar Kanser Riskini Azaltır: Akciğer kanseri, göğüs kanseri, mesane kanseri başta olmak üzere karnabahar bir çok kanser türününe yakalanma riskiniza azaltabilir

Karnabahar Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Karnabahar bize kilo verme noktasında yardımcı olur. Karnabahar yağ yakmak için önemli bir unsur olan C vitamini içerir. Bunun dışında yağ yakmaya yardımcı olan bol miktarda folat içermektedir. Bir fincan karnabahar yaklaşık 30 kalori içermektedir. Bu sınırsız miktarda yenilebilen nişastalı maddelerden birisi olduğu anlamına gelir.

Karnabahar Vücut Sistemini Detokslar: Karaciğer enzimlerini aktif hale getirmek için vücuda yardımcı olur. Bu da ayrıca bünyedeki bir çok organın sağlığını korumaya yardımcı olur.

K Vitamini Deposu Karnabahar: Vücudumuzdaki K vitamini miktarını arttırmak için, karnabahar tüketiminide arttırmamız gerekir. K vitamini özellikle kemik sağlığı ve gelişimi için çokönemlidir. Yaşlıların yanında çocuklarında kemik ve iskelet sağlığını koruması için güvenle tüketebilecekleri şifa kaynağıdır.

Karnabaharın Saç ve Cilt Sağlığına Faydaları: Bir sebze olarak, karnabahar zaten zinde ve sağlıklı kalmak için düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Karnabahar bunun yanında cilt ve saç sağlığı için de önemli bileşen vitemin ve mineraller içermektedir.

C vitamini ve manganez, Karnabaharda bolca bulunan, güçlü antioksidanlardır. Antioksidanlar, kandaki oksijen miktarını artırmak ve metabolizmayı korumak için önemlidir. Sağlıklı ve hızlı metabolizma kolayca sindirimi ve gıdalardaki tüm besinleri elde etmek için yardımcı olurlar. Daha fazla oksijen kandaki toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Kanınızdaki toksik maddelerin miktarı düşükse cilt sağlıklı olur. Sağlıksız cilt belirtileri akne, kırışıklık, koyu lekeler, siğiller, benler ve döküntüler vesilesi ile ortaya çıkar.

Bu belirtileri yaşıyorsanız, bazı sert önlemler alma zamanıdır. Karnabıhar bu cilt problemlerinden kurtulmak için yardımcı olabilir. Düzenli olarak Karnabahar tüketimi cilt problemlerini çözemenin önemli bir paröası haline gelebilir.

Karnabaharın Saç Sağlığına Faydaları: Saç kişinin kişiliğinin önemli ve çekici özelliklerinden sadece bir tanesidir. Saç dökülmesi kadın ve erkekler için akabinde bir çok sorun meydana getirmektedir. Bazı saçların dökülmesi ırsi olurken bazı durumlarda saç dökülmeleri bazı vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde olmadığının en bariz göstergesidir. Bu yüzden bir çok meyve ve sebze tüketimi yanında Karnabaharın da düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Böylece saç sağlığı için bünyenin ihtiyaç duyduğu besinler alınmış olur.

Düzenli olarak karnabahar tüketimi saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Doğal olarak Karnabahar bulunan vitaminler, mineraller ve diğer gerekli besinlerin A vitamini, E vitamini, C vitamini, K vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, manganez, çinko, katı yağlar, niasin, bakır ve demir sağlık açısından hayati önem taşımaktadırlar.

Düzenli olarak karnabahar tüketimi sadece saç sağlığını korumakla kalmaz aynı zamanda dökülen saçların yeniden ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Ayrıca düzenli olarak karnabahar tüketimi kafa derisi sağlığını korunmasına da yardımcı olabilmektedir. Kuru, kaşınan ve deri dökülmesi yaşanan kafa derisi sağlığını korur ve bu tür sorunlardan kurtulmamıza yardımcı olabilir.​
 
Karnabaharın Zararları:


Karnabahar sağlık açısından özellikle gebe ve emzirme döneminde olan kadınlar için çok faydalı olan besinlerden bir tanesidir. Karnabaharın yan etkileri genelde aşırı şekilde tüketimden kaynaklanmaktadır. Karnabaharın olasız ararlarını şu şekilde sıralamak mümkün;
  • Karnabahar aşırı tüketildiğinde kompleks karbonhidratlar içerdiği için gaz oluşmasına nedne olabilir.
  • Ürik asit içeren akrnıbahar, fazla tüketilmesi durumunda bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durum gut ve böbrek taşı sorunları yaşayanlar için problemin daha fazla artmasına neden olabilir.
  • Hassas bünyeye sahip insanlarda aşırı tüketilmesi durumunda bazı alerjik sorunlara neden olabilmektedir. Bu tür bünyeye sahip kişilerde kaşıntı, nefes daralması gibi sorunlara neden olur, bu durumda tüketimi durdurulmalı ve tıbbi destek alınmalıdır.

Tavsiyeler
Karnabahar hemoglobin gelişimini teşvik eden kükürt ve silisyum içermektedir. Bununların dışında içerdiği bir çok mineral ve vitaminler yardımıyla sağlığımıza çok geniş bir yelpazede yardımcı olmaktadır. Bu yüzden Karnabaharın her yaştan insanın düzenli olarak tüketmesinde fayda var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…