Kardeşimin kitap okuma sıkıntısı

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.547
Merhabalar, benim 13 (eylülde 14'e girecek) yaşında bir kız kardeşim var. Kitap okumayı çok seven bir çocuk değil yani genelde bilgisayarı kitaba tercih etmek istiyor. Okul açıkken okulunun kütüphanesinden her hafta bir kitap alıp okurdu ama tabi o da mecburen, kitap okuma zorunluluğu vardı çünkü her öğrenci almak zorundaydı her hafta vs. Neyse işte, şimdi yaz dönemindeyiz, kent kütüphanelerine falan gidiyoruz, yaşına uygun olabilecek kitaplar okutmaya çalışıyorum falan ama artık sıkıldığını, farklı türlerdeki romanları okumak istediğini söyledi. Ben de liseden beri deli gibi polisiye gerilim, asmalı kesmeli, katilli kitaplar falan okurum, evdeki kitaplığım bunlarla dolu. Kardeşim benim okuduğum polisiyelerden okumak istediğini söyledi. Ben de geçenlerde içlerinde en hafif olanını verdim. Pek şiddet içermeyen macera ağırlıklı bir kitaptı. Okudu, bitirdi ve çok sevdiğini söyledi. Kitap okumayı sevmeyen kardeşim şimdi benim kitaplarımı okumak için resmen yalvarıyor fakat ailem tepki gösteriyor buna. Asmalı kesmeli kitaplar okusun da katil mi olsun falan diyorlar. Bana da kızıyorlar ama bana kızmalarının önemi yok, ben kaç yaşındayım sonuçta. Şimdi sorum şu: Ailem tepki gösterdiği için kendi okuduğum kitapları kardeşime vermiyorum. Ama okumayı çok istiyor. Aranızda öğretmen, pedagog, psikolog falan olan mutlaka vardır. Ben kardeşime ne tür kitaplar okutayım? Polisiye kitaplar okuması için yaşı erken mi? Kardeşim için ne tavsiye edersiniz? Ben de kitap okumayı polisiye gibi oldukça heyecanlı türleri okuyarak çok çok sevdim ama ben lisede başlamıştım, onun yaşında değildim. Okuma alışkanlığında insanın sevdiği türleri okuması çok önemli. Nasıl yapmalıyım?

Canım ya bence en iyisi kendi polisiye istiyorsa onu okumalı. Çünkü kitap okumak çok önemli bir aktivitedir. Ve bu da bir başlangıç olabilir. Yani bu tür kitaplar okuyarak zamanla kitap okuma zevki değişebilir. Daha farklı içerikli kitaplar arayışına geçer. Eğer ona istediği kitapların okunması izin verilmezse Belki kitap okumaktan tamamen soğuyabilir. Bu detaylar çok önemlidir.

Polisiye tarzında uç noktalarda şiddete yönlendirecek kitaplar yok ki.
O kıyas yapılacak olsa tv ve bilgisayarda izledikleri daha zararlı.
Akıcı gelmesi ilgisini çekmiştir.
Bence okutun tam da isteği gelmişken. Sonra dünya klasiklerinde macera kitapları var. Onları da okutabilirsiniz.
Hayal dünyasını geliştirmesini sağlar.
Ben de o yaşlarda bu tarz kitaplarla başladım. Şimdi zaten her türden okuma isteğim var. Sınırlandırmayın bence.Zamanla o yönünü bulur zaten.

Valla o yaşlarda hem polisiye okuyor hem Crime and Investigation'da gerçek cinayet belgeselleri izliyordum. Babam da derdi "katil olmayacaksın değil mi kızım" diye

Agatha Christie ile başlayabilirsiniz diye düşünüyorum. O kadar kanlı, şiddetli değildir; çoğu zaman cinayetin kendisini bile anlatmaz. Üstelik güzel de zihin çalıştırır. Evde 50+ tane olmasına rağmen çok severim halen. Pos bıyıklı dedektifim benim.

Merhaba Öğretmenim Öncelikle kardeşiniz haklı Zira bizim çocuk kitapları okunacak gibi değil çoğu Kardeşiniz de artık çok küçük sayılmaz Bence kitap konusunda seçimlerini biraz özgür bırakın Kontrol biraz edin ama bir müktar seçme özgürlüğü olmalı Cinsel içerikli ve aşırı düzeyde cani kitaplar vermeyin şimdilik yeter Zamanla ilgisi başka alanlara kayacaktır zaten

bende fantastik ve bilim kurgu severim
asmalı kesmeli polise ye oldukça okurum
ama katil olmadım
DOKTOR OLDUM
:):):):)
dermişim
hayır doktor değilim
ama mevcut mesleğimi de seviyorum
sonuçta ne olduğum önemli değil
KATİL DEĞİLİM bu yeter :)

ailene kendinden örnek vererek bunu belirt
14 yaş gerçekle masalı birbirinden ayıracak bir yaştır
sözkonusu tehlike
bu ayrımı yapamayacak çocuklar için tehlikeli
ilkoul çağında yada okul öncesi dönemde şiddet filmleri izlenmesi gibi....

bırakın istediği tarzı okusun
okuma alışkanlığı kazanması için
teşvik edici olmak lazım

aileni ikna etmek sana düşer
güzel bir konulma ile çokta karışacaklarını düşünmüyorum

Kesinlikle kendisi istiyor. Ben zaten asla onu zorlayamam. Zaten artık ergenliği başladı, bazı konularda isyan bayrağını çekiyor, bir de kitap konusunda sınırlama yaparsak hepten kötü olabilir. Benim için sorun değil ama annemler bana kızıyorlar resmen kendi kitabımı okuttum diye. Hep merak ederdi benim kitaplarımı, ben de yaşına uygun olmaz diye düşünerek vermemiştim. Geçenlerde bir tane verdim, çok öyle anlamakta zorlanacağı terimlerin falan geçmediği ve çok akıcı olan bir kitap, bayıldı çocuk. Şimdi de elimdeki diğer polisiye gerilim kitaplarını okumak istiyor. Ailem sıkıntı çıkarıyor, bıktım çenelerinden. Sen normal şeyler okutmuyorsun ona da normal şeyler okutmuyorsun dediler. Bunlar sadece kurgu diyorum anlamıyorlar.

Benim aynı yaştaki kardeşim stephen king okuyor. Benden özendi :) ailem de aman okusun da fark etmez diyorlar.

Evet, şiddete yönlendirecek ya da özendirecek içerikler yok ama neticede katiller, polisler, otopsiler, kaçırılma olayları gibi şeyler geçiyor kitapların içinde. Grange'nin çok şiddet içeren kitaplarını falan vermem zaten de daha hafif şeyler de var elimde. Ben de aileme öyle söyledim, bilgisayarda daha çok şiddete özendirici şeyler var dedim. Ben de okumasını istiyorum. Ailemi nasıl yumuşatabilirim? Kavga ediyorlar resmen benimle. Ben yıllardır okuyorum katil olmadım diyorum anlatamıyorum. :) Bana da yıllarca karıştılar, daha güzel şeyler oku diyorlar. Ne okuyayım siz söyleyin diyorum, onu ben bilmem sen bileceksin diyorlar.

hafif polisiyeler okuyabilir..ahmet ümit kitapları mesela..şu da vinci nin yazarı aklıma gelmedi şimdi film senaryosu gibi basit anlatımlı kitapları onları okuyabilir..ejderha dövmeli kız tadında kitaplar okumadıkça sorun olacağını sanmam..

Christie okumuşluğum yok benim pek ama kent kütüphanesinde olması lazım onun kitaplarından. Yani bence de bişey olacağı yok, bazen diyorum bu konuda ailemi çok mu takıyorum diye. :)

Moby dick tarzı kitaplar alsanız kardeşinize.
Hem ailenize bakın yaşına uygun dersiniz. sonradan sizin kitaplığınızdan seçtiklerinizi de verirsiniz.
dünya klasiklerinden oluşan bir setim vardı. orda macera vs. kitapları vardı akşam eve gidince bakayım yarına yazarım yine.

Çok sıkılmış zaten o da hep çocuk kitapları okumaktan, bendekiler ilgi çekici geliyor ona. Aşırı canice olanları zaten göremeyeceği yerlerde muhafaza ediyorum. Vereyim okusun o zaman normal polisiyeleri falan, öyle mi dersiniz?

aslında yaşına buket uzuner tarzı falan daha iyi gider varsa sizde ben bunu çok beğenmiştim diyerek özendirebilirsiniz belki..birde şu mutluluk dükkanı serisi falan tarzı kitaplar bir tane okusa belki ilgisini kaydırabilirsiniz o yöne doğru..

Benim aynı yaştaki kardeşim stephen king okuyor. Benden özendi :) ailem de aman okusun da fark etmez diyorlar.
Stephen King'e ben pek bayılmam ama kardeşim kütüphaneden onun bir kitabını almıştı, çok sevdi. :) Aslında o da iyi bir yazar bu yaştaki bir çocuk için, sonuçta korku fantastik yazıyor adam, kurgu olduğu çok belli. Çocuğun gerçek sanacağı varsa da sanmaz. :)

Dan Brown'ı diyorsunuz. Evet ben kendisini çok basit bulurum ama kardeşim için uygun olabilir. Haklısınız. Inferno'su var elimde, geçen sene okumuştum da tabi Türkçe'si değil bendeki. Türkçe'sini bulursam kütüphanede, alalım, iyi fikir.

İstediği bir kitabı okuduktan sonra klasiklerden bir tane okusun. Sonra tekrar istediği bir kitap...

Böylece her türü incelemiş olur.

Aileme kalsa bana da Canan Tan falan okutacaklar, o derece yani. :) Ben 22 yaşındayım, ona bakarsan ben de İktisatçı olacağım yani, neticede katil değilim. :) Bu yaşta olmama rağmen ailemin dediği şey şu: Sen genç kızsın, yaşına göre şeyler oku. Bana bile bunu söylüyorlar. Vereyim okusun o zaman, zararı olmaz diyorsunuz? Bence de olmaz da bi danışayım dedim. Ben de zararı olacağını sanmıyorum.

Bende o yaslar basladim kitap okumaya. Yukarida bir arkadasinda dedigi gibi Agatha Christie´yle baslaya bilir kardesiniz.

Çok iyi olur zahmet olmazsa. :)
Evde de var klasiklerin olduğu setler falan, bir kısmını okudu, bazılarından sıkıldı bıraktı falan. Gerçekten zamanında Muzaffer İzgü falan okuttum, Saftirik Vampir diye bişey var onu bile okuttum yani tabi okumayı kendisi istemişti.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…