- Konu Sahibi pamukannesi
- #41
Evlilik ten sonraki edinilen mallar ortak olmuyormu yasada kimin üstüne olursa olsun digerinede hak veriyorlar diye biliyorum
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Sozunden donen adammi simdi bu bana.biraksin birde uste cikiyo..hesap kitap yapan o..cok tehlikeli biri belli.Kız Kardeşim 4 ay önce evlendi.. Annem, anneannem dedem ve bizim tarafımızdan bazı yakın akrabalar bilezik taktı. toplam 20 bin lira değerinde. neyse evlendikten sonra eşi demiş ki; altınları saklaması bi dert.. sen ver o altınları.. ben bir arsa alayım. o arsayı da senin üstüne yaparım.. o yerlerde alınan arsalar değerleniyor.. şimdi 20 bine alırsak atıorum 2 sene sonra 30 bin olur gibi bişey sölemiş.. kardeşim de düşünmüş, hem arsa benim üstüme olacak hem de değerlenecek die vermiş altınları.. neyse aradan 2 ay geçmiş. kardeşim daha alınacak die beklerken, eşine sormuş. ne yaptın bulamadın mı arsa falan die.. eşi de aldım demiş.. ama o dediğim yerden değil başka bi yerden aldım demiş...kardeşim tabi şok.. e hani benim üstüme olacaktı demiş.. madem böle bişey yaptın neden haber vermiosun demiş.. o da ben kendi üstüme aldım. senin üstüne olmadı. öle gerekti falan demiş.. sormadın ki nie söliyim demiş.. kardeşim de sinirlenmiş tavır yapmış. böle olacağını bilsem vermezdim demiş.. eşi de sen hem aramızda senin benim ayrımı yok diosun hem de bunun için tavır yapıosun.. helal olsun... ben bi yerden bulur veririm altınlarını sen merak etme şuna bak yaa falan filan demiş sinirlenmiş saydırmış işte... konu da bölece kapanmış. kardeşim de çok bozulmuş haliyle.. sizce bozulmakta ve tepki göstermek de haklı mı? nasıl davransın?
Evlilikte emek edilip kazanılan para ile alınanlar ortaktır. Düğünde takılan takılar geline aittir ve bunların paraya çevrilmesi durumunda da o para gelinindir. Altınlar bozulup bir mal edinildi ise, olası bir boşanma durumunda denkleştirmeye gidilerek o paranın tamamı kadına ait olur, malın ederinin üzerinde emek sarf edilerek kazanılan para ile tamamlanan kısmı ortaktır.
Konuya gelirsek; kardeşiniz takılarından çok daha değerli bir şeyi kaybetmiş eşine olan güvenini. O takılar ya bir başkasına gitti, ya bir borç kapatıldı. Ben de nedense arsa alındığına inanmıyorum. Arsa alınsa eşi mutlaka söylerdi diye düşünüyorum. Bir de zeytinyağ gibi üste çıkmış
Evlilik ten sonraki edinilen mallar ortak olmuyormu yasada kimin üstüne olursa olsun digerinede hak veriyorlar diye biliyorum
Bilgilendirme için teşekkür ederim, malesef halkımız kulaktan dolma eksik bilgilerle yanlış yönlendiriyor.O ayrım evlilikten sonra sonraki tüm mallar için değil de kanunda şöyle bir ayrım var bunu belirteyim ;
kanunda edinilmiş mallar denkleştirmeye katılırken yani halk tarafından bilinen haliyle yarıya bölünürken kişisel mallar olarak belirtilen maddesinde sayılan kalemler yarıya bölünme dediğimiz duruma katılmazlar.
Edinilmiş mallar
MADDE 219.- Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.
Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
III. Kişisel mallar
1. Kanuna göre
MADDE 220.- Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
3. Manevi tazminat alacakları,
4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.
2. Sözleşmeye göre
MADDE 221.- Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle, bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerlerinin kişisel mal sayılacağını kabul edebilirler.
Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını da kararlaştırabilirler.
Uzun oldu ama sonuç olarak konu sahibinin altınları kanunun 220. maddesinde sayılan bir kalem olduğundan kişisel maldır ve herhangi bir boşanma durumunda bölünmeye katılmaz.
Hadi ya :)Bence eşi resmen yalancı. Yol yakınken bolanma davasını açsın.
Burada önemli olan evlendikten sonra malların ortak olması değil , eşini kandırmaya çalışmış. Sözünde durmamış ve özür dilemeyerek üste çıkmış.
Hukuken ve dinen o altınlar kadına aittir. Erkeklerin gözünün o altınlarda olması, alana kadar kırk takla atmaları ne kadar da küçültücü.
Tabikide hakli yazik birdaha asla geri alamazKız Kardeşim 4 ay önce evlendi.. Annem, anneannem dedem ve bizim tarafımızdan bazı yakın akrabalar bilezik taktı. toplam 20 bin lira değerinde. neyse evlendikten sonra eşi demiş ki; altınları saklaması bi dert.. sen ver o altınları.. ben bir arsa alayım. o arsayı da senin üstüne yaparım.. o yerlerde alınan arsalar değerleniyor.. şimdi 20 bine alırsak atıorum 2 sene sonra 30 bin olur gibi bişey sölemiş.. kardeşim de düşünmüş, hem arsa benim üstüme olacak hem de değerlenecek die vermiş altınları.. neyse aradan 2 ay geçmiş. kardeşim daha alınacak die beklerken, eşine sormuş. ne yaptın bulamadın mı arsa falan die.. eşi de aldım demiş.. ama o dediğim yerden değil başka bi yerden aldım demiş...kardeşim tabi şok.. e hani benim üstüme olacaktı demiş.. madem böle bişey yaptın neden haber vermiosun demiş.. o da ben kendi üstüme aldım. senin üstüne olmadı. öle gerekti falan demiş.. sormadın ki nie söliyim demiş.. kardeşim de sinirlenmiş tavır yapmış. böle olacağını bilsem vermezdim demiş.. eşi de sen hem aramızda senin benim ayrımı yok diosun hem de bunun için tavır yapıosun.. helal olsun... ben bi yerden bulur veririm altınlarını sen merak etme şuna bak yaa falan filan demiş sinirlenmiş saydırmış işte... konu da bölece kapanmış. kardeşim de çok bozulmuş haliyle.. sizce bozulmakta ve tepki göstermek de haklı mı? nasıl davransın?
Bu konuda hemfikiriz. Yalnızca ara ara sitede konuşuluyor bu konu, okuyan kadınların bilgilenmesine vesile olmaktı amacım, kanun bu şekilde düzenlemiştir ve hukuken durum böyledir.