- 10 Nisan 2014
- 1.644
- 2.228
GÜNCELLEMELER: Bundan sonra düzenli olarak hangi gün nasıl bir değişim yaşadığımı paylaşacağım bu mesajı düzenleyerek. Takip etmek isteyenelere kolaylık olsun. Ayrıca polikistik over semptomları ile alakalı değişimleri de kırmızı renkte paylaşacağım. Güncelleme yaptıkça uzadığı için gereksiz yorumlarımı siliyorum artık :)
11 Mayıs 2019
Adet oldum
13 Mayıs 2019
Adetimin 3. günü hormon tahlillerimi yaptırdım ve diyete başladım. Tahlil sonuçlarım:
Fsh: 9
LH:19
Prolaktin: 8
Serbest Testosteron: 2.5
12 saatlik açlık insülini: 4.4
20 Mayıs 2019
1 haftadır gastrit ilacımı almıyorum. Daha önce hissettiğim yutma zorluğu yok, yemek sonrası boğazımda bir şey kalmış gibi bir his yok, yatarken boğulacakmışım gibi, biri sanki boğazıma bastırıyor gibi olurdu o da kalmadı, su içerken gaz yutma hissi yok, her şey yolunda görünüyor.
21 Mayıs 2019
Adet süresi 11 gün, kanama miktarı az.
30 Mayıs 2019
Birkaç aydır ön dişimin üzerindeki ete bastırınca sızlama yaşıyordum, iltihap problemi gibiydi. Şu anda bu ağrılar tamamen geçmiş durumda.
Ayrıca gastrit ilacımı hala almıyorum ve hiçbir sorun yok.
3 Haziran 2019
Nohut gastriti arttırıyor benim vücudumda. Nohutu bırakmak zorundayım.
5 Haziran 2019
Meyve yediğim günler açlık krizim tutuyor, bir süre meyveye ara veriyorum.
7 Haziran 2019
Bıyıklarımın uzamadığını fark ettim, tüyler kısa ve güçsüz.
8 Haziran 2019
Sivilce çıkışı yok denecek kadar azaldı.
9 Haziran 2019
Kıl kökleri güçsüzleşiyor.
16 Haziran 2019
Kendimi daha enerjik hissediyorum. Diyete başladığımdan beri duygusal olarak kendimi daha rahat kontrol edebildiğimi fark ettim.
Eski sivilce lekelerimin renginde de açılmalar var. Yağlı yüzden tamamen kurtuldum.
Ek olarak elimde egzama var ancak henüz bir iyileşme görülmüyor.
23 Haziran 2019
Açlık krizlerim tamamen geçmiş gibi duruyor. Artık çok rahat bir şekilde ve açlık hissetmeden kahvaltı ile akşam yemeği arasında 7 saat geçirebiliyorum ve bu sürede bol su içmeye devam ediyorum. Meyve yemeye başladım az da olsa.
Tüylerde azalma var, bazı yerlerden hiç çıkmıyor artık.
Bu ayki adetim toplamda 8 gün kahverengi lekelenme, 11 gün hafif şiddetli kanama ile adet ve tekrar 5 gün kahverengi lekelenme şeklinde oldu.
25 Haziran 2019
Vajinal iltihap tamamen geçmiş gibi duruyor.
3 Temmuz 2019
Adetimin 3. günü tahlil verdim. Bu ay rahmimde ve kasıklarımda normal adet sancısı hissediyorum az da olsa. Diyet öncesi bu şekilde sancı olmuyordu, ne yumurtalıklarımda ne de rahmimde hiçbir ağrı vs. hissetmiyordum. Şu an gerçekten bir hareketlilik var hem rahim hem yumurtalık bölgesinde.
(Hep olumlu şeyler yazdım ama biraz da realistik olayım, her şey her zaman olumlu gitmedi. Yaklaşık 10 gündür dipteydim diyebilirim. Hem fiziksel olarak kendimi çok güçsüz ve yorgun hissediyordum, hem de psikolojik olarak düşüncelerden bir türlü kurtulamıyordum. 1 ay çok iyi geçmişti ama so 10 gün bu kaideyi bozdu. Tekrar böyle dönemler gelmez diye bekliyordum ama henüz o konuda bir değişiklik olmamış, arada bir bu hale geliyorum malesef. Neyse ki dün kurtuldum, bu gün yeni bir insan olarak uyandım ve rahatladım. Polikistik overin en tuhaf kısımlarında biri de duygu durumundaki bu şiddetli değişimler. Hala anlam vermekte zorlanıyorum. Ama bir ay boyunca bunu yaşamamak bile çok güzeldi. Ayrıca adet kanaması daha sık geliyor ve çok az miktarda ve diğer adete kadar ara kanamalar, lekelenmeler görmeye başladım)
Tahlil sonuçlarım:
AMH: 16 (ilk defa ölçüldü)
Fsh: 3.6
LH:13.7
TSH: 1.4
Prolaktin: 6.4
Serbest Testosteron: 2.3
12 saatlik açlık insülini: 4.7
...
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Öncelikle bu bir kilo verme diyeti değil yani kilo meselesine çok takılmıyoruz bu nedenle konuyu diyet başlığında açmadım. Prof. Dr. Canan Karatay hanımefendi harika bir konudan bahsediyor. İnsülin direncimizi kırarsak polikistik overden tamamen kurtulabiliriz. İnsülin meselesini çoğumuz biliyoruz hatta sırf bu nedenle konu belli zaten diye yıllarca Canan Karatay'ı dikkate almadım. Aradan geçen zamana yanıyorum şimdi. Canan Karatay'ın videolarını ve kitaplarının bir kısmını okudum ve kendisinde insülin problemi olmadığını zanneden benim gibi pek çok kişide de insülin direnci olduğunu anladığımda kafamdan aşağı kaynar sular döküldü sanki. Üstelik bu diyeti yapıp da polikistik overden tamamen kurtulan 3-5 kişinin yazısını da buldum, onları okuduktan sonra konu tamamen kafama yattı. Forumda zaten önceden açılmış Karatay Diyeti gibi bazı başlıklar var ama onlar genelde kilo verme üzerine kurulmuş. Benim bu başlıkta yapmak istediğim şey ise kilo verme meselesine çok odaklanmadan (ki o zaten kendiliğinden olacak) adet düzensizliği, hormon bozukluğu veya gebe kalma gibi konularda bize nasıl etki ettiğini paylaşalım. Ben bu diyete başlamadan önce tahlillerimi yaptırdım. Onu da sizinle paylaşacağım inşaallah. Yaklaşık iki haftadır yapıyorum. 1 buçuk ay sonra tahlilleri tekrarlayıp sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum.
Başlığı kısaca tanıttıktan sonra bu diyetin bizim gibi pko lularda nasıl etki edeceğini anlatmak istiyorum.
Polikistik over tıpkı şeker hastalığı gibi tansiyon hastalığı gibi kronik dejeneratif bir hastalık. Nasıl bu hastalara kalıcı bir tedavi yok ömür boyu ilaç kullan diyorlarsa bize de aynı şeyi söylüyorlar. Ancak Canan Karatay'ın hastaları onun verdiği diyet ile pko'dan, şeker hastalığından, tansiyondan, romatoid artritten ve benzeri hastalıklardan tamamen kurtulabiliyor ve hayatları boyunca tekrar ilaç kullanmaya ihtiyaç duymuyorlar. Çünkü bütün bu hastalıkların temelinde insülin hormonu var. Biz; şekerli, unlu gıdalar tükettikçe hatta doğal olsa dahi glisemik indeksi çok yüksek olan meyvelerden fazla miktarlarda tükettikçe insülin hormonumuz kanda artıyor, artıyor, artıyor... Daha sonra hücreler insüline karşı duyarsızlaşıyor ve insülin direnci oluşuyor. Bu kısmı gayet teknik bir şekilde Canan Karatay anlatmış. İsteyeneler ''Canan karatay insülin direnci nedir'' diye taratırlarsa videoya ulaşabilirler. Özetle mutfağımızdan glisemik indeksi yüksek olan gıdaları, her türlü işlenmiş gıdaları ve konserveleri çıkarmadığımız müddetçe polikistik over ile ilaçsız baş etmemiz mümkün değil. Hatta ilaçlar bile çoğu zaman faydasız kalıyor. Bu nedenle ben hayat tarzımı tamamen değiştirerek bu hastalıktan kalıcı olarak kurtulmayı hedefledim. Bunu yapan kişilerin paylaşımları da beni çok heveslendirdi. Canan Karatay da polikistik over'den kurtulma süresini kişiye göre birkaç ay ile birkaç yıl arası olacağını söylüyor. Ancak paylaşan arkadaşların hepsinin adet günlerinde diyetin ilk ayından itibaren düzelmeler başlamış. 3-5 ayda bir adet söktürücü ile adet görenler diyetten bir ay sonra ayda bir kendiliğinden adet görmeye başlamışar. Yani işin özü insülin hormonunu dengeye koymakta. Çünkü Canan Karatay'ın dediğine göre östrojen, progesteron, androjen ve testosteron hormonlarını idare eden insülin hormonudur. Bu hormonlar düzene girince yumurtalıklarda kistler oluşmuyor, aylık adetler ve yumurtlama düzene giriyor, cilt problemleri de ortadan kalkıyor.
Peki tüm bunlar iyi güzel, e şimdi ne yapacağız derseniz;
Öncelikle kitapta anlatılan bilgilerin hepsi o kadar kıymetli ki hepsini burada paylaşmak imkansıza yakın diyebilirim. O nedenle bu gruba katılacak olanlar eğer kitabı okuyabilirlerse çok faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü kitapta bu hastalığı yenmenin mantığı çok güzel anlatılıyor ve tamamen ikna oluyorsunuz. Özellikle ''Karatay Diyeti ile Yaşam Boyu Sağlık'' kitabında polikistik overden özellikle bahsediliyor. Ama okuyamayacak olan varsa da neler yenmeli neler yenmemeli bunları paylaşmaya çalışacağım inş. Mutfakta iyi bir değişikliğe ihtiyacımız olacak. Ben neler yaptığımı yazarak başlayayım.
1. Mutfaktaki bütün paketli bisküviler meyve suları hatta maya, kakao vs ne varsa raflardan çıkarıp attım.
2. Her türlü şekerli ürünleri raflardan kaldırdım, buna bal ve pekmez de dahil. Çünkü içlerinde glikoz şurubu oluyormuş. Pekmez de doğal olsa dahi yüksek glisemik indeksli olduğu için en azından tedavi sürecinde tüketilemez.
3. Un, galeta unu, mısır unu, nişasta vb ürünlerin hepsini kaldırdım.
4. Kitaptan bakarak neler yemeliyim listesi oluşturdum ve alışveriş yaptım. Aldığım ürünler şunlar:
Kuruyemişler, kuru kayısı ve kuru incir dahil
Soğuk sıkım zeytinyağı
Keten tohumu yağı
Keten tohumu
Et çok nadiren pişiriyordum ama şimdi her yemeğe az az koymak için kıyma alıp minik yuvarlaklar haline getirip buzluğa attım.
Köyden tereyağı siparişi verdim.
Haftada en az 1 defa balık yiyecek şekilde menüyü ayarladım.
Hamile kalmak istediğim için avokado alıp buzdolabına attım. Yumuşak kıvama geldikçe kesip buzluğa atıyorum, günlük az miktarlarda çıkarıp yoğurtlu salata yapıyorum.
Çalışan biriyseniz veya çok erken kalkıp 11'den 12'den önce yatamıyorsanız 3 öğünlük bir menü hazırlayabilirsiniz ama benim gibi evde iseniz kahvaltı ve akşam yemeğinden oluşan 2 öğünlük bir menü daha makbul Karatay diyetinde.
Kahvaltı
Ben anca bir yumurta yiyebiliyorum ama normalde diyette iki yazıyor hatta 3 de olabilir.
El avuç içi büyüklüğü kadar peynir
İstediğiniz kadar zeytin
Yanına bir avuç kuruyemiş
Domates salatalık vb evde sebze ot vs ne varsa
Birkaç adet kuru kayısı yenebilir. Bana biraz şekerli geldiği için bir kuru kayısı ve yarım kuru incir yiyorum.
Yanına şekersiz çay
Öğle yemeği ve akşam yemeği aynı mantıkla hazırlanabilir. Herhangi bir sebze yemeği, et yemeği, salata, yoğurt yenebilir. Balık tüketilebilir. Çorba tüketilebilir. Ancak önemli olan çorbayı unla terbiye etmemek, veya balığı tutup da ayçiçek yağında kızartmamak. Bütün yemekler ya soğuk sıkım zeytinyağında pişecek, ya tereyağında, ya da hayvansal yağlarda. Bir de tencere kısık ateşte olacak hep. Yoğurt ev yapımı olmalı. Her şeyin en doğalı yenmeli. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz hiçbir ürün alınmamalı. Patates ve mısır gibi glisemik indeksi yüksek olan ürünler tedavi süresince tüketilmemeli. İyileştikten sonra uygun miktarlarda doğal yiyeceklerden yiyebiliriz. Meyve ise çok tartışmalı bir konu. Bir kere yenecekse mutlaka öğünlerden birinin yanına yenecek çünkü ara öğün yok. İki öğün arası en az 4,5- 5 saat aç kalınması gerekiyor. Dolayısıyla meyve yiyecek zaman da anca öğünlerle beraber oluyor. Canan Karatay'ın dediği dağdaki ilaçsız elmalar ile Anamur muzu dışındaki meyvelerde yüksek oranda şeker olduğu için hiç tüketilmemesi iyi. Ancak illa ki tüketilecekse mevsim meyvelerinden günlük bir adet ya elma ya armut ya portakal vs tüketilebilir. Kayısı, erik gibi küçük boy meyvelerden 4-6 adet yenebilir. Öğle yemeği bir kase yoğurda bir avuç ceviz karıştırıp geçiştirilebilir. Tuz mutlaka işlenmemiş doğal kaya tuzu olmalı. Salatalara bol zeytinyağı, limon, ev yapımı sirke eklenebilir. Keten tohumu mutlaka tüketilmeli. Salatalara yoğurtlara eklenebilir.
Günlük en az 2 litre su içilmeli. En az 20 dakika yürüyüş yapılmalı. 20 dakika güneşlenilmeli. D vitamini 50-100 arası seviyede tutulmalı, gerekirse takviye alınmalı. Ek olarak mutlaka Omega 3 takviyesi alınmalı.
Şu an genel olarak bu kadar toparlayabildim. Zaten Karatay diyeti diye ararsanız bunun gibi bir sürü tavsiye göreceksiniz. Uygulayıp polikistik overden kurtulan kişilere biz de katılalım inşaallah. Bitirmeden önce kendi tahlil sonuçlarımı da paylaşmak istiyorum Fsh: 9 LH:19 Prolaktin: 8 Serbest Testosteron: 2.5 çıktı. Bir de Canan Karatay'ın mutlaka yapılmasını istediği 12 saatlik açlık insülini var. Birkaç yıl önce 7 çıkmıştı benim. Ama mutlaka 5'ten düşük olması gerekiyormuş. Ben biraz da açlık meselesini tam ayarlayamadım galiba 4.4 çıkmış. Çünkü 12 saat açlık olsun diye gece bir tane kuru incir yedim sadece o da öğün gibi olmadı galiba, ya da bilemiyorum belki de bir iki gün diyet yapıp öyle gittim diye düşük çıkmış da olabilir tam anlayamadım. Normalde 5'in üzerinde bekliyordum. Ama her halükarda bir sonraki tahlilde daha da düşük çıkmasını bekliyorum inşaallah. Fsh ve Lh'ı bu kadar yüksek beklemiyordum onlar da düşer inş bir iki aya. Sonuçları sizinle paylaştığımda farkı göreceğinizi düşünüyorum. Benimle beraber bu diyeti yapmak isteyenler varsa siz de katılın. Çok uzun oldu biliyorum ama inş. okuyabilirsiniz :)
Son olarak ben kilo hariç tipik bir pko'luyum. 7 buçuk yıllık evlilik sonucu hiç hamile kalamadım. Tedaviler de cevap vermedi. Şimdi bu yöntemi deniyorum. Allah hepimize şifa versin inş sizlerden de katılım bekliyorum. Hepinize hayırlı günler...
11 Mayıs 2019
Adet oldum
13 Mayıs 2019
Adetimin 3. günü hormon tahlillerimi yaptırdım ve diyete başladım. Tahlil sonuçlarım:
Fsh: 9
LH:19
Prolaktin: 8
Serbest Testosteron: 2.5
12 saatlik açlık insülini: 4.4
20 Mayıs 2019
1 haftadır gastrit ilacımı almıyorum. Daha önce hissettiğim yutma zorluğu yok, yemek sonrası boğazımda bir şey kalmış gibi bir his yok, yatarken boğulacakmışım gibi, biri sanki boğazıma bastırıyor gibi olurdu o da kalmadı, su içerken gaz yutma hissi yok, her şey yolunda görünüyor.
21 Mayıs 2019
Adet süresi 11 gün, kanama miktarı az.
30 Mayıs 2019
Birkaç aydır ön dişimin üzerindeki ete bastırınca sızlama yaşıyordum, iltihap problemi gibiydi. Şu anda bu ağrılar tamamen geçmiş durumda.
Ayrıca gastrit ilacımı hala almıyorum ve hiçbir sorun yok.
3 Haziran 2019
Nohut gastriti arttırıyor benim vücudumda. Nohutu bırakmak zorundayım.
5 Haziran 2019
Meyve yediğim günler açlık krizim tutuyor, bir süre meyveye ara veriyorum.
7 Haziran 2019
Bıyıklarımın uzamadığını fark ettim, tüyler kısa ve güçsüz.
8 Haziran 2019
Sivilce çıkışı yok denecek kadar azaldı.
9 Haziran 2019
Kıl kökleri güçsüzleşiyor.
16 Haziran 2019
Kendimi daha enerjik hissediyorum. Diyete başladığımdan beri duygusal olarak kendimi daha rahat kontrol edebildiğimi fark ettim.
Eski sivilce lekelerimin renginde de açılmalar var. Yağlı yüzden tamamen kurtuldum.
Ek olarak elimde egzama var ancak henüz bir iyileşme görülmüyor.
23 Haziran 2019
Açlık krizlerim tamamen geçmiş gibi duruyor. Artık çok rahat bir şekilde ve açlık hissetmeden kahvaltı ile akşam yemeği arasında 7 saat geçirebiliyorum ve bu sürede bol su içmeye devam ediyorum. Meyve yemeye başladım az da olsa.
Tüylerde azalma var, bazı yerlerden hiç çıkmıyor artık.
Bu ayki adetim toplamda 8 gün kahverengi lekelenme, 11 gün hafif şiddetli kanama ile adet ve tekrar 5 gün kahverengi lekelenme şeklinde oldu.
25 Haziran 2019
Vajinal iltihap tamamen geçmiş gibi duruyor.
3 Temmuz 2019
Adetimin 3. günü tahlil verdim. Bu ay rahmimde ve kasıklarımda normal adet sancısı hissediyorum az da olsa. Diyet öncesi bu şekilde sancı olmuyordu, ne yumurtalıklarımda ne de rahmimde hiçbir ağrı vs. hissetmiyordum. Şu an gerçekten bir hareketlilik var hem rahim hem yumurtalık bölgesinde.
(Hep olumlu şeyler yazdım ama biraz da realistik olayım, her şey her zaman olumlu gitmedi. Yaklaşık 10 gündür dipteydim diyebilirim. Hem fiziksel olarak kendimi çok güçsüz ve yorgun hissediyordum, hem de psikolojik olarak düşüncelerden bir türlü kurtulamıyordum. 1 ay çok iyi geçmişti ama so 10 gün bu kaideyi bozdu. Tekrar böyle dönemler gelmez diye bekliyordum ama henüz o konuda bir değişiklik olmamış, arada bir bu hale geliyorum malesef. Neyse ki dün kurtuldum, bu gün yeni bir insan olarak uyandım ve rahatladım. Polikistik overin en tuhaf kısımlarında biri de duygu durumundaki bu şiddetli değişimler. Hala anlam vermekte zorlanıyorum. Ama bir ay boyunca bunu yaşamamak bile çok güzeldi. Ayrıca adet kanaması daha sık geliyor ve çok az miktarda ve diğer adete kadar ara kanamalar, lekelenmeler görmeye başladım)
Tahlil sonuçlarım:
AMH: 16 (ilk defa ölçüldü)
Fsh: 3.6
LH:13.7
TSH: 1.4
Prolaktin: 6.4
Serbest Testosteron: 2.3
12 saatlik açlık insülini: 4.7
...
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Öncelikle bu bir kilo verme diyeti değil yani kilo meselesine çok takılmıyoruz bu nedenle konuyu diyet başlığında açmadım. Prof. Dr. Canan Karatay hanımefendi harika bir konudan bahsediyor. İnsülin direncimizi kırarsak polikistik overden tamamen kurtulabiliriz. İnsülin meselesini çoğumuz biliyoruz hatta sırf bu nedenle konu belli zaten diye yıllarca Canan Karatay'ı dikkate almadım. Aradan geçen zamana yanıyorum şimdi. Canan Karatay'ın videolarını ve kitaplarının bir kısmını okudum ve kendisinde insülin problemi olmadığını zanneden benim gibi pek çok kişide de insülin direnci olduğunu anladığımda kafamdan aşağı kaynar sular döküldü sanki. Üstelik bu diyeti yapıp da polikistik overden tamamen kurtulan 3-5 kişinin yazısını da buldum, onları okuduktan sonra konu tamamen kafama yattı. Forumda zaten önceden açılmış Karatay Diyeti gibi bazı başlıklar var ama onlar genelde kilo verme üzerine kurulmuş. Benim bu başlıkta yapmak istediğim şey ise kilo verme meselesine çok odaklanmadan (ki o zaten kendiliğinden olacak) adet düzensizliği, hormon bozukluğu veya gebe kalma gibi konularda bize nasıl etki ettiğini paylaşalım. Ben bu diyete başlamadan önce tahlillerimi yaptırdım. Onu da sizinle paylaşacağım inşaallah. Yaklaşık iki haftadır yapıyorum. 1 buçuk ay sonra tahlilleri tekrarlayıp sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum.
Başlığı kısaca tanıttıktan sonra bu diyetin bizim gibi pko lularda nasıl etki edeceğini anlatmak istiyorum.
Polikistik over tıpkı şeker hastalığı gibi tansiyon hastalığı gibi kronik dejeneratif bir hastalık. Nasıl bu hastalara kalıcı bir tedavi yok ömür boyu ilaç kullan diyorlarsa bize de aynı şeyi söylüyorlar. Ancak Canan Karatay'ın hastaları onun verdiği diyet ile pko'dan, şeker hastalığından, tansiyondan, romatoid artritten ve benzeri hastalıklardan tamamen kurtulabiliyor ve hayatları boyunca tekrar ilaç kullanmaya ihtiyaç duymuyorlar. Çünkü bütün bu hastalıkların temelinde insülin hormonu var. Biz; şekerli, unlu gıdalar tükettikçe hatta doğal olsa dahi glisemik indeksi çok yüksek olan meyvelerden fazla miktarlarda tükettikçe insülin hormonumuz kanda artıyor, artıyor, artıyor... Daha sonra hücreler insüline karşı duyarsızlaşıyor ve insülin direnci oluşuyor. Bu kısmı gayet teknik bir şekilde Canan Karatay anlatmış. İsteyeneler ''Canan karatay insülin direnci nedir'' diye taratırlarsa videoya ulaşabilirler. Özetle mutfağımızdan glisemik indeksi yüksek olan gıdaları, her türlü işlenmiş gıdaları ve konserveleri çıkarmadığımız müddetçe polikistik over ile ilaçsız baş etmemiz mümkün değil. Hatta ilaçlar bile çoğu zaman faydasız kalıyor. Bu nedenle ben hayat tarzımı tamamen değiştirerek bu hastalıktan kalıcı olarak kurtulmayı hedefledim. Bunu yapan kişilerin paylaşımları da beni çok heveslendirdi. Canan Karatay da polikistik over'den kurtulma süresini kişiye göre birkaç ay ile birkaç yıl arası olacağını söylüyor. Ancak paylaşan arkadaşların hepsinin adet günlerinde diyetin ilk ayından itibaren düzelmeler başlamış. 3-5 ayda bir adet söktürücü ile adet görenler diyetten bir ay sonra ayda bir kendiliğinden adet görmeye başlamışar. Yani işin özü insülin hormonunu dengeye koymakta. Çünkü Canan Karatay'ın dediğine göre östrojen, progesteron, androjen ve testosteron hormonlarını idare eden insülin hormonudur. Bu hormonlar düzene girince yumurtalıklarda kistler oluşmuyor, aylık adetler ve yumurtlama düzene giriyor, cilt problemleri de ortadan kalkıyor.
Peki tüm bunlar iyi güzel, e şimdi ne yapacağız derseniz;
Öncelikle kitapta anlatılan bilgilerin hepsi o kadar kıymetli ki hepsini burada paylaşmak imkansıza yakın diyebilirim. O nedenle bu gruba katılacak olanlar eğer kitabı okuyabilirlerse çok faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü kitapta bu hastalığı yenmenin mantığı çok güzel anlatılıyor ve tamamen ikna oluyorsunuz. Özellikle ''Karatay Diyeti ile Yaşam Boyu Sağlık'' kitabında polikistik overden özellikle bahsediliyor. Ama okuyamayacak olan varsa da neler yenmeli neler yenmemeli bunları paylaşmaya çalışacağım inş. Mutfakta iyi bir değişikliğe ihtiyacımız olacak. Ben neler yaptığımı yazarak başlayayım.
1. Mutfaktaki bütün paketli bisküviler meyve suları hatta maya, kakao vs ne varsa raflardan çıkarıp attım.
2. Her türlü şekerli ürünleri raflardan kaldırdım, buna bal ve pekmez de dahil. Çünkü içlerinde glikoz şurubu oluyormuş. Pekmez de doğal olsa dahi yüksek glisemik indeksli olduğu için en azından tedavi sürecinde tüketilemez.
3. Un, galeta unu, mısır unu, nişasta vb ürünlerin hepsini kaldırdım.
4. Kitaptan bakarak neler yemeliyim listesi oluşturdum ve alışveriş yaptım. Aldığım ürünler şunlar:
Kuruyemişler, kuru kayısı ve kuru incir dahil
Soğuk sıkım zeytinyağı
Keten tohumu yağı
Keten tohumu
Et çok nadiren pişiriyordum ama şimdi her yemeğe az az koymak için kıyma alıp minik yuvarlaklar haline getirip buzluğa attım.
Köyden tereyağı siparişi verdim.
Haftada en az 1 defa balık yiyecek şekilde menüyü ayarladım.
Hamile kalmak istediğim için avokado alıp buzdolabına attım. Yumuşak kıvama geldikçe kesip buzluğa atıyorum, günlük az miktarlarda çıkarıp yoğurtlu salata yapıyorum.
Çalışan biriyseniz veya çok erken kalkıp 11'den 12'den önce yatamıyorsanız 3 öğünlük bir menü hazırlayabilirsiniz ama benim gibi evde iseniz kahvaltı ve akşam yemeğinden oluşan 2 öğünlük bir menü daha makbul Karatay diyetinde.
Kahvaltı
Ben anca bir yumurta yiyebiliyorum ama normalde diyette iki yazıyor hatta 3 de olabilir.
El avuç içi büyüklüğü kadar peynir
İstediğiniz kadar zeytin
Yanına bir avuç kuruyemiş
Domates salatalık vb evde sebze ot vs ne varsa
Birkaç adet kuru kayısı yenebilir. Bana biraz şekerli geldiği için bir kuru kayısı ve yarım kuru incir yiyorum.
Yanına şekersiz çay
Öğle yemeği ve akşam yemeği aynı mantıkla hazırlanabilir. Herhangi bir sebze yemeği, et yemeği, salata, yoğurt yenebilir. Balık tüketilebilir. Çorba tüketilebilir. Ancak önemli olan çorbayı unla terbiye etmemek, veya balığı tutup da ayçiçek yağında kızartmamak. Bütün yemekler ya soğuk sıkım zeytinyağında pişecek, ya tereyağında, ya da hayvansal yağlarda. Bir de tencere kısık ateşte olacak hep. Yoğurt ev yapımı olmalı. Her şeyin en doğalı yenmeli. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz hiçbir ürün alınmamalı. Patates ve mısır gibi glisemik indeksi yüksek olan ürünler tedavi süresince tüketilmemeli. İyileştikten sonra uygun miktarlarda doğal yiyeceklerden yiyebiliriz. Meyve ise çok tartışmalı bir konu. Bir kere yenecekse mutlaka öğünlerden birinin yanına yenecek çünkü ara öğün yok. İki öğün arası en az 4,5- 5 saat aç kalınması gerekiyor. Dolayısıyla meyve yiyecek zaman da anca öğünlerle beraber oluyor. Canan Karatay'ın dediği dağdaki ilaçsız elmalar ile Anamur muzu dışındaki meyvelerde yüksek oranda şeker olduğu için hiç tüketilmemesi iyi. Ancak illa ki tüketilecekse mevsim meyvelerinden günlük bir adet ya elma ya armut ya portakal vs tüketilebilir. Kayısı, erik gibi küçük boy meyvelerden 4-6 adet yenebilir. Öğle yemeği bir kase yoğurda bir avuç ceviz karıştırıp geçiştirilebilir. Tuz mutlaka işlenmemiş doğal kaya tuzu olmalı. Salatalara bol zeytinyağı, limon, ev yapımı sirke eklenebilir. Keten tohumu mutlaka tüketilmeli. Salatalara yoğurtlara eklenebilir.
Günlük en az 2 litre su içilmeli. En az 20 dakika yürüyüş yapılmalı. 20 dakika güneşlenilmeli. D vitamini 50-100 arası seviyede tutulmalı, gerekirse takviye alınmalı. Ek olarak mutlaka Omega 3 takviyesi alınmalı.
Şu an genel olarak bu kadar toparlayabildim. Zaten Karatay diyeti diye ararsanız bunun gibi bir sürü tavsiye göreceksiniz. Uygulayıp polikistik overden kurtulan kişilere biz de katılalım inşaallah. Bitirmeden önce kendi tahlil sonuçlarımı da paylaşmak istiyorum Fsh: 9 LH:19 Prolaktin: 8 Serbest Testosteron: 2.5 çıktı. Bir de Canan Karatay'ın mutlaka yapılmasını istediği 12 saatlik açlık insülini var. Birkaç yıl önce 7 çıkmıştı benim. Ama mutlaka 5'ten düşük olması gerekiyormuş. Ben biraz da açlık meselesini tam ayarlayamadım galiba 4.4 çıkmış. Çünkü 12 saat açlık olsun diye gece bir tane kuru incir yedim sadece o da öğün gibi olmadı galiba, ya da bilemiyorum belki de bir iki gün diyet yapıp öyle gittim diye düşük çıkmış da olabilir tam anlayamadım. Normalde 5'in üzerinde bekliyordum. Ama her halükarda bir sonraki tahlilde daha da düşük çıkmasını bekliyorum inşaallah. Fsh ve Lh'ı bu kadar yüksek beklemiyordum onlar da düşer inş bir iki aya. Sonuçları sizinle paylaştığımda farkı göreceğinizi düşünüyorum. Benimle beraber bu diyeti yapmak isteyenler varsa siz de katılın. Çok uzun oldu biliyorum ama inş. okuyabilirsiniz :)
Son olarak ben kilo hariç tipik bir pko'luyum. 7 buçuk yıllık evlilik sonucu hiç hamile kalamadım. Tedaviler de cevap vermedi. Şimdi bu yöntemi deniyorum. Allah hepimize şifa versin inş sizlerden de katılım bekliyorum. Hepinize hayırlı günler...
Son düzenleme: