Karatay Diyeti Hakkında Herşey

.ebru

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
13 Ekim 2009
209
93
Zayıflamanın ilk adımı: Ekmeği kes!
Karatay diyetinin en önemli özelliği ekmek içermemesi. Vücutta su tuttuğu, şeker ve tansiyonu yükselttiği için ekmeği diyetinizden çıkarın. Ekmek yerine buğday, mercimek, ceviz tercih edin

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın her dediği olay oldu. “Yumurta, sakatat, et kolesterol yapmaz, kuruyemiş yiyebilirsiniz, yağlardan korkmayın, tereyağı yiyin” dedi. Bilimsel gerçeklerle bildiklerini savunmak ve göstermek için üç kitap çıkardı: Kilo Vermenin ABC’si, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık, Karatay Mutfağı. Devamı da yolda. Kitapları yok sattı.

69 yaşındaki Canan Karatay çok sağlıklı. Sabah 05.00’te kalkıyor. Günde iki öğün yiyor. Akşam 19.00’dan sonra yemek yemiyor. Her gün mutlaka 20 dakika açık havada yürüyor. Prof. Dr. Canan Karatay ile bir pazar kahvaltısında buluştuk.

Tabağını Karatay Diyeti’ne uygun sağlıklı yiyeceklerle doldurdu. İki yumurta, peynir çeşitleri, közde biber, patlıcan salatası, zeytin çeşitleri, kısır ne ararsanız vardı tabağında. Doyana kadar da yedi. Ben de ona uydum elbette. Günde iki öğün nasıl yenir diyenlere söyleyeyim emin olun akşama kadar hiç acıkmadım!
Diyetinizde hiç ekmek yok. Nesi zararlı?

Un sağlıksız bir karbonhidrat. Vücutta su tutuyor. Un beyni sulandırıyor. Anadolu’da “ekmek ahmağı” diye bir söylem vardır, bunun sebebi de oradan geliyor! Ekmek yiyince hem şeker hem de tansiyonçıkıyor. Tuz su tutar diyorlar ama bir molekülü ancak bir molekül su tutar.

Sağlıklı karbonhidratlar nelerdir?

Kuruyemişler basbayağı sağlıklı karbonhidrattır. Buğday, bulgur, mercimeğin her türü, fındık, fıstık, ceviz, bamya, lahana, taze fasulye, enginar, badem... hepsi karbonhidrat. Hem de son derece sağlıklı karbonhidratlar!

Ekmek yoksa B vitamini alınamaz deniyor?

Yalan! O kadar ateşte pişen ekmekte B vitamini mi kalır? Yapmayın. Fındık, fıstıkta yoğun ve doğal olan B vitamini de var. Vitamin vücuda doğal olarak giriyor. Ekmek bağımlılıktan başka bir şey değil. Buğdayı öğütmeden tüketirseniz, mineral, protein ve vitamin alırsınız. Karatay’da ekmek yok ama buğday salatada, çorbada ve pilav olarak fazlasıyla yeniyor. Fazla kilolarınızı verdiyseniz, hareket halindeyseniz, çok az miktar pide ekmek, makarna yiyebilirsiniz. 5 kilometre yürümek şartıyla!

Lahmacun, yufka ekmeği yenilebilir diyorsunuz?

Lahmacun incedir ve mayasızdır, az miktar yenilebilir. En sağlıklı yemektir. Eti protein, soğanı, maydanozu sebze yani vitamindir. Üstüne de limon sıkılır. Bir de yanında ayran vardır. Muhteşem bir besin kaynağıdır. Lavaş da, tava ekmeği de mayasızdır. Doğal unla yapıldıysa yenilebilir. Ekmeksiz yemek yemeğe alışana kadar belki çok az olarak tüketilebilir. Biliyorsunuz, İran’da bizim bildiğimiz ekmek bulunmaz, yalnız lavaş yenir. Bence daha sağlıklıdır, doğrusunu isterseniz.

Ya sakatatlar ve şarküteri?

Ben tavsiye ediyorum. Bol miktarda protein içerir, fiyatı da düşüktür. D Vitamini ve demir bakımından zengindir. Serbest dolaşan hayvanların kuzu böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri, yüreğinde Omega-3 vardır. Salam, sosis gibi işlenmiş kırmızı etleri önermiyorum. Katkısız olan, ev yapımı pastırma ve sucuk olabilir. Elazığ usulü bulgurlu çiğ köfte, içli köfte de sağlıklı birer et yemeğidir.

Kalori hesabına göre çok yemiş olmuyor muyuz?

Artık kalori hesabı yok! Kafaya takmayın, canınızı sıkmadan hastalıklara karşı dirençli olmak için bu diyeti yapın. Kalori hesabıyla esas bağışıklık sisteminizi zayıflatıyorsunuz.

DÖRT MEVSİM BUNLARA DİKKAT!
- Sabahları kuvvetli ve proteinli kahvaltı yapılması şart!

- Öğünler arasında en az 4-5 saat geçmesine dikkat edilmelidir.

- Günde 3 öğünden fazla yemek yenilmemeli, ara öğünler kalkmalıdır.

- Öğünler arasında bol limonlu su, limonlu şekersiz çay ve ayran içilebilir.

- Her gün 2-3 litre sıvı almaya dikkat edilmelidir.

- Akşam saat 19.00’dan sonra hiçbir şey yenilmemelidir.

- Her gün veya akşam en az 40-60 dakika yol yürümeli ya da en az 40-60 dakika sevilen bir fizik aktivite yapılmalıdır.

- Kabız olmamaya dikkat edilmelidir. Doğal yiyeceklerle her gün iki kez yumuşak bir şekilde büyük abdeste çıkılmalıdır.

- Yaz ya da kış aylarında normal şartlarda kanda D vitamini düzeyinin en az 50 ng/ml’nin üstünde olması gerekir. Kanser hastalarında 70 ng/ml olması önerilmektedir.
- Sağlıklı doğmamızda, büyümemizde, ürememizde ve de yaşamamızda gerekli (olmazsa olmaz) olan sıvıyağ ve doğal yiyeceklerde bulunan Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağları doğallıkları bozulmadan tüketilmelidir.

- Doğal ve bozulmamış olan Omega-3 yağlarının gıdalarla alımı artırılmalı. Bütün işlenmiş ve hazır yiyeceklerde bulunan, bozulmuş Omega-6 ve trans yağların tüketilmeleri bilinçli bir şekilde azaltılmalıdır.

- Yapılan bilimsel araştırmalar, çok az yağ ya da yağsız gıdalarla beslenenlerde kolesterolün azalmadığını, aksine yükseldiğini göstermiştir. Çok az yağ yiyen ya da yağsız gıdalarla beslenenlerin de kilo veremedikleri gibi, aksine kilo aldıkları da görülmüştür. Sağlıklı yağlar; hayvansal katı yağlar, doğal tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, Omega-3, fındık ve keten tohumu yağlarıdır.

- Sağlıklı kilo vermek ve de sağlıklı kilomuzda kalarak, dinç, hayat dolu ve enerjik yaşamak istiyorsak, düşük glisemik indeksli karbonhidratları, bozulmamış yağları ve sağlıklı proteinleri tüketmek gerekir.

- Vücut yağlanmasını önlemek ve bozulmuş kan yağlarını normalleştirmek amacı ile mutlaka doğal tereyağı ve sağlıklı sıvı yağlar tüketilmelidir. Doğal balık yağı Omega-3 ve kolesterol bütün hücrezarlarımızın temel yapı maddeleridir.

AYRAN İÇ, SAĞLIKLI OL

Ayran sütten çok daha faydalıdır. Protein, kalsiyum ve yağ bakımından çok zengindir. Az tuzlu olmak şartıyla (kalp tansiyon hastaları tuzdan kaçınsınlar), bana sorarsanız dünyanın en faydalı içeceklerinden biridir. Bağırsak florasını düzenler, mideyi rahatlatır.

Her gün 1 litre ayran için, acıkmazsınız! Çünkü kalsiyum, yağ, su ve protein vücuda girer. Ayrıca laktoz alerjisi olanlar ve tüketmeyenler korkmadan rahatlıkla bol bol ayran tüketebilir. Ayran gaz yapıyorsa, bağırsaklardaki floranın bozukluğundandır.

Ayrıca maya alerjisi varsa yine gaz sorunu olur. Ayran ve yoğurt vücutta laktik asit meydana getirdiği için uyku yapar. Her ikisinin de sakinleştirici özelliği vardır. Gece 20.00’den sonra yemeyi içmeyi yasaklıyoruz ama uykusu kaçanlar, rahat uykuya dalabilmek için ayran içebilir veya yoğurt yiyebilirler. Bir sakıncası yoktur.

ZAYIFLATAN TARİFLER


Pastırmalı Kuru Fasulye



MALZEMELER

- 2 su bardağu kuru fasulye

- 100-150 gr pastırma (çemeni alınmış)

- 2 kuru soğan

- 2-3 kuru kırmızı biber

- 3-5 kurutulmuş domates

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- Kristal kayatuzu, karabiber.

HAZIRLANIŞI

Fasulyeleri akşamdan ıslatın. Domates kurularını da yıkayıp üzerini örtecek miktar sıcak su ile ıslatın. Önce soğanları soyun, küçük küp şeklinde doğrayın. Kuru biberleri yıkayın, ikiye üçe bölün. Suda beklettiğiniz domates kurularını da küçük küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız soğan, kuru domates ve biberi düdüklü tencerenin dibine yerleştirin. Çemenini temizlediğiniz pastırmaları, ikiye üçe bölün ve tencereye ilave edin. En son fasulyeleri koyun. Fasulyelerin üzerini 2-3 cm geçecek miktarda su ilave edin ve pişirin. Tencereyi ateşten indirin, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Tereyağını tavaya koyup kısık ateşte eritin, üzerine kırmızı biber ilave edin, fasulyenin üzerine gezdirin.

ÖRNEK MÖNÜ

1. GÜN

Kahvaltı: (08.00-09.00)

- İki adet yumurta (haşlanmış ya da tereyağında peynirli omlet şeklinde tüketilebilir.)

- 8-10 tuzsuz yeşil ya da siyah zeytin

- Bir avuç içi kadar beyaz peynir

- 4-5 adet gün kurusu kayısı

- Şekersiz bitki çayı, su

- Bir çay bardağı ceviz içi

Öğle yemeği (13.00-14.00)

- Bir avuç içi kadar haşlanmış dana eti, bol salata ve zeytinyağlı fasulye

- Bir su bardağı tuzsuz ayran

- Şekersiz bitki çayı ya da su

Ara öğün/şart değil (15.00)

- Yarım su bardağı kadar ceviz

- Şekersiz çay ya da limonlu su

Akşam yemeği (18.00-19.00)

- Balık, yeşil soğan, roka ve turp (zeytinyağlı)

Not: Akşam saat 19.00’dan sonra meyve dahil hiçbir şey yemeyin.

- Bol su için (limon ekleyebilirsiniz).

- Yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapın.(posta gazetesi)
 
Göbek eşittir karaciğer yağlanması
Göbek çevresinin genişlemesiyle karaciğer ve pankreas yağlanması arasında doğru orantı var. Bu hastalıklardan korunmanın yolu ise günde 2 öğün, doğal ve işlem görmemiş yiyeceklerle beslenmekten geçiyor
Hem sağlıklı hem kilolu olunamaz mı?

Kilo almak, vücutta istemediğimiz yağların birikmesidir. Kilo almakla pankreas ve karaciğeryağlanması ile birlikte birçok sağlık problemi de başlıyor. Kilolu kişilerde şeker, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, felç, kanser olma riski artıyor.

Zayıf olanlarda da bunlar olmuyor mu?

Sağlıksız beslenenlerde elbette oluyor. Bu nedenle Karatay Diyeti bir rejim reçetesi değil, sağlıklı yaşama, hastalıklara karşı önlem alma önerileridir! Zayıf olanlarda da düzensiz ve zararlı beslenmesonucu, karaciğer, pankreas yoruluyor ve yağlanma başlıyor, kanser olma riski artıyor. Göbek çevresinin genişlemesi ise bunun en önemli belirtisidir. Bu hastalıkların da habercisidir.

Karaciğerin yağlandığını nasıl anlayacağız?

Göbek, kadında da erkekte de pankreas ve karaciğer yağlanmasının belirtisi. En tehlikeli sağlık sorunudur, dikkatli olunması gerekir!

Yağları eritmek için kaç öğün yemeliyiz?

Kahvaltı sıkı olunca 2 öğün yeterli. Kahvaltı doğal ve işlem görmemiş yiyeceklerden oluşmalıdır. Özgür tavuk yumurtası, yağlı peynir, et, balık, pastırma, evde yapılmış sucuk ve yoğurt yenebilir. Yağ olarak köy tereyağı ve soğuk sızma zeytinyağı kullanılabilir. Kokteyl olmayan 10-15 adet zeytin yenilebilir. Sağlıklı karbonhidratlardan bir avuç kadar fındık, fıstık, ceviz tüketilebilir. Bu yediklerinizi yakmak için vücut zaten 5 saat koşmuşsunuz gibi enerji harcar. Akşam yemeği de en son 19.00’da yenmeli. Bakın o zaman sabaha nasıl kurt gibi aç kalkıyorsunuz!

Gün içinde insan acıkmaz mı?


Acıkmaz! Ara öğünler acıktırır. Sık sık öğün yiyenlerin kanlarındaki insülin hormonu giderek yükselir. Pankreasta salgılanan insülin hormonu, kan şekerini enerji olarak kullanmamızı sağlıyor. Enerji fazlası durumunda ise kan şekeri, insülin hormonu sayesinde ileride ihtiyaç halinde kullanılmak üzere ‘yağ’ olarak depolanıyor. İşte bu sebeple eğer illa ara öğün yapılacaksa kan şekerini yavaş yavaş yükseltip, yavaş yavaş düşüren, tok tutan, boş kalori içermeyen yiyecekler tercih edilmelidir. Sağlıklı karbonhidratlar tüketilmelidir. Fındık, fıstık, ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi yiyecekler...

Öğlen yemeği ve akşam yemeği?

Öğlen yemek şart değil. Sıkı kahvaltı ederseniz pek acıkmıyorsunuz, canınız da çekmiyor zaten. Çok isteniyor diye kitaptaki örnek mönülere öğün ekledik. Öğlen avuç içi kadar dana söğüş, yanında salata, zeytinyağlı barbunya, etli sebze yenilebilir. Akşam da aynı şekilde ızgara balık veya 3-4 kalem kuzu pirzola gibi birçok seçenek var. Garnitür olarak da yemeğin yanında zeytinyağlı enginar, semizotu salatası, bol roka, domates, salatalık, piyaz, mercimek köfte veya kısır yenilebilir. Bunlar Karatay Mutfağı kitabında yer alan tariflere uyularak yapılırsa en sağlıklı yemeklerden... Çünkü yemek isimleri bildik olsa da pişirme şekilleri ve malzemeleri sağlık açısından çok şeyi değiştiriyor. Zaten Karatay Diyeti’nin farkı da oradan geliyor!

ŞEKER VÜCUDA NASIL ZARAR VERİYOR?
- Vücudun mineral dengesini bozar. Krom ve bakır eksikliğine neden olur. Kalsiyum ve magnezyum emilimini bozar.

- Vücutta su tutulmasını artırır.

- Kanda E vitamininin miktarını azaltır.

- Protein emilimini engeller. Protein yapısına zarar verir. Proteinlerin vücuttaki rolünde kalıcı değişikliklere yol açar.

- Dokuların esnekliğini ve işlevini bozar.

- Alkol gibi zehirleyicidir. Bağımlılık yapıcı bir maddedir. Alkolizme de neden olabilir.

- Vücut bağışıklık sistemini yıkar ve zayıflatır. Serbest oksijen radikallerinin artmasına ve strese neden olur. Serbest oksijen radikalleri, kanser ve erken yaşlanmanın temel nedenidir.

- Viral ve bakteriyel her türlü enfeksiyon hastalığına karşı korunmayı zayıflatır. Yaraların ve hastalıkların iyileşmesini geciktirir.

- Derimizdeki kollajen yapısını bozar ve ciltte kırışıklıkara, erken yaşlanmaya sebep olur.



SAĞLIKLI BESLENME MUTFAKTA BAŞLAR
- Yemekler çok yüksek ısıda pişirilmeyecek, ayrıca terbiye yapılarak hazırlanmayacak!

- Yemekler düşük ısıda, uzun sürede pişirilmelidir. Ancak malzemeler çiğ şekilde tencere veya tepsiye konup ocakta ya da fırında pişirilmeli, yağda soğan veya biber öldürme gibi yöntemler uygulanmamalıdır. Özellikle güveç yaparken önce tencerede kavurma, sonra fırında pişirme gibi iki farklı pişirme şeklinin bir arada olmaması gerekiyor. Ya tencere ya da fırın tercih edilmeli. Pişirme süresi çok fazla uzayıp ısıya maruz kalma şekli değişip ısı derecesi arttıkça lezzet katayım derken yemekleri faydalı vitamin ve mineraller ölüyor, yemeğin glisemik indeksi yükselebiliyor.

Tereyağı kullan

- Yemekleri pişirirken cam, çelik veya emaye tencere, tepsi kullanılacak. Alüminyum ve teflonlardan, mikrodalga fırından uzak durulacak. Pişirme esnasında alüminyum folyo, yanmaz pişirme poşeti ya da yağlı kağıt gibi ürünler asla kullanılmayacak! Yağlı kağıtlar genellikle doğal gibi görünse de kağıtta ne yağı olduğunu bilmiyoruz, trans yağ da olabilir, ucuz olduğu için domuz yağı da...

- Yemeklerde soğuk sızma zeytinyağı veya saf tereyağı kullanıllıdır.

- Yemeklerde blender (karıştırıcı) veya mikser kullanılmamalıdır. Çünkü yemeği işlenmiş hale getiriyor ve lifleri yok edip, sağlıksız hale dönüştürüyor. Hazım sisteminin bozulmasına sebep oluyor.

- Sıcak yemeklerde ve kızartmalarda mısırözü veya ayçiçeği kesinlikle kullanılmamalıdır. Isıtılmaları ile trans yağlar oluşur. Yüksek ısıda sıvı yağlar doğal özelliklerini kaybederek trans yağlara dönüşürler. Trans yağlar, kan yağlarından trigliseridleri yükselterek karaciğer yağlanmasını başlatır. Bu nedenle kalp, damar hastalıkları, felç ve her türlü kansere sebep olan en zararlı yağlardır. Trans yağlar, insülin direncini başlatan en tehlikeli kimyasal maddelerdir. İnsan vücudu doğal olmayan bu yağları tüketmeye programlanmıştır.

Kızartma yok

- Margarin haline dönüştürülmüş olan sıvı yağlarda da fazla miktarda trans yağ meydana gelir. Bu sebeple margarin kullanılmayacak!

- Kızgın yağda kızartma yapılmamalıdır. Balık ya da etler sos veya una bulandırılarak yağda pişirilmemelidir. Eğer illa kızartma yapılmak isteniyorsa kısık ateşte, az zeytinyağı veya tereyağı ile sade pişirme yapılabilir.

- Izgara yapılabilir. Ancak yiyecekler yakılmadan ve yüksek ateşe maruz kalmadan pişirilecek.

- Buğulama da sağlıklı pişirme yöntemlerinden biridir.

Salça ev yapımı olsun

- Mayonez veya ketçap gibi hazır soslar da yasak! Ev yapımı mayonezi ise 15 dakika içinde tüketmeniz gerekiyor. Buzdolabında muhafaza etseniz dahi 15 dakikadan sonra trans yağa dönüşüyor, tehlikeli olmasının sebebi de bu!

- Yemeklerde salça kullanılacaksa, güneşte bekletilmiş ev yapımı domates veya biber salçası kullanılabilir. Hazır fabrikasyon konserve salçalar kullanılmamalıdır.

ZAYIFLATAN TARİFLER
Kıymalı Pırasa



MALZEMELER

- 1 kg pırasa

- 300 gr kıyma

- Yarım çay bardağı bulgur

- 1 kuru soğan

- 1 havuç

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 limon

- 1 çay bardağı sıcak su

-? Kristal kaya tuzu, karabiber, kimyon, pul biber

HAZIRLANIŞI

Pırasaları temizleyip yıkayın ve 3-5 cm uzunluğunda halkalar şeklinde doğrayın. Havucu kazıyın ve ince halkalar şeklinde doğrayın. Soğanı soyup küçük küp şeklinde doğrayın. Limonu güzelce yıkayın, kabuğunu rendeleyip bir kenara koyun. Suyunu sıkın. Bir tencereye soğan, kıyma, karabiber, pul biber, kimyon, tuz, salça ve zeytinyağını koyup karıştırın. Kısık ateşte 3-5 dakika çevirin. Daha sonra pırasa ve havucu ilave edin. Üzerine sıcak suyu dökün ve kısık ateşte pişirin. Pişirmeye yakın yıkanmış bulguru ekleyin. Bulgur, pırasa ve havuç yumuşayınca ateşten indirin, servis edin.
2. GÜN

Kahvaltı: (08.00-09.00)

- Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veyamenemen de yapılabilir)

- 8-10 adet tuzsuz zeytin

- Bir avuç içi kadar beyaz peynir

- 2-3 adet çarliston biber

- 5-6 adet minik domates

- Şekersiz çay ya da süt

- Bir çay bardağı fındık

Ara öğün/şart değil (10.00)

- Yarım su bardağı ceviz

- Bol su ya da yeşil çay

Öğle yemeği (13.00-14.00)

- Bir tabak zeytinyağlı barbunya ya da etli sebze

- Lahana ya da karnabahar salatası (çiğ ya da buğulanmış)

- Bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt

Ara öğün/şart değil (15.00)

- Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesi

- Bir kase yoğurt

- Şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesi

Akşam yemeği (18.00-19.00)

- Balık ızgara

- Bir tabak pilaki

- Roka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (sirke ve zeytinyağı ilave edilebilir)

- Yarım avuç içi kadar tahin helvası

Not:

- Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli

- Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir.

- Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı.





 
Yumurta ye göbek gitsin
Yumurta sanıldığı gibi kolesterolü yükseltmez, aksine düşürür. Hazmedilmesi zor olduğu için uzun süre tokluk hissi verir ve kiloların kolaylıkla gitmesini sağlar!
Diyetinizde yumurta neden bu kadar önemli? Sakatat, et de yiyin diyorsunuz. Kolesterol ne olacak?

Doğal yemle beslenen, özgür dolaşan tavukların yumurtası kan kolesterolünü yükseltmez, aksine düşürür de ondan. Yumurtanın hazmedilmesi çok uzun sürer. Bu nedenle tokluk hissi uzun süre devam eder ve acıkmayız! Kilolar da kolaylıkla gider! Önemli olan yumurtaların katı olarak haşlanmamasıdır! Katı yumurta kanserojendir. Yağda kavurmazsan, yakmazsan doğallığını bozmazsan sorun yok! Kayısı kıvamında, suda haşlanabilir, saf tereyağında pişirilebilir, omlet,menemen yapılabilir. Günde 4 yumurta yendiğinde karaciğerden kolesterol yapılması orantılı olarak azalır. Kolesterol konusunda, dünyaca ünlü Dr. Uffe Ravnskov’un Hayykitap’tan yeni yayımlanan ‘Kolesterol Gerçeği’ kitabını okumanızı tavsiye ederim. Kolesterolden korkmak doğru değildir. Kolesterol, kortizol denilen stres hormonunun, androjen, testosteron, progesteron ve östrojendediğimiz seks hormonlarının ana maddesidir. Beynimiz ve sinir sistemimizdeki iletiler kolesterol sayesinde gerçekleşir.

Hocam 4 fazla değil mi? Kolesterol konusunda kafam hâlâ karışık.

İstenirse, dokunmazsa, günde 10 tane de yersin. Bakın nasıl göbek gidiyor! 50-60 gram yumurta sarısında, 150-180 mg kolesterol bulunur. Bilinenin aksine 150-180 mg olan bu kolesterol yumurta sarısı yendiği zaman kanımıza doğrudan doğruya 150-180 mg kolesterol olarak geçemez. Olduğu gibi geçiyor düşüncesi tamamen yanıltıcıdır! Bu nedenle yumurta sarısını yemekle kan kolesterolü yükselmez. Ortalama 50-60 gr olan doğal yumurta sarısında 900 mg doğal ve bozulmamış yağ olan Omega-3 vardır. Omega 3 de kan kolesterolünü düşürür. Ayrıca yumurtada bir canlının oluşabilmesi için gerekli gerekli her şey vardır. Sarısında bulunan ‘kolin’ aminoasidi de karaciğeryağlanmasını önler! Muhteşem bir yiyecektir.
Safra kesesi ameliyatı olanlar yumurta yiyebilir mi?

Bazen dokunabiliyor. Yiyemezler diye bir şey yok elbette. Vücut sağlıklıysa az pişmiş köy yumurtası yiyebilirler, deneyip bakabilirler. Rahatsız olurlarsa yemezler. Özellikle çocuklara küçük yaşta yumurtayı sevdirmek gerekiyor.

Sizin bir farkınız da yağı yasaklamamanız?

Doğal yağlar sağlıklıdır çünkü. Bunlar, köy tereyağı, hayvansal katı yağlar, balıkyağı yani Omega-3, bozulmamış, işlem görmemiş, rafine edilmemiş olan soğuk sıkım mısırözüyağı ve ayçiçeğiyağı yani Omega-6, soğuk sıkım sızma zeytinyağı ve fındıkyağı yani Omega-9’dur.

Ya kuyruk yağı? Damarlarda yağlanma yapmaz mı?

Ona da karşı değilim, yapmaz. Koyunun kuyruk yağı sağlıklıdır. Koyunlar kuzular yağ mı yiyor Allah aşkına! Ot yiyorlar, ot. Vücutlarına bir gram yağ girmiyor ama yağlanıyorlar. Bu nasıl oluyor? İnekler nasıl yağlanıyorlar peki? Yumurta mı yiyorlar, kuzu pirzolası mı yiyorlar, sütleri nasıl yağlı oluyor? Ot yedikleri için, otla beslendikleri için! Bir düşünsenize lütfen.

D vitamini eksikliği olan neden zayıflayamaz?

D vitamini sadece bir vitamin değildir. Cildimizde bulunan bir hormonun ön maddesidir. Eksikliğinde hücrelerimiz normal çalışmaz. D vitamini vücudumuzda bulunan en doğal ve en güçlü antioksidandır! Bağışıklık sistemimizi güçlendiren en doğal maddedir. Eksikliğinde ise her türlü alerjik hastalık ve enfeksiyon hastalıkları meydana gelir. Organizma çeşitli gizli alerji ve hastalıklarla uzun süreli mücadele ettiği için yani vücutta düşük yoğunluklu bir savaş olduğu için kilo verilemez. Cildimizi saf zeytinyağı ile nemlendirerek yanmaya maruz kalmayacak süre güneşbanyosu yapmak, güneşten faydalanarak D vitamini almanın en sağlıklı yoludur. Hastalarınıza kolesterol hapı vermediğiniz biliniyor. İnsan vücudu kendine zararlı bir şey üretmez! Ürettiği her şeyin bir amacı vardır. İşte bu sebeple kolesterolün iyisi kötüsü olmaz. İyi kolesterol ve kötü kolesterol sadece ilaç firmalarının uydurmasıdır. Kolesterol steroid’dir. Bu nedenle vücudumuzun ürettiği bir antioksidandır. Vücudun antioksidana ihtiyacı varsa, vücudun herhangi bir yerinde bozukluk varsa fazla miktarda kolesterol üretir. Yüksek kolesterolün altında vücuttaki insülin direnci yatar. İnsülin hormonu kan şekeri ile birlikte yağlarını kontrol eden hormondur. Bir insanda karaciğer ve pankreas yağlanması varsa vücudunda mikropsuz yangı (iltihap) dediğimiz olay başlamıştır ve uzun süreden beri devam ediyor demektir. İşte bu yangı ile mücadele edecek en önemli savunma aracımız kan kolesterolümüzdür. Ayrıca herhangi bir yaralanmadan ya da ameliyattan sonra iyileşme sürecinde meydana gelen sert nedbe dokusu içine bakıldığı zaman kolesterol ile dolu olduğunu görüyorüz!

Omega 3, keten tohumunu tavsiye ediyor musunuz?

Keten tohumu ve balık yağı (Omega-3) kan yağlarını düzenler, kanı sulandırır, kilo vermeyi kolaylaştırır, kilo almayı önler, hipertansiyon ve depresyon gelişmesini engeller. Keten tohumu azar azar yiyeceklere eklenebilir. Keten tohumu yerine susam da kullanılabilir. Keten tohumu kabızlığı giderir. Fazlası ishal yapabilir. Son olarak her gün 2-3 gram katıksız Omega-3 tüketilmelidir. Omega-3 kapsülleri içinde kesinlikle Omega-6 yağı bulunmamalıdır.

Mutfağınıza bunlar asla girmesin
Her türlü ekmek, beyazı, kepeklisi, çavdarlısı

-Simit, kuru ve yaş pastalar

- Her türlü tost

- Pirinç pilavı

- Patates, mısır

- Makarna, börek, poğaça, açma

- Şeker, çikolata ve her türlü tatlı

- Bütün suni tatlandırıcılar

- Hazır veya taze sıkılmış her türlü meyve suyu

- Bütün gazlı içecekler, enerji içecekleri

- Her türlü kızartma

- Bütün hazır çorbalar

- İşlenmiş, tütsülenmiş balık ve etler

- Süt tozu, krema gibi ürünler

- Mayonez, ketçap ve her türlü hazır soslar

- Markette satılan kapalı çiftlik tavukları

- Karpuz, kavun gibi doğal da olsa fazla miktarda şeker içeren glisemik indeksi yüksek meyvelerden de uzak durulmalı.

ZAYIFLATAN TARİFLER
Zeytinyağlı Taze Fasulye



MALZEMELER

- 1 kg taze fasulye

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- 2 domates (olgun)

- 2 kuru soğan

- 1 limon (dilimlenmiş)

- Kristal kaya tuzu

HAZIRLANIŞI

Fasulyeleri bol suyla yıkayın, uçlarını ayıklayın ve elle ikiye kırarak tencereye koyun. Soğan ve domatesleri soyun ve küçük küp şeklinde doğrayıp, fasulyelerin üzerine ilave edin. Zeytinyağını da ekleyip kısık ateşte pişirin. Ateşi söndürünce tuzunu ilave edip karıştırın. Limon dilimleri ile servis edin.

Not: Aynı tarifi taze bamya ve barbunya ile de yapabilirsiniz.



ÖRNEK MÖNÜ
Kahvaltı: (08.00-09.00)

- Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)

- Bir avuç içi kadar beyaz peynir

- 2-3 adet tatlı kırmızı biber

- Yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı

- Bir çay bardağı Antep fıstığı

- Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenilebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.

Ara öğün/şart değil (10.00)

-Tuzsuz yerfıstığı (kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı)

- Bol su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (13.00-14.00)

- Bir tabak zeytinyağlı taze fasulye

- 3-4 adet ızgara köfte

- 1 kase yoğurt

- Turp ve havuç ile rendelenerek hazırlanmış salata (üzerine bir tatlı kaşığı keten tohumu)

- Bol su veya ayran

Ara öğün/şart değil (15.00)

- Bir elma ya da armut

- 1 kase yoğurt

Akşam yemeği (18.00-19.00)

- 3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara

- Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze bakla

- Mevsim salatası (üzerine bir tatlı kaşığı keten tohumu)

Not:

- Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli

- Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir

- Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı



 
Kalori hesabı yok doyana kadar yiyin
Karatay Diyeti'nde günde 2 öğün doyana kadar et, balık, yumurta, yoğurt, bulgur, tereyağı tüketebilirsiniz. Ancak pasta, çikolata, asitli içecekler ve sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri asla sofranızda olmasın!
Diyetinize hangi etler girmez?

Doğal olarak beslenmiş hayvanların etleri her zaman sağlıklıdır. Örneğin serbest dolaşan köy tavuğu bulursanız iki saatte pişer ama sağlıklıdır. Etleri nasıl pişirdiğiniz önemli! Alıp kızartırsan ya da yakarak pişirirsen tabii ki zararlı. ‘Git şnitzel ye’ demiyorum. Bizim mutfağımızdaki kısık ateşte tencerede sebzesiyle ya da bakliyatıyla pişirilen et yemeğindeki etin nesi zararlı olabilir söyleyin bana. Kuzu, keçi, dana, koyun gibi etler geleneksel yöntemlerimizle pişirildiği sürece sağlıklıdır. Yani yakılarak pişirilmediği sürece sağlıklıdır! Etin kanser yaptığı bilinen ülkelerde et genelde kızartılarak ya da yakılarak pişirilir ayrıca o ülkelerde ağırlıklı olarak domuz ve öküz etleri tüketilir. Bizim kestiğimiz gibi de kesilmez hayvanlar, kanı akıtılmadan öldürülürler! Biz zaten ülke olarak genelde hem o tür hayvanların etlerini tüketmiyoruz hem de kesim şeklimiz onlar gibi değil.

Tatlı krizinin önüne nasıl geçeceğiz?

Aç kalarak kilo vermeye kalkarsanız, sık sık yerseniz, sağlıksız beslenirseniz tatlı krizi de gelir. Sağlıklı protein, yağ, karbonhidrat her gün dengeli olarak alınırsa tatlı krizine girmezsiniz. Adet dönemlerinizde bile. Karatay Diyeti, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık ve bu kitapların pratik uygulaması olan yemek tariflerinin yer aldığı Karatay Mutfağı kitapları sağlıklı yaşam rehberidir. Siz bunlara uyun bakalım tatlı çekecek mi canınız.

Ben bazen bir muz yiyorum...

Yiyin efendim. Ama Anamur muzu yiyin ve sabah tüketin. Ülkemizde mevsiminde yetişmeyen mango, ananas, kivi gibi birçok meyveyi ise tavsiye etmiyorum.

Süt içmeli miyiz?

Günlük süt tüketilebilir ama bazı kişilerin süte entoleransı var, o yüzden dikkatli olunmalı. İnsan vücudu çeşitli yiyecekleri tolere edemeyebiliyor. Bu nedenle entolerans testlerini tavsiye ederim.

Peki ya soya sütü?

Sakın ha! Soya sütü östrojen içerir. Östrojen hormonunun fazlası da meme kanseri yapar. Erkeklerde meme büyümesi ve cinsel isteksizlik yapar!

Günde kaç dakika egzersiz yapmalıyız?

Açık havada yürümek gerekiyor en az 20 dakika. Her gün yürünürse en doğrusu bu olur. Ama kilo vermek, insülin direncini kırmak için düzen bozulmamalı.

Sizinkine pahalı bir diyet deniyor, ne dersiniz?

Herkes bu diyetin çok pahalı olduğunu söylüyor. Nesi pahalı! Yürüyüş bedava. Ben eve un, şeker, ekmek almıyorum. Meyve suları, asitli içecekler, içki, sigara yok. Sucuklara, sosislere harcama yapmıyoruz. Araba kullanmıyoruz. Makyaj malzemesi yok. Misafire kuru pasta, çikolata, yaş pasta vermeyiz. Onun yerine yoğurt, zeytinyağı, et, balık, mevsim meyveleri, bulgur, yeşillik, her türlü bakliyat, beyaz peynir, köy yumurtası ve doğal kuruyemişler girer mutfağımıza. Çay saatinde en iyi yiyecek kısır veya mercimek köftesidir. Yanına da bir bardak çay en güzeli... Nesi pahalı bu diyetin?

Alışkanlıklarımızdan nasıl kurtulur, ne kadar sürede kilo verebiliriz?

Bunu ezbere bilemem. Kilo verme süreci herkese göre değişir. Ama Karatay Diyeti’ni uygularsanız verirsiniz, geri de almazsınız hem de sağlıklı kalırsınız. En önemli tüyo, neyi yemeyeceğimizi değil, sağlıklı olarak neleri yiyeceğimizi düşünüp, planlamalıyız. Alışverişimizi ona göre yapmalıyız. Dolaplarımızı bu yiyeceklerle doldurmalıyız. Yediklerinizin kalori hesabını ya da tereyağı ve zeytinyağı miktarını düşünmeyin. Sağlıklı olan her şeyi doyuncaya kadar yemelisiniz! Kısıtlama yok, hiçbir şekilde hesap kitap yok! Gün boyu açlık korkusuyla da yaşamazsınız. Dinç, rahat ve hür olursunuz!

HANGİ AYDA NE YEMELİ

Acılı kapuska



MALZEMELER

- 1 lahananın göbek kısmı (orta boy)

- 2 kuru soğan

- 300 gr kuzu kuşbaşı (iri doğranmış)

- Yarım çay bardağı bulgur

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

- Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber (ağız tadına göre)

HAZIRLANIŞI

Lahananın göbek kısmını yaprak yaprak ayırın, yıkayın ve ince şeritler halinde keserek 3-5 cnm uzunluğunda doğrayın. Soğanları da soyun ve küçük küp şeklinde doğrayın. Bir tencereye eti, soğanları ve zeytinyağını koyun, kısık ateşte 2-3 dakika çevirin. Üzerine lahanaları ilave edin. Ayrı bir kasede salçayı 1 çay bardağı kadar su ile durultun ve tencereye ekleyin. Lahanaların üzerini örtmeye yakın miktarda sıcak su koyun (su lahananın üzerini geçmeyecek), karabiber ve pul biberi serpin, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Pişirmeye yakın yıkanmış bulguru ve tuzunu ekleyin etler iyice yumuşayıp bulgur şişince indirin, servis edin.

ÖRNEK MÖNÜ

Kahvaltı: (08.00-09.00)

- İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet

- 8-10 adet tuzsuz zeytin

- Bir avuç içi kadar beyaz peynir

- 1-2 adet (çarliston) yeşilbiber ya da 1-2 adet salatalık

- Taze maydanoz ve kırmızı biber

- Yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı

- Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (ekmek yerine, beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizlermümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün/şart değil (10.00)

- Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)

- Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (13.00-14.00)

- Bir avuç içi kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolası

- Bir tabak zeytinyağlı pırasa

- 5-6 adet minik domates

- Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu

- Bol su

Ara öğün/şart değil (15.00)

- Bir ufak portakal veya mevsim meyvesi

- Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)

Akşam yemeği (18.00-19.00)

- Balık, ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve roka

- Buğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatası

- Bir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya

Not:

- Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli

- Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir

- Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı

 
Demir eksikliği olan kilo veremez
Demir eksikliği Türkiye'de çok yaygın sağlık sorunlarından biri. Sinirlilik, yorgunluk, çarpıntı gibi belirtileri olan demir eksikliği kilo verilmesini de engelliyor
AŞIRI SİNİR VE STRESİN NEDENİ DEMİR EKSİKLİĞİDİR

Demir vücudumuza ne kazandırıyor?

Ülkemizde yaygın bir şekilde demir eksikliği anemisi var. Büyüme çağındaki çocuklar, adet görmeye başlayan genç kızlarımız, birçok gebe ve emziren anneler, hatta sağlıklı beslenenler bile demir ve diğer vitamin desteklerini ihmal ettiklerinde, anemi oluşabilir. Her ay muntazam adet gören genç kızlarımız, 1 ml kanda, 5 mg kan demiri kaybeder. Bu düzeyde kan demiri kaybeden genç kızlarımız, kilo alma korkusuyla yeterli ve etkili beslenemedikleri için bazı şikayetleri başlar. Ek olarak ülkemizde sağlıksız bir alışkanlık olan yemekten hemen sonra çay içme adeti de gıdalarda bulunan az miktardaki demirin emilimini önler. Özellikle Anadolu’da çok çocuk doğurmuş olan kadınlarımızda demir eksikliği yaygındır. Emziren anneler de sütleri ile demir kaybederler, bunu da unutmamamız gerekir. Ayrıca büyüme ve ergenlik çağında hızlı boy atan ve gelişen kız ve erkek çocuklarda da demir eksikliği meydana gelir.

Vücutta demir azalınca ne oluyor?

‘O hanım belirli günlerde sinirli oluyor, ona bulaşmayın!’ en çok işitilen cümlelerden biridir. Bu hanımların rahatlamaları için psikolog psikolog dolaştıklarını görüyoruz. Birçok genç kız ve hanım,antidepresan ilacı kullanıyor fakat şikayetleri geçmiyor. Durgunlaştıklarını ve halsizliklerinin arttığını da hekim olarak görüyoruz. Aslında başta sinir ve stres olmak üzere birçok sıkıntının sebebi, demir eksikliği! Tabii bu demir eksikliği dolaylı olarak kilo alımına sebep oluyor ve hormonların olumsuz etkilenmesi sebebiyle de kilo verme sürecini olumsuz etkiliyor. Yani vücutta demir eksikliği varsa kilo verilemiyor!

Bir de spor yaptığı halde kilo veremeyenler var

Ne yaparlarsa yapsınlar kilo vermekte zorlanan kişilerin uyguladıkları fizik aktivite de etkisiz ve yetersiz olabilir. Örneğin 20-30 dakika yürüyüş süresini 50-60 dakikaya çıkarmaları gerekebilir. Kilo vermek isteyenler de mutlaka karaciğer ve pankreas yağlanması vardır. Yani insülin direnci gelişmiş demektir. Göbek yağlarını yani iç organların yağlarını en iyi yakma yolu yürüyüş ve yüzmedir. Karatay Diyeti de yürüyüş, yüzme, dans gibi fizik aktivitelerin artırılmasını öneriyor. Ama en önemlisi insülin direnci devam ettiği sürece kilo vermek mümkün değil.

Pekmez, bal yararlı mı?

Pekmez meyve özleri veya suları kaynatılarak elde edilen en lezzetli besindir. Özellikle pestil ve cevizli sucukların tadına doyum olmaz. Kuruyemişler gibi bu tür pestil ve sucuklar enerji kaynağı olarak tüketilebilir. Ancak kaynatılmış oldukları için meyve suyu özellikleri kaybolmuştur. Bir nevi işlenmiş yiyecekler gibidirler ve boş kalori ile yüklüdürler. Bu nedenle pekmezden elde edilen pestil ve sucukları bol ceviz ve fındık ile tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü pestil ve sucuklara ceviz, fındık, fıstık gibi katık konulduğunda glisemik indeksleri düşer, sağlıklı besin ve enerji kaynağı haline gelirler. Evde oturan, yol yürümeyen çay ve kahvenin yanında pasta, bisküvi, ekmek, pilav,makarna, baklava, börek simit veya poğaça yerine bu tür besinleri tüketmeliler.

KARATAY DİYETİ NEDEN FARKLI?

- Karatay Diyeti birdenbire ve hızlı değil, dengeli bir şekilde ve kalıcı olarak kilo vermeyi sağlar.

- Bütün tercüme diyetler, doğal olarak hazırlandıkları ülkenin halkı için düzenlenmiştir. O ülkede yaşayan insanların imkan ve alışkanlıklarına yönelik yöresel bilgiler ışığında ortaya çıkmıştır. Önemli olarak yiyeceklerimizi kendi mutfağımızda, yerel pazarlarımızda kolaylıkla erişebileceğimiz ürünlerle hazırlayabilmektir. İşte bu sebeple Karatay Diyeti Türk halkına özel hazırlanmıştır.

- Komşu ülkelerin, bizim ülkemizde yetişen sebze meyvelerle yapılan ve damak tadımıza uygun sağlıklı yemek tarifleri arada bir denenebilir ama yaşam biçimi haline getirip sürekli uygulamak çok farklı bir konudur. Hızlı kilo verip forma girmeyi sağlamak amacıyla yabancı ülkelerin alışkanlık vebeslenme biçimlerini örnek alan, o ülkelerde hazırlanmış liste ve kılavuzlara bakıp halkımıza sağlıkgerekçesiyle yasaklar getirmek doğal değildir. Hem zorlamadır hem de bilimselliğe aykırıdır. Bu nedenle de tercüme diyetlerin başarı oranları düşük olmaktadır. Başarılı olmuş olsalardı bu kadar çok diyet ortaya çıkmaz, halkımız da her yıl verdiği kiloları fazlasıyla geri alıp yeni bir diyet yapmak zorunda kalmazdı.

- Karatay Diyeti, geleneksel beslenme kültürümüzde de yer almayan ara öğünlerin neden gereksiz olduğunu bilimsel verilerle ortaya koyar. Az az, sık sık yemeyi değil, günde 2-3 öğün yemeyi önerir, öğünlerin arasında neden 4-5 saat süre geçmesi gerektiğini anlatır.

- Karatay Diyeti’nde kalori hesabı da yok! Düşük glisemik indeksli yiyeceklerin önemi ortaya koyuluyor, bu gıdaların vücudumuz için neden kaçınılmaz olduğu bilimsel referanslar eşliğinde anlatılıyor. Aç kalarak veya düşük kalorili bir diyeti uyguladığınızda kilo veriliyor, fakat beyinde ‘vücut kıtlık içinde’ algılaması oluşuyor ve beyin metabolizmayı yavaşlatıyor. Bir miktar kilo verilse bile normal yemek alışkanlıklarına geçer geçmez beyinden hemen vücut tekrar kıtlığa girebilir diye depolama mesajı geliyor. Yani beyinden ‘yiyin depolayın, vücudunuz bir sonraki kıtlık için hazır olsun’ diye uyarı geliyor. İşte yemeklere saldırıp sürekli yemek yeme duygusu da böyle gelişiyor.

- Karatay Diyeti sindirim enzimlerinin ve hormonların düzenli ve dengeli çalışmasını sağlar. Böylece uygulama sırasında insanlar günlük hayattan kopmazlar, halsiz aç ve bitkin kalmazlar, aç kalma duygusunun esiri olmaz ve kendilerini diyet baskısı altında hissetmezler. Dinçleşmiş olarak uyanırlar.

- Karatay Diyeti’nde günümüz şartlarında üretilen ekmek yerine buğdayın kendisini yemek önerilir. Yani buğday pilav, salata veya keşkek gibi yemekler yapılıp rahatlıkla yenilebilir. Ayrıca kilo verme sürecinde olanlara beyaz pirinç yerine yine glisemik indeksi düşük olan bulgur önerilir. Böylelikle B vitaminlerinden mahrum kalınmaz ve sağlıklı karbonhidratlar doya doya yenebilir.

- B vitamini kuruyemişlerde ve baklagillerde (özellikle fasulye grubunda) yüksek miktarda bulunur. Kuruyemiş ve baklagiller yüksek miktarda lif ve posa içerirler. Hatta kuruyemiş ve baklagillerdeki lif ve posa ekmekle alınandan çok daha yoğun ve doğaldır.

GÜZELLEŞTİREN VE ZAYIFLATAN ÇAYLAR
Zeytin yaprağı, tarçın kabuğu ve limon çayı

MALZEMELER

- 10-15 zeytin yaprağı

- 1 tarçın kabuğu

- 1/4 limon dilimi (ince dilimlenmiş)

- 2-3 su bardağı su

HAZIRLANIŞI

Zeytin yapraklarını ve tarçın kabuğunu güzelce yıkayın, çaydanlığın demlik bölümüne (porselen demlik) koyun. Üzerine kaynar sıcaklıkta su ilave edip demleyin (normal çay demler gibi altında su bulunan çaydanlığı da kısık ateşte kaynamaya bırakın ki bitkiler demini döksün). 10-15 dakika demlendirin. Direkt olarak ateşte kaynatmamaya özen gösterin. Bu arada limonu güzelce yıkayın, dörde bölün ve dörtte birini dilimleyin. Zeytin yaprağı ve tarçın kabuğunu 10 dakika kadar demlendikten sonra limon dilimlerini ilave edin, 5 dakika sonra servis edin.

Kimyon, karabaşotu ve tarçın kabuğu çayı

MALZEMELER

- 1 yemek kaşığı kadar tane kimyon

- 1 yemek kaşığı kadar karabaşotu

- 2 tarçın kabuğu

- 2-3 su bardağı su

HAZIRLANIŞI

Karabaşotu ve tarçın kabuğunu yıkayın, kimyonla birlikte hepsini çaydanlığın demlik bölümüne koyun. Üzerine kaynar sıcaklıkta su ilave edip demleyin (normal çay demler gibi altında su bulunan çaydanlığı kısık ateşte kaynamaya bırakın ki bitkiler demini döksün). 10-15 dakika demlendirin ve servis edin.

FORMDA KALMANIZ İÇİN EV YAPIMI SİRKE
MALZEMELER

- 3 kg sert ve sulu köy elması

- 3-4 yemek kaşığı doğal bal

- Cam kavanoz

HAZIRLANIŞI

- Elmaları iyice yıkayıp kurulayın. Katı meyve sıkacağı ile sıkarak suyunu çıkarın. Elma suyunu cam bir kavanoza alarak (kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı bırakın) içerisine bal ilave edin ve iyice karıştırın.

-Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp kenarlarından bağlayın (sinek, toz girmemesi için). Güneş alan bir pencere varsa cam kenarına yoksa ılık ve loş bir ortama koyun.

- İlk haftalarda 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırın ve tülbentle kapatın.

- 4-6 hafta kadar zaman geçince sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşur. Bu sirke fermantasyonunun başladığının işaretidir.

- Sirkeyi 8-10 hafta sonra temiz bir tülbent bezden süzün. 6Süzdükten sonra şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatarak serin bir yerde muhafaza edin.

ZAYIFLATAN TARİFLER
Şekersiz kabak tatlısı



MALZEMELER

- 2 dilim balkabağı

- 1 elma

- 2 portakal

- 1 çay bardağı ceviz

- 1/2 çay bardağı kuru üzüm

- 1 çubuk tarçın

- 1 yemek kaşığı tereyağı

HAZIRLANIŞI

Balkabaklarını soyun, çekirdekli kısımlarını çıkarın ve üçe bölün. Elmaları da sekize bölün. Portakalları soyup (arzu edilirse kabuklu olarak) dilimleyin. Tüm malzemeleri kapaklı bir fırın kabına koyun, malzemelerin üzerine tereyağını küçük küçük dağıtarak ilave edin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişirin (40-45 dakika kadar), servis edin.

ÖRNEK MÖNÜ
Kahvaltı: (08.00-09.00)

- İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş omlet

- 8-10 adet tuzsuz zeytin

- Bir avuç içi kadar beyaz peynir

- Taze maydanoz, tatlı kırmızı biber ve 1-2 adet salatalık

- Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı

- Bir çay bardağı fındık

Ara öğün/şart değil (10.00)

- Bir avuç ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış) Bol taze limonlu su ya da bitki çayı Öğle yemeği (13.00-14.00)

- Bir porsiyon şiş kebap Ara öğün/şart değil (15.00)

- Bir elma ve bir avuç tuzsuz yerfıstığı

- Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış

- Taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay

Akşam yemeği (18.00-19.00)

- 3-4 kalem kuzu pirzolası

- Mevsim salatası

- Zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası

Not: - Akşam saat 19.00- 20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir ? Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı








 
Karatay diyetine başladım yarın bir hafta olacak ilk bir iki gün çok bir şey yiyemedim.Sabah kahvaltısı hep aynı. Akşam salata varsa sebze yemeği Yoğurtlu öğlen ve aralarda hiçbir şey yemiyorum.Diyet yapmadan önceki zamanlarda da günde iki öğün yerdim.Şimdi kinoa aldım kinoa yiyebilir miyiz?Salata olarak tuketecegim.Meyve pek yemiyorum sadece sabahları varsa kayısı.Birde arada kaçamak yapıyorum tarçınlı kurabiye 1 adet minnacik bir şey yememek gerek aslında şekeri bıraktım,ekmek ve hamur işi yemiyorum 4 gün önce yalnızca bir avuç kadar makarna yedim.65 kiloyum boyum 1.57 inşallah agustos sonuna kadar 50 -49 olurum.Bu arada bacaklarim ve basenleri çok kalın bunun için callentetics yaomak istiyorum ama ne kada incelir bilmiyorum?Sayfalar dolusu yazı var bir netlik yok.ayrıca aksamlari 40 -50 dk yürüyorum.İ salla iki ay sonra biraz daha düzgün bir fiziğim olacak birde akşam yatmadan önce yaşamınli yeşil çayımı içiyorum.
Ekstra fikir ve önerilerinizi bekliyorum umarım soruların cevaplanır.Hepinize sevgiler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…