• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Karaman’daki maden ocağı yetkilisi: Mahsur kalan işçiler için umudumuz yok

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.437
248
Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında, Has Şekerler Madencilik’e ait kömür ocağını su basması sonucu meydana gelen göçükte yaklaşık 20 işçi mahsur kaldı. Ocak yetkilisi mahsur kalan işçilerin kurtulması için umut olmadığını söyledi.

Göçüğün öğle saatlerinde, sabah vardiyasına giren işçilerin çalıştığı sırada yaşandığı belirtildi. 16 kişilik kurtarma ekibinin yanı sıra AFAD ekipleri de işçileri kurtarmak için ocağa hareket etti.

Karaman Valisi Murat Koca, olayın yer altında biriken suyun galeriyi işgal etmesi nedeniyle olduğunu belirtip, “İçeride 40 arkadaşımız vardı. Şu an 20 arkadaş mahsur” dedi. İşçilerle henüz irtibat kurulamadığı belirtildi.

Şirket sahibi AKP’den aday olmuş
Has Şekerler Madencilik Enerji Nakliyat İnşaat şirketinin 25 Haziran 2014’teki ticaret sicil kayıtlarına gören şirketin tek hissedarının Saffet Uyar olduğu bilgisi yer alıyor. Uyar 2009 yerel seçimlerinde AKP’den Karaman’ın Ermenek ilçesinin Güneyyurt beldesi belediye başkanlığı için aday olmuştu. Seçimi MHP’li Celil Yağız, 84 oy farkla kazanmıştı.

Umudumuz yok denebilir''
Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, CNN Türk’e bağlanarak, “Olay esnasında içeride 26 kişi vardı. Sekizi kaçıp kurtuldu. Ocakta şu anda yaklaşık 50 metre su var. Olayın ardından üç saat geçti, içeride kalan arkadaşlarımız için umudumuz yok denebilir” dedi.

Madendeki su baskınını ‘kaçınılmaz‘ olarak tanımlayan Uyar, “Siz yolda giderken ne zaman trafik kazası yapacağınızı tahmin edebiliyor musunuz? Bu da öyle bir şey” dedi.

Bir ay kapalı kalmış

Uyar, madende daha önce benzer bir kazanın yaşanmadığını belirterek, “Torba yasa öncesinde maden ocağını bir aylığına kapatmıştık. Ardından işçilerle konuşup anlaştık ve ocak yeniden açıldı” diye konuştu.

‘Allah’tan ümit kesilmez’

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş’ın ise tek söyleyebildiği “Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah’tan ümit kesilmez” oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve CHP heyeti de Karaman’a gidiyor.

www.diken.com.tr/karamanda-bir-komur-ocaginda-gocuk-meydana-geldi-30-isci-mahsur/

Son düzenleme:
‘Kaçanın anası ağlamaz’

Şahin Uyar NTV’de katıldığı canlı yayında ise “Kurtulan arkadaşımızdan birisi benim akrabam. Nereye kaçtılar, can havliyle ne yaptılar bilinmiyor. Diğer işçilerin kaçmadığını anlattı bana. Öbür arkadaşları bu kadar sudan korkulur mu dediler dedi, ben kaçtım dedi” ifadelerini kullandı.

Uyar, sözlerine “Bazı insanların canı tatlı olur ya, hemen kaçarlar korkarlar. Diğer arkadaşlar herhalde aldırış etmemişler. Hani bir laf varya ‘kaçanın anası ağlamaz’ diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı” diye devam etti.

Saffet Uyar: Kaynak suyu mu, yoksa kış suları mı, ben de bilemiyorum!
18 işçinin su altında kaldığı Has Şekerler Madencilik Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar faciayı yeraltı suyuna bağladı. İki dönem belediye başkanlığı yapan ve son seçimde Ak Parti'den seçime girip kaybeden Uyar'ın verdiği bilgiye göre işçiler yemek yerken facia meydana geldi.
Karaman’ın Ermenek ilçesinde, 18 işçinin su altında kaldığı Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar, Radikal’in sorularını yanıtladı. İşçilerin yerin 350 metre altında ve ocağın tabanında çalıştıkları sırada su altında kaldıklarını kaydetti. Ocakta yaşam odasının bulunmadığını, sadece ilk yardım odasının olduğunu kaydeden Uyar, “Fakat oraya girseler de su gelirse kurtulamazlar, su dinlemez. Ancak aşağıdan yukarıya sürme bacaları var, oraya çıktılarsa kurtulma şanslar var. Oldukları yerde kaldılarsa kurtulma şansı görmüyorum” dedi. Facianın yer altına sularından kaynaklanmış olabileceğini savunan Uyar, ocakta daha önce herhangi bir ölümlü kaza meydana gelmediğini anlattı.

Acaba madendeki son durum nedir?

Saffet Uyar: Ben de tam bilemiyorum. Şehir dışındaydım. Şu anda içeride 18 işçinin olduğunu söylediler. Şu an elektrikli motorlarla suyu tahliye etmeye çalışıyorlar.

Çok mu su birikmiş?
S.U.: Bayağı bir var herhalde ki üç motor koymuşlar, suyu çekiyorlar. Diğer ocaklardan da motor getirip tekrar vuruyorlar.

Su nasıl ocağa doluşmuş, biriken sular mı bunlar?

S.U.: Kaynak suyu mu, yoksa biriken sular mı, kış suları mı, ben de bilemiyorum.

İşçilerin durumu nasıl?

S.U.: Şu anda onlardan haber alamıyoruz. 18 kişiden haber alamıyoruz.

Yerin kaç metre altındalar?
S.U.: 350 metre civarında...

Olay ne zaman ve nasıl meydana gelmiş?
S.U.: Saat 12.15’te, öğleyin. Yemek yiyorlarmış içeride. Yemek yedikleri anda patlamış su. Birden doluşunca... Çok hızlı gelmiş su. Hızlı gelince, sekiz işçi daha varmış, onlar kaçmış. Diğerleri kaçamamış.

Onlar suyun altında mı kaldı?

S.U.: Büyük bir ihtimal suyun altında kaldılar, evet.

Umut var mı?
S.U.:
Daha umudu kesmedik. İçeride kaçacak yerler var, oralara kaçabildilerse, suyun gücüne dayanıp da kaçabildilerse, oralarda hayat devam edebilir. Ama sudan kaçamadılarsa, orada, herhalde.... başka bir şey yok.

Daha önce ocakta böyle bir su patlaması oldu mu?

S.U.: Hayır, ilk defa böyle bir şey başımıza geldi. Biz buraya 2009’da başlamıştık. Şu ana kadar bizde ölümle kaza olmamıştı, hiç olmamıştı. Beklenilen bir şey değildi.

Daha önce ihtar olmuş muydu, “Burada kaynak suyu var, patlayabilir” diye...

S.U.: Yok, hayır, bildiğim kadarıyla bize böyle bir şey gelmedi. Böyle bir şeyle de karşılaşmadık. Sabahleyin görüştüm, hiç su yoktu. Bu birden bire nasıl patladı, onu bilmiyoruz.

Kurtarılan işçilerle görüşme şansınız oldu mu?

S.U.: İşçilerle görüşemedim, mühendisle görüştüm. O da oradaymış, kaçmış. “Ekmek yiyorduk” dedi, “İşçiler yemek diyordu bizimle beraber, o an çok büyük bir ses geldi, su geldi. 7-8 tanemiz bir tarafa kaçtık, onlar nereye kaçtı, bilmiyorum” dedi.

Onlar suyun altında mı kaldı?

S.U.: “Başka kaçacak yerler vardı, oralara mı kaçtılar, nereye gittiler, bilmiyorum” dedi mühendis.

O an ocakta kaç işçi varmış?

S.U.: Mühendisle beraber 29 kişi varmış. 21’i içeride kalmış. sonra da üç daha çıkmış, 18’i kalmış.

Madende toplam kaç işçiniz vardı?

S.U.: Toplam 130 civarında çalışanımız vardı. Üç vardiya halinde çalışıyorduk.

Sadece bu galeride mi çalışıyordunuz?

S.U.: Evet, orada çalışıyorduk. Başka galeride çalışmıyorduk.

Madenin zemin katı burası mıydı?

S.U.: Evet, tabana inilmişti.

Siz bu faciayı neye bağlıyorsunuz?

S.U.: Yeraltı suyu. Başka bir şey olamaz.

Burada yaşam odası var mıydı?

S.U.: Yaşam odası yoktu, ilk yardım odası vardı. Hemen yakınlarında... Fakat oraya girseler de su gelirse kurtulamazlar, su dinlemez. Ancak aşağıdan yukarıya sürme bacaları var, oraya çıktılarsa kurtulma şanslar var. Oldukları yerde kaldılarsa kurtulma şansı görmüyorum.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI

Wall Street Journal Türkiye ’nin haberine göre; 900 bin liralı sermayeli şirketin ve tek pay sahibiolan Saffet Uyar Uyar, 2009 yılında Karaman’a bağlı Güneyyurt için AKP ’den belediye başkanlığına aday olmuş ancak seçimi kaybetmişti. Uyar daha önce 1994 ve 1999 seçimlerinde belediyenin başkanlıklarını kazanmıştı.
www.radikal.com.tr/turkiye/saffet_uyar_kaynak_suyu_mu_yoksa_kis_sulari_mi_ben_de_bilemiyorum-1221886

Neden ders alınmıyor bazı şeylerden? Ve nasıl insanlar bu kadar kör olabiliyor aklım almıyor Allahım..Araba kazası gibiymişmiş.Her şeye olduğu gibi bunda da aptalca savunuyorlar kendilerini.Neden orda yaşam odası yok ya nedenn? Bunun ne gibi bi açıklaması olabilir ki..Allah işçi kardeşlerimize yardım etsin..

Ne çok sorular var, benim de dikkatimi çeken Soma`da da böyleydi civarı işçi var.
Nasıl yerler burası, hala kaç kişi olduğu net olmuyor da civarı deniyor...
Yaşanılanlardan ne zaman ders alınıp önlemler arttırılacak, ne zaman işçi ölümleri azalacak,
Ne zaman insan değeri paranın önüne geçecek ülkemde....
Ne zaman ne zaman ne zaman.........

Sirket sahibi eski belediye Baskaniymis.
Bilin bakalim hangi partiden ?
Allahim sen once umut azalsa da 18 kisiyi sag saglim cikart sonrada iktidarin ve etrafindaki yiyenlerin gozunu doyur Rabbim.Doysunlar artik doymadilar mi daha doymadilar mi ?

kızlar altında bişi armayın maddencilik mesleğinde fıtratında var der birisi geçer.

o aileler içerdeki insanlar sabır

18 isciyi daha öldürdüler. Ama umurlarinda degil. Nasilsa yine milleti onları allar pullar sucsuzluklarini ilan eder. Pervasizliklari bu yuzden.

Bu kan hepsinin hepinizin elinde. Baslarinizi yastiklariniza rahat koymayın

Kabahat gözü doymayan ve önlem almayan patronların , serviside yemeğide iptal etmiş ,şerefsiz patron !

Allah içeride kalanların ve ailelerinin yardımcısı olsun inşallah.:KK43:

İçerde kalanların Allah yardımcısı olsun inşallah sağ salim kurtulurlar :( acaba yetkililerin önlem alması için daha kaç canın gitmesi gerekiyor merak ediyorum...

Allah işçilere yardım etsin , sağ salim çıkarlar umarım.
Ailelerin o bekleyişi ne kadar zor , sabırlar diliyorum .Müjdeli haberler almak nasip olsun hepsine .

Back