Karaman: Zarûret halinde halkın malını gasp etmek caizdir

nameaver

Nirvana
Kayıtlı Üye
11 Mart 2016
11.339
49.002
598
Karaman: Zarûret halinde halkın malını gasp etmek caizdir
Verdiği tartışmalı fetvalarla gündeme gelen Hayrettin Karaman: Zarûret bir kimseyi, halkın malını gasp etmeye mecbur bıraksa onun için bu caiz olur.

KRONOS
-
05.05.2018

Verdiği fetvalarla tartışmalı fetvalarla gündeme gelen Yenişafak yazarı Hayrettin Karaman, “Zarûret bir kimseyi, halkın malını gasp etmeye mecbur bıraksa onun için bu caiz olur” dedi. Bazı durumlar için “İhtiyaçlarını karşılayacak malı gasp etmesi (caiz olmanın ötesinde) gerekli hale gelir. Bir kişiyi hayatta bırakmak için bu gerekli olursa, binlerce hayatı kurtarmak için gerekli olmaz mı?” ifadelerini kullanan Karaman’ın, “İçinde Allah’ın makbul kullarının da bulunması muhtemel olan toplumu ayakta tutmak, bir kişinin zarûretini gidermekten daha önemlidir ve ona tercih edilir. Din, ilân ettikten sonra sahibi bulunamayan kayıp eşyayı, bulanın yemesini caiz görmüş, bunun için zarûreti şart koşmamıştır.” sözleri dikkati çekti.

Karaman’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“İstifade edilen haram malın başkalarına ait olduğu bilinse, fakat sahipleri henüz bilinemez olsa -ileride de bilinmesi mümkün değilse mal zaten ammeye intikal eder- bu maldan istifade etmek caizdir; çünkü amme menfaati, özel zarûret gibidir. Zarûret bir kimseyi, halkın malını gasp etmeye mecbur bıraksa onun için bu caiz olur; hatta açlık, soğuk, sıcak gibi bir sebeple öleceğinden korksa, bu ihtiyaçlarını karşılayacak malı gasp etmesi (caiz olmanın ötesinde) gerekli hale gelir. Bir kişiyi hayatta bırakmak için bu gerekli olursa, binlerce hayatı kurtarmak için gerekli olmaz mı? İçinde Allah’ın makbul kullarının da bulunması muhtemel olan toplumu ayakta tutmak, bir kişinin zarûretini gidermekten daha önemlidir ve ona tercih edilir. Din, ilân ettikten sonra sahibi bulunamayan kayıp eşyayı, bulanın yemesini caiz görmüş, bunun için zarûreti şart koşmamıştır. İslâm dininin, “menfâatin elde edilmesi, zararın ve kötülüğün ortadan kaldırılması” maksadına yönelik hükümlerini inceleyen kimsede -hakkında özel bir nas, icmâ ve kıyas bulunmasa dahi- mezkûr maslahatların ihmal edilmemesi, sözü edilen mefsedetlere de yaklaşılmaması gerektiği konusunda bir inanç ve bilgi hâsıl olur.”
https://kronoshaber1.com/tr/karamandan-yeni-fetva-zaruret-halinde-halkin-malini-gasp-etmek-caizdir/

Bosuna konusturmazlar adami bunlar.. Once fetva, sonra icraat..

İcraat yapmadılar mı yeterince?
Simdiye kadar hazinenin mallarini sattilar. Bundan sonra "zaruret halinde" halkin sahsi mallarini ve parasini da gaspedebilirlermis ya iste.. Bunun anlami o.

Hazira dag dayanmaz, hazine suyunu cekti galiba..

İcraat yapmadılar mı yeterince?
Sizi tanımıyorum, ama hep anlatılan profilsiniz etrafımda.
Masal gibi geliyordu, alevli savunucular, gözlerimle gördüm okudum.
Hakikaten varmış.

Bu sitenin yazar, ve okuru o kadar geniş yelpaze içinde ki. Katılmasam, sinir olsam, yersiz bulsam da, yazılanları okuyorum, çoğu zaman da hak verdiğim yazılar oluyor.

Demokratik platform

Simdiye kadar hazinenin mallarini sattilar. Bundan sonra "zaruret halinde" halkin sahsi mallarini ve parasini da gaspedebilirlermis ya iste.. Bunun anlami o.

Hazira dag dayanmaz, hazine suyunu cekti galiba..
Kastettiğim şuydu:El konulan şirketler vs.Bir kısmının gerçekden Gülen'e yakın kişiler olduğunu biliyorum.Ama bir kısmının ne olduğunu bende bilmiyorum.Onlar bitip sıra başımızdaki eve geldiyse ....

Ben ateşli savunucu değilim:).Yani karşıdan nasıl gözüküyor bilmiyorum.Ama ateşli olmadığımı düşünüyorum

Haklisin.. Bir de onlar vardi di mi.. Zitlastigi kisilerin malina el koydu, sesi cikmayan yandaslara dokunmadi. Mesela itiraz eden Hakan Sukur'un donuna kadar el koyarken, cocuklarinin isimlerini Fethullah ve Gulen koyan Tokat valisi Cevdet Can'a dokunmadi. Hukuk disi, keyfe keder hareketler bunlar.. Tehlikeli..

Donumuzu da alsınlar bize müstahak
ne güzel güldüm ortalık yerde :))
Mesela o el koydukları şirketlerden birinin almam için bana devlet bankasından kredi verseler..
Şirketi alsam... 335 yıl taksitle krediyi ödesem.. Nasılsa hali hazırda para kazanan işleyen bir sistem almış olacağım... Sonra da 24 saat KK nın reklamını yapsam nolurdu sanki ((
Bknz: Doğan Medya

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…