• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

--she

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Ocak 2015
20
3
36
28
Peki Karaciğer Yağlanmasının Sebepleri Nelerdir ?
Karaciğer yağlanması ve enzim yükselmesinin pek çok nedeni olabilir. Tabi ki bunların bir kısmı önemli olup ileri tetkikler gerektirir, ancak çoğu zararsızdır. Örneğin geçirilmiş basit viral hepatitler karaciğer enzimlerinde ömür boyu sürecek hafif yükselmelere neden olabilirler.


Karaciğer Yağlanması Nasıl Olur ?

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin yağla işgal edilmesi ve buna bağlı olarak karaciğerin büyümesidir.

Genellikle orta yaş üstü ve kilolu insanlarda oldukça fazla görülebilir. Erişkin insanların yaklaşık % 20-30 unda karaciğer yağlanması olduğunu ve kabaca her on kişiden birinde karciğer enzimlerinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Karaciğer yağlanması, genel olarak hiçbir şikayete neden olmamakla birlikte ileri dönemlerinde karnın sağ üst kısmında dolgunluk ve şişkinlik hissinde neden olabilir.

Ülkemizde 50 yaşını geçen insanların % 80-90’ı (farkında olarak veya olmayarak) hepatit A geçirdiği için enzim yüksekliği de sık görülmektedir. İkinci en büyük karaciğer yağlanması nedeni Alkol kullanımıdır. Bunun haricinde örneğin kolesterol ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkisine bağlı olarak da karaciğer enzimleri yükselebilir. Örneğin uzun süreli antibiyotik kullanımı karaciğer yağlanması yapabilir. Hormon tedavileri, ağrı giderici ilaçlar, vitamin kullanımı da karaciğer yağlanması nedenleri arasında sayılabilirler. Bazı bitkisel ilaçların bile karaciğer enzimlerini yükselttiği gösterilmiştir.

Son olarak şişmanlığında karaciğerde yağlanmaya neden olabileceğini söylemek gerekir. Tüm dünyada oluduğu gibi ülkemizde de obezitenin artması ile karaciğer yağlanmasının daha sık görülmesi kaçınılmazdır.

Karaciğerimiz, kanımızı toksinlerden, ölü hücrelerden, mikroorganizmalardan ve aşırı yağdan temizleme görevi yapan önemli bir organımızdır. Aşırı karaciğer yağlanması hücrelerin yeteri kadar fonksiyon görmesini, kanın temizlenmesini engeller.
 
Back