Karacier ve Dalakta yalanma

asiye1985

Guru
Kayıtlı Üye
28 Kasım 2008
3.358
4
kızlar herhangi bir nedenden dolayı yada nedensiz bir şekilde karaciğer veya dalağında yağlanma teşhis edilen varmı? varsa bunu gidermek için neler yaptınız?.
geçen gün doktor kontrolümde tesadüfi bir şekilde bu teşhis konuldu bana.daha doğrusu ultrasonda görüldü ve ölçüm yapıldı. doktor bir yılda 15 kilo gibi büyük bir oranda kilo artışı yaşamama bağladı ve diyetle geçebileceğini tahmin ediyorum dedi ve beni yolladı.
ama çevremde zayıf kişilerdede olduğunu duyuyorum.lütfen beni bilgilendirin özel sigorta diyetisyeni karşılamadığı için gidemiyorum evde ne yaptıysamda kilo veremiyorum. lütfen bir akıl verin

lifli seyler ye boylece metabolızman hızlanır sende zayıflarsın ben bu yontemle 40 kılo verdım
mesela makarna yedın yanında 2 salatalıgı kes ye
yada baklava yedın yanında 3 yaprak marul yekı o sende kılo olara kalmadab bagırsaklardan gıtsın
unutma bagırsakların calıstıkca zayıflarsın ama sınemakı gıbı bıtkısel caylaı deneme onlar tam tersı bagırsak tembellıgı yapıyor
dogla sebzelerle beslen
lıglı gıdaları arastır onları ye hergun bolbol
benım bıldıklerım
mandalına portakal hıyar marul ıncır kayısı maydonoz dereotu

bırde normal ekmek yerıne tam bugday ekmegı normal cay yerınede yesıl cay ıcmeye alıstır kendını gecmıs olsun

bende karaciğer iltihaplanmsı olmuştu...
halen karaciğer fonksiyonlarım yüksek çıkar dönem dönem
dr. çukulata, kızartma, baharatlı, ağır yemeklerden sakınmamı söylemişti.. çukulatadan vazgeçemedim halen.:)) bi de antibiyotik vermişti... sizde besinlerinize dikkat etmelisiniz...karaciğer çok önemli bir organımız...sağlıklı günler a.s.

Canım aşağıdaki bilgiyi buldum bende de karaciğer yağlanması var demişlerdi bir kontrol muayenesinde çok dert değil ama ihmal etme derim :nazar:

31 Mayıs 2007 Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

Karaciğer neden yağlanır

Karaciğer yağlanması sık görülen bir sağlık problemi haline geldi. Son zamanlarda daha çok konuşulmasının birkaç nedeni var.

Bunlardan ilki kilo probleminin artması, diğeri alkol kullanmanın yaygınlaşmasıdır. Ultrasonografi gibi ucuz, etkili ve yaygın kullanılan tanı yöntemlerinin yaygınlaşmasının da bunda etkisi var. Bu yöntemler ile karaciğer yağlanması kolayca görüntülenebiliyor, hatta yağlanmanın derecesi ve muhtemel nedeni bile tahmin edilebiliyor.

Yağlanma karaciğerin dış veya iç tehditlere karşı verdiği ilk reaksiyondur. Herhangi bir virüs, bakteri, zararlı kimyasal madde, ilaç veya bağışıklık saldırısı ile karşılaştığında karaciğerin ilk cevabı "yağlanma reaksiyonu"dur. Zararlı etken zamanında yok edilmezse karaciğerdeki hasar ilerler. Karaciğer iltihaplanması yani "hepatit" hali ortaya çıkar. Bir süre sonra karaciğerdeki değişmeler aşırı bağdokusu yapımı sonucu onun büzüşmesine, küçülüp fonksiyonlarını azaltmasına, sonra da siroza kadar giden problemlerin ortaya çıkmasına yol açar. Bu hikáye sakın sizi korkutmasın. Erken belirlenip tedavi edildiğinde karaciğer yağlanması iyileştirilebilen ve tamamen ortadan kaldırılabilen bir sağlık problemidir. Sirozla sonuçlanması için çok ama çok ciddi hataların yapılması gerekir.

* ALKOL KULLANIMINA DİKKAT

Biz hekimler seksenli yıllardan önce bir karaciğer yağlanması olgusu ile karşılaştığımızda o hastaya hemen alkol kullanıp kullanmadığını sorardık. O zamanlar alkol, karaciğer yağlanmasının birinci nedeni ve daha çok "akşamcılar"ın problemiydi. Son yıllarda durum değişti. Fazla kiloluluk veya obeziteye bağlı karaciğer yağlanması ilk sıraya yerleşti. Bu sorun "metabolik sendrom" olarak bilinen ve karın çevresinde yağ birikimi yani "göbek bağlama", trigliserid, ürik asit, kan şekerinde yükselme, hipertansiyon gibi bir belirtiler topluluğunun yol arkadaşı, işaret taşı haline geldi. Tıpta bu tür karaciğer yağlanmalarına "alkolle ilişkili olmayan karaciğer yağlanmasına bağlı hepatit" ismi veriliyor. Bu sorunun da en az alkole bağlı yağlanma kadar önemli olduğu belirtiliyor.

* İLAÇLARA DİKKAT

Karaciğer yağlanmasının sık görülmeye başlanan diğer bir nedeni ilaçlara bağlı karaciğer hasarlanmalarıdır. Aslında bunu sadece ilaçlardan değil, besin desteği olarak kullanılan vitamin, mineral vb.kaynaklanabilen karaciğer hasarlanması (ilaç hepatiti) olarak kabul etmek gerekiyor.

* BAŞKA NEDENLERİ DE VAR

Karaciğeri yağlandıran daha pek çok neden var: Şeker hastalığı, kanda trigliseridin aşırı yüksek oluşu, demir ve bakır depolanması hastalıkları gibi metabolizma bozuklukları, kortizon, diltiazem, nifedipin, amiodaron içeren ilaçlar bunların ilk sıralarında yer alıyor.

Doktorunuz karaciğer yağlanması teşhisi koyarsa telaşlanmayın ama işi ciddiye almayı da unutmayın! Onun önerilerini eksiksiz ve dikkatle yapmaya çalışın. Karaciğer yağlanması iyileştirilebilen bir sağlık problemidir.

karaciğerin en yakın dostu enginardır. birde kızartmalardan baharatdan yağlı şeyleri yemekden uzak dur . aynı sorunu bende yaşadım.

çok sağolun kızlar bakalım nasip olursa bir diyetisyene gitmeyi düşünüyorum zayıfladığımda inş bu olayda sona erer.

X