Zengin bir çiftçinin kızı olan Kara Fatma , kocasının vefatı üzerine İstanbul'a gelerek Kasım Paşa semtine yerleşti. Ülkemizin dış düşmanlar tarafından işgal edildiği o buhranlı yıllarda sekiz yaşındaki yeğeniyle beraber Anadolu'ya geçti(1919).
Milli mücadelenin ilk günlerinde Yunanlıların Anadolu'da icra ettikleri insanlık dışı zulmü duyunca, İstanbul'da oturmak ağrına gitti ve hemen cepheye koştu. Kadın olmasına reğmen, Vatanın düşman istilasından kurtulması için Sakarya Meydan Savaşı ve Başkomutanlık Meydan Savaşına katıldı. Gösterdiği başarılar neticesinde Üsteğmen rütbesine kadar yükselen ilk Türk kadın subayı oldu. Türk Milleti O'na minnet borcunu ödemek üzere İstiklal madalyası verdi. Kendisine bağlanan emekli maaşını almayarak Kızılay'a bağışladı. 1954 yılında TBMM'ce tekrar aylık bağlandı, bundan bir yıl sonra Erzurum'da vefat etti.
Asil ve cesur Anadılu kadını olarak üzerine düşen görevi eksiksiz yapmanın onurunu hep taşıdı. O şan ve şöhret peşinde koşmadı, kendisiyle görüşmeye gelen gazetecileri çok defa geri çevirdi.Yaptığı mücadelenin, gösteriş aracı yapılmasına izin vermedi. Kimseden en küçük bir maddi talepte bulunmadı.
soruncevapliyalim.com/kim-kimdir/