Kapalı miyom ameliyatı (laparoskopik myomektomi)

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Miyom (myoma uteri) kadınlarda en yaygın görülen iyi huylu tümörlerden birisidir. Miyomlar her zaman tedavi veya ameliyat gerektirmezler ancak ameliyat gerektiren myomlar için uygulanan tekniklerden birisi de laparoskopik ameliyat yöntemidir. Her miyom için laparoskopik ameliyat mümkün değildir ancak mümkün olan hastalarda çeşitli avantajlar içerir. Laparoskopik miyom ameliyatının açık yöntemle yapılan miyom ameliyatına göre başlıca avantajları karında daha az yara izi olması, ameliyat sonrası iyileşme süresinin daha kısa olması, yara yeri enfeksiyonu riskinin çok düşük olması, ameliyat sonrası daha az ağrı olmasıdır. Açık yöntemle ve diğer yöntemlerle miyom ameliyatı yapılması hakkında bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Laparoskopi (kapalı ameliyat) miyomlar dışında da karın içerisindeki bir çok hastalığın tedavisi için jinekolojide ve diğer branşlarda yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir, laparoskopi hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi subseröz ve intramural miyomlarda tercih edilir (bkz: miyom türleri). Ameliyat planlanan bir miyom hastasında laparoskopik yöntemin tercih edilmesi esnasında en önemli kriter cerrahın tecrübesidir. Bu yöntemde tecrübeli olan cerrahlar kendi tecrübeleri doğrultusunda laparoskopi için uygun vakaları seçseler de genellikle çok büyük olmayan (8-10 cm'den küçük), ve 4'ten az sayıda myomu bulunan hastalar tercih edilmektedir. Bazı araştırmalar 4 ve daha fazla miyom varlığında, intraligamanter miyomlarda, büyük miyomlarda laparoskopi uygulandığında komplikasyon oranında artış olduğunu bildirmiştir (kaynak). Ameliyattan önce miyomların yeri ve büyüklükleri ultrasonografi ile dikkatlice değerlendirilir hatta bazı durumlarda MR ile değerlendirilir. MR miyomların boyutu ve lokalizasyonu konusunda, adenomyozis varlığı konusunda daha net bilgi verebilmektedir.

Laparoskopik myom ameliyatında myomlar rahim duvarından çıkarıldıktan sonra karın dışarısına genellikle "morselatör" denilen alet ile parçalanarak alınır.

Ameliyattan sonra miyomlar tekrar oluşur mu?
Açık ameliyatta olduğu gibi laparoskopik myomektomiden yıllar sonra da miyomların tekrarlama riski vardır. Tekrar miyom oluşma riski ameliyat sırasında 35 yaşından genç olanlarda ve çok sayıda miyom varlığında daha fazladır, bir veya iki myom nedeniyle uygulanan ameliyatlardan sonra tekrar miyom oluşma riski düşüktür (kaynak). Daha sonraki yıllarda tekrar miyom oluşsa dahi bunların büyük kısmı tekrar ameliyat gerektirmemektedir. Yapılan araştırmalarda miyom ameliytatının laparoskopik (kapalı) veya açık yöntemle yapılmasının tekrarlama açısından fark yaratmadığı gözlenmiştir (kaynak).

Laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı sonrası:
- Hamilelik planlayanların ameliyattan sonra en az 6 ay korunmaları önerilir. Daha erken dönemde gebe kalınması riskli olabilir.
- Laparoskopik miyom ameliyatı olanlar ameliyattan sonra kendini iyi hissettiğinde, ağrı hissetmediğinde cinsel ilişkiye başlayabilir. Bu süre genellikle 15-30 gün arasında değişir.
- Laparoskopik miyomektomi ameliyatından genellikle bir veya iki gün sonra hasta taburcu edilir ve bir hafta sonra kontrole gelmesi önerilir. İlk kontrollerden sonra 6 ay veya yılda bir kontroller ile takibe devam edilir.
- Ameliyat sonrasında hastanın günlük hayatındaki her işi rahat yapabilmesi 1-2 hafta içerisinde gerçekleşir. Çalışan hastalar işlerine 2-4 hafta arasında dönebilmektedir genellikle. İyileşme süreci açık ameliyata göre daha kısa sürer ve daha ağrısız geçer.

tşkler , çok güzel bir paylaşım olmuş

malasef bende bugün öğrendim iki tane miyom tespit edildi :KK43:

Benim hikayemi ne kadar çok öğrenen olursa, o kadar mutlu olurum. İlk önce GÜRKAN HOCA’yı bulduğum için inanılmaz bir mutluluğun içindeyim, keşke daha önce bulabilseydim. 1 hafta önce miyom laparoskopi, yani kapalı ameliyat oldum. Açık ameliyatlardan her zaman korkardım. Miyomum 7 seneden beri biliniyordu, içmediğim bitkisel ilaçlar, gitmediğim doktorlar kalmadı- hepsi nafile zamanla daha da fazla büyümeye başladı. Ankarada radyofrekans yöntemi ile miyom ameliyatı oldum, fakat ondan sonra miyomum daha da hızlı büyümeye başladı o yüzden kimseye önermiyorum.Diğer doktorlar korkutuyordu sadece: ‘’Miyomun rahmi besleyen damarlara yakın olduğundan, ameliyat esnasında bir damara denk gelirse rahmin atılacak ve sadece açık ameliyat olman gerekir, bu tarz miyomlarda laparoskopi kesinlikle olmaz’’ deniyordu bana..Tabi ki eğer 20 küsür yaşında isen ve daha çocuk yapmamış biri olarak bu sözleri duyduğun zaman psikolojik ister istemez bozuluyor.. Ta muhteşem bir doktoru GÜRKAN ARIKANI tanıyana dek. Bu kadar hızlı, rahat ve tereddütsüz benim sorunumu kimsenin halledebileceğini hayal bile edemezdim. Beni muayene ettiğinde o kadar rahat söyledi ki: ‘’Evet miyomun çok büyük ama ben bu ameliyatı yaparım’’, sakin, emin ve güçlü. İşte bu ya…..

Bazılar GÜRKAN HOCAYI rüyalarında görüyorlar, ben ise kendim buldum, gördüm, nasıl bir doktor olduğunu anlamak için çok zaman almadı, çünkü onunla tanışmadan önce sitesinde tüm ameliyatlarını izledim ve inanılmaz yetenekli, tecrübeli olduğunu anladım, ilk bakışta anladım. Kendimi o ameliyatta gördüm ve bunu kendime çektiğimden eminim, düşünce gücü işte.

Ben kesinlikle rahmimi korumak istedim ne olursa olsun ve HOCAM inanılmaz bir şey yaptı benim için, hep mutlu hissediyorum kendimi onunla tanıştıktan sonra. Hep güvendim , başaracağından damla şüphem bile yoktu. Doktora güvenmek, bir bağ kurmak ikiniz içinde çok faydalı ve önemli.

Ayrıca çok kibar, zarif, güldüğü zaman tüm korkuların kayıp gidiyor. Takımı, asistanları son derece profesyonel . Sadece kapalı ameliyat değil , ses dalgalarıyla miyom tedavisi var, çok çeşit ve imkan tanıyorlar size. Ayrıca tüp bebek konularında son derece tecrübeli.

Ameliyatım tabi ki çok iyi geçti, göbeğimde 1-2 hafta sonra hiç iz kalmayacak. Rahmim yerinde ve sağlıklı. 7 senelik korkumdan kurtuldum!!! Hocam olmadan bunlar da mümkün olmazdı. Sonsuza minnettarım ve kesinlikle herkese tavsiye ediyorum.

Herkese merhaba
2 sene önce doktora gittiğimde 5 cm miyomum olduğunu öğrenip hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığım bu sorunla ilgili 3 tane Prof gezdikten sonra ilk gittiğim doktoruma kontrole devam ettim. Tüm doktorlar farklı şeyler söyledi. Kendi doktorum takip edelim kararı aldı. Bir sene sonra miyomum 9 cm ve aşırı dejenere (hızlı büyüdüğü ve yeterli beslenemediği için içinİn çürümesi) olmuştu. Ayrıca Regl dönemlerinde aşırı kanama yapmaya başladığı için kansızlık başlamıştı.
Sonuçta ameliyat kararı aldık 36 yaşındaydım 1 yıllık evliydim ve çocuk sahibi olmak istiyorduk. Miyom rahim içine çok yakın bölgede olduğu için olası bir problemde rahim alınabilir korkusuyla en iyi doktoru araştırmaya başladık. Doktorumun konunun en iyisi olarak verdiği üç Prof dan biri muayene sonrası bu ameliyatı yapamam dedi. Diğer Prof Yücel Karaman a gittim. Lazerle laparoskopik miyom ameliyatı önerdi ve bu sene mart ayında ameliyat oldum. Kendisi bu konuda çok çok iyi bir doktor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Benim miyom agresif yapılı çıktığı için ameliyattan beş ay sonra gittiğim kontrolde 4 tane birer cm'lik miyom oluşmuştu bile.
Yücel hoca rahim iyi durumda bebek çalışmalararına başlayabilirsiniz dedi ve ben şu an 18 haftalık hamileyim. Maalesef hamilelikle birlikte miyomlar da büyüyor. 5-4-4 cm büyüklüğünde 3 tane miyomum var. Umarım daha fazla büyüyüp sorun çıkarmazlar daha fazla.
Bu arada ameliyatımı Memorial Şişli de oldum, özel sağlık sigortam hastane masraflarını karşıladı (5000 tl kadar) ancak doktor+asistan ücreti olarak 13000 tl ödedik. Özel sigorta bu ücreti tabibler odası oranının 2 katı kadar karşılıyor (yaklaşık 6000 tl sigorta iade yaptı)
Miyomum olduğunu öğrendiğim dönemden ameliyat olana kadar bu siteyi çok takip ettim ve gecikmeli de olsa ben de paylaşmak istedim durumumu.
Şimdi de hamilelikle alakalı konularda takipteyim.
Herkese sağlıklı günler diliyorum...

Herkese merhaba
2 sene önce doktora gittiğimde 5 cm miyomum olduğunu öğrenip hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığım bu sorunla ilgili 3 tane Prof gezdikten sonra ilk gittiğim doktoruma kontrole devam ettim. Tüm doktorlar farklı şeyler söyledi. Kendi doktorum takip edelim kararı aldı. Bir sene sonra miyomum 9 cm ve aşırı dejenere (hızlı büyüdüğü ve yeterli beslenemediği için içinİn çürümesi) olmuştu. Ayrıca Regl dönemlerinde aşırı kanama yapmaya başladığı için kansızlık başlamıştı.
Sonuçta ameliyat kararı aldık 36 yaşındaydım 1 yıllık evliydim ve çocuk sahibi olmak istiyorduk. Miyom rahim içine çok yakın bölgede olduğu için olası bir problemde rahim alınabilir korkusuyla en iyi doktoru araştırmaya başladık. Doktorumun konunun en iyisi olarak verdiği üç Prof dan biri muayene sonrası bu ameliyatı yapamam dedi. Diğer Prof Yücel Karaman a gittim. Lazerle laparoskopik miyom ameliyatı önerdi ve bu sene mart ayında ameliyat oldum. Kendisi bu konuda çok çok iyi bir doktor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Benim miyom agresif yapılı çıktığı için ameliyattan beş ay sonra gittiğim kontrolde 4 tane birer cm'lik miyom oluşmuştu bile.
Yücel hoca rahim iyi durumda bebek çalışmalararına başlayabilirsiniz dedi ve ben şu an 18 haftalık hamileyim. Maalesef hamilelikle birlikte miyomlar da büyüyor. 5-4-4 cm büyüklüğünde 3 tane miyomum var. Umarım daha fazla büyüyüp sorun çıkarmazlar daha fazla.
Bu arada ameliyatımı Memorial Şişli de oldum, özel sağlık sigortam hastane masraflarını karşıladı (5000 tl kadar) ancak doktor+asistan ücreti olarak 13000 tl ödedik. Özel sigorta bu ücreti tabibler odası oranının 2 katı kadar karşılıyor (yaklaşık 6000 tl sigorta iade yaptı)
Miyomum olduğunu öğrendiğim dönemden ameliyat olana kadar bu siteyi çok takip ettim ve gecikmeli de olsa ben de paylaşmak istedim durumumu.

Merhaba suan nasilsinizcok.merak ettim.bnde dusuk sonrasi ameliyt oldum miyomdan.tekrar ürer diye korkuyorum 3.ayimdayim suan.cok sancili duduk yasadim rabbim hepimizin yardimcisi olsun.duam siznle ..
Herkese merhaba

Merhaba,
Su an iyiyim. 10 gun içinde bebegimizi kucagimiza almayi bekliyoruz hayırlısıyla insallah. Hamilelikle tekrar olusan miyomlarım cok zorlamadı 5-6 cm de kaldılar ve dejenere de olmadılar. Agrılı bir surec gecirmedim o yuzden. Doguma cok az zamanim kaldı rahim kasilmaları disinda iyiyim ve hatta ameliyat sonrası tek şansim sezeryanla dogum olmasına ragmen doktorum normal şansım oldugunu soyledi ve normal dogum icin beklemeye devam ediyoruz.
Allah yardımcınız olsun. İyi düsünün iyi olsun hersey...
Sevgiler

Merhaba bayanlar Dokuz gün önce miyom ameliyatı oldum ve çok şükür ameliyatım iyi geçti. Eşimle bir çok doktora gittik.Doktorların kimi bu ameliyatı ben yapmam dedi kimisi de açık ameliyat dedi. Miyom rahmin içini kaplamış hem düşüklere hem kansızlığa ve sancılara sebep olduğu için biran önce ameliyat olmam gerekiyordu.İnternet ortamındaki araştırmalarımızda Dr. Önder Koç hocamızın sayfasıyla karşılaşıp açıklamaları ve yorumları okuyunca hemen irtibata geçtik. Rahime zarar vermeden ve az kanamalı yöntemlerle laparoskopik ameliyatı konuştuk ve ameliyat planlandı. Önder Koç hocamızın bilgi, ilgi, tecrübesiyle ve yeni teknolojilerle doğru tespitlerle Ankara Memorial hastanesinde ameliyat oldum. Allah'a şükürler olsun yıllardır sıkıntısını yaşadığım miyomum alındı. Ameliyat öncesi ve sonrası güler yüzlü samimi bir doktorum vardı. Ameliyat olacak arkadaşlara faydası olabileceği düşüncesiyle bu yorumu yazdım. Sağlıklı bir yaşam dilerim.

X