Onkoloji - Kanser ve Türevleri Kansere karşı sinameki ve cascara

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Kabızlık tedavisinde kullanılan sinameki ve cascara gibi doğal laksatifler, kanser karşıtı etkilere de sahip. Henüz konuyla ilgili yeterli veri bulunmasa da, doğal laksatifler kemoterapide yardımcı unsur olarak sıkça kullanılıyor

Sinameki ve cascara gibi doğal laksatifler; kabızlığa karşı reçetesiz satılan ilaçlarda en sık kullanılan bitkilerin başında geliyor. Doğada, bu iki bitkinin dışında da birçok laksatif özellikli bitki bulunur. Bu bitkilerin; kalın bağırsağın boşalmasını sağlayan bileşiklerin yanı sıra anti-oksidan özelliğine de sahip olduğu biliniyor.

ALOE VERA VE HİNT YAĞI
Laksatif olarak değerlendirilen başlıca bitkiler; genellikle aloe vera, Çin rhubarbı, frangula, cascara, sinameki ve Hint yağı ismiyle bilinen bitkilerdir. Doğadaki bazı laksatif bitkilerin, hafif anti-tümör etkilere sahip olduğu konusunda bazı klinik kanıtlar vardır. Hatta kemoterapide kullanılan bazı ilaçların bileşimleri; laksatif bitkilerde bulunan 'antrokinon' bileşiklerinin bir türevidir. Diğer yandan, laksatif bitkilerin anti-oksidan ve anti-tümör etkilerinin, laksatif etki yapan bileşenlerle kesinlikle ilişkili olduğu söylenemez. Bitkisel laksatiflerin kanser tedavisinde kullanımı çok tartışmalı bir konudur. Çin'de yapılan az sayıdaki klinik çalışmada, kanser tedavisinde yardımcı unsur olarak bu bitkilerin bazılarına yer verilse de, bu konuda az sayıda veri vardır.

YAŞAM SÜRESİNİ UZATI
Konuyla ilgili yapılan bir çalışmada; radyoterapi gören 67 lökopeni hastasına laksatif bir bitki olan P. Cuspidatum özü veya antrakinon bileşenleri verildi. Bu iki içerik de; hastaların lökosit sayımlarını bariz biçimde yükseltti. Laksatif bitkilerin tümünün kalın bağırsağı uyarıcı aktivitesi; yapısındaki kimyasal içerikten kaynaklanır. Bunlardan en önemli iki tanesi; rein ve emodin maddeleridir. Rein ve emodinle ilgili hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda; bu maddelerin antitümör etki gösterdiği saptandı. Özellikle emodinin, kanser hücrelerinin büyümesini engellediği görüldü. Hayvanlarla yapılan deneylerde emodin; farelerin yaşam süresini yüzde 47 uzatırken, melanomu yüzde 73, meme kanserini ise yüzde 45 oranında azalttı.

ÖNCE DOKTORA DANIŞMAK ŞART
Doktor tarafından verilmedikçe; karın ağrısı, bulantı ya da kusma halinde laksatif kullanmayın. Laksatif kullanımından sonra rektal kanama ya da kalın bağırsaktaki hareket yetersizliği, ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bitkisel laktiflerin kanseri önleme ve kanser tedavisindeki rolü hakkındaki veriler yetersizdir. Ayrıca bitkisel laksatif türleri arasında, etkin maddeleri açısından önemli değişiklikler görülebilir. Bu sebeple, bu maddelerin kabızlık tedavisindeki kullanımına da dikkat etmek gerekir.

AŞIRI KULLANIMI BAĞIMLILIK YAPAR
Bitkisel laksatiflerin yararlarının yanı sıra yan etkilerine de dikkat etmek gerekir. Laksatifler, aşırı dozda ya da uzun süre kullanıldığında; sıvı kaybına, potasyum gibi elektrolitlerin vücuttan atılmasına, kolonda patolojik değişimlere, böbrek fonksiyonu ve kalp ritminde bozukluğa neden olabilir. Tüm laksatif ürünlerde olduğu gibi, bunların uzun süreli kullanımı bağımlılık yapabilir. Bitkisel laksatifler, bağırsaktaki geçiş süresinin uzaması nedeniyle ilaçların emilimini de azaltabilir. Ayrıca laksatifleri uzun süre kullanan hastalarda; karında kramplara da rastlanabilir.

ETKİLİ BİR BİTKİ: ALOE VERA
Sarı sabır olarak da bilinen aloe vera, laksatif bitkilerden biridir. Uzun yıllardır kozmetikte nemlendirici krem ve losyonlarda kullanılan aloe veradan, laksatif ilaçlarda da faydalanılıyor. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar; aloe veranın tümörleri baskıladığını göstermiştir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…