Kansızlık nedir?
Kırmızı kan hücrelerinin (Alyuvarlar) azalması ile birlikte,vücuda yeterince oksijen taşınmaz.Bu durumda kansızlık gelişir.Kan’da hemoglobin ve kana kırmızı rengi veren protein eksikliği görülebilir.Kansızlık her 10 kişiden birini etkileyen bir durumdur.
Kansızlık Belirtileri
Genel olarak kişilerin kendini sürekli yorgun hissetmeleri kansızlık belirtisi olabilir.Hafıza ve duygudurum bozuklukları da kansızlık belirtisi olabilir.Diğer belirtileri;
- Zayıflık
- Baş dönmesi
- Soluk Cilt
Kansızlığı olan kişiler, kanlarında daha az oksijen taşındığı için, diğer organlarına kan pompalamak için daha çok çalışmaları gerekmektedir.Kansızlığın,kardiyak belirtileri; anormal kalp ritmi,nefes darlığı ve göğüs ağrısıdır.
Çocuklarda kansızlık
Hamileliğin erken dönemlerin de yeterince demir vitamini alınmadığında genellikle 2’li yaşlar da her 7 çocuktan 1’inde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülmektedir.Demir eksikliğine bağlı kansızlık çeken kişiler kil,toprak,buz ve nişasta yeme isteği duyarlar.Çocukların yılda birkez çocuk doktorlarına götürülüp,kansızlık testi yapılmalıdır.Çünkü çocuklarda kansızlık tedavi edilmez ise,beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Kansızlıkta risk faktörleri
Kansızlık kadınlar da ve kronik hastalığı olan kişilerde ciddi problem olabilir.Kadınlar adet dönemlerin de aşırı derecede kan kaybederler ise kansızlık baş gösterebilir.Gebelik kadınların kan hacimlerine etkili olduğundan kansızlık doğurabilir.Böbrek hastaları kırmızı kan hücreleri üretimi yapamadığından riskli olabilir. Demir, folat veya B12 vitamini düşük bir diyet de riski arttırmaktadır.Bazı kansızlık türleri kalıtsal olabilmektedir.
Gençlerde kansızlık
Evlatlarınız sürekli yorgun olduğundan söz ediyorsa kansızlık görülebilir.Gençlik yıllarında ani büyüme gerçekleştiğinden,demir eksikliği anemisi görülebilir.
Demir Eksikliği
Demir eksikliği kansızlık sebebidir.Bitkilerden alınan demir,kırmızı et’den alınan demir kadar kolay absorbe edilemez.Çölyak hastalığı,crohn hastalığı olanlar ve hatta bypass ameliyatı olanları vücutları demir emilimi engelleyebilir.
- Mandıra Ürünleri
- Kalsiyum yönünden zengin besinler
- Kalsiyum takviyesi
- Antasitler
- Kahve
- Çay
Vücut kırmızı kan hücreleri üretimi için, B12 ve folik asit’e ihtiyaç duyar.Bu vitaminler kansızlık nedeni olabilir.Bağışıklık sisteminizi etkileyen hastalıklar veya sindirim sorunu oluşturan sorunlar vücudunuzun B12 emilimini olumsuz etkileyebilir. B12 vitaminini hayvansal gıdalardan ve kahvaltılık gevreklerden karşılamanız mümkündür. Folik asit için,yeşil yapraklı sebzeler,meyveler,kuru fasulye, ekmek ve makarna gibi gıdalardan faydalanılabilir.
Hastalıklar
Kronik hastalıklar ve enfeksiyon kansızlığı tetikleyen durumlar olabilir.Eğer ciddi kan kaybı var ise,demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık gelişebilir.
Kan Kaybından doğan kansızlık
Ağır adet, ülser, yaralanma veya ameliyat sonunda fazla miktarda kan kaybı demir eksikliği anemisi olmanıza neden olabilir. Ağır adet geçiren kadınların,her yıl düzenli olarak kanlarını kontrol etmeleri gerekmektedir.
Orak Hücre Anemisi
Orak hücreli anemi vücudun anormal hemoglobin üretmesine neden olan kalıtsal bir hastalıktır.Bu normalde yuvarlak olan alyuvarlar, burada oval şekildedir.Afrika ve İspanyada sıklıkla görülen orak hücreli alyuvarlar,vücuttaki kanın yeterli ve verimli şekilde taşınmasını engeller.
Tam Kan Sayımı
Tam kan sayımı testi, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, trombosit ve hemoglobin seviyenizi kontrol eder. Aynı zamanda, ortalama boyutu, boyut olarak değişkenlik, ses ve kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin konsantrasyonu gibi diğer faktörlerin kontrol edecektir. Eğer demir eksikliği anemisi varsa, kırmızı kan hücrelerinin normalden daha küçük olabilir.
Demir ve Gebelik
Gebe kadınların yaklaşık yarısında demir eksikliğine bağlı kansızlık vardır. Hamile kadınlar diyetlerine her gün yaklaşık 27 miligram demir ilave etmelidirler .