yelda1990

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
18 Mart 2015
11
0
6
34
Kanal Tedavisi


Kanal Tedavisi

Okuduğunuz bu yazı diş tedavisi, Diş kanal tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi detaylı bir şekilde açığa

kavuşturmak amacıyla kaleme alındı.

Kanal tedavisi nedir? Dişlerde bulunan sinirin tahriş olarak görevini yerine getirememesi durumunda, dişin iç kısmında bulunan pulpa odasının doldurulmasını sağlayan pulpa dokusunun diş hekimlerince tedavi edilmesine kanal tedavisi denir.

Kanal Tedavisinde Amaç
Diş sinirlerinden kaynaklı olarak doğan sorunun tedavi edilmesi ve dişin çevresindeki diğer dokuların kanal tedavisi sayesinde sağlıklı kalmasıdır. Kanal tedavisi, diş sinirinin içini doldurduğu yerde bulunan enfeksiyonların diğer diş dokularına ve bölgelerine zarar vermesini engellemek için uygulanır.

Kanal Tedavisine İhtiyaç Duyma Nedenleri
Kanal tedavisine ihtiyaç duyma nedenlerinin en başında sıklıkla rastlanan neden diş çürükleridir. Diş çürüğünde bulunan bazı bakteriler sorun yaratmıyorken, bazı bakterilerde karbonhidrat içeren besinleri parçalarken dentine ve diş minesine zarar verecek asitleri doğurur. Bu bakteriler diş sinirlerinin bulunduğu noktaya kadar ilerleyebilir. Bu olayı engellemek için kanal tedavisine başvurulur.

Dişinize veya çenenize aldığınız bir darbe, dişinizin içerisindeki pulpa dokusunu öldürebilir. Bu nedenle dişe iletilen kan dolaşımı kesilir. Bu olayların sonucunda da diş cansızlaşır ve renklenir. Vakanın düzeltilebilmesi için kanal tedavisi uygulanmalıdır.

Dolgu yapılmasının ardından bazı durumlarda da kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Bunun nedeni dolgu yapılmadan önce dişteki çürüğün düzgün bir şekilde temizlenmemesidir. Düzgün yapılamayan dolgunun sonucunda çürük ilerlemesi devam eder. Bu durumlarda da kanal tedavisi uygulanır.

Bazen diş eti rahatsızlıklarında da kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Diş eti dişin enfeksiyona maruz kalmasını sağlıyorsa ve diş çevresinde uzun süre devam eden diş eti sorunlarının olmasıdır. Burada bulunan bakteriler, küçük yan kanallar sayesinde diş pulpasına ulaşır ve diş sinirinin zarar görmesine yol açar. Bunun tedavisi de kanal tedavisi olmaktadır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisinin aşamaları oldukça önemlidir. Bazı noktalara önemle dikkat edilmelidir. Kanal tedavisine başlarken ilk önce dişin iç kısmında oluşan bakteriler ve buradaki sinir dokusunun yıkılmasının ardından artıklar ve toksinlerin temizlenmesi gereklidir. Bu temizlik yapılmadan kanal tedavisine başlanması ise vücutta iltihaptan dolayı oluşan reaksiyonla karşılaşılabilir.


Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kök kanal tedavisi yapılacaksa dişe anestezi uygulanarak kişinin acı hissetmemesi sağlanır. Hastanın dişinde dolgu bulunuyorsa bu dolgular çıkartılır. Dişte çürük varsa çürük dokuda tamamen temizlenir. Bu işlemden sonra kök kanal içerisinde bulunan sinir ve damar dokularının temizlenmesi için ince aletler ile çalışılır. Bu sırada dezenfektanlar yardımı ile diş kökünün içinin temiz tutulması sağlanır.

Kök kanal tedavisinde tam olarak kökün uç kısmına ulaşmak için, doğru tedavinin uygulanması için diş röntgeni çekilebilir. Diş hekimi bazen bu işlemler için diş röntgeni istemeyebilir. Röntgen yerine bu tespiti Apekslocater adlı cihazla gerçekleştirebilir. Özellikle gebe bayanları röntgen ışığına maruz bırakmamak açısından bu cihaz kullanılır.

Temizleme işlemleri bittikten sonra; tespit sonuçlarına göre diş hekimi, kanalı genişletme ve şekillendirme işlemine başlar. Bu işlem sırasında rotary sistem tekniğinden yararlanılır. İşlem tamamlandıktan sonra; tek seans veya çok seans işlem olacağı belirlenir. Buna göre tedavi planı çıkarılır.

Tek seans kanal tedavisinde;

Kanalın içerisi paperpoint yardımı ile kurutulur.
Kanalın içi, dolgu maddesi (pat ve guta parke) ile doldurulur.
Eğer gerekirse üzerine post veya kron kaplama yapılarak yenileme çalışmasına son verilir.

Çoklu seans kanal tedavisinde;

Ara seanslarda kök kurutulmasının ardından, dişte bir sorun ve enfekte olup olmadığı kontrol edilir. Bu durum devam ediyorsa dişe kalsiyum içerikli ilaç verilerek yaklaşık 10 gün kadar beklenilir.
Tüm bu sorunların ortadan kalkması ile birlikte normal kanal tedavisine devam edilerek diş yenilemesi tamamlanır.

Kanal Tedavisinin Yeniden Uygulanması
Kanal tedavisi daha önceden gerçekleşmiş fakat tekrardan kanal tedavisine ihtiyaç duyularak uygulanmasına retreatment denir. Bu işlem uygulanırken, daha önceden yapılan kök kanal dolgusu dişten tamamen çıkarılır. Kanal tekrar temizlenerek şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Bu işleme ihtiyaç duyulmasının sebebi de daha önceki tedavinin başarısız olması veya semptomların oluşmasıdır.

Daha önceden yapılan kanal tedavisinde başarısızlık; klinik muayenenin yanı sıra, çiğnemede zorluk ve şişlik olarak ortaya çıkar. Bu belirtiler var ise doktor retreatment tedavisi önerecektir. İkinci bir kanal tedavisi bazı durumlarda kolay olmayabilir. Eğer dişe post uygulandıysa ve kron bulunuyorsa kanal tedavisini tekrarlamayı seçmek yerine endodontik cerrahi uygulaması yapılmalıdır. Enfeksiyon bulunan bölgeye diş köküne yakın kısma küçük bir şekilde kesi açılır ve bölgeye ulaşılarak temizleme işlemi gerçekleştirilir. Kök ucu dolgusu yapılır.
Aslında ikinci bir kanal tedavisine ihtiyaç duyulmaması daha iyi olacaktır.

Kanal Tedavisi Ardından Restorasyon

Tedavi görmüş dişlerin sağlığını devam ettirebilmesi için iyi bir kanal tedavisi yapılmasının ardından restoratif tedavide gereklidir. Kanal tedavisi olan dişin, tedavi sırasında eklenen madde kayıpları sonucunda kırılma riski ortaya çıkar. Bu nedenle restorasyon gerçekleştirilmelidir.

İlk restorasyon ise, diş kanal tedavisi ardından hemen yapılmalıdır. Bunun nedeni tedaviden sonra kalan diş dokusunun kaybedilmemesi ve kanal tedavisinin zarar görmemesidir.

Dişin kök şekilde kalması durumunda bile kanal tedavisinin ardından yapılan restore işlemi ile dişi ağızda tutmak mümkündür. Kanal içerisine postlar yerleştirilerek dişin boyunun uzaması sağlanır. Bu işlem ardından porselen kuron restoresi yapılır. Dişe uygulanan post, fiber post olarak tercih edilmelidir. Bu postlar diş köküne sıkıca yapışarak dişin kırılmasınıda engeller.

Kanal Tedavisinde Merak Edilenler

Kanal Tedavisinde Merak Edilenler

  • Kanal tedavisi sırasında tedaviyi gören hasta acı duyar mı?
    Kanal tedavisi yapılmadan önce hastaya anestezi uygulanır. Bu nedenle herhangi bir acı söz konusu değildir. Bazı durumlarda da anesteziye karşın acı duyan hastalar olmaktadır. Bu durumda da dişin içerisine anestezi uygulanarak kişi tamamen uyuşukluk hisseder.


  • Kanal tedavisi zamanında yapılmazsa ne olur?
    Kanal tedavisi gereken diş hastaya oldukça ağrı çektirmektedir. Bazı hastaların da acı eşikleri değişkenlik gösterdiği için diş hekimine başvurmaları gecikir. Bu nedenle tek seansta çözülebilecek durum varken, geç teşhis edildiği için seans süresi uzayabilir. Geç kalınan durumlarda da bazen diş apse yapar ve şişmeye başlar.


  • Kanal tedavisinden sonra ağrı olur mu?
    Kanal tedavisi ardından ağrı olmaz. Ağrı ile karşılaşılan durumlarda diş tekrar enfeksiyon kapmış olabilir. Bu durumda da tedavi restore edilmelidir.


  • Kanal tedavisi gören dişin ömrü nedir?
    Kanal tedavisi geçiren dişlerin uzun dönem sağlıklı kalmasını sağlamaya yarayacak kuvvetli bir restore işlemi yapılmalıdır. Kanal tedavisi gören dişlerde çürük oluşumuna devam edebilir. Bu nedenle hasta bu şekilde tedavi görse bile çürüğü önlemek için dişine uygun bakımları yapması gerekmektedir. Düzgün bakım sağlandığı zaman ve diş hekimine rutin kontrollere gidildiği takdirde, kanal tedavisi gören dişin ömrü oldukça uzun olacaktır.


  • Kanal tedavisinde teknoloji ürünler kullanmanın hastaya faydası var mıdır?
    Kanal tedavisinde başarı oranını artıran en önemli husus, güncel ve kaliteli kullanılan kanal içi dolgu malzemeleridir. Sızdırmayan ve kaliteli ürünler, tekrar eden enfeksiyonları önler. Bunun yanı sıra; diş hekimleri bir çok kez röntgen istemek yerine, günümüz cihazlarından rotary sistem ve apexlocateri tercih etmektedirler. Bu cihazlar sayesinde de hastalar aşırı röntgen ışığı alımından uzaklaştırılır. Bu nedenle teknoloji ürünleri tercih edilmesinin hastalara bir çok faydası bulunmaktadır. Özellikle hastanın konforu açısından önemlidir.
Kaynak [1]
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back