Kanada bekaret testini yasakladı

Misty Day

she wolf
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2013
2.835
4.190
198
[h=2]Kanada’nın Quebec eyaletinde bekaret testinin yasaklandığı açıklandı.[/h]Eyalet genelindeki hastanelerde bundan böyle bekaret testi yapılmayacağı gibi, doktorların da bu yöndeki talepleri yerine getirmeyecekleri bildirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Quebec Hekimler Koleji Başkanı Charles Bernard, bekaret ya da "iffet testi"nin tıpla ya da sağlıkla ilgili bir sorun olmadığını söyledi.
Bernard, jinekolojik testlerin bekaret sertifikası gibi kullanılmasının, hem hasta haklarına hem de doktorluk mesleğinin kodlarına aykırı olduğunu belirtti. Uygulama için, "iğrenç, çirkin, rezil, onur kırıcı ve kabul edilemez" tanımlamalarında bulunan Quebec Hekimler Koleji Başkanı Charles Bernard, bu doğrultuda ayımladıkları eyalet genelindeki doktorların bekaret testi yapmalarını yasakladıklarını aktardı.
Uygulamanın Avrupa’da birçok ülkede yasaklandığına değinen Bernard, kadınlar için aşağılayıcı bir durum olan testin, doktorlar için de risk oluşturduğunu kaydetti.
AA

Kanada'da bekaret testi yasakland! - Magazin Bulvar

Çeşitli yasaklar getirip " Bakın Avrupa'da da böyle yasaklar var" diye örnek göstererek gururlananlar biraz da bu tarz konulara değinseler ya. Yoookk olmaz ondan da bir mağduriyet çıkartırlar."Benim bacılarımın kızlarını hastanelerde rezil rüsva etme,onurlarını kırıp,aşağılama haklarını ellerinden aldılar! Namuslu toplum istiyoruz" diye ağlarlar neme lazım!!

Bu gidişle bizde bunun tam tersi bir yasa 'evli olmayan kadınlara zorunlu bekaret testi' getirirlerse hiç şaşmam.

Madem Avrupa'nın her şeyini örnek almaya çalışıyoruz,onların standartlarına ulaşmaya çalışıyoruz bizim de böyle bir yasa hakkımız.Bir kadını en çok aşağılayan,gururunu kıran şey bu testtir bence.

Türkiyede de yasak diye biliyorum ya.. Ayrıca Kanada gibi bir ülke yeni mi geçmiş bu uygulamaya enteresan

bence tartışılması gereken bir konu, ne tamamen yanlış ne de tamamen doğru, "iğrenç, çirkin, rezil, onur kırıcı ve kabul edilemez" tanımı kişiye yere ve zamana göre değişir, istemediği halde ırzına geçilmiş birisi için bu durum evet çirkin rezil vsdir. ama yok gönül rızasıyla istediğini yap et ondan sonra çirkin onur kırıcı de, onur bekaretin kontrol ettirilirken değil bekaretini kaybederken kaybedilir diye düşünüyorum

yazınızın başında istemediği halde ırzına geçilmiş birisi için bu tarz testler gerekli,adli sürecin işlemesi -mağduriyetlerinin ölçülmesi için.Ama gönül rızasıyla ilişkiye giren biri için üçüncü kişişer tarafından bu tarz testler istenmesi kesinlikle iğrenç,çirkin ,rezil,onur kırıcı ve kabul edilemez
diyeceksiniz sanmıştım.Açıkçası yanıldığımı anlayınca çok bozuldum.
Kırmızıyla belirttiğim yerdeki savınıza göre evlenen hiçbir kadında onur monur aramamak gerekiyo di mi?Sonuçta bir ömür o zarla gezilmiyo...

Yetkili hakim ve savcı kararı olmaksızın, kişiyi genital muayeneye gönderen veya bu muayeneyi böyle bir karar olmaksızın yapan eylemci ceza görecek. (TCK: 287)

Bir umut!Ne kadar uygulanıyordur onu bilemem.Yasalara olan inancımı tamamıyla kaybettim.Çünkü bu ülkede yasalar tecavüzcünün,katilin yanında! Rızası varmış deyip kapatıyorlar.Bu kadar basit işte!!!

Demek ki Kanada toplumsal yaşantı olarak belki ileridedir ama yasa olarak bizden epey geride kalmış

Bekaret testi bizdeki zihniyet(!) ile çoktan yasaklanmış fakat toplumun zihniyeti ile hala devam etmektedir.

Türkiye ' de bekaret testi yaptırmak , kişinin rızası ve bazı hukuki gerekçeler olmadan , yasal değildir .

Yani yasalar kadını bu konuda korumakla beraber , yanılmıyorsam 99 dan bu yana (araştırabilir emin değilim ) yasanın bu konuda çiğnenmesinden , devlet değil toplumun örf ve adetleri sorumludur .

Bakın Kanada da var bizde yok demek bu yasa demek yerine , bu yasa bizde varken neden uygulanamıyor , bunu yasal yollar dışında uygulayan doktorun cezaları ne olmalı ? ya da kendi rızam ile geldim diyen kadının rızası ne kadar kendi rızası ? bunları konuşmak daha yeğdir.

Okumak isteyen için bir kaç anekdot ;

Ancak unutulmamalıdır ki ebeveyn veya cinsel partner (eş) zorlaması ile kişinin kendi rızası olmaksızın yaptırılan muayeneler hem legal (kanuni) değildir hem de genç kızlarda derin psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Bu şekilde yaklaşım ile kişinin insan haklarına da tecavüz edilmiş olacaktır.
TC Anayasası’nın 17. maddesine göre; “tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında kişinin vucud bütünlüğüne dokunulamaz”….
Yine 20. maddesine göre; “herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir” gibi hükümler bulunmaktadır.

Türkiye’nin de taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerden; 10 Aralık 1948’de kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin de 1949’da onayladığı Birleşmiş Milletler “İnsan Hakları Evrensel Bildirisi”nde hiç kimse işkenceye, zalimane, insanlık dışı, onur kırıcı cezalara ve muamelelere tabi tutulamaz” denmektedir.

TCK'nın 423'üncü maddesindeki kızlık bozma suçunun takibi de şikayete bağlı olduğu için ancak muayene olacak kişinin rızası halinde bekaret kontrolü yapılabilecek. İdarenin takdiri ile disiplin cezası amaçlı bekaret testi ve muayene yasaklanırken, ‘Yukarıda belirtilen cürümlerin ispatı dışında idari eylem ve işlemler sebebiyle disiplin cezası vermek amacıyla rıza hilafına, kişilerin ar ve haya duygularını rencide edilebilecek şekilde muayene ettirilmemesi icap etmektedir. Bu konularda gereken dikkat ve özenin gösterilmesi gerekmektedir’ denildi.

Genelgede, TCK'nın re'sen takibi gereken, 414, 415, 416, 417, 418'inci maddelerinde düzenlenen ‘ırza geçme’ suçları ile 435'inci maddedeki ‘Fuhuşa tahrik’in mağdur ve mağdureleri ile şüpheli veya sanıkların durumu ile 419 ve 436'ncı maddelerdeki cürümlerde,‘cinsi münasebet iddiasını kabul etmeyen taraflar’ kapsam dışı tutuldu. Genelgeye göre, bu maddelere giren eylemlerde, ‘Suçun işlendiğinin başka türlü ispatının mümkün olmaması’ halinde, kişilerin istekleri dışında ancak hakim kararıyla, gecikmesi durumunda ise savcının yazılı izniyle ve ‘gerekli ölçüde’ vajinal ve anal muayene yaptırılacak.

Son düzenleme:
Bizde de kanunen yasakmış,bilmiyordum.Peki bu yasağı delene ceza uygulanıyor mu?Orası muamma.Dediğimin hala arkasındayım:bizdeki bu zihniyetle o iş zor.Hadi doktorların çoğu kimsenin vebalini almamak için yanaşmıyor bu işe zaten.Ama tabiri caizse bu işi merdiven altı yapanlar ne olacak?Bunlara bir yaptırım uygulanıyor mu?Her özgürlüğün karşısına dikilen "yassah kardeşim yassah" zihniyeti burada neden devreye girmiyor?
Kanada'nın bu yasağı koymasında bu kadar geç kalınmasının sebebi belki de durumun bizdeki kadar vahim olmayışıdır.Kimseye,kimsenin bekaretiyle uğraşma hakkını tanımayan toplum yapısıdır.Belki namus cinayetlerine karşı caydırıcı cezaların olmasıdır.Bizde bunlar var mı?

bu varmış biliyormusunuz.
evlenirken belediyede bir form dolduruluyormuş. formda kocaya ,evleneceği kızın bakire olduğuna inanıyor musunuz tarzı bir soru varmış.evet inanıyorumu tercih eden koca evlenme işlemlerine başlıyormuş.
hatta bir tanıdığımız demişti. eşi alman. adam şoka girmiş. bu nasıl bir soru demiş eşine.
ve bu 80 ler sonmu. çokta eski değil.

Peki kadına evleneceği erkeğin bakir olduğuna inandığı soruluyor muymuş

Başlığı görünce ''bizde de var ki bu kanun'' diye düşündüm
Sonra baktım yazmışsınız...

Ancak beni çok şaşırttınız...
Bir kanunun çiğnenmesinden gerçekten ''devlet değil toplumun örf ve adetleri'' mi sorumlu sizce?
Gerekli yaptırımları uygulasa devlet
Mahkeme raporu olmadan muayene yapan doktora ve bunu görmezden gelen yanındaki yardımcı sağlık çalışanına ciddi hapis ya da meslekten men cezası verilse mesela...
Herhangi bir doktor cesaret edebilir mi?
Rıza sorgulaması karakolda yapılsa ya da...
Hangi mağdure gerçeği gizleyebilir o zaman?
Peki bu kanunu koyan devlet ise neden uygulatamıyor?
Yaptırımları ciddi olsa ve doğru düzgün uygulansa hangi örf hangi adet bu kanunu çiğneyebilir?
Ve kendi koyduğu kanunu uygulatamayan devlete ne denir?

Ausencia güzel açıklamış, ben de duymuştum bizde de olduğunu, ama madde madde okumak bilinçlenmek açısından iyi oldu.

Bu tarz konularla ilgili yasalarımız "bireysel kararları" hedefliyor diye hatırlıyorum. Kişinin iradesi dışında zaten muayene etmek/ettirmek yasal değil.

Aslında bizim yasaların değil de, kafaların ve zihniyetin değişmesi lazım. Anayasada bir çok boşluk olsa da, bazı konularda oldukça gelişmiş yasalarımız var. Beyinler gelişmedikçe, ne derece uygulandığı meçhul...

Bir kanunun çiğnenmesinden gerçekten ''devlet değil toplumun örf ve adetleri'' mi sorumlu sizce?

Devlet kanun koyar , kanunlar caydırıcı değilse üzerinde düzenlemeye gidilir . Artırılır , değiştirilir vs...

Ama ''bu kanunun çiğnenmesi '' için konuşuyorsak ( bir kanunun demek genelleme olmuş) evet ...

Töresinde tabu olmamaktan çıkmamış insanlar için kanun koyucu hangi cezayı verirse versin , engellemek zordur. Zihniyet değişmedikçe , yasa değiştirmek geçici çözümdür(bence)

Tabii bu bahsettiğim , kolundan sürükleyerek bekaret kontrolüne götürmeye zorlayan aileler için olan kısım ...

Yoksa madem yasal değil , o zaman kapısını çaldıkları doktora böyle bir kontrol yaparsa , ceza verilsin denilebilir . Ama bunun da ayırt edilmesi zordur . Kişi gerçekten aile fertinden birini yanına alarak , emin olamadığı için bu kontrolü yaptırmaya da gitmiş olabilir , ailesinin zoru ile getirildiği halde rızası varmış gibi de davranabilir.

Yaptırımları ciddi olsa ve doğru düzgün uygulansa hangi örf hangi adet bu kanunu çiğneyebilir?

Kasten adam öldürmenin cezası yüksektir mesela ve doğru uygulandığı varsayılır ama evlilik öncesi ilişkisi duyulan kız evladı öldüren ya da bu görevi cezai indirimden yararlansın diye ailenin yaşı küçük ferdine verdiren babayı yine de engellemez.

Teşekkür ederim açıklama için...

Yalnız şunu belirtmek isterim (ki genelleme yapmamın da sebebi budur)
Devlet kanun koyar, kanuna uymayanlar için cezai yaptırım uygular ve her kanun ihlalinde de aynı şekilde yakalayabildiğine uygulayabilir ancak bu yaptırımı

Çok güzel bir örnek vermişsiniz kırmızı ile belirttiğim kısımda
Bende diyorum ki öldürenin yaşı kaç olursa olsun kasten adam öldürmeye müebbet hapis cezası verirse örneğin devlet
Ve görüp, duyup, bilip de ihbar etmeyeni de yardım ve yataklıktan yargılasa ve müebbete yakın bir ceza verse yine
Bakın bakalım kim üstleniyor yada kim işliyor bu suçu

Daha farklı bir örnek daha;
Trafiği felç etseniz de park yasağı olan yere park etmenin cezası 77 lira
Issız bir yerde olması bu park edilen yerin ya da şehrin göbeğinde olması
O dakika oradan acil hastası olan biri geçiyor(ya da haliyle geçemiyor) olması bu durumu değiştirmiyor

Demem o ki
Cezaların çok daha ağır çok daha caydırıcı olmaması hala bence devletin(hükümetlere indirgenmesin genel konuşuyorum) suçu...

Yuh artık ya kadınlara resmen obje muamelesi yapılıyor!

bende sizin tam aksinizi düşünüyorum. bu tarz testlerin ırzına geçilmiş birisi için gerekli olduğundan bahsetmişsiniz. emin olun bunların resmi işleyişini çok iyi biliyorum ve mağdur kişilerin o anki psikolojilerini de gözlerimle görme imkanı bulmuş biriyim. siz hiç keşke beni öldürseydi de bunu yapmasaydı diye ağlayan birisinin gözyaşlarına şahit oldunuz mu. uzaktan konuşması bence bu kadar kolay olmamalı. işte bu insanlar için bu anı tekrar tekrar yaşamak onur kırıcı. mağdurların mağduriyetlerini ölçerken psikolojilerinin ne hale geldiğini empati yaparak anlamayı denediniz mi. kendi gönlüyle canının istediğini yapıp ondan sonra da hiçbirşey olmamış gibi davranmalarına izin mi verilmeli yani. o kişinin sorumlu olduğu kişiler yokmudur. avrupada yaşamıyoruz. türkiyede yaşıyoruz. türk örf ve adetlerine göre (ki bunun ırkla da tek başına bir ilgisi yok) kızlık önemlidir. şöyle bir misal düşünelim. kız keyfe keder istediğini yapıp yaşayıp gidiyor. ama ona sadık nişanlısı yada onun onurlu birisi olduğunu düşünüp sonuna kadar güvenen ailesi var. kız istediği gibi davranıp eve geldiğinde bambaşka birisi gibi görünüyor. herkes masum zannediyor ama o çevresindeki bu bahsettiğim kişileri enayi yerine koyup resmen dalga geçiyor. şimdi bu durumda bu kıza bekaret testi uygulamak rezillik onur kırıcı mı oluyor. kızın yaptığı gayet mantıklı, doğal, özgürlük vs vs vs öylemi. bu sadece farazi bir hikaye belki ama bunun gerçek örnekleri çok fazla, konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum. düşüncem ilk yorumumda yazdığım gibidir. suçsuz yere bir saldırıya maruz kalıp da bekaret testine tutulan bir mağdur için bu evet rezillik onur kırıcı bir hareket. (burda bahsettiğim şey özellikle namus düşkünü ailesi vs için geçerli) keyfe keder yaşayan kişiler de bir zahmet bu duruma katlanıversinler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…