kan uyuşmazlığı

karabocek

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
17 Mart 2009
502
360
selam arkadaşlar ben 25 haftalık hamileyim :ecrin_bebek: internetten araştırmalarım ve ilk doktorumun bana ilk gebelikte 28. haftada kan uyuşmazlığı iğnesi olmam gerektiğiydi ancak 18. haftada doktorumu değiştirdim kendisi kan uyuşmazlığı iğnesinin hamilelikte vurulmasının gereksiz olduğunu ve bu iğnenin doğumdan sonra vurulacağını söyledi. şu anda biraz tereddüd ediyorum ilk çocukta problem olmadığını biliyorum kan uyuşmazlığında. acaba 28.haftada iğne olmassam 2. bebişte bi problem olur mu?

Son düzenleme:
valla canım benim kuzenim hamile kaldığında kan uyuşmazlığı için tedavi
görüyordu yani anne karnında sanırım bebeğin kanını mı ne değiştiriyorlardı
yani tam bilmiyorum zaten 2. bebekte oluyor kan uyuşmazlığı biliyorum ben
bu ilk bebeğinmi? başka bir dr a da danış istersenn

evet canım ilk bebeğim çok canım sıkıldı bu konuya belkii boşuna endişeleniyorum ama bu 3. doktor değişikliğim. nsl olacak içinden çıkamadım

canım bence çok dr değiştirme kafan karışır en güvendiğinde
karar kıl bence dr gerekli dediyse yaptır iğneyi o bunu dedi
şu bunu dediyi dinlersen çok kafan karışır
ayrıca evet internet güzelde böyle içine dalınca çıkılmaz oluyor
herkesde aynı reaksiyonlar yoktur kiminin durumu seninkinden farklıdır yada başka hastalıklarıda vardır iğne gerekmez yada zararlıdır bilmiyorum boşmu konuşuyorum ancak çok kafanı karıştırma

canım selam bizdede kan uyuşmazlığı var bende 15 haftalık hamileyim...hamileyken iğne yapılmıyor bildiğim kadarıyla...ilk bebek anneyle uyumlu oluyor o sebeple sorun yok diyorlar ama doğduğunda kan grubuna bakılıp iğne öyle yapılıyor ben ilk defa senden duydum hamileyken yapılanı...
birde o iğnenin bir hafta süresi varmış birşey olmaz demişti benim doktorum..doğum sırasında yapılacağı için bende pek detaylı soru sormadım doğrusu.

cnmm zaten bu iğne ikinci çocuğun sağlıklı olması içinmiş iğne 28.haftada anneye vuruluyo doktor öyle söyledi ilk çocukta risk yok zaten dediğin gibi hemen kanına bakılıp iğne yapılıyomuş bebeğe...

hamıleyken ıgne oldugunu senden duydum..
ben 8 haftalık bebegımın kalbı durdugu ıcın kurtaj oldum..kurtaj sonrası ıgne oldum...tedbır amaclı...
ıkıncı gebelıkde kanuyusmazlıgı oluyor dedı dr um..
ılk gebelık anneyle uyumlu dıye..
ama yınede dr bebegın kan grubunu bılmedıgımız ıcın vuralım dedı...
dogum sonrası 72 saat ıcınde olman gerekıyor dıye bılıyoruma.s.

Kan uyuşmazlığı

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Kan uyuşmazlığı adından da anlaşılacağı üzere anne ve babanın kan grupları arasında uygunsuzluk olmasıdır. ınsan kan grupları A, B, AB, ve O olarak 4 türdür. Bunun yanı sıra D faktörü adı verilen Rh faktörü de pozitif ya da negatif olabilir. Anne karnındaki bebeğin uyuşmazlıktan etkilenebilmesi için bebeğin kan grubu ile anneninkinin uyumsuz olması, bebeğin kanının anne kanı ile temas etmesi, ve annenin bağışıklık sisteminin bu duruma cevap olarak antikor üretmesi gerekir. En sık rastlanılan uygunsuzluk Rh uygunsuzluğudur. Bu durumda baba Rh(+) iken anne Rh(-)dir. Eğer bebek de Rh (+) olursa bebeğin kanındaki bu Rh faktörü anne kanına geçer ve annenin bağışıklık sitemi Rh faktörünü ortadan kaldırmak için antikor adı verilen maddeler üretir. Bu nedenle ilk bebek durumdan etkilenmez. Rh uygunsuzluğundan sadece Baba pozitif anne negatif iken söz edilebilir. Baba negatif anne pozitif ise uyuşmazlık önemli değildir.

Etki Mekanizması
Rh uygunsuzluğu varlığında (anne (-) baba (+)) eğer bebek de pozitif ise doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına Rh faktörü geçer. Anne buna anti Rh üreterek cevap verir. Bir sonraki bebek eğer Rh (+) olur ise anne kanındaki bu anti Rh lar bebeğe geçer ve bebeğin kanında çökelmelere neden olur. Bazı durumlarda anne ve bebek kanı doğumdan önce de temas edebilir. Bu durumlar

Amniyosentez
Düşük
Gebelik sırasında fazla miktarda kanamalardır
Bazen Rh(-) bir kadına hata ile Rh(+) kan verilebilir. Bu durumda ortada gebelik yokken bile kadının kanında anti-Rh antikorlar bulunabilir ve ilk bebek uygunsuzluktan etkilenebilir.

Belirtiler
Kan uyuşmazığında eğer bebek etkilenmiş işe anneden geçen anti-Rh lar bebeğin kan hücrelerinin parçalanmasına ve çökelmesine neden olur. Bu durumda bebekte kansızlık yani anemi görülür. Buna bağlı olarak ultrasonda bebekte hidrops adı verilen durum tespit edilir. Bebekteki anemi sonucu kalp yetmezliği ve vücut boşuklarında biriken sıvı hidrops tablosunun nedenidir. Hastalığın şiddetine ve yok edilen kan hücrelerinin miktarına bağğlı olarak bebekte anne karnında ölüm de dahil olmak üzere her türlü distres belirtisi görülür.

Teşhis
Kan uyuşmazlığının teşhisi için hem anne hem de baba adayının kan grubunun bilinmesi önemlidir. Eğer anne Rh (+) ise babanın kan grubu önemini yitirir. Gebelik takibi esnasında annenin kanında normalde olmaması gereken anti-Rh aranır. Bu teste indirek coombs adı verilir. Doğum sonrası bebekte anneden geçen antikorların aranmasına ise direk coombs testi adı verilir. Bebeğin kan uyuşmazlığından etkilenip etkilenmediğini anlamak için ayrıca kordosentez de yapılabilir.

Tedavi
Kan uyuşmazlığında amaç annenin Rh pozitiflere karşı antikor oluşturmasını engellemektir. Bu nedenle kan grubu Rh(-) eşi Rh (+) olan gebelere 28. haftada anti-D iğnesi yapılmalıdır. Bu ilaçlara halk arasında uyuşmazlık iğnesi adı verilir. Doğumdan sonra bebeğin kan grubu pozitif ise ilk 72 saat içinde yeniden anti-D yapılmalıdır.

Benzer şekilde düşük, dış gebelik, kürtaj gibi durumlarda da müdahaleden hemen sonra anti-D yapılmalıdır. Tanısal amaçlı girişimler olan amniyosentez, kordosentez, CVS gibi işlemleri takiben anti-D yapılması gebeliğin sağlıklı devamı açısından son derece önemlidir
.

Kaynak : Dr. Alper Mumcu + webanne.com kopyalamadım

Bu arada çok geçmiş olsun Allah hayırlı sağlıklı evlat nasip eder inş..

canım bendede kan uyuşmazlığı var 28nci haftada iğne oldum doktorum ne olur ne olmaz diye bu iğneyi yaptığını söyledi içim rahat etsin diye. Doğuma kadar her ay kan tahlili yapıp bebeği etkileyip etkilemediğine bakacaklarmış. Doğumdan sonrada bebeğin topuğundan kan alıp annenin mi babanın mı kanını taşıdığını saptıyorlar.Babasının kanını taşıyorsa tekrar iğne olacak doğumdan sonra. Bende içinin rahatlaması için sen farklı bir doktora daha danış sonuçta bebişinin sağlığı söz konusu

selam arkadaşlar bizdede kan uyuşmazlığı var .ben 28 haftada iğne yaptırdım doktorum ihmal etmeyelim diye beni çok uyardı.doğumdan sonrada iğne vuralacağim.

benimde kan uyuşmazlığım var dr bana da gebelik esnasında gerek yok bebek doğunca kan grubuna göre bakarız demisti hani bebekte belki negatif kan grubuna sahip olursa diye demisti sonra doktorum değisti ve bende bebeklerimin ikiz oldugunu öğrendim
yeni dr um ikiz bebek olduğu icin büyük bir olasıllıkla en az birinin kan grubu pozitif olur dedi ve bana bir kan testi yaptı erken zamanda ine olmam gerekirmi diye testin adını söylemek istiyorum ama unuttum
test erken gebelik haftasında büyük bir ihtimal negatif cıkar demisti doktorum ve de öyle oldu 28.haftada iğne olucam ...........

Canım bende de kann uyuşmazlığı vardı eşimlee
İlk kızım benimm kanımm tuttuğu içinn iğnee falann vurmadılar
2nci kızım babasınınn kanını tuttu ve doğumdan sonraa hastanedenn çıkmadann iğnemii yaptılar 3 ncüü bebişi düşünürsemm birşey olmasın diye

X