Kan Grubu Hastalıkları Nelerdir?

aaaaa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
Kan grubu AB olanların ileri yaşta hafıza kaybından daha fazla etkilendiği belirlendi.
Amerikalı bilim adamları, kan grubu AB olan kişilerin ileri yaşta bunamaya kadar giden düşünme ve hafıza sorunlarıyla diğer kan grubundan olan kişilerden yüzde 82 fazla karşılaştığını ortaya koydu.

Araştırmaya hafıza sorunu bulunmayan 30 binden fazla kişi katıldı. Yaklaşık 4 yıl boyunca yapılan araştırmada 495 kişide düşünme ve hafıza sorunlarına rastlandı. Bu kişiler sorun yaşamayan 587 kişiyle karşılaştırıldı.

Kan grubu AB olanların hafıza sorunlarının çok daha fazla olduğu belirlendi.

Araştırmanın sonuçları "Neurology" dergisinde yayımlandı.

Daha önceki araştırmalar kan grubu 0 olan kişilerin hafıza kaybı ya da bunamayı artırabilen kalp hastalıkları ve felç riskinin daha az olduğunu göstermişti.
55 bin kişi üzerinde yapılan araştırma, 0 kan grubuna sahip olanların kanser ve bir dizi önemli hastalık için daha az risk taşıdığını gösterdi. Araştırma, kan gruplarıyla hastalıklar arasında önemli bağlantı olduğunu gösteriyor.

A,B, AB grubu kana sahip olanların, 0 grubu kana sahip olanlara göre daha fazla sağlıkriski taşıdığı ortaya çıktı.
Bu durum, 0 grubu dışındakilerin kesinlikle hastalık riski taşıdığı anlamına gelmiyor. Beslenme, spor alışkanlığı gibi bir dizi önemli faktör de söz konusu fakat, kan grubu 0 olanların bir dizi önemli hastalığa yakalanma riski daha düşük.

Araştırmayı yapan Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden Dr. Arash Etemadi.

Etemadi, 55 bin kişi kapsayan araştırmayı Kuzey Batı İran'da yürüttü. İlk bulgular, belirli hastalıklarda 0 grubu kana sahip olmayanların ölüm oranlarının yüzde 9 daha fazla olduğunu gösterdi. Araştırma sırasında, kan grubuyla mide kanseri arasındaki bağ da incelendi. Sonuçlar, A,B ve AB grubu kan taşıyanların 0 grubu kana sahip olanlara göre yüzde 55 oranında daha fazla mide kanserine yakalandığını gösterdi.

Araştırmalar daha önce de 0 grubu kana sahip olmayanların kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha fzala olduğunu göstermişti. 11 bin kişiyi içeren araştırma, kan gruplarının tansiyon, kan şekeri ve kolesterol seviyelerine yönelik bulgular da ortaya koydu. A grubu kana sahip olanlarda kötü kolesterol oranın yüksek olduğu belirlendi.
Yapılan araştırmalar kan gruplarının, kişinin karakterini ve hastalık risklerini belirleyen önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Bilinen 8 kan grubu olduğunu ifade edenMemorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, kan gruplarının yüzde 40’a yakınının A, yüzde 30’a yakınının da B grubu olduğunu söylüyor. Keskin “Rh (-) kan grupları yüzde 12- 13 civarında. Bunlar arasında A Rh (-) kan grubuna sahip olma oranı yüzde 5, AB Rh (-) kan grubu ise yüzde 1. 0 grubu (-) kan grubuna sahip kişilerin nüfusa oranı ise yüzde 3 - 4” diyor.



O grubu çekimser
A ve B, karakter olarak baskın kan grupları olarak bilinirken 0 grubunun çekimser olduğu belirtiliyor. Negatif (-) kan gruplarının oranının daha az olmasının nedeninin, Rh faktörünün baskın bir karakter olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Keskin, “Bireyde aynı özelliği kodlayan iki genden biri negatif diğeri pozitif ise, çocuk pozitif kan grubu ile doğuyor. Ancak anne babanın ikisi de çocuk da negatif oluyor” diyor.



İşe alınma kriteri
Yüksek rütbeli askerlerin kan grupları ile kişilik ilişkileri arasında yapılan bir araştırmanın ilginç sonuçları bulunuyor. Yapılan araştırma, askerlerin kişilik yapılarına dair önemli belirtiler içeriyor. Buna göre kan grubu 0 olan askerlerin performanslarının düşük ve çekimser olduğu ortaya çıkıyor. Bu kan grubuna sahip kişiler, kendilerinden beklenileni (A grubundakiler kadar) karşılayamıyor. Araştırma, aktif ve kritik görevde olan askerlerin A grubu olduğunu, bu kişilerin girişken, kendilerinden bekleneni veren, harekât planlaması ile hızlı ve doğru karar verme özelliklerine sahip olduğunu gösteriyor. Doç. Dr. Kenan Keskin, “Japonya’da şirketler, personel alımı dönemlerinde (özellikle reklamve tanıtımçalışmalarında görev alacak kişileri seçerken) bu alanda yapılmış olan araştırmaların sonuçlarına bakarak karar veriyor” diyor. Bu kararda, A grubu kana sahip kişilerin daha aktif görevlerde bulunabilecekleri, 0 grubuna sahip olanların isem daha pasif olduklarına ilişkin çalışma sonuçları etkili oluyor.



A grubunun IQ’su daha yüksek
Kan grupları ile ilgili yapılan araştırmada; A grubunun alt grubu olan A 2’de IQ’nun daha yüksek olduğu, genele bakıldığında da A grubu kana sahip kişilerin IQ’ları içinde aynı şeyin olduğu sonucuna varılıyor. Bunun, A grubu olan herkesin zekâ seviyesinin 0 grubundan yüksek olduğu anlamına gelmediğine dikkat çeken Keskin, bu sonucun yapılan araştırmada istatistiksel olarak ortaya çıktığını bu nedenle genellenemeyeceğini belirtiyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmada da, kan gruplarının sosyo -ekonomik açıdan nasıl bir dağılım gösterdikleri araştırılıyor ve A grubunun sosyo - ekonomik seviyesinin daha yüksek olduğu görülüyor. Bu sonuç IQ’su yüksek ve aktif insanların çok daha başarılı olduklarını ve daha iyi yerlere geldiklerini gösteriyor. İngiltere’de bu konuda “A grubu lobisi” yapanlar bulunuyor.



Kan gruplarına göre hastalıklar

Kanser: A grubu
Doç. Dr. Kenan Keskin, “Kanser en çok kan grubu A olanlarda ortaya çıkıyor” diyor. Kanda pıhtılaşma sorunları, vücudun çeşitli organlarında pıhtı atma olarak bilinen, “Emboli” sorunu bu grupta daha çok ortaya çıkıyor.


Ülser: 0 grubu
0 kan grubuna sahip olan kişilerde ülser ve kanama ile sonuçlanan hastalıkların yanında; enfeksiyon hastalıklarına yatkınlığın daha fazla olduğu görülüyor.

Verem:0 ve B grubu
Halk arasında cüzzam olarak bilinen Lepra hastalığı, AB kan grubunda daha sık görülürken, tüberküloza 0 ve B grubunda rastlanıyor. Bel soğukluğu hastalığı ile zatürree ise daha çok B grubunda ortaya çıkıyor.

İshal: B ve AB grubu
Sindirim sistemi enfeksiyonları, EHEC gibi salgın hastalıklar, B ve AB gruplarında daha
fazla görülüyor. İshal sorununa da B ve AB gruplarında daha çok rastlandığı belirtiliyor.

Alerji: 0 grubu

0 grubunda alerjik hastalıklarla sık karşılaşılıyor. 0 grubu kana sahip olan kişilerin bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlarla daha çok karşılaşacağı öngörülüyor.



Veba ve kolera: 0 grubu
Kolera dünyaya Hindistan’ın Ganj Bölgesi’nden yayılıyor ve bu bölge hastalığın merkezi olarak kabul ediliyor. Hastalığın bölgede çok öldürücü olmaması A grubunun daha yaygın olmasıyla ilişkilendiriliyor. Hastalığın 0 grubunda ise daha öldürücü seyrettiği belirtiliyor.7
Op. Dr. Mustafa Kemal Çalık kan gruplarının felç ve inme riski üzerindeki etkilerini anlatıyor.

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre bazı kan guruplarına sahip insanlarda felç geçirme ihtimalinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın ne kadar gerçekçi olduğunu anlamamız için 25 yıllık takipler sonucu yaklaşık 60.000 kadın ve 30.000 erkek hastanın incelenmiş olduğunu belirtmekte yarar vardır.

Bu çalışmada 'Kadın –erkek farkı olmaksızın AB kan grubuna sahip insanlarda O kan grubuna oranla felç geçirme ihtimalleri %26 daha fazladır ' deniyor.

Bir başka bulguya göre de O kan grubuna sahip kadınlar B grubu kadınlara oranla %15 daha fazla inme riski taşımaktadır.

Daha önce yapılmış çalışmalarda AB ve B kan grubuna sahip kişilerde koroner kalp hastalığı riskinin damar duvarı bozukluklarına bağlı olarak yüksek olduğu gösterilmiştir.

Çalışmalar A kan grubunda LDL (Düşük yoğunluklu Lipoprotein) düzeylerinin yüksek olduğu B kan grubu taşıyanlarda da Kolesterol yüksekliği ve Hipertansiyonun daha sık mevcut olduğu gözlenmiştir.

Çalışmada şaşırtan bir bulgu da B kan grubuna sahip kadınlarda felç riski %15 fazla bulunurken bu kan gurubundaki erkeklerde felç ihtimali azalırken kalp hastalığı riski artmaktadır.

Türkiye'de kan gruplarının görülme sıklığı: halkın yüzde 39'u A Rh pozitif, yüzde 29'u 0 Rh pozitif, yüzde 14'ü B Rh pozitif, yüzde 6'sı A Rh negatif, yüzde 5'i AB Rh pozitif, yüzde 4'ü 0 Rh negatif, yüzde 2'si B Rh negatif, yüzde 1'i de AB Rh negatif kan taşıyor. Ülkemizde yapılmış kan grubu dağılım araştırmalarına göre O ve AB kan grubu yaygınlığı batıdan doğuya gidildikçe artmaktadır.

FELÇ (İnme) NEDİR ve BULGULARI NELERDİR?

Karotis arterler boynun her iki tarafında beyninize oksijenli kan taşıyan büyük atardamarlardır (Şah-damarı). Bu damarlardan biri daraldığı zaman beyninize yeteri kadar oksijen taşınamaz. Bu da 'Felç' olmaya neden olabilir. Bir başka felç nedeni de beynimizi besleyen damarların kanamasıdır.

Beynin herhangi bir bölgesine giden kan akımının geçici olsa bile durması felç durumuna yol açar. Felç geçici olabilir ancak çoğunlukla kalıcıdır. Felç durumunda en çok görülen şikayetler şunlardır:

• Kollarınızda veya ayaklarınızda güç kaybı

• Uyuşukluk

• Görmenizde ani değişiklikler veya bir gözün tamamı ile kör olması,

• Konuşmanın anlaşılmaz hale gelmesi

• Yüz felci

• Ani bilinç kaybı

Sigara kullanmak, yüksek kolesterol, sağlıksız diyet, şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıklar bu atardamarın daralmasına ve tıkanıklığa yol açabilir. Tıkanıklık derecesi arttıkça felç olma riski de artar.
Kan Grubuna Göre Beslenme Programı Tıklayınız


 
Çok doğru tespitler ama yaa....
bende eşimde + kizim 0- ve alerjik hastaligi var astım baya doğru tesbitler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…