Kalp krizi geldiğinde ne napmalı?"

falanist

Nirvana
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2007
1.284
7
KALP krizine yalnız başınayken de yakalanabilirsiniz. Yardım olmaksızın, normal kalp atışı bozulan ve baygınlık hisseden bir insanın bilincini yitirmeden önce sadece 10 saniyesi vardır. Bu durumda kalan şahıslar kendilerine, devamlı ve şiddetli bir şekilde öksürerek yardımcı olabilirler. Her öksürükten önce derin bir nefes alınmalı ve öksürük sanki göğüs derinliğinden balgam çıkartmak istercesine derin ve uzun olmalıdır. Derin nefes alma ve öksürük, yardım gelene ya da kalp normal ritmine geri dönene kadar, durmaksızın her 2 saniyede bir olacak şekilde devam etmelidir. Derin nefes alma akciğerlere oksijen ulaştırırken, öksürük hareketi kalbi sıkıştırarak kanın dolaşımını sürdürür. Kalp üzerindeki sıkıştırma hareketi, aynı zamanda kalbin normal ritmine dönmesine de oldukça yardımcı olur. Bu şekilde, kalp krizine maruz kalan kişi kendisini bir hastaneye ulaştırabilir.
 
arkadaşlar ben 2 sefer kriz geçirdim bunları biliyordum ama panikledim yapamadım
 
bende kalp krizi geçirdim ve bypass oldum 39 yaşındayım ama bilmiyordum kriz oldugunu ve hastaneye zor yetiştim şikayeti olanlar aman ha iyi araştırın
 
Kalp krizi ve kalp-damar hastalıkları dünyada ölüm nedenleri arasında en başta yer alıyor. Bu ölümcül rahatsızlardan kurtulma için doğru beslenmek ve biraz hareket yeterli. Zira doğru olarak atılacak her adım kalp krizi riskinizi büyük ölçüde azaltacaktır.

TUZU AZALT: Kalp sağlığınız için günlük tuz tüketiminizi 6 gramla sınırlayın.

TANSİYONU ÖLÇ: Kan basıncınızı 20 yaşından sonra her yıl en az bir kez ölçtürün.

FINDIK VE BADEM: Haftada en az 140 gr fındık veya badem yiyen kişilerde kalp ve damar hastalıklarına daha az rastlanıyor.

AZ YAĞLI YİYİN: Yağ tüketiminiz yediklerinizin yüzde 30'unu geçmesin.

30 DAKİKA SPOR: Kalp sağlığınız için haftanın en az beş günü en az 30 dakika hafiforta şiddette egzersiz yapın.

EFOR TESTİ: 40 yaşından itibaren yılda bir kez kardiyolojik checkup'tan geçmeniz, kalp sağlığınız açısından büyük önem taşıyor.

İÇKİYE VEDA: Alkol de kalp sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyor. En garanti seçenek olarak bırakın.

GÜNDE 1 TANE DOMATES: Likopen içeriği yüksek olan domates yüksek oranda antioksidan içeriyor. Her sabah söğüş olarak tüketin.

KETEN TOHUMU: Her gün bir yemek kaşığı keten tohumunu çorbanıza veya yoğurdunuza ilave edin. Kalbinizi korur.

BAKLAGİLLER: Nohut, mercimek, bakla ve soya fasulyesi gibi besinler yoğun posa içerir. Çözünür posa da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bu yüzden haftada en az bir kez kurubaklagil tüketin.

BALIK: Omega-3 yağ asidi içeriği yüksek olan balık kan hücrelerinin birbirine yapışmasını ve pıhtılaşmayı önlüyor. Haftada en az iki kere balık tüketin.

FINDIK YAĞI: Kanola, fındık ve zeytinyağı... Hepsi kalbi korur ve güçlendirir.

YEŞİL SEBZE: Yeşil yapraklı sebzeler kalbin düşmanı olan trigliserid düzeyini düşürür. Ispanak, kereviz ya da semizotu gibi sebzeleri haftada en az iki kez yiyin.

ÇAY İÇİN: Günde 6 fincandan fazla siyah çay içenlerde kalp ve damar hastalıkları riski, yüzde 50 azalıyor..

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ: Üzüm çekirdeği en güçlü doğal antioksidan olan 'proanthocyanidin' içeriyor. Bu sayede kalp krizi riskini azaltıyor.
 
kalp krizi esnasinda ne oluyor bilmiyorum ama bugün egildim aniden kalbim acidi omzum kolum sol göğsüm agrimaya başladı. panikten yüzüm terledi buradaki yazıyı okumuştum önceden öksürdüm baya. sonra kimildamadan oturdum kimildadikca derin sancı giriyordu. simdi hafifledi ufak ağrı giriyor zorlamiyorum egilmiyorum filan. bir bucuk hafta önce muayene oldum kalp kapaginda kalinlasma vardi ilerleme yok. efor testinide sonuna kadar yapamadim ama doktor simdilik biseye gerek olmadigini yokus yürürken sıkıntı olursa gelmemizi söyledi
 
X