• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kalorisi Düşük Su İçeriği Yüksek Lif Oranı Fazla: Kereviz

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Salatası, çorbası, kıymalısı, terbiyelisi, zeytinyağlısı, portakallısı, yoğurtlusu... Kereviz yemeklerinin çeşitleri saymakla bitmez.

Kolesterolu düşüren ve vücudun su dengesini sağlayan bir sebze olan kereviz, C vitamini yönünden oldukça zengin, kalorisi düşük, diüretik özelliktedir.
Kolesterolu düşüren ve vücudun su dengesini sağlayan bir sebze olan kereviz, C vitamini yönünden oldukça zengin, kalorisi düşük, diüretik özelliktedir.(idrar söktürmeye yardımcı) ve kilo almayı önler. Kerevizin 100 gramı sadece 18 kalori içerir. Patates ve havuç gibi diger kök sebzelerle karsılastırıldıgında kerevizin kalorisi çok düsüktür. Seker hastalarında karbonhidrat seçenegi olarak diger kök sebzeler yerine kullanılabilir.

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU
Kerevizde vitamin ve mineral olarak A vitamini, folik asit, B6 ve B1, B2 vitamini bulunur. Ayrıca C vitamini, E vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içerir. Kereviz iyi bir magnezyum kaynagıdır ama yaprakları sapından daha çok magnezyum içerir. Düsük kalorili, su içerigi çok yüksek ve lif oranı oldukça fazla bir sebzedir.

KEREVİZİN YARARLARI SAYMAKLA BİTMEZ
1- Kereviz bilesiminde bulunan kalsiyum ile sinir sistemini, demir ile kansızlıga, magnezyum ile yorgunluk, anemi kalp ve damarlar hastalıklarına karsı önerilir.
2-Kereviz, zihinsel ve fiziksel performansı artırır.
3-İçerdigi C vitamini ile bagısıklık sistemini güçlendirir ve vücudu daha dirençli hale getirir. Kalp-damar sistemi ve bagısıklık sistemini güçlendirir, kan kolesterolünü düsürür.
4-Rahatlatıcı, agrı kesici, antiseptik ve anti alerjik özellikleri olan kereviz, sindirim sistemi rahatsızlıgı olanlara önerilmektedir. Sindirim sistemi,
ülser, gastrit ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.
5-Tansiyona iyi gelir, su-tuz metabolizmasını ayarlar, ödemi çözmede etkili olur.
6-İdrar söktürür , idrar yollarını ve kanı temizler
7-Uykusuzluga ve strese de iyi gelir. Kerevizin sinir sistemi üzerinde yararlı etkileri vardır, bellegi uyarır.
8-Ürik asit düzeyini azaltıcı etkisi ile gut hastaları için önerilir.
9-Kerevizin yara ve ülserler için yarralı etkileri olur. Tümörler, tromboz ve ateroskleroza karsı vücudu korur.
10-Kereviz vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
11-İnflamatuar hastalıklar ve eklem iltihabı ile savasmaya yardımcıdır.

YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRIR
Kereviz yag yakımını da hızlandırır. Diger bir özelligi sindirimi kolaylastırmasıdır. Bu sebeple diyet yapanların haftada iki defa kereviz yemelerinde
fayda vardır.

TARİHİ ANTİK YUNAN'A KADAR DAYANIYOR
Kerevizin tarihi Antik Yunan'a kadar dayanır . Kereviz, Akdeniz'i çevreleyen bölgelerden dünyaya yayılmıs, antik çagdan bu yana kullanılan, mineraller açısından zengin, kalori düzeyi düsük ve kolay sindirilebilen, hafif baharatlı bir lezzeti ve kendine özgü aroması olan bir kök sebzedir. İki çesit kereviz vardır. Bunlardan bir tanesi kökü yumru olusturmayan yaprakları, sapları uzun olan yaprak kereviz, digeri ise yaprak sapları kısa kökü yumrulu, kök kerevizidir. Taze veya kurutulmus yaprakları salatalara, çorbalara, soslara, et sularına ve pisirme
soslarına çesni olara kullanılır. Yumru kökü için yetistirilen kereviz çig veya pismis tüketilir.

SUNUM ÖNERİLERİ
1. Rendelenmis çig kereviz kökü ve rendelenmis havuçları sarımsaklı yogurt ve biraz zeytinyagı ile karıstırıp üstüne ceviz serpebilirsiniz.
2. Çig olarak rendelediginiz kerevizi hardal, zeytinyagı ve baharatla ve sirkeyle çesnilendirin.
3. Kerevizden fırında cips... Kerevizleri yıkayıp elma patates kıvamında kesin, zeytinyagı, dövülmüs sarmısak ve bol biberiye, az miktarda tuz ve biber ile harmanlayıp, yaglı kagıt üzerinde fırına verin ve pistikten sonra üzerine biraz parmesan peyniri serpebilirsiniz.
4. Ayva da yakısıyor yesil elma da, hem pisirirken hem de çig halde rendeleyerek hos lezzetler yakalayabilirsiniz. Elma ve kerevizi rendeleyin yanına yesil sogan, dereotu, kereviz ve ince ince yesillik dograyın.
5. Süzme yogurt, labne peyniri veya light mayonez ile farklı salatalar yapabilirsiniz.
 
Back