kalıte


Merhaba sarol,

Döllenmiş yumurtanın (embriyonun) kalitesi konusunda, yumurtanın olduğu kadar spermin de kaliteli olmasının önemi çok büyüktür. Yumurta ve spermin kaliteli hale gelmesi ya da bunların işlem için en kaliteli olanlarını belirleyerek seçebilmek, günümüzde iyi tüp bebek merkezlerinde mümkündür. Ayrıca sigara ve alkol mutlaka kalite ile ilgili sorunlar çıkarır, azaltın hatta mümkünse bırakın.

Sağlıcakla kalınız, etkili tedavilerle buluşmanız dileği ile...

Op. Dr. Osman Denizhan Özgün
Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi
 
doktor bey cevaplarınız için şimdiden teşekkürler basit bir sperm düşüklüğüyle başladıdığımız tüp bebek yolculuğunun çıkmazı içindeyiz..bende sorun yok yumurta yeterli sayıda oluyor rahim içine iki kez bakıldı.temiz genetiklerimiz de temiz çıktı yeterli yumurta yeterli sperm iyi embriyo ama 3 kez canlı iki kez de dondurulmuşlarla denedik sonuç yok ...en son denemede embriyoların gelişiminin 5. gün bıçakla kesilmiş gibi durduğu söylendi tedaviye ara verildi değişik bir beslenme ve kilo kontrolüyle çüzüm alınır mı ...tıpta bu durumun çaresi varmı devam mı yoksa tedavi defterini kapatayımmı ...şimdiden iyi çalişmalar
 
Benim sorum 8 haftalıkken bebeğimi kaybettim kalp atışları yoktu ve kesede bebeği tam olarak göremedik ben boş gebelikmi yaşadım yoksa gelişmeyen bir gebelikmi?Bunun nedeni sperm ya da yumurta kalitesizliği olabilirmi?
 

merhaba nilen;

Öncelikle geçmiş olsun, son derece sıkıntılı günler geçirmişsiniz. Ancak umudunuzu sakın yitirmeyiniz. Anladığım kadarı ile eşinizi ve siz temel incelemeler yönünden incelenmişsiniz ve herhangi bir problem yok. Her bir denemede toplanan yumurta sayısı ve döllenme oranlarını, transferin kaçıncı gün olduğunu, transfer öncesi embriyolara PGD inceleme yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz, en önemlisi tüm denemelerde tutunmanın neden olmadığının ortaya konması gerekiyor. İmmunolojik, gen mutasyonları ve kanama-pıhtılaşma faktörlerinin sonuçlarının bilinmesi ve yorumlanması gerekiyor. Bu kadar denemenize rağmen, eşinize ait Kruger kriterlerine göre incelenmiş sperm sayı, hareket ve özellikle morfolojik yapının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu bilgileri sağlayabilirseniz daha sağlıklı yardımcı olabilirim diye düşünüyorum. Size sağlıklı günler ve başarılı tedaviler dilerim.

Op. Dr. Osman Denizhan Özgün

Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi
 
ilginiz için teşekkürler ilk tedavide 17 yumurta yaklaşık 13 embriyo 3 tane 8,7,7,hücreli embriyo verildi 3.gün transferi sonra aynı merkezde donma çözme 5ve altı hücreli 4 embriyo donma çözmede verildive kimyasal gebelik..bundan sonra başka merkez 15 yumurta 13 embriyo
3tane 3. gün transferi hücre sayıları 9,8,8 gene sonuç yok...uzatmadan anlatayım olumsuz sonuçları görünce doktorum en son denemede 5. gün bekleyelim denildi 3. güne kadar birinci kalite devam eden emriyoları görünce sevindik..ama bana 4 tane blast transferi yapıldı negatif sonuçtan sonra doktorum 5. günde embriyo gelişimlerinin bıçakla kesilmiş gibi aniden durduğunu söyledi ve bazıları burda bazıları da yurt dışında olmak üzere dediğiniz tahlillerin çoğu yapıldı pıhtılaşma sorunu yok eşim ve benim genetiğimiz temiz kruger kriterlerine göre eşimde sadece sayı ve harekette sorun var morfoloji normal sadece gen mutasyonları dediğiniz şeyi anlayamadım ..şu an kilo vermeye çalışıyorum hayvansal gıdalardan yoksun besleniyorum eşim de e vitamini ve sperm kalitesini artırıcı ilaçlar kullanıyor ...çok yorulduk hem maddi hem manevi gerçekten tıp bizim gibi hastaların durumunu çözemiyor mu...bu beslenme şekli ve zayıflamanın tedaviye olumlu etkisi olurmu..iyi çalışmalar
 
benim de bir sorum olacak.yanıtlarsanız çok sevinirim.
eşim küçükken bir darbe almış testislerine bu yüzden dışarı sperm çıkışı yok.bir iki operasyon geçirdi fakat bir sonuç alamadık.fakat teseyle kaliteli sperm bulunuyor.benden de kaliteli yumurta bulunuyor.tedavi olduğumuz iki merkezde kaliteli sperm ve yumurta bulunmasına rağmen 2. kalite embriyolarımızın oluştuğunu söyledi.embriyo zarının çok kalın olduğu ve fragmantasyon olduğu söylendi. neden yumurta ve spermler bu kadar kaliteliyken 2. kalite embriyolarımız oluşuyor?bunun belli bir sebebi var mı?
son denememizde 2. kalite 4 embriyo yerleştirildi.ilk başa iki kese görüldü fakat bir tanesi boş keseydi.diğer bebeğimin de 21 haftalıkken kalbi durdu ve suni sancıyla doğum yaptım.eşime de bana da pıhtılaşma testleri yapıldı.herhangi bişiy çıkmadı.
 

Merhaba NİLEN;

Oldukça zorlu bir süreç yaşadığınız belli oluyor, size yardımcı olmak isterim. Size uygun dilediğiniz bir tarihte, zamanını bana önceden bildirmek kaydıyla, elinizdeki tüm raporlarla birlikte gelmeniz durumunda durumunuzu tartışmak ve size yönlendirme yapabilmek isterim. Sağlıklı günler geçirmenizi ve doğru-etkili tedavilerle buluşmanızı dilerim.

Op. Dr. Osman Denizhan Özgün
Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi
0800 314 1 314
 
Merhaba butterfly's,

Bazı tüp bebek-mikroenjeksiyon tedavilerinde gerek yumurta gerek ise sperm morfolojisi iyi görünmesine rağmen embriyo kalitesi zayıf olabilmektedir. Bu durum, sperm ve yumurtanın mikroskopta incelenmesi ile yapılan değerlendirmenin, hücrelerin kaliteleri hakkında %100 oranında isabetli bilgi verememesinden kaynaklanır.

Ancak sizin verdiğiniz bilgiler ışığında, yumurta kalitenizin değil olgunluk düzeyinin yeterli olmadığı görünüyor. Yumurta zarının (Zona pellusida) kalın olması, yumurtaların yeterli olgunluğa tam olarak erişmemiş olmalarını gösterebilir. Böyle yumurtalarla işlem yapıldığı zaman fragmantasyon görülmesi sıktır.

Bazı polikistik over hastalığına sahip anne adaylarında tüm yumurtaların gelişimi aynı zamanda tamamlanamayabilir. Böyle durumlarda bazı yumurtalar postmatür (olması gerekenden fazla gelişmiş), bazı yumurtalar da immatür (yeterli gelişim göstermemiş) olarak elde edilebilir. Oluşan embriyoların da kaliteleri genellikle zayıf olur.
Buna bağlı olarak da devam eden sağlıklı bir gebelik elde etme şansı azalır.

Bu sorunu çözmek sizin tedavinizi planlayan ve yumurta toplama işlemini gerçekleştiren kadın hastalıkları ve doğum uzmanının elindedir. Böyle durumlarda iki temel çözüm bulunmaktadır:
Bir tanesi uygulanan ilaç tedavisi ve takibini yaparken ve aynı zamanda yumurta toplama işlemi esnasında, ilk gelişen yumurtaları kaçırmamak, diğeri de gerekli görüldüğü takdirde tedavi süresini bir miktar uzatarak olgunlaşmaya yardımcı olmaktır.

Saygılarımla,

Dr. Enver Kerem Dirican
Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi
 
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.bunu dr umla görüşücem.
ilk denememde 60 kadar yumurta toplanmıştı.2. denememde 32 tane ve düşük dozajla başlamamıza rağmen son denememde 25 tane yumurtam oluştu.çok yumurta oluştuğu için yeterli kaliteye ulaşmıyor olabilirler mi? sanırım kastettiğiniz bu.tekrar teşekkür ederim...
 
İyi günler. 75 doz pregon ile 8 yumurtam oluşmuştu. 4 tanesi döllendi 3 tane 4 hücreli transfer edildi. üçüzde tuttu çok şükür. Ama merkezim beni bilgilendirse idi ben 2 tane konmasını tercih ederdim. Sorum şu embriyo kalitesi hücre sayısı ilemi alakalı acaba.
 
Merhaba açeyla,
Embriyo kalitesi, günümüzde tüp bebek merkezlerinin mikroskopta yaptığı değerlendirme sonucunda belirlenmektedir. Yakın bir gelecekte embriyo kalitesinin değerlendirilmesi için yeni teknikler kullanılmaya başlanacaktır. Ancak şu an için birçok tüp bebek merkezinde yapılan mikroskobik değerlendirmeyi anlatmam uygun olacaktır.

Tüp bebek-mikroenjeksiyon uygulaması ile döllenen zigotlar, laboratuvarda kültür sıvıları içerisinde gelişirler. Bu gelişim döneminde embriyoların hücre sayıları, gelişim dönemi ile uyumlu olmalıdır.

İkinci gün embriyolar için ideal hücre sayısı 4’tür. Ancak hücre sayısı 2 veya 3 olan embriyolar da bazı sınıflandırma sistemlerine göre birinci kalite kategorisine girmektedirler. Üçüncü gün embriyoları için ideal hücre sayısı 7 veya 8’dir. Yine bazı sınıflandırma sistemlerine göre 6 hücreli embriyolar da birinci kalite olarak değerlendirilebilmektedir.

Burada önemli olan nokta, tüp bebek merkezinin kendi embriyo kalitesine bağlı olarak elde edilen klinik gebelik ve implantasyon oranlarını bilmesidir. Literatürde belirtilen sınıflandırma sistemleri, o çalışmaları yapan merkezin klinik gebelik ve implantasyon oranlarına dayanılarak yazılmıştır. Burada çıkartılması gereken ana nokta, İmplante olma yeteneği, yani rahimde tutunma yeteneği yüksek olan embriyoların birinci kalite olarak sınıflandırılması gerektiğidir.

Hücre sayısının yanı sıra, diğer bir özellik de, embriyolarda fragmantasyon adı verilen çekirdeksiz hücre parçacıklarının oranıdır. Son yıllarda fragmantasyon oranlarının eskiden düşünüldüğü kadar önemli olmadığı yolunda tartışmalar da bulunmakla beraber, ileri derecede ve yaygın fragmantasyon gözlenen embriyoların kalitelerinin, yani implantasyon yeteneklerinin zayıf olduğu yönünde bir görüş birliği devam etmektedir.

Bir diğer nokta ise embriyoyu oluşturan hücrelerin çekirdeklerinin değerlendirilmesidir. Çalışmalar göstermiştir ki, çekirdekleri parçalanmış ve / veya çok sayıya bölünmüş hücrelerden oluşan bir embriyonun implantasyon yeteneği ciddi oranda azalmaktadır

Dr. Kerem Dirican

Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi
 
merhaba kerem bey...
dun yani 10 mart'ta dondurulmus embrio transferim oldu!bu benim 5. transferim oluyo 2kez taze, 3kezde dondurulmus embriyo!
esimde teratospermi bende ise pko var! en son tedavimde 17 yumurta toplandi ve mikroenjeksiyon yontemiyle 14 embriyo elde edildi, taze iki tane transferi tutmadi daha sonra gecen ay dondurulmus iki tane transfer dildi onlarda tutmadi...
dun,iki tane embriyo transfer edildi, birinin iyi ve digerininde orta kalitede oldugu soylendi, bu orta kalitede olanin embriyolog uniter diye soyledi(ben belçikada yasiyorum)uniter yani bir anlamina geliyo ama çozuldukten sonra saglikli bi sekilde bolunmeye devam ettigini soyledi, bunu ben pek anlayamadim yardimci olursaniz sevinirim....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…