• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kahve Kısırlık Yapar mı? Hamile Kalmaya Çalışırken Kahve İçilir mi?

Bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz, bebeğinizin en sağlıklı şekilde büyümesi için vücudunuzun sağlıklı olması için uğraşıyor olabilirsiniz. Sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak gibi şeyler sağlıklı olmak için herkes tarafından biliniyor olsa da bazı konularda her şey bu kadar net değildir. Kahve de hakkında tam bir görüş birliği olmayan konulardan bir tanesidir. Kahve ya da genel anlamda kafeinin sağladığı faydalardan günlük kafein tüketiminin ne kadar olmasına gerektiğine dair pek çok bilgiye internette rastlayabilirsiniz. Ancak bu kadar bilginin içerisinde hamile kalmaya çalışırken ne kadar kafein tüketebileceğiniz konusunda endişeleriniz olabilir. Kahvenin ve kafeinin kısırlık yapıp yapmayacağına dair tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Hamile Kalmaya Çalışırken Kahve İçilir mi?​

kahve_kisirlik_yapar_mi.jpeg

Aşırı miktarlarda kafein tüketmek düşük doğum ağırlığına ve gebelikte plasentaya giden kan akışının azalmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte kafeinin doğurganlık üzerindeki etkisi şimdiye dek tam olarak anlaşılamamış bir konudur.

Kahve ve daha diğer pek çok içeceğin içinde bulunan kafein sinir sistemini uyarır, hava yollarını açar ve kan damarlarını daraltır. Kafeinin vücut üzerindeki bu etkileri biliniyor olsa da bunların hamile kalma şansınızı etkilediğine dair kanıtlar bulunmamaktadır.

Çok fazla kafein tüketen kadınların hamile kalmakta zorlandığını söyleyen bazı araştırmalar bulunsa da bu araştırmaların iddialarını destekleyecek kesin kanıtlar bulunmamaktadır. Bu kadınlarda hamileliğin geç gerçekleşmesine neden olan başka faktörler bulunması mümkündür.

Hamile Kalmak İstiyorum, Kahve Zararlı mı?​

kahve_hamile_kalmaya_calisirken_icilir_mi.jpeg

Normalde kahve içmeyi seven biriyseniz, hamile kalmaya çalışırken ne kadar kahve içebileceğiniz konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Hamile kalmaya çalışırken ne kadar kafein tüketilebileceğine dair kesin bir miktar söylemek zordur. Bununla birlikte hamile kalmakta zorluk yaşıyorsanız, kafein tüketiminizi azaltabilir ya da günlük hayatınızdan tamamen çıkarabilirsiniz.

Kahveyi hayatınızdan çıkaramıyorsanız, gebelik sırasında güvenli kabul edilen kafein miktarı günlük 200 mg olmaktadır.

Hamile kalmaya çalışırken kafeini bırakmanız en iyisi olsa da kafeini tamamen bırakma konusunda zorluk yaşıyorsanız bunu yapmamanız daha iyi olacaktır. Kahve içme alışkanlığınız varsa kafeini aniden bırakırsanız baş ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu durumda kısırlık tedavisi görüyorsanız gereksiz yere ek stres yaratmış olursunuz.

Kafein tüketirken önemli olan dengeyi korumaktır. Günlük 200 mg’ı aşmayacak şekilde kafein tüketmenin hamile kalma şansınızı etkileme ihtimali düşüktür. Bununla birlikte stresin hamile kalma üzerinde ciddi etkileri olabilir. Kahveyi aniden bırakmak strese neden olabileceği için kafeini aniden bırakmanız iyi olmayacaktır. bkz: Hamilelikte kafein tüketimi: Ne kadarı güvenli?

Hangi İçecekte Ne Kadar Kafein Var?


Kafein denince akla ilk olarak kahve gelse de kola ve çay gibi içeceklerde de kafein bulunmaktadır. Hatta yeşil çayda bile kafein bulunmaktadır.

İçerisinde kafein bulunan içecekleri ve yiyecekleri, bunların ne kadar kafein içerdiklerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

hangi_kahvede_ne_kadar_kafein_var.jpg

Yukarıdaki ortalama değerlerin verilmiş olduğu tabloya baktığımızda bir fincan filtre kahvenin, bir kutu kolanın ve bir kare sade çikolatanın hamileler için önerilen günlük kafein miktarını aştığını görüyoruz.

Farklı türde kahveler aldığınızda kahvenizi aldığınız yere göre içerisindeki kafein miktarının değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Örneğin, bir mekanda aldığınız espressoda 50 mg kafein bulunurken başka bir mekandan aldığınızda 300 mg kafein bulunuyor olabilir.

Kahvenizi dışarıdan aldığınız zaman porsiyonlar da farklılık gösterebileceği için günlük dozu aşmanız mümkündür. Bu nedenle en iyisi evde kendi kahvenizi kendiniz hazırlayarak kafein miktarından emin olmanız olacaktır.

Çay konusunda ise çayı ne kadar demlediğiniz kafein miktarının değişmesine yol açacaktır. Bir dakika demlediğiniz poşet çay ile beş dakikadır demlenen çayda farklı miktarda kafein bulunmaktadır. Bu nedenle poşet çay içeceğiniz zaman poşeti daha erken çıkarmayı unutmayın.

Kahve Nasıl Bırakılır?


Kahveyi bırakmak veya azaltmak istiyorsanız acele etmeyin. Kafeini birden bırakarak sisteminizi şaşırtmak ve yorgunluk yaratmak yerine kafein alımınızı yavaş yavaş azaltın. Örneğin, kahveyi bırakma sürecinizde yavaş yavaş kafeinsiz kahvelere alışmayı deneyebilirsiniz.

Kahveyi bırakana kadar kafeinli kahveyi azaltın ve kafeinsiz kahveyi arttırın. Kahveyi azaltmanın bir diğer yolu ise sütlü kahve yapmaktır. Bunun için kahveyi normalde kullandığınızın yarı miktarı kadar kullanın ve bardağın diğer yarısını düşük yağlı sütle doldurun.

Kahveyi bırakma süreciniz boyunca ufak öğünler halinde beslenmeniz kan şekerinizi yükselteceği için enerji seviyelerinizin artmasını sağlayacaktır. Ayrıca hamilelik vitaminleri ve egzersiz yapmak da enerjinizin artmasına yardımcı olacaktır.

Kafein Erkeğin Doğurganlığını Etkiler mi?

Aşırı miktarlarda tüketilmediği takdirde kafeinin sperm sayısı ya da kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı düşünülmektedir. Bununla birlikte aşırı kafein tüketiminin bazı zararlı etkileri olabilmektedir. 2017 yılında bir bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre günde dört fincandan fazla kahve içen erkeklerde şekli anormal olan sperm sayısı daha fazla olmaktadır.

Kafein Düşüğe Neden Olur mu?


kafein_dusuk_yapar_mi.jpeg



Kafein, tansiyonu biraz yükseltir ve kan atış hızınız ile ürettiğiniz idrarı arttırır. Hamileyken kafeini vücudunuzdan atmanız daha uzun sürebileceği için kafeine karşı eskisine göre daha hassas olabilirsiniz.

Kafeinin düşüğe, erken doğuma ya da düşük doğum ağırlığına neden olabileceğine dair yazılar okumuş olabilirsiniz. Bu konuda yapılan araştırmaların kimi bu komplikasyonların gerçekleşebileceğini söylerken kimileri ise gerçekleşmeyeceğini söylemektedir.

Kafeinin hamileliği tam olarak nasıl etkilediği bilinmediği için günlük 200 mg kafeini aşmamanız en iyisi olacaktır. Bu ise günlük yaklaşık 350 ml kahveye denk gelmektedir. Ancak kahveden başka içecek ve yiyeceklerde de kafein olabildiği için tükettiğiniz şeylerde kafein olup olmadığına dikkat etmeniz önemlidir.

Sonuç Olarak


Hamile kalmaya çalışan ya da hamile olan kadınların günlük olarak 200 mg’ın altında kafein tükettikleri takdirde genel olarak bir sorun olmayacağını gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte aşırı kafein tüketimi düşüğe yol açabileceği için tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz önemlidir.

Hamile kalmaya çalışıyorsanız, kahveyi tamamen bırakmak ya da kahve içtiğinizde suçlu hissetmek zorunda değilsiniz. Çoğu zaman günde bir ufak fincan kahve içmenin güvenli olduğu düşünüldüğü için bu konuda doktorunuza da danışarak en iyi kararı birlikte verebilirsiniz.
 
Back
X