- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.110
- 798
- 49
Anne sütü doğumdan sonraki ilk 1 saat ve daha sonrasında 6 ay boyunca bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına karşılar.
KAFEİN VE ANNE SÜTÜ
Doğumdan sonra ilk 1 saat içerisinde bebeğin emzirilmesi oldukça önemlidir. Emzirmeye başlanma ne kadar gecikilirse, o kadar ölüm riski artar. Emzirmenin gecikmesi bebeğin anne ile olan bağın kuvvetlenmesi açısından ve antikorlardan bebeği yoksun bırakır. Anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirici besinler içerir. Anne sütünün çok fazla yararı bulunur. Fakat anne gebelikte veya emzirme döneminde beslenmesine dikkat etmezse bebeğe zarar verebilir.
Günlük 200 mg’dan (2 fincan kahve) fazla kafein tüketilmesi, gebeliğin ilk 20 haftalık döneminde hamilelik kaybının yaşanması durumuna yol açabilir. Annenin gebelik sırasında kafein alması doğrudan fetüsün kafeine maruz kalmasına yol açar. Aynı zamanda fazla kafein alımı fetüse yeterli besin ve oksijen ulaşamaması sonucuna bağlı olarak gelişim geriliğine ve bebek ağırlığında 60-70 gram azalmaya neden olur.
Emziren annelerin bitki çayı tüketimini de sınırlandırmaları gerekir. Annenin fazla kafein tüketimi bebekte demir eksikliği ve anemiye neden olur. Kafein (çikolata, çay, kahve vb.) yüksek dozlara çıkılmadığı müddetçe sağlıklı kişilerde herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Bu nedenle annenin ve bebeğin sağlıklı beslenmesi çok önemli rol oynar. Anne gebelik öncesi, gebelikte ve emzirme dönemine kadar olan sürede diyetisyen ve hekim desteği almalı.