Merhaba,
Ben fizikciyim . Isin acikcasi aileniz destek veriyorsa sizinde istediginiz varsa, ben bu kadar donanimla ogretmenlikte kendinize yazik edersiniz diye dusunuyorum. Okutmanlik size tavsiye etmem okutmanlik yerine MEB de ogretmen olmaniz daha iyi olur. Tabiki kadro derecesi ve ileride emeklilik acisinda hangisi daha avantajli o konuda bilgim yok. Akademik anlamda kariyer dusunuyorsaniz ve henuz mezun olmadiysaniz bolumunuzdeki hocalarinizdan bu konuda destek almanizi ve bu konuda hevesli oldugunuzu acikca konusmanizi tavsiye ederim. Kadro almak icin tabiki akademik ortamala , dil puani ve ales puani onemli fakat ne yazikki kisisel iliskileriniz ve baglantilarinizinda cok etkisi oluyor. Hayat sizin ve geleceginiz tamamen tercihlerinizle sekilleniyor bunu unutmayin. Mezun olup kadroya atanip 1 yil sonra evleneceginiz kisiyle tanisip mutlu bir yuva kurup mutevazi ama huzurlu sade bir hayatinizda olabilir. Evliligi ve ozel hayat projelerini biraz geri plana atip akademik kariyerinize odaklanip yurt icinde veya yurt disinda da birseyler yapabilirsiniz. Belki master dan sonra tamamen yurt disinda bir kariyere baslarsiniz. Bunun kararini ancak siz verebilirsiniz onemli olan sizin yaslarinizda insanin onundeki seceneklerin ne oldugunu iyi bir sekilde gormesi ve anlamasidir.
Ha birde akademisyen kesimini 2 sinifa ayirabiliriz turkiyede, 1. si gencken bir sekilde birseyler yamis ve biryerden kadro almis sonra amann yeter ugrastigim omur boyu calis cabala nereye kadar deyip pes etmis yada ettirilmis, sadece lise ogretmeni gibi derslere girip cikan dunyada haberi olmayan akademik literaturu 1980 li yillarda kalmis hoca kisiler. Gayet bu sinifa girip boy boy cocuklar yapip onlara zaman ayiradabilirsiniz
2. kategorideki insanlar ise yine kendi icinde 2 ye ayriliyor:
2.1 turkiye sartlarinda da olsa canla basla isine dort elle sarilan yoktan adeta var eden cok degerli akademisyen arkadaslarimiz kiymetli hocalarimiz. ogrencilerine imkan saglayan gerektiginde onlerini acan zamani geldiginde bizim burda sana verecek birseyimiz kalmadi sen artik ``ilm i cinde aramalisin`` git yavrum diyebilen hakikatli hocalar.
2.2 bu is burda bu insanlarla yapilmaz, hersey herkes dejenere olmus bilim degil filim yapiyorsunuz diye isyan eden. Birbirinizin kuyusunu kazma ayagini kaydirmak icin harcadiginiz enerjiyi azicik isinize harcasaniz bu noktada olmazsiniz. Gencliginin en hevesli verimli yillarini kiymet bilmez hocalarin elinde heba edecekken can havliyle cabalayip kendini kurtarmis. Allah sizi islah etsin diyerekten ulkeyi terki diyar eden kategorideki kesim var. Bence bu kesim en madur olanidir cunku, yurt disinda hep ulke ulke dolasip kadro arar bu is kolay degildir. Tr ye donmek istese, sozum ona kendi alaninda prof olmus ama cv nizi okurken bile anlamayacak duzeydeki 3 kisinin toplanip doc yaptigi cakma hocalarin sozum ona secme kriterlerine maruz kalir. Cekememezlik, kompleks ne derseniz deyin, soyle bir laf vardir, bizim ulkemizde ``meyve veren agac taslanir``.
Valla ben bu ise baslarken beni kimse haberdar etmemisti bak boyle bir yola giriyorsun diye, bakin size ben (bana gore) cok degerli bilgiler verdim. 29 yasindayim ve 1 aylik evliyim, ancak sira geldi yani bunuda ek bilgi olarak belirteyim dedim. Benle mezun olan lisans sinif arkadaslarimin boy boy cocuklari oldu, benle ayni donemde kariyere baslayip farkli bir kategoriye secen baska bir arkadasim ise 5 yillik evli ve 2 yasinda oglu var. Hani karsilastirma acisindan soyledim. Tabi evlilik yasiniz ustteki kategorilerden hangisine gireceginize bagli olarak degisebilir.
kolay gelsin, hersey gonlunuzce olsun.