Konyada pasaportu olmadığı için gözaltına alınan bir kişinin El Kaide komutanı olduğu ortaya çıktı. İnternette yer alan kafa kesme görüntülerindeki kişi olduğu belirlenen Magomed Abdurakhmanov için savcılık bakanlıktan izin istedi. Bakanlık Suriyenin iç meselesi dedi. Konyada devriye gezen polisler tarafından durdurulan Magomed
Abdurakhmanov, pasaportu olmadığı için gözaltına alındı. Suriyeden gelen birçok göçmene uygulanan prosedür ona da uygulandı. Adresi belirlendi ve serbest bırakıldı. Ancak polislerden biri, o dönemde internette hızla yayılan, Suriyede insanların kafa kesme görüntülerinde gördüğü kişinin Abdurakhmanov olduğunu fark etti. Polis bir kez daha alarma geçti, bilgi Abdurakhmanovun İstanbulda bir adres vermiş olması nedeniyle İstanbul Terörle Mücadele Şubesine bildirildi. Polis Bağcılarda verilen adrese baskın yaparak Abdurakhmanovu yakaladı. Yanında kaldığı kişinin işyerinde de arama yapan polisler iki el bombası, 8 şarjör, 186 mermi, palaska ve kafa kesme videolarında giydiği siyah cübbelerden buldu.
Ebu Banat takma isimli Abdurakhmanov sorgusunda, örgütte Emir yani komutan rütbesinde olduğunu, videodaki gibi kafa kesme olaylarının cuma günleri sıkça yaşandığını anlattı. Operasyon sırasında üzerinde çıkan telsizleri ise Türkiye istihbaratından olduğunu düşündüğü Ebu Cafer isimli bir kişiden aldığını söyledi. Soruşturma dosyasında yer alan birçok bilgi araştırmacı Erkan Metinin dikkati sonucu ortaya çıktı. İlk olarak suryaniler. com internet sitesinde metropolitlerin El Kaide tarafından kaçırıldığı yazıldı. Kafkasya Birliğine ait sitede Abdurakhmanov, metropolitleri kaçırdıklarını hatta üzerlerine bomba bağlayarak öldürdüğünü anlatıyordu.İnternete yüklenen videoda başı kesilen kişilerin Hıristiyan din adamları olduğu ifade ediliyordu ancak kimlikleri belirsizdi. Polis, Abdurakhmanova cinayeti kabul etmesine rağmen, din adamlarının nasıl kaçırıldığını ve akıbetlerini sormadı. Hazırlık soruşturması sırasında savcılık, Suriyede meydana gelen kafa kesme olayı ile ilgili soruşturma için izin istedi. Yabancıların, Türkiye dışında işlediği suçlar için savcının soruşturma yapması mümkün değildi. Ancak insanlık suçu söz konusu olduğunda bakanlığın izni ile soruşturma yapması mümkündü. 26 Ağustos 2013 günü savcılığın talebine yanıt veren Dışişleri Bakanlığı, olayı insanlık suçu olarak değil, Suriyenin iç sorunu olarak gördü.
Türkiyenin olaydan mağduriyeti olmadığını savunan bakanlık soruşturma izni vermedi. Oysa soruşturma dosyasında yine Dışişleri Bakanlığının önemli bir yazışması yer alıyor. Yazışmada, Metropolitlerin, Magomed Abdurakhmanovun grubu olan Katibetül Muhacirun tarafından kaçırıldığı, önce Halep Ancura köyüne daha sonra ise Idlib Sermade köyüne götürüldükleri bilgisi veriliyor. Yazıda, metropolitlerin Esada teslim edilerek takas edilmelerinin planlandığı ifade ediliyor. Kaçırma olayının Türkiyede gerçekleşmesine rağmen soruşturmanın eksik bırakılması nedeniyle Abdurakhmanov Türkiyede bu suçtan yargılanmayacak. Aralarında Abdurakhmanovun da oldupu üçü tutuklu beş sanık, yasadışı örgüte üye olmak, silah ve patlayıcı bulundurmak suçlaması ile yargılanacaklar.