Kadınlardan TDK'ya "müsait" tepkisi: O parantezi kaldırın

nicksiz

Guru
Kayıtlı Üye
18 Mayıs 2010
1.855
1.642
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) internet sitesindeki sözlükte yer alan "müsait" kelimesinin tanımı, kadınların tepkisini çekti. Kadınlar tepkisini sosyal medyada gösterirken, özellikle parantezli kısmın kaldırılmasını talep ettiler.

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) web sitesindeki sözlükte "müsait" kelimesinin anlamlarından birinin "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen ( kadın )" olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. CNN Türk’te yer alan habere göre TDK'nın bakış açısını cinsiyetçi bulan feministler sosyal medya ve e-mail yoluyla kuruma karşı harekete geçtiler.
PARANTEZE TEPKİ GÖSTERDİLER

İstanbul Feminist Kolektif, Facebook hesabından bu durumu duyurarak "Bu anlamdaki müsait için neden parantez içinde ‘kadın’ yazılmıştır? Erkek ‘müsait’ olamaz mı? Bu cinsiyetçi ifadenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.

TDK'nın çevrimiçi sözlüğünde müsait, öncelikle "uygun, elverişli" olarak tanımlanıyor. İkinci tanımda ise "flört etmeye hazır kadın" ifadesine yer veriliyor.

201503101428_musait.jpg

TDK'da yer alan "müsait" kelimesinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayın.
http://www.radikal.com.tr/turkiye/kadinlardan_tdkya_musait_tepkisi_o_parantezi_kaldirin-1310257

Nedir kadınlarla derdiniz anlamıyorum ki. Bunu yazanın annesi kadın varsa kardeşi karısı kadın. Bunu da mı akıl edemiyorlar..

o nası bı açıklamadır ya
kırk yıl dusunsem aklıma gelmezdı
en başta sorun var en baştaa

Öncelikle bunu yazan bir kişi değil. Türk Dil Kurumu devletin bir kurumu. Yani bu açıklamalar parantez içleri bir kurul onayında geçerek sözlüğe ekleniyor kafasına göre kimse oraya birşey ekleyemez.

Bende o kurulda olsaydım, şeytan kelimesinin ikinci anlamı olarak şöyle bi öneride bulunurdum.

Şeytan: Kötülüğe teşvik eden, yoldan çıkaran, iffetsiz mahluk (kadın)

Eminim sözlüğe eklenirdi :) Belkide plaket falan alırdım mevcut hükümetimizden :KK70:

yuh yani. zaten siyaset kadın ve dinden gıdıyor
asla da degısmez!
şeytan itaat etmem derken sanırım sadece erkeklerden bahsetmıs
çünkü şu dunyada ne olursa hep erkekler yüzünden oluyor.

Benim aklima da otomatikman "motor" kelimesini de acaba iyicene aciklamislar midir diye geldi.. Yani musait'e varana dek neler var.. cok merak ettim, gidip bir bakayim..:KK70::KK70:Komedi gibi resmi kurullarimiz oldu Yeni Turkiye sayesinde..

yukarısında nfk in lafının olmasıda ironik olmuş:KK53::KK53:

MSN de olurdu ya eskiden dışarda, müsait, meşgul onun gibi herhal, flörtöz olmayanda meşgul olsa gerek:KK53::KK53:

Kırk yıl düşünsem müsait kelimesine böyle bir anlam yükleyemezdim. TDK' da hiç kadın çalışan yok mu acaba bu işlere bakan.

Sözüm ona onca eğitimli kişinin bulunduğu o komisyondan geçen o parantez, onların müsait.........

iyice kafayı yemişler,herkesin tek derdi kadın olmuş:KK62:

Türk Dil Kurumu, 'Müsait' kelimesini 'kolayca flört edebilen (kadın) olarak tanımlamasından sonra ikinci bir skandala imza attı Türk Dil Kurumu’nun hem internet sitesinde hem de basılı sözlüğünde ‘müsait’ kelimesinin ikinci anlamına ‘Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edilebilen (kadın)’ diye yazması büyük tepki çekmişti. ‘Cinsiyetçi ifade kullanmakla’ suçlanan TDK’dan yine tartışmalara yol açacak bir kullanım geldi. Türk Dil Kurumu’nun internet sitesindeki güncel sözlükte ‘Kötü kadın’ kelimesi için ‘or..pu’ ifadesi kullanıldı. Aynı sözlükte ‘kötü adam’ kelimesi ise şöyle anlatıldı: Filmlerde izleyiciye sevimsiz gelen, filmin kahramanıyla çekişme durumunda olan ve sonunda çoğu kez yenilen kimse.

OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==> http://www.sarizeybekhaber.com.tr/haberler/tdk-da-ikinci-skandal-h1553.html

SarızeybekHaber

X