• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kadına ‘doğuştan’ ayrımcılık: ‘Rahmi yok’ gerekçesiyle polis teşkilatından atıldı

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698
http://www.diken.com.tr/emniyete-polis-dogurgan-olmak-zorunda-mi-davasi/

Polis okulunu başarıyla bitiren bir kadın, doğuştan rahmi olmadığı gerekçesiyle teşkilatla ilişiğinin kesildiğini ileri sürerek dava açtı.

kad%C4%B1npolis.jpg

Fotoğraf: DHA (Temsili)

Hürriyet’ten Bülent Ovacık’ın haberine göre 23 yaşındaki kadın, ön sağlık komisyonu ve yeterlilik sınavlarından geçip 1 Eylül 2014’te Polis Akademisi Meslek Yüksek Okulu’na girdi. Okulu başarıyla bitiren kadın iki gün sonra atanacaktı. Ancak Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğe dayandırılarak, doğuştan rahmi olmadığı gerekçesiyle kadının ilişiği kesildi.

‘Anayasa’nın ihlali’
Karar nedeniyle Emniyet’e dava açan kadının avukatı Özgür Salman’ın verdiği dilekçedeki ifadeler şöyle: “Bu madde ürogenital sistem ve kadın hastalıklarıyla ilgili olup bu maddede belirtilen ‘Bu sistemlere ait konjenital anomali, kronik ve ilerleyici hastalığı bulunmayacaktır ve herhangi bir operasyon geçirmiş olmayacaktır’ hükmüne dayandırılmıştır. Noksansız fiziki performansı olan bir insanın doğurganlık özelliğinin olmaması hizmet gerekleriyle ne denli uyuşur bir aksaklıktır, bunu anlamak mümkün değildir. Kadına karşı negatif bir muameleyi, çifte standardı, evrensel insan hakları değerlerini, Anayasa’yı, kadına karşı eşitliği öngören diğer tüm düzenlemeleri ihlal eden bir sonucu karşımıza çıkarmış bulunmaktadır.”

davayı kazanır inşallah o bir yana ama
kadının incinen gururu nasıl tamir olacak acaba..

Kadın polislerin görevi teşkilata minik minik poliscikler kazandırmak değilse rahmin konuyla alakasını çözemedim ben. Ne alaka hakikaten?
Şöyle açıklamaya çalışayım marlyn
emniyet teşkilatı özürlü personel çalıştıran bir kurum değildir.
Olası bir kriz anında personelin %90 ı meydanlara çıkmak zorunda kalabilir
geri kalanı ise içerde haberleşme ve diğer işler için tutulur.
bayan polisin rahminin olup olmaması özür sayılmaz bana göre çünkü koşmasına ve diğer fiziksel aktivitelere engel bir durum değil.
yasada bunun tam karşılığı olmadığından kurum böyle bir karar vermiştir
bu sıkıntıyı çözecek yegane kurum ise idare mahkemesidir.
emniyette c kadrosu diye bir kadro var o kısımda çalıştırabilirler.
mantıken polisler işe alındıkları gibi kalıyorlar mı
yaşlanıyorlar ,sakatlanıyorlar ,obez oluyorlar vs.

Ülkemizin yasaları ne kadar da mantıklı ama sonuçta rahim olmazsa olmaz..

Şöyle açıklamaya çalışayım marlyn
emniyet teşkilatı özürlü personel çalıştıran bir kurum değildir.
Olası bir kriz anında personelin %90 ı meydanlara çıkmak zorunda kalabilir
geri kalanı ise içerde haberleşme ve diğer işler için tutulur.
bayan polisin rahminin olup olmaması özür sayılmaz bana göre çünkü koşmasına ve diğer fiziksel aktivitelere engel bir durum değil.
yasada bunun tam karşılığı olmadığından kurum böyle bir karar vermiştir
bu sıkıntıyı çözecek yegane kurum ise idare mahkemesidir.
emniyette c kadrosu diye bir kadro var o kısımda çalıştırabilirler.
mantıken polisler işe alındıkları gibi kalıyorlar mı
yaşlanıyorlar ,sakatlanıyorlar ,obez oluyorlar vs.
Elbette işin bu kısmını biliyorum ama doğuştan üreme fonksiyonu olmayan bir kadın, mesela adet döngüsü olmayan ya da az olan bir kadın da aynı mantıkla elenmeli.
Ya da testisi olmayan bir erkek.
Bunlar zaten engelli memur kategorisindeki kişiler değil. Engelli memurdan kasıt bambaşka bir şey.
Bence kanun maddesini yorumlayan kendi fikrince bir çıkarıma gitmiş. Bize Çeko'da Kamu Hukuku anlatırken engelli memur statüsünü başka türlü anlatmışlardı çünkü.

Elbette işin bu kısmını biliyorum ama doğuştan üreme fonksiyonu olmayan bir kadın, mesela adet döngüsü olmayan ya da az olan bir kadın da aynı mantıkla elenmeli.
Ya da testisi olmayan bir erkek.
Bunlar zaten engelli memur kategorisindeki kişiler değil. Engelli memurdan kasıt bambaşka bir şey.
Bence kanun maddesini yorumlayan kendi fikrince bir çıkarıma gitmiş. Bize Çeko'da Kamu Hukuku anlatırken engelli memur statüsünü başka türlü anlatmışlardı çünkü.
size göre engellidir ama bana göre engelli değildir.
bazı tanımların yasada tam karşılıkları yoktur.
topallık ,ayak aksaması ,uzuv eksikliği vs vardır ama daha evvel böyle bir örneğe rastlanmadıysa doğuştan rahim olmaması yoktur.
tanımı olmayan şeylerde kurum tereddüte düşer ,kendi mantığı ile karar verir .
bu durumu ancak idare mahkemeleri çözer.

Bu polislikle ilgili gereksiz kararlar yuzunden ablamin girisinide reddetmislerdi .Hele ki bu en sacmasii

Bu polislikle ilgili gereksiz kararlar yuzunden ablamin girisinide reddetmislerdi .Hele ki bu en sacmasii
normal memurlardan daha zor koşulları var dimi emniyetin.
ailede terör örgütü üyesi varsa kabul olmaz mesela .
bir de girerken doldurulan formları görseniz .İnanılmaz sorular var.
bunlardan kimene diyeceğiniz ama devlete göre mantıklı olan bir çok soru var.

size göre engellidir ama bana göre engelli değildir.
bazı tanımların yasada tam karşılıkları yoktur.
topallık ,ayak aksaması ,uzuv eksikliği vs vardır ama daha evvel böyle bir örneğe rastlanmadıysa doğuştan rahim olmaması yoktur.
tanımı olmayan şeylerde kurum tereddüte düşer ,kendi mantığı ile karar verir .
bu durumu ancak idare mahkemeleri çözer.
Atladığınız nokta ben "kendimce" bir çıkarım yapmıyorum. Kuruma özel olan kanunu bilmiyorum ancak Devlet Memuru Kanununu ve Engelli Personel çalıştırmaya dayanak oluşturan mevzuatı biliyorum.
Kabaca açıklarsak bu düzenlemelerin amacı toplumsal eşitliği sağlamak. Toplumsal eşitliği sağlarken de kamu güvenliği üzerinde herhangi bir sorun oluşturulmasın diye Askeriye, Emniyet ve İtfaiye gibi kurumlarda Engelli Personelin çalışabileceği alanlar çok net bir şekilde belirlenmiş.
Yani bu kurumlarda engelli bir personel ancak ve ancak evrak işi yapabilir, bir Polis Memuru, bir asker ya da itfaiye eri olamaz.
Yani Kanunun mantığı çok açık, testisi olmayan bir erkek ya da rahmi olmayan bir kadının polis olarak çalışması kamu güvenliğini riske atmaz.
Bir kadının rahminin olmaması gözünün olmaması ya da kulağının duymamasıyla aynı değildir. Alacakları iş göremezlik raporu bile aynı oranda değildir.
Ki kendi fikrim bu hanımın bir "referansı" yok, eğer olsaydı sanmıyorum ki bu konu idare mahkemesine kadar taşınsın.

Atladığınız nokta ben "kendimce" bir çıkarım yapmıyorum. Kuruma özel olan kanunu bilmiyorum ancak Devlet Memuru Kanununu ve Engelli Personel çalıştırmaya dayanak oluşturan mevzuatı biliyorum.
Kabaca açıklarsak bu düzenlemelerin amacı toplumsal eşitliği sağlamak. Toplumsal eşitliği sağlarken de kamu güvenliği üzerinde herhangi bir sorun oluşturulmasın diye Askeriye, Emniyet ve İtfaiye gibi kurumlarda Engelli Personelin çalışabileceği alanlar çok net bir şekilde belirlenmiş.
Yani bu kurumlarda engelli bir personel ancak ve ancak evrak işi yapabilir, bir Polis Memuru, bir asker ya da itfaiye eri olamaz.
Yani Kanunun mantığı çok açık, testisi olmayan bir erkek ya da rahmi olmayan bir kadının polis olarak çalışması kamu güvenliğini riske atmaz.
Bir kadının rahminin olmaması gözünün olmaması ya da kulağının duymamasıyla aynı değildir. Alacakları iş göremezlik raporu bile aynı oranda değildir.
Ki kendi fikrim bu hanımın bir "referansı" yok, eğer olsaydı sanmıyorum ki bu konu idare mahkemesine kadar taşınsın.
kurumların kendilerine özel iç tüzükleri olabiliyor .
bu farklı bir alan .ben de çözemedim zaten o kısmını

Back