Doç. Dr. Ahmet Karabulut, 5-12 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında kadın ve erkek kalbinin 12 farkını ve alınması gereken tedbirleri anlattı.
Kadın kalbi deyince hep hassaslığı ve kırılganlığı gelir akıllara. Ancak bu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. Üstelik kadınlarda kalbin damarları da daha ince, daha hassas ve büzüşmeye daha meyilli. Boyut olarak da birbirlerinden çok farklılar. Kadın kalbi erkeklere oranla daha küçük. Olası bir krize ise daha dayanıksız!
Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıkları her ne kadar ‘erkek hastalığı’ olarak nitelendirilse de 40 yaş üzeri kadınların yarısı kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybediyor.Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut,kadın kalbi ile erkek kalbi arasında birçok fark bulunduğunu, bu farklılıkların kadın kalbine daha dikkatli yaklaşım gerektirdiğini ortaya koyduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Karabulut, 5-12 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında kadın ve erkek kalbinin 12 farkını ve alınması gereken tedbirleri anlattı.
1. 60 gram daha küçük
Kadın kalbi erkeklere oranla daha küçük. Ortalama kadın kalbi 118 gram iken erkeklerde ağırlık 60 gram daha fazla.
2. Damarlar daha ince
Kadın kalbinin damarları daha ince. Erkeklere oranla ortalama 1 mm daha ince olması damara müdahaleleri daha zorlu kılıyor.
3. Çarpıntı daha fazla
Kadınlarda kapak yapısı daha gevşek. Kapak hastalığı ve buna bağlı oluşacak çarpıntı şikayetleridaha fazla.
4. Damarları daha hassas
Kadınlarda kalbin damarları daha hassas, büzüşmeye daha meyilli. İnce damarlarda gelişen geçici büzüşmeler tanısı zorlukla konulan kalp kaynaklı göğüs ağrılarına neden oluyor.
5. Hastalık zor bulgu veriyor
Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kadın kalbindeki hastalığın zor bulgu verdiğini belirterek “Sıklıkla EKG ve efor testleri normal saptanır. Klinik şüphe ve risk faktörleri göz önüne alınarak ileri testler yapılmalıdır” diyor.
6. Kriz sonrası daha dayanıksız
Kadın kalbi kriz sonrası hasara daha dayanıksız. Kalp krizi sonrası ölüm oranı erkeklere oranla daha yüksek.
7. Tipik olmayan şikayetlere yol açıyor
Kadın kalbindeki hastalık sıklıkla tipik olmayan bulgular veriyor. Erkeklerde göğüs ağrısı ön planda iken, kadınlarda nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, şişkinlik hissi ön plana çıkabiliyor. Bu da tanı konusunda zorluklara yol açabiliyor.
8. Daha çok atıyor
Kadınların kalbi erkeklere göre daha çok atıyor. Örneğin günlük ortalama kalp hızı erkeklerde 70-72iken, kadınlarda 78-82 arasında seyrediyor. Bu da çarpıntı ve nefes darlığı şikayetlerinin kadınlarda daha çok gözlenmesine yol açıyor.
9. Yan etkilere daha duyarlı
Kadın kalbi özellikle ilaç yan etkilerine karşı daha duyarlı. Ritim bozukluğu oluşma riski erkeklere göre daha fazla.
10. Pıhtı oluşturmaya daha meyilli
Kadın kalbi pıhtı oluşturmaya erkeklere oranla daha meyilli. Doğum kontrol hapı kullanan ve sigara içen kadınlarda bu risk çok daha belirginleşiyor.
11. Damarları daha dirençli ama!
Kadın kalbinin damarları hastalığa daha dirençli. Erkeklerle karşılaştırıldığında damar hastalığı oluşum riskinde 10 yıllık fark bulunuyor. Ancak bu fark, menopozdan sonra kayboluyor.
12. Testlerde saptanması daha zor
Kadın kalbini tutan damar hastalığı sıklıkla bir damarı daha çok etkiliyor. Bu da rahatsızlığın testlerde saptanmasını zorlaştırabiliyor. Doç. Dr. Karabulut, pek çok kadının kalp sağlıklarına gerekli özeni ve duyarlılığı göstermediklerinibelirterek“İdeal kilonun korunması,hipertansiyon veya diyabet gibi mevcut hastalıkların tedavisinin ihmal edilmemesi, sigaradan uzak kalınması, düzenli egzersiz,Akdeniz diyeti ile sağlıklı beslenme ve stres ile mücadele narin kadın kalbinin sağlıklı kalmasını sağlayacaktır” diyor.