Kadın programları sağlığı bozuyor

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
RTÜK’ün talebi üzerine Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR-DER) tarafından hazırlanan rapora göre, aile, kadın ve şiddet eksenli programlar, çocuk ve gençlerin ruh sağlığını ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

RTÜK’ün “Televizyon Programlarındaki Şiddet İçeriğinin, Müstehcenliğin ve Mahremiyet İhlallerinin İzleyicilerin Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri” başlıklı kitabından aldığı bilgiye göre, PDR-Der talep üzerine, kendilerine gönderilen aile, kadın ve şiddet eksenli programlarla ilgili bir rapor hazırlayarak, RTÜK’e sundu.

Kitapta yer alan rapora göre, aile ve kadın eksenli programlarda toplumun yoksulluk durumunun ve duygularının kötüye kullanıldığı, aile içi olumsuz ilişkilerin teşhir edilerek çocukların ve gençlerin ruh sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olunduğu belirtiliyor.

ANNE VE BABAYA KARŞI GÜVEN SARSILABİLİR
Bu tür programlarda kadının küçük düşürüldüğü, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin körüklendiği ifade edilen raporda, bu yayınlar nedeniyle kız çocuklarında karşı cinse ilişkin olumsuz bir tutumun gelişebileceği, bu tutumun da gençlerin gelecekte kuracakları aile ilişkilerini olumsuz etkileyebileceği kaydediliyor.

Sözü edilen programlarda aile içi olumsuzlukların açıkça ortaya konulması sonucunda, çocuk ve gençlerin kendi öz anne-babalarına olan temel güven duygularının sarsılabileceği uyarısında bulunulan raporda, “Türk PDR-Der’e gönderilen aile eksenli programların bazı bölümlerinin çocuk ve gençleri cinsel, sosyal, psikolojik, duygusal, ahlaki ve aile içi ilişkiler yönünden olumsuz etkileyebileceği değerlendirmesi yapılmıştır” ifadeleri yer alıyor.

OLUMSUZ YAYINLAR OKULDAKİ ŞİDDETİ ARTIRABİLİR UYARISI
Raporda, şiddet eksenli programlarda çocuk ve gençlere olumsuz rol modelleri sunulduğu, bunun toplumda ve özellikle okullarda şiddet olaylarının artmasında etkili olabileceği belirtiliyor.

Raporda, “Çocuk ve gençlerin, kendilerini kolayca özdeşleştirebilecekleri şiddet ve gücün, bu tür programlarda birlikte ve olumlu sunulduğu, Kurtlar Vadisi gibi programlar aracılığıyla kişisel gücün, hukukun yerine ikame edildiği ve böylece ailede ve toplumda şiddet kullanımının adeta teşvik edildiği” belirtiliyor.

Raporun, sonuç kısmında şiddet eksenli programların, çocuk ve gençlerin bütün yönleriyle gelişimlerini ve özellikle de kimlik gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilmesi yapılıyor.

amaaan bu rutuk de .ama sabah programlari da daha ogretici daha guzel bilgilendirici olmali.ama programlari kaldirmak yerine kurallar koyabilir.

valla benim ruh sagligimi bozuyor..gecen gün derya baykali izledim..sonrada kumas boyama yapayim dedim..tv acikti..sonraki kadin programi baslamiş..izlemedim ama bilinçaltima girmiş tabi 15dakika dinleye dinleye..konu neydi onu bile hatirlamiyorum..ama bütüngün üstümden o acikli ruh hali gitmedi..

ama bunlar hep "oyun" formatlari..türk halkinin huyunu değiştirdiler..eskileri bi düşünün..eskiden insanlarin derdi yokmuydu?vardi..ama komsusu bile bilmezdi..hatta atalarimiz dememişmi..kan kusar kızılcık şerbeti içtim der diye..insanlarin ortalik yerde aile sirlarini,mahremiyetlerini futursuzca,ibret olmak adi altinda 70 milyona aciklamanin ne manasi var..yardim ediceksen et..ama sirlarini anlattirma!bak gene sinirlendim....

tek faydali kismi okudugum kadariyla dayak yiyen,aldatilan ve benzeri şeyler yaşayan insanlari polise ve hukuga yonlendirmeleri..ama bunuda teshir etmeden yapsalar daha iyi olcak..ama yok illa goz yapayim derken kas cikarcaklar..

bende sabah programlarını izlemiyorum... rütük başkanı nikah şahitliği peşinde gezeceğine kurallar koyup uygulatsın.... kimsenin ruh sağlığı reyting uğruna feda edilemez...

ya rütük okadar tehlikeli buluyosa bu programlari yayindan kaldirsin gitsin.ama halkimizda öyle izliyoki reyting yapmasa bu programlarda bu kadar tutulmaz herhelde

ben kendimden biliyorum bi kere kimseye güvenim kalmadı benim kızım ünv öğrencisi sürekli kızıma öyle yap böyle yap çocuğu sıkıyorum artık kızım da bana diyorki anne kadın proğramlarını seyrediyorsun sonrada kimseye güvenmiyorsun diyor belkide haklı ister istemez tv açık olunca görüyorsun ben artık uzun süredir seyretmiyorum ama bende kaldırılması taraftarıyım

Cok sukur izlemiyorum bu tur programlari.Artik inandiricida gelmiyo zaten.Bir ara salak gibi inanirdim uzulurdum izlerken ama simdi cok sukur aklim basima geldi.Gozucuyla bile bakmiyorum :)

Ben artik acmiyorum sinir kirizi zaten haberleri izlerken geciriyorum oda artik magazin programindan farksiz, en iyisi gazete okumak istemedigimi geciyorum tv de bu imkan yok cünkü her kanalda asa yukari ayni dir dir.

Evde olduğum günlerde biraz izlemiştim.
Sanki bizim hiç derdimiz yok
:kızgın:
Derdi tasası olan tv de çözüm arıyor.
Tamam da duygu sömürüsüne de gerek yok.
:1closedeyes:

Geçen hafta izinliydim.
Bir hafta evdeydim ve hayatımda geçirdiğim en kötü bir haftaydı.
Aman Allahım neydi öyle o onu aldatmış o başkasına kaçmış çocuklar ortada.
Seyretmedim hiç birini kanallar arasında gezerken kulak misafiri oldum.
İnsanın sinirini bozacak konular konuşmalar.
Bu tür programlar tamamen kaldırılmalı. Hiç hoş şeyler değil.
İnsanlar nasıl bu kadar özel hayatlarını genele taşıyabiliyorlar anlayamadım.

bence iyi oluyor cunku ne bicim insanlar var haberimiz oluyor. saf saf dusunmuyoruz artik en azindan...hic aklimiza gelmeyen kotulukleri yapabilen insanlara sahit oluyoruz ve kendi hayatimizda daha tedbirli oluruz ayni seylerin basimiza gelmemesi icin...sonucta o programdakiler yasanan gercekler, duymak gormek istemesek te oluyor bunlar hayatta. Mesela ben kendim gibi zannederim herkesi, ne diyorsa dogru olarak kabul ederdim eskiden ama bazi hikayaleri duya duya gore gore hele de erkeklere hic guvenmemek gerektigini ogrendim. Guvenilmesi gerekenle guvenilmezi ayirmak adina bunlar birer ders bence

ben şahsen izlemiyorum izlemek te istemiyorum. Zaten her an acıların çocuğu moduna girebilirim birde bunları izlerse tam major depresyon geçiririm.

ben kendimden biliyorum bi kere kimseye güvenim kalmadı benim kızım ünv öğrencisi sürekli kızıma öyle yap böyle yap çocuğu sıkıyorum artık kızım da bana diyorki anne kadın proğramlarını seyrediyorsun sonrada kimseye güvenmiyorsun diyor belkide haklı ister istemez tv açık olunca görüyorsun ben artık uzun süredir seyretmiyorum ama bende kaldırılması taraftarıyım

evet bencede kaldırılmallı ne bu ya
tv ye çıkan mahdurlarda pişkin pişkin konuşmuyorlarmı del ediyor beni
yaw rütük bu tür proğramlara bir el atsa ya ne iyi olurdu

kesinlikle katılıyorum..birkere kadın programı adı altında işledikleri konular belli..olumsuzluklar programı..izinliyken birkere seyrettim kesinlikle ve kesinlikle boşa geçirilen zaman diyorum..hele ki böyle saçma programları çocuğumun seyretmesine asla müsaade etmem resmen kafası karışır,hayata olumsuz bakar..onun için bütün kanallardan kaldırılmalı....

X