• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Hangileridir?

aaaaa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Ocak 2010
265
65
118
Ankara
Kabızlığa Faydalı Besinler

Dr. Ender Saraç’tan kabızlık giderici tarifler
  • Kuru kayısıyı ve kuru mürdüm eriğini akşamdan bir bardak suyun içinde bekleterek sabah aç karnına bu suyu için. Suyu içtikten sonra kayısı ve erikleri yiyin. Bu işlemi her sabah tekrarlayın.
  • Keten tohumunu havanda biraz döverek sabahları aç karnına, az yağlı yoğurtla karıştırarak yiyin.
  • Akşamdan bir kilo arpayı üzerini örtecek kadar suyun içine koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah haşlayın ve içine iki adet kabak, bir miktar pırasa, ıspanak, kereviz sapı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz ekleyerek pişirin. Hazırladığınız bu çorbayı sabah aç karnına için.
  • İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr az öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, 1-1.5 kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin. Hamuru 150-160 derecede pişirin. Keki iki ince dilimden fazla yemeyin.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan kabızlık için pırasa
  • Zeytinyağlı ve pirinçsiz olarak pişirdiğiniz pırasa yemeğini haftada en az dört kez tüketin.
  • Sinemeki, kabızlığa karşı etkili bir bitkidir. Ancak bağırsağın içindeki kaydırıcı mukozayı da dışarı atacağından, sinameki kullanımını bıraktığınızda kabızlığınız daha da artacak, bağırsağınızın içi kuruduğu için kabızlığınız daha da şiddetli olarak devam edecektir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki’den kabızlık giderici kür
  • Beş adet kuru inciri iyice yıkadıktan sonra bir bardak sıcak suyun içine koyarak 1-2 saat bekletin. Akşam yatmadan önce incirleri yedikten sonra üzerine de suyunu için. Birlikte ıhlamur da içebilirsiniz. Bu kür 3-4 hafta uygulandığında kabızlık için faydalıdır. Kuru incir, mide ve bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmalarını sağlar. Ancak bu kür, şeker hastaları tarafından kullanılmamalıdır.

Diyet Uzmanı Taylan Kümeli’den kabızlık için bitki çayı formülü
  • Bir avuç içi kadar maydanoz, bir avuç içi kadar kiraz sapı, üç poşet yeşil çay, üç kayısı ve bir limonu beş bardak suyun içine koyarak kaynatın. Bu çayı sabahtan akşama kadar aralıklı olarak için.
Kabızlıktan hangi çay karışımlarıyla kurtulabiliriz?
Tıbbi Bitkiler Uzmanı Prof. Dr. Kerim Alpınar, kabızlık sorunu için su görünce şişen, dolayısıyla kitle artırımına neden olan bitkileri kullanmak gerektiğini belirterek, bu bitkilere örnek olarak keteni gösteriyor. “Keten müsilaj taşıdığı için çok yararlı ve etkilidir. Hem tahrişi azaltır hem de kitle oluşturur” diyor. Kullandığı bitkinin aniden etki etmesini, örneğin akşam alıp sabah dışkılama yapmak isteyenlere sinamekiyi öneren Prof. Dr. Alpınar, “Ancak dozunu çok iyi ayarlamak gerekiyor. Herkes farklı hassasiyete sahiptir. Kişi kendisi için en uygun miktarı deneyerek bulmalı” diyor. Sinamekinin çok tahriş edici bir bitki olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alpınar, piyasadan aldığınız sinamekinin gerçekten sinameki olup olmadığını, hangi bitkiden elde edildiğini ve usulüne uygun kurutulup kurutulmadığını kontrol etmeniz gerektiği konusunda uyarıyor.

Kabızlık önleyici beslenme önerileri
Lifli, posalı besinler
Yumuşak ve yeterli sıvı içeren bir dışkı oluşturmak için her gün 20-35 gram lif alınması gereklidir. Örneğin fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler yüksek miktarda lif içerirler. Ayrıca meyve, sebze ve salata tüketimini artırarak, meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketerek, beyaz ekmek yerine kepek, yulaf veya çavdar ekmeğini tercih ederek, pirinç pilavı yerine ise bulgur pilavını tüketerek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.

Bol sıvı
Su yenilen besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve hücrelere taşınması açısından oldukça önemlidir. Dolaşımı hızlandırır, dışkının yumuşak ve hacimli olmasını sağlar. Dolayısıyla günde 2,5 – 3 litre su tüketmek sağlıklı olacaktır. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik veya kayısı marmelatı veya kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de dışkının yumuşamasını sağlar.

Sakınılması gereken gıdalar

  • Dondurma, peynir, et gibi lif içeriği son derece az besinlerin alımını sınırlamak gereklidir.
  • Günde 5 bardak çaydan veya 2 fincan kahve gibi kafeinli içeceklerden fazlasını ve asitli, gazlı içecekler gibi hazır içecekleri tüketmeyin. Çünkü bu tür içecekler bağırsak çalışma hızını azaltır.
  • Muz, patates, elma suyu, ayva, havuç, kestane gibi yiyecekler bağırsak hareketlerini azaltır ve kabızlığı arttırır.
  • Sağlıklı beslenme adına sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri ve dalak, dil, işkembe, beyin, kokoreç, ciğer gibi sakatatları tüketmeyin.

Müshiller
Kabızlık çekenlerin aldığı desteklerden biridir müshiller. Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal çoğu hastada müshillerin kullanımı gerekli olmadığını söylüyor. Ancak, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini yerine getirmelerine rağmen hala kabızlık çeken bir grup hastada bir süre için müshillerin kullanımı gerekebilir, diyor. Kullanımda değişik biçimlerde (toz, hap, şurup, ciklet) ve değişik içerikte (kitle oluşturucu, uyarıcı, tuzlu, vb.) pek çok müshil bulunuyor. Hangi hastaların, hangi tipte ve ne süre ile müshil kullanması gerektiğine ancak bir doktor karar verebilir. Dolayısıyla, doktora danışmadan müshiller kullanılmamalıdır.


Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’ndan kabızlığa bitkisel kür
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, şiddetli ve kronik kabızlık şikayeti olanlar için mükemmel bir destekleyici kür öneriyor:
9-10 adet taze portakal yaprağı bir su bardağı suda 6 dakika hafif ateşte kaynatılır. 6. dakikadan sonra ocaktan indirilir ve ılımaya bırakılır. Sabah kahvaltısından 1 saat sonra tamamı içilir. Bir hafta boyunca bir gün arayla her defasında taze hazırlayarak içilir ve kür sonlandırılır. Kabızlık şikayetinin durumuna göre haftada 2-3 defa tekrar edilebilir. (Kurutulmuş portakal yaprağının bu anlamda etkisi yoktur ve kullanılmamalıdır.)
Kabızlığa iyi gelen yiyecekler listesi
Erik
A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengin bir meyve olan erik, kabızlık sorununda da birebir etkili. Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar söktürücü ve kabızlık giderici.

Özellikle komposto olarak düzenli yerseniz, bağırsaklarınızın çok iyi çalıştığını göreceksiniz. Kurutulmuş erik de kabızlığa karşı iyi bir ilaç. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek, kabızlık sorununa karşı oldukça etkili.
Elma


Kabızlığa karşı lifli gıdalar tüketmeyi tavsiye ediyor uzmanlar. İşte elma, bu gıdalar arasında en değerli olanlarından. Çünkü 180 gramında 5 gram gibi yüksek bir lif zenginliğine sahip.

Sindirim sisteminde büyük rol oynayan elmada bulunan suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikliyor ve hızlandırıyor. Ancak elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Zira lif, kabuğunda daha yoğun bulunuyor. Ayrıca elmayı yemeklerden önce yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur.
Ispanak


Vücut için gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özelliğine de sahip.
Özellikle çiğ olarak salatada tüketildiğinde iyi bir lif kaynağı. Tabii çiğ olarak yemek istemeyip yemeğini de yapabilirsiniz. Bir de ıspanağı kaynatıp balla tadlandırarak içmek, kabızlığa iyi geliyor.
Lahana


Lahana, lifli gıdalardan olduğu için hazmı kolaylaştırıyor, kabızlığı önlüyor.

Haşlayıp balla tatlandırarak bir su bardağı kadar içebileceğiniz gibi; yapraklarını sıkarak suyunu çıkarıp, bu suyu sabah aç karnına, öğleyin ve gece yatmadan önce birer bardak içerek de tüketebilirsiniz. Ayrıca 10 adet lahana yaprağını kaynatıp ılınan suyundan günde 2-3 bardak kadar içerseniz de kabızlık sorununun önüne geçebilirsiniz.
İncir


Herhangi bir meyve ve sebzeye göre en yüksek lif içeriğine sahip olan incir, kabızlığın giderilmesinde, bağırsaklardaki toksik maddelerin atılmasında birebir etkili.

Kabızlık sorununda incirin tazesini tüketebileceğiniz gibi, kuru incirleri akşamdan suya koyup sabah aç karnına yiyerek de bağırsak faaliyetlerini artırabilirsiniz. Ayrıca beş adet kuru inciri iyice yıkadıktan sonra bir bardak suyun içine koyarak bir gece bekletip, yine sabah aç karnına yer ve üzerine de suyunu içerseniz kabızlık sorununda iyi bir sonuç elde edersiniz. Tabii bu kürü haftada birkaç kez uygulamanız gerekiyor. Ancak dikkat, bu kürün şeker hastaları tarafından uygulanması uygun değil!
Pırasa


Bol vitamin, mineral ve çeşitli nitritleri ile şifa verici özelliği bulunan pırasa, mide-bağırsak rahatsızlıklarında da oldukça etkili. Pırasa yemeğini sevenler yaşadı! Pirinçsiz olarak ve zeytinyağlı pişirilen pırasa, kabızlık sorununda ve bağırsak florasını düzene sokma konusunda oldukça etkili. Haftada en az dört kere tüketmeniz kaydıyla...
Kayısı


Yemeklerden sonra yenildiği zaman sindirime yardımcı olan yaş kayısı, biraz fazla alınınca ishale yol açabiliyor. Ama bu yönüyle kabızlığa karşı önemli bir ilaç aynı zamanda.

Güneşte kurutulmuş aşı kayısıyı sütle kaynattıktan sonra içerseniz, kabızlığa karşı iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Ayrıca beş adet kuru kayısıyı sıcak suyun içinde bir-iki saat beklettikten sonra özellikle akşam yatmadan önce yerseniz ve bu kürü üç hafta uygularsanız bağırsaklarınızı düzene sokabilirsiniz.
Sinameki


Sinemakinin müshil etkisi, içeriğindeki antrachinon türevleri ve bazı glikozitlerden kaynaklanıyor. Sinamekinin yaprağını kabızlık sorununda kısa süreli olarak kullanabilirsiniz. Ancak kullanma süreniz 10 günü geçmemeli. Aksi takdirde bağırsaklarınız tahriş olabilir. Bu tahrişi en aza indirmek için sinamekiyi tek başına değil, rezeneyle karıştırıp içmek daha uygun olur. Hem tek başına içeceğiniz sinameki, karın ağrısı ve gaz da yapabilir.
Üzüm


Kabuk ve çekirdekleri mideye zarar vermeden sindirimi hızlandıran, bağırsak sisteminin çalışmasını düzenleyen ve bağırsak sancısını gideren üzümün özellikle kuru olanı kabızlıkta birebir etkili.
Bir bardak kaynar suyun içine 10 gram kuru üzüm ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra içerseniz, kabızlık sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Bu üzüm küründen her gün üç bardak içmelisiniz.
Zeytinyağı


Pek çok hastalığa faydası olan zeytinyağı kabızlık sorununda da etkili. Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin olan zeytinyağı, hazmı çok kolay olduğundan, besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenliyor.

Zeytinyağı, ayrıca bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırarak kabızlığa engel oluyor. Unutmayın, sabah kahvaltıdan önce alacağınız bir veya iki çorba kaşığı zeytinyağı, basit kronik kabızlığa iyi gelir. Daha iyi sonuç almak için suyla karıştırabilirsiniz.
kabizliga-iyi-gelen-yiyecekler-76761.jpg
 
Back