K Vitamini

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.521
599.027
43
k-vit.jpeg
K Vitamini, “pıhtılaştırıcı vitamin” olarak da bilinir, çünkü k vitamini olmadan kan pıhtılaşamaz. bazı araştırmalar k vitamininin yaşlı kişilerde kemik sağlığı açısından yararlı olduğunu da göstermektedir. K Vitamini , barsaklarda bulunan bakteriler tarafından sentezlenen ve kanın pıhtılaşmasında rol oynayan, ayrıca kemik ve kıkırdak gelişiminde etkili olan vitamindir.

Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir, metabolizma için gerekli olan maddelerdir.Vitaminler; enzimler ve sağlıklı yaşam için gerekli olan minerallerle etkileşim içindedir.

Her gün, gerekli vitaminlerin yeterli miktarda alınması, genel sağlık ve cilt sağlığı açısından çok önemli. Her vitaminin cilt üzerinde belirli oranlarda etkisi olmakla birlikte bazı vitaminler daha fazla etkiye sahip. Bu vitaminler arasında A, B,C ve K vitaminlerini sayabiliriz.


Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. Kanın pıhtılaşmasında oynadığı merkezi rolünden dolayı, adını Almanca pıhtılaşma anlamına gelen ‘koagulation’ kelimesinden almıştır. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlamanın yanı sıra kemikleri kırılmaya karşı korur, menopoz sonrası kemik kaybını önler.

K Vitamini; lahana, camembert peyniri, karnabahar, çedar peyniri, yeşil çay, yulaf, soya fasulyesi, ıspanak, karaciğer, tereyağı, marul ve şalgamda belirli oranlarda bulunur. Bağırsaklardaki bakteriler de K vitamini üretirler. Bunların arasında yeşil çay (100 gr.’da 700 mikrogram) tüm K Vitamini kaynakları içinde önde gelmektedir

Cilt Bakımı ve K Vitamini
K vitamini özellikle rozasea veya kılcal damar görünümlü ciltlerin bakımında bir hayli etkili bir vitamindir. Eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri idealdir. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir.

Gözaltı Morluklarına K Vitaminli Yağ
Yüzde kılcal damar çatlamaları ve beraberinde yüz kızarıklıkları toplumda sık rastlanan şikayetlerdendir. Cildinizin yıpranmış ve yaşlanmış görünmesine neden olan kılcal damar çatlamaları mor, mavi yada kırmızı renkte deri yüzeyinde meydana gelen oluşumlardır.

K vitamininin bilinen en önemli özelliği özellikle gözaltı morlukların tedavisinde kullanılıyor olmasıdır. Bu noktada gözaltı morluklarında neden yeşil çay kompresleri önerdiğini burdan yola çıkarak anlama mümkün.
images.jpg

Kılıcal Damar Çatlamaları Tedavisinde K Vitamini
Kılıcal damar çatlamaları, ciltte yüzeye yerleşim gösteren 1 mm den daha az çaptaki deriden kabarık olmadıkları için elle hissedilemeyen mavi , yeşil veya kırmızı çizgisel renk değişiklikleri olarak görülebilen ince damarlardır. Bölgesel olarak örümcek ağına benzer yaygın çizgisel oluşumlar şeklindedirler.

Bunun yanı sıra, ciltte oluşan koyu renk halkaların tedavisi için kullanılan ürünlerde K vitamini içeriği yaygın olarak bulunur. Kanı pıhtılaştıran bu vitamin özellikle varis tedavilerinde de haricen kullanılır. Cildin gözeneklerinden derinin alt katmanlarına doğru iner ve hasar görmüş kan damarlarını onarır, sızıntıların kapanmasını sağlar, dokunun kendi kendini onarmasına yardımcı olur.

Cilt Morarmalarında K vitamini Tedavisi
Vücudumuzda oluşan çarpmaya ve darbelere bağlı olarak gelişen morarma ve kızarıklarda kılıcal damarların yaşadığı tahribat sonucunda ortaya çıkmaktadır. Dermis dokuda bulunan kılıcal damarlarda gelişen bu olumsuzluklar, K vitaminin en etkin olduğu kanın normal pıhtılaşma aktifitesini rehabilete etmesi bağlı olarak bu morlukların giderilmesinde de etkiin bir tedavi aracı olarak kullanılmaktadır.

K Vitaminli Yağ
doakimya.com dan rahatrlıkla ulaşabileceğiniz K VitaminliYağı kullanmak ise çok basit. Genellikle ampul ve kapsüllerde satışa sunulan K vitaminili bakım ürünlerinde , doku tahribatını giderecek olan etken k vitamini oranın yetersizliği tedavi sürecini uzatırken, ürün orjinalitesini zayıflatan başka bileşiklerinde bulunması çoğu zaman istenilen sonucu verememekte yada tedavi sürecini uzatmaktadır.

K vitamininin , cilde kaolayca emilmilini sağlayan macademia yağı ile seyreltilmesiyle elde edilen K vitaminli yağı % 99 oranında macademia yağı % 1 oranında da K vitamini ile karışımı ile elde edilmektedir.

K Vitaminli Yağ Kullanımı
Macedemia yağı cilt bakım yağlarında emilimi en hızlı yağlardandır. Aynı zamanda içeriğinde bulunangüçlü e vitamini sayesinde de anti-oksidatif bir etkiye sahiptir. Macedemia Yağı ile belirli oranlarda seyreltilerek elde edilen K Vitaminli yağ pratik bir bakım uygulaması olacaktır.

Sorunlu bölgeye bir iki damla lık küçük miktarlarda , parmak uçaları ile küçük masaj haretketleriyle uygulanarak tatbik edilmesi gerekene K vitaminli yağı bölgede kalabildiği kadar uzun bir süre kalmasını sağlayarak kullanabilirsiniz. genellikle geceden sürülüp sabaha kadar bekletilmesi suretiyle uygulanan K vitaminli yağ , Varis, gözaltı morlukları ve kılıcal damar damar çatlaklıklarına bağlı gelisen sıkıntılarda etkin bir tedavi aracı olarak rahatlıkla kullanılabilir.

K vitamininin Zararları
Oral yolla alınan K vitamininin dozu önemlidir. K vitamini antiasit, antibiyotik, kan inceltici, aspirin veya kanser ilaçları ve kolesterol ilaçları gibi pek çok ilaçla etkileşime girebilir. K vitaminini, doktorunuz önermeden asla kullanmamalısınız.
 
K Vitamininin Özellikleri ve Faydaları

k-vitamini-eksikligi.jpeg

K Vitamini aslında bir bileşimdir. K1 ve K2 vitaminlerinden oluşur. K Vitamini çoğunlukla et, peynir ve yumurtadan elde edilir. K2 vitamin ise mayalanmış yogurt ve peynirdeki bakterilerden meydana gelir. K2 vitamininin osteoporoz tedavisi için kullanılması için hala araştırmalar sürüyor . K vitamini; Diğer adı olan, lipofilik ve hidrofobik vitaminler grubuna dahil olan, kanın pıhtılaşmasında görev alan, yağda çözünen, yağ dokusunda ve karaciğerde depolanan bir vitamin türüdür. Adını Almanca’daki “Koagulation” kelimesinin baş harfinden almıştır. Türkçe’de “pıhtılaşma” anlamına gelir.

Isıya oldukça dayanıklı olan K vitaminleri, bahsi geçen kimyasal özellikleri hasebiyle suda çözünmezler. İnsan vücudu K vitaminini depolayabildiği için günlük K vitamini katkısına ihtiyaç duymaz.


K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır. Sebzelerin yeşil bölümleri, ıspanak, kabak, lahana, Brüksel lahanasın, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye, yoğurt, yumurta sarısı, patates, yeşilbiber ve yeşil çay bol miktarda K Vitamini içeren besinler arasındadır.

K vitamini insan bağırsağındaki yararlı bakteriler tarafından da üretilir. K vitamininin yalnızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır.

K Vitamini, vücut açısından yeterli mikterda alınamayan durumlarda, kanın normal pıhtılaşma özelliğinde zayıflama ve buna bağlı olarak da idrar yollarında, akciğerlerde, diş çevresinde, sindirim sisteminde ve deri yüzeyinde kanamalar oluşur. Buna bağlı olarak, kanamalaı yaraların durdurulması, adet dönemlerinde fazla kanama, deri altında noktalar, basur, burun kanaması, idrarda kan fark edilmesi gibi durumlar yaşanabilir.

K vitamininin faydaları
  • Kan pıhtılaşmasına yardımcı olur.
  • Kemiklerin sağlığını korur.
  • Kemik erimesini (osteoporoz) önler.
  • Postmenopozal kadınlarda veya erkeklerde vertebra ve vertebra dışı kırıkları önler.
  • Arterlerin ve diğer yumuşak doku kalsifikasyonu önler.
  • Karaciğer yağlanmasını ve büyümesini önler.
  • Prostat kanseri riskini önler.
K Vitamini Eksikliği
Kanın pıhtılaşma özelliğindeki azalmaya paralel olarak sindirim sistemi, idrar yolları, akciğer, deri ve diş etlerinde ani kanamalar görülebilir. K vitamini eksikliği; aşırı kanamaya neden olacağından adet dönemini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca basur ve burun kanaması da bu vitaminin eksikliğinde sıkça karşılaşılmakta.

Cilt Bakımında K Vitamini
Ciltteki temel fonksiyonunu kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak bilinen K Vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri idealdir. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir.

Yağda çözülebilen bir vitamin olan K vitaminin butip cilt problemlerinde ampul formunun dışında k vitaminli yağ olarak kullanımı tercih etmek en doğru yöntem olacaktır.

Bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmış olmasdada , Cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak K Vitamininin hastalığın sonucu olan kırışıklıklardan korunmada ve tedavisinde kilit bir rol oynadığı anlaşılmıştır.
 
K Vitamini Bulunan Besinler

571135.jpg

Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar.

Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar.

Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.

Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir.

Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini içerir.

Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.

Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.

Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.

K Vitamini İçeren Diğer Besinler ise; Maydanoz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, pazı, yeşil fasulye, kuşkonmaz, brokoli, lahana, hardal yaprakları, şalgam, lahana, kekik, marul ve salata, adaçayı, kekik, lahana, kereviz, deniz sebzeleri dahil, salatalık, pırasa, karnabahar, domates, yaban mersini.

K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı
K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun kanaması gibi belirtiler görülebilir. Uzun dönemli K vitamini eksikliğinde ise kemik yoğunluğu azalır ve kemik kaybı yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle bağlantılı olarak yumuşak dokularda kalsiyum birikimi artar ve damar sertliği, böbrek taşı gibi sorunlar görülebilir. Fazla K vitamini tüketiminin ise (sentetik K vitamini dışında) herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Cilt Bakımında K Vitamini

K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır. Ciltteki temel fonksiyonunu kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak bilinen K Vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri idealdir. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir.

Yağda çözülebilen bir vitamin olan K vitaminin butip cilt problemlerinde ampul formunun dışında k vitaminli yağ olarak kullanımı tercih etmek en doğru yöntem olacaktır.

Bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmış olmasdada , Cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak K Vitamininin hastalığın sonucu olan kırışıklıklardan korunmada ve tedavisinde kilit bir rol oynadığı anlaşılmıştır.
 
K Vitamini Bulunan Besinler

Eki Görüntüle 1726338

Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar.

Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar.

Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.

Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir.

Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini içerir.

Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.

Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.

Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.

K Vitamini İçeren Diğer Besinler ise; Maydanoz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, pazı, yeşil fasulye, kuşkonmaz, brokoli, lahana, hardal yaprakları, şalgam, lahana, kekik, marul ve salata, adaçayı, kekik, lahana, kereviz, deniz sebzeleri dahil, salatalık, pırasa, karnabahar, domates, yaban mersini.

K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı
K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun kanaması gibi belirtiler görülebilir. Uzun dönemli K vitamini eksikliğinde ise kemik yoğunluğu azalır ve kemik kaybı yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle bağlantılı olarak yumuşak dokularda kalsiyum birikimi artar ve damar sertliği, böbrek taşı gibi sorunlar görülebilir. Fazla K vitamini tüketiminin ise (sentetik K vitamini dışında) herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Cilt Bakımında K Vitamini

K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır. Ciltteki temel fonksiyonunu kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak bilinen K Vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri idealdir. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir.

Yağda çözülebilen bir vitamin olan K vitaminin butip cilt problemlerinde ampul formunun dışında k vitaminli yağ olarak kullanımı tercih etmek en doğru yöntem olacaktır.

Bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmış olmasdada , Cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak K Vitamininin hastalığın sonucu olan kırışıklıklardan korunmada ve tedavisinde kilit bir rol oynadığı anlaşılmıştır.
Göz altına eczanede satılan k vitamini ampulu direkt sürebilirmiyiz acaba?
 
X