Merhaba,
Çok sıkıntılı durumlar bunlar, o kadar çok kişi var ki... 55 yaşında bir bey geçenlerde gelip deri nakli oldu çünkü kızını istemeye geleceklermiş ve kızı ağlıyormuş, müstakbel kayınpederinin önüne babasının bu kesik izleri ile çıkmasından utanıyormuş. Yani bazı hatalarımız bizden sonra çocuklarımızı bile etkileyebiliyor
Jilet ve faça izlerinde durumu oluşmuş olan skar dokusunun iyileşme tipine bağlı olarak değerlendirmek lazım. Örneğin keloid dediğimiz durumlar var ve ne yazık ki iyileşme çok kabarık ve kızarmış bir doku ile oluyor, keloid için yapacak tek şey maalesef ilaç/masaj tedavisidir örneğin, kesip alınsa bile aynı kesi yerinden tekrar oluşabiliyor ve her türlü keside de vücut bu tipte iyileşmeye eğilimli oluyor, yapısal bir durum kısacası...
Faça ve jilet izlerinde ise eğer dikiş atılmadan kendi kendine iyileşen yaralar söz konusu ise genellikle ne lazer ne ilaçla tıbbi tedavi tam sonuç vermiyor. İyileşmelerde ben genellikle atrofik skar denilen belirli bir düzeyde "içeri çökerek" iyileşmeyi gözlemliyorum. Dikiş atılmadığı için (yara dudakları birbirinden uzak kalınca) genellikle Çok geniş ve derin izler oluşuyor, bazen de ciltten kabarık. Bu durumların tedavisi aslında deri nakli ile yapılıyor. Başka bir bölgeden alınan deri grefti bu bölgeye nakil ediliyor, çevresindeki kalan dikiş izlerine ait bölgeye de belirli bir zaman sonrasında en az bir 10 sean (hatta 20) süren lazer tedavisi uygulanıyor.
Q-switch dövme silmek için de kullanılan lazerin ismi. Aslında bunları daha derinlemesine ve tıbbi olarak bir makale ile anlatmayı düşünüyorum aslında ama mesajları görünce iki satır yazmak istedim; özetle Q switch ile ciltte belirli bir derinlikte iz bırakmayacak şekilde bir "yanık" dokusu oluşturuluyor, bu yanık dokusunun iyileşme sürecinde aşağıdan büyüyüp gelecek yeni deri hücrelerinin eklentileri ile de geçmişte o bölgede renkli boyaları içine alıp sonra orada kalan çöpçü hücrelerin bu yanık sırasında parçalanması ve başka çöpçü hücrelerin gelip onları yavaş yavaş dağıtmaları ile (dövme vs gibi) peyder pey bu renklerin kaybolmasını sağlanıyor. Fraksiyel lazer gibi değil yani.
Fraksiyel lazer ise ciltte (meyva asitleri ile yapılandan çok daha efektif) belli derinlikte peeling sağlayıp, ısı ile kollajen doku oluşumunu uyarıp bu tarzda ameliyat izlerinden, doğum lekelerinden veya sivilce izlerinden kurtulmayı, kırışıklıkları azaltmayı sağlıyor.
Dövme yaptıracak arkadaşlara siyah dışında renk tavsiye etmiyorum çünkü bir zaman sonra sildirmek isterseniz (örneğin yeşiller) lazerin spekturumu dışında kaldığı için çok zor gideriliyor. Seans sayısı da artmış oluyor.
Bu arada tüm lazerlerin kesinlikle bir HEKİM tarafından kullanılması lazım, zaten oldukça pahalı aletler. Bu akşam bir hekime ait merkezde çalışan bir teknisyen tarafından baştan aşağı 2. derece yakılmış! (başka kelime kullanamıyorum çünkü adli tabiplikten de raporunu almış ve dava süreci başlamış) bir hanım ile de görüştüm. Doğrusu bu lazeri 18 yaşında tecrübesiz bir elemana bırakan hekim arkadaşımı savunacak bir nokta da bulamadım baştan aşağıya hatalıydı kendisi. Kadıncağızın yanıkları (tüm vücut yapılmış; kol bacak genital bölge dahil, lazer alextandrite ile ama doz ayarlaması hatalıymış) koyu renkte lekeler yerine "beyaz" lekeler ile iyileşme sürecine girince çare aramaya başlamış. Bu hoş bir durum değil. Beklemekten başka çare de yok aslında. Gerekli tedavisi de düzenlendi ama bu bölgelerde ciltteki rengi veren melanin pigmentlerini yapan melanosit hücreleri hasar aldıysa yapacak çok şeyimiz olmaz, vitilix vb yeni ilaç tedavileri olsa da kadıncağız beyaz benekli hali ile ömrünü devam ettirebilir

Herkese acil şifalar diliyorum....