• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Jelatin nedir?Hangi gıdalarda vardır?

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
683
Jelatin nedir?
Jelatin(gelatin), memelilerin dokularında, kasları kemiklere bağlayan, kemikleri birbirine ve diğer organlara bağlayan kısımlarında bulunan ve bir protein olan kollagenden çıkartılan bir protein maddesidir. Hayvanların(çoğunlukla sığır ve domuzların) deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir. Jelatinin güçlü şekil alma kabiliyeti, şeffaf jell oluşturması, esnek filim haline gelmesi, hazmının kolay olması, sıcak suda eriyebilmesi ve şekil alma hassası gıda işlemede, ilaç ve kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve kağıt ürünlerinde kullanılan kıymetli bir madde olmasını sağlamıştır.
Bir gıda maddesi olarak jelatin, jellenmiş tatlı ve diğer gıda ürünleri için ana kaynaktır. Meyve ve etlerin korunmasında yüzey kaplama maddesi olarak, süt tozu yapımında, pasta beze ve kremalarında, taffy, marşmellov, haribo ve diğer şekerleme türlerinde, meyve sularında, dondurmada, yoğurtta, eritme peynirlerinde, diş macunu, şampuan, parfüm gibi kozmetik ürünlerinde ve ilaç sanayiinde kapsül ve tabletlerin filim tabakalanmasında kullanılmaktadır.
Ham maddeler
Hayvan kemikleri, derileri ve dokuları kesimhanelerden toplanır. Jelatin işleme fabrikaları bu nedenle kesimhanelere yakın yerlerde kurulur. 1kg jelatin elde etmek için 30 kg ham madde kullanılmaktadır.
Hayvan parçalarından bakteri ve mineralleri uzaklaştırmak için kostik kireç veya sodium karbonat gibi asit ve alkalikler kullanılır. Bu maddeler gıda işleme fabrikalarından ve dış satıcılarından satın alınır.
Gıda jelatinlerinde tatlandırıcı, tat verici ve renklendirici eklenir. Bu maddeler de sıvı veya toz formunda dış satıcılarından satın alınabilir.

Sığırlarda Deli dana hastalığının bulunduğunu ıngilterenin rapor ettiği 1986 dan beri Jelatin üretiminde sığır kemiklerinin kullanılmasında batıda büyük endişeler oluştu. 1989 da ABD’nin Gıda ve ılaç ıdaresi(FDA) Deli Dana Hastalığı(BSE) görülen ülkelerden sığır ithalatını yasakladı. Ancak, 1994’te FDA’nın bir kararı ile eczacılık kalitesindeki jelatinin üretiminde kullanılan kemik ve dokuların ithaline izin verildi. (ABD kendi kullanmadı ama dışarı ithal yaptı)

TÜRKıYEDE JELATıN ıTHALATI
şekerli ürünlerden, yoğurt, peynir, puding, krem şanti, margarine; dondurmadan, meşrubatlara; ilaçlardan, şampuan, parfüm, saç jölesi gibi kozmetik ürünlere kadar jelatin çok yaygın bir kullanım alanı bulmaktadır.Daha da kötüsü, jelatinin bir nevi protein olması sebebi ile Jelatin Üreticileri,günlük hayatın her safhasında kullanılabilmesi için yoğun bir kampanya başlatmış bulunmaktadırlar.
Türkiye ne yazık ki jelatin üretmemektedir.Üretim yapması için, yıllar önce Kayseri’de bir firmaya Teşvik Belgesi verilmiş olmasına rağmen maalesef bu firma jelatin üretmek yerine kemik unu üretmeyi yeğlemiştir.
Bu sebeple, ithal yolu ile ülkemize yılda 1500-2000 ton jelatin girmekte ve yaklaşık olarak 4.5-6 milyon ABD Doları döviz ödenmektedir. Bu bilgiler Dış Ticaret Müsteşarlığından alınmıştır.


Burada görüldüğü gibi, 2003 yılında toplam dünya jelatin üretimi 278300 ton olmuş. Bu üretimde kullanılan ham maddeler;
Pig Skin = Domuz derisi.
Bovine Hides = Sığır derisi (kesimi helal usulle olmayan)
Bones = Kemikler ( her çeşit hayvan kemiği) .
Other = diğer hayvan artıkları olarak açıkca görülmektedir.

Bu bilgilerin dikkatle incelenmesi sonucunda Müslüman olarak ne kadar zor durumda olduğumuz daha iyi anlaşılabilecektir.
GIDA, ıLAÇ VE KOZMETıK ÜRÜNLERıNDE KOYULAŞTIRICI VE ÖRTÜCÜ OLARAK KULLANILAN EMıLGATÖR SADECE JELATıN MıDıR?
Hayır, JELATıN’den başka bu maksat için kullanılabilecek Emilgatörler vardır
Bunlar:

PEKTIN (bitkisel-elma kabuklarindan elde edilir) E 440a
AGARAGAR (bitkisel-bir cins deniz yosunundan elde edilir) E 406
GUARK TOHUMU UNU (bitkisel) E 412
MODIFIYE NISASTA (bitkisel) E 1400-E 1450
KITRE ZAMKI (bitkisel) E 413
ARAP ZAMKI (bitkisel) E 414
ALGINATLAR (bitkisel) E 401-E 404
KARRAGENAN (bitkisel) E 407

E 441 JELATIN’e karsilik bu kadar alternatif bitki kökenli ürün olmasina ragmen ülkemizdeki üreticilerin israrla HARAM oldugu kuskusu yogun olan JELATIN’i Çin’den, Avrupa ülkelerinden, Hindistan’dan, Amerika’dan, Ukrayna’dan ithal ederek kullanmalari hayret vericidir. Ülkemizdeki müslüman tüketiciler uyanip, haklarini aramaya baslayincaya kadar da kullanmaya devam edecekler gibi.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
$seker.jpg $tekrar_jelatin.jpg
HARİBO ÜZERİNE
HARIBO Türkiye'de de üretilmeye başlandı ve pek çok Müslüman aile çoluk-çocuk bu ürünleri satın alıp yiyorlar.

Almanya'da yayın yapan halal.de sitesinin bildirdiği bir haber bizi tekrar aynı konuda haber yapmaya zorladı.

Almanya'da faaliyet yapan HALAL CONTROL e.K kuruluşu, CIBUS Biotech GmbH Laboratuarına HARIBO ürünleri için bir inceleme yaptırmış. Laboratuar, ürünlerde DOMUZ DNA'ları tesbit etmiş. Bunu da bir raporla belgelendirmiş. Ziyaretçilerimize, bu haberin Almanca aslını ve Laboratuar Raporunun Almanca aslını ekte sunuyoruz:

herkömmliche Gelatine Halal?

Die unabhängige Halal- Kontroll- und Zertifizierungsstelle Halal Control e.K., setzt bei der Prüfung von Produkten standardmäßig u.a. auf die PCR-Analyse, um Tier-DNA in Lebensmitteln nachzuweisen. In 80% der bisher untersuchten Proben konnte damit jeweils sicher DNA der Tierart Schwein nachgewiesen werden. Bereits Anfang 2002 wurde der Test an Produkte wie HARIBO und an Penny-Markt Gelatine-Bären durchgeführt - Testergebnis jeweils: Schweine DNA konnte nachgewiesen werden. Die Herstellung von Gelatine ist überwiegend ein physikalischer Prozess, so auch Cibus Biotech und Inst. Fresenius, Partnerlabore von Halal Control e.K.. Damit ist klar: Istihala (Umwandlung) findet nicht vollständig statt. Das Produkt ist daher Haram.

Zur Info: Um 1 Tonne Gelatine herzustellen, benötigt man ca. 30 Tonnen Rohware. Die einzige durch Halal Control verifizierte und zugelassene Halal-Rohgelatine ist Leiner-Pak Gelatine aus Pakistan. (Auch geprüft und zugelassen durch Malaysia, Indonesien und Thailand).

Halal Control ist eine unabhängige Halal-Zertifizierungsstelle und prüft Lebensmittelprodukte nach den Halal-Standards. Die HC ist ein rein technisch-wissenschaftlich orientiertes Dienstleistungsunternehmen.

1. DNA-Test: Haribo Gummibären
2. Methode zur Tierartbestimmung in Lebensmitteln
3. Infos zur Gelatine-Herstellung
4. In welchen Lebensmitteln kommt Gelatine zum Einsatz
$haribo.jpg
Meşrubatlarda ve Dondurmalarda Jelatin
Meyve suyu ve konsantrelerinin ve dondurmaların üretiminde jelatinin kullanılmasıdır. Bir renk verme ajanı olarak çoğunlukla kullanılan beta-karoteni dengede tutmak için nihai ürüne eklendiği gibi meyve sularının arıtılmasında ve dondurmaların çabuk katılaşmasında da da jelatin kullanılmaktadır.

Firmalardan doğru bilgi elde etmekteki güçlükler sebebi ile, meşrubatlardaki ve dondurmalardaki jelatinden kaçınmak için en iyi tavsiyemiz, etiketlerinde beta-karoten vs gibi boyar maddeler belirtilen meşrubatlardan, meyve sularından ve dondurmalardan uzak durmanızdır. Ayrıca tüm meşrubatlarda olduğu gibi meyve sularında ve dondurmalarda da hayvan kökenli boya maddelerinin (cochineal gibi), fareler üzerinde yapılan testlerde tümör oluşturduğu tesbit edilen aspartam gibi suni tatlandırıcıların ve raf ömrünü uzatmak için kullanılan ve pekçoğunun sağlığa zararlı etkilerinin olduğu bilinen diğer katkı maddelerinin varlığı bizi bu tavsiyemizde haklılığımızı pekiştirmektedir.
Dondurmada ise merdiven altı dondurma üretiminde hiçbir denetim ve yaptırım uygulanamadığı için hem hijyenlik ve hem de dini açıdan ciddi bir güvensizlik oluşturmakta, markalı ürünlerde de etiketlerinde belirtmedikleri halde Arjantin, Brezilya vs gibi ülkelerden ithal ettikleri jelatini kullanarak üretim yaptıkları konuşulmaktadır. Panda, Algida ve Gold markalı ürünleri üreten firmaların kamu oyuna açıklama yapmaları büyük önem arzetmektedir. Bu ülkelerden getirdikleri jelatin için bu ülkelerden aldıkları helal sertifikalarla kendilerini müdafaya kalkmaları halinde inandırıcı olmalarının güçleşeceğini şimdiden hatırlatmak isteriz. Zira bu ülkelerden getirtilen jelatinlerin dini açıdan uygun olmadığı çeşitli vesilelerle sitemizde dile getirilmiştir. Bu güne kadar da aksine bir belge ibraz edilmemiştir.
 
Gelatin - Jelatin
Gelatin, sığır, domuz, balık ve kümes hayvanları gibi omurgalıların Kollagen’inden elde edilen bir protein türüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz ve sığırın kemik ve derileri karışık olarak kullanılmaktadır.[/COLOR
Gelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma, sırlama, kapsülleme maddesi olarak kullanılır. Pek çok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, eritilmiş peynir ve kaşar üretiminde, margarinde, et ve salam, sosis, sucuk, jambon gibi et ürünlerinde, marshmellov, jelybon, karamela gibi şekerleme ve tatlılarda, meyve sularında, meyve ve sebzelerin sırlanmasında, jikletlerde kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kan verme ürünlerinde, krem, losyon, şampuan, parfüm gibi cilt ve saç kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.
Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz ve sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.
Eğer, İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.Türkiye'deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde, haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler, üreticileri, ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.
Aşağıda jelatinin üretiminde kullanılan hammaddelerin resimleri görülmektedir.

$deri.jpg $kemik.gif $deriler.jpg
Domuz derisi domuz ve sığırkemikleri sığır deri parçaları
 
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. jelatinin domuzdan uretildigini biliyorum ozellikle avrupa ulkelerinde domuz ucuz oldugu icin oncelikli tercihleri domuz oluyor ama ben bitkisel jelatinin oldugunu duydum. bu konuda bilginiz var mi?
 
peki speisegelatine ve soja ayni malzeme icinde yer alinca ne oluyor:97:...yani bir farkmi varmi,jelatin jelatinmidir yine...
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. geçenlerde genelde tanınan bir markanın 0mega-3 kapsülünü almak istedim ve içeriğini okuduğumda jelatin olduğunu görünce vazgeçtim. İlaçlarda kullanıldığınıda böylece öğrenmiş oldum. Çocuklarımada tembih ettim. Haribo almamalarını çünkü facede bunla ilgili videolar dönüyor.
 
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. jelatinin domuzdan uretildigini biliyorum ozellikle avrupa ulkelerinde domuz ucuz oldugu icin oncelikli tercihleri domuz oluyor ama ben bitkisel jelatinin oldugunu duydum. bu konuda bilginiz var mi?

merhaba istanbulda yasıyorum. panna cotta icin jelatin arar iken bu arastırmayı yaptım. iki tür jelatinden sözedilmekte... birincisi yaprak jelatin (cogunlukla hayvan katkılarından elde edilmekte), ikincisi toz jelatin (bitkisel)

istanbul şişli, pangaltı, feriköy, kurtuluş, harbiye bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın hiç azımsanmayacak kadarı musevidir ve onların dininde de domuz eti ve katkıları haramdır. üstelik de itiraf etmeliyiz ki bizim çoğumuzdan bile titiz davranıyorlar. ben o bölgede bir aktara girdim ve jelatin aradığımı ama kesinlikle domuz içermemesi gerektiğini söyledim. bir yosundan elde edilen agar agar diye bir ürünü gösterdi (toz jelatin) bu ürün bitkiseldir ve biz bunu coğunlukla musevilerede satıyoruz dedi. onların da hassasiyetini ve onlarda da haram oldugunu böyle ogrendim (hatta onlarda cosher diye bir sertifika olmalıymış. bu sertifika o üründe domuzdan elde edilmiş birşey yok demekmiş)

bu bilgileri ve ortalama 100 gr kadar toz jelatini aldım ve araştırmalarım dogru bilgilendirildiğimi söylüyor. merak edenler pm den mesaj atarsa aktarın adresini tarif edebilirim. alacak olanlar var ise de 1 yaprak jelatin=1 yemek kaşığı toz jelatin demek.
 
jelibonu çok severek yiyordum ben yaaaa:14:
ama pakette domuz yağı ve domuzdan üretilen hiçbir katkı yoktur diyor.nasıl iş bu ???
 
ayyy igrenç yaa kimseye guvenemiyecekmiyiz artik :((
tesekkurler bilgiler icin canim çok ustunde durdugum bir konu bu....ve artik bu yuzden sevdigim bircok seyi yiyemez oldum herseyden suphelenir oldum :(((
 
Evet kızlar, türkiyede kullanılan jelatinin hemen hepsi dışardan geliyormuş, bu jelatinin kullanılmadığı hazır gıda yok gibi. yoğurtların filan sulanmaması bu jelatindenmiş. çinden de geliyormuş onlar da domuzun yanı sıra köpek jelatini de üretiyorlarmış. hazır gıdaların üzerinde "domuzdan elde edilmiş hiçbir katkı maddesi yoktur" yazmasına bakmayın. olmadığını belgelendirmişler mi! üstelik geçen tv de biri anlatıyordu; gıdalardaki jelatinin hayvansal mı bitkisel mi olduğu laboratuarda bile tespit edilemiyormuş. sağlık bakanlığı uyuyor, millet sağlıksız ve de haram jelatinli ürünleri bilmeden alıp yiyor. ben de haribonun bi şekerlemesini alıp yemiştim, şimdi okudum da nasıl midem bulandı. bize bunları yedirenlere hakkımı helal etmiyorum.
 
Back