Japonya’dan Türkçe uyarı: Nükleer felaket olacak!

Dünya nükleer enerjiden vazgeçiyor

Fukuşima’daki felaketten sonra pek çok ülke nükleer planlarını askıya aldı ya da iptal etti;

- Japonya 14 yeni reaktörün inşaatını iptal etti.

- İsviçre 3 yeni nükleer reaktör planını iptal etti ve 2034 yılına kadar nükleer santrallerini kapatacağını açıkladı.

- Almanya hükümeti 7 santrali kapattı ve 2022 yılına kadar da santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılması planlanıyor.

- Çin hükümeti nükleer santral planlarını askıya aldı.

- İtalya’da nükleer santral kurulması konusu referanduma taşındı.

- Avrupa ’da nükleer santrallere dayanıklılık testi uygulanıyor.

Türkiye Hükümeti ise Ecemiş fayının 20-25 km. yakınından geçen bir bölgede kurulması planlanan Akkuyu nükleer santrali planlarına devam ediyor. Japonya’da yaşanan felaketi deprem tetikledi ve sonrasında yakıt çubukları soğutulamadı. Benzer bir durumun Akkuyu’da yaşanmaması için Greenpeace Hükümet’ten bir an önce nükleer planlarını iptal etmesini ve tercihini enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjilerden yana kullanmasını talep ediyor. (aa)

Ben paylaşayımda gülüm sonra bir Allah'ın kulu da uyarmadı demesin, hep bir ağızdan uyarıyoruz işte.

Bu uyarıyı, paylaşımları siyasi ideoloji sananlar açıp Çernobil ve Fukuşima'da neler olmuş okusunlar, fotoğraflara baksınlar, rahmetli Kazım Koyuncu ve nicelerinin bir zamanlar Çernobil, nükleer santral hakkında söylediklerini okusunlar.

En içimin acıdığı ölümlerden biridir Kazım Koyuncu'nun ölümü, Çernobil'in alıp götürdüğü 33 yaşında bir insanın ölümü kimi etkilemez ki

Bu işin şakası yok.Bu ne depreme benziyor,ne sele ne başka bir afete...Diğerlerinde olay anında ölür gidersin.Ama bu öyle değil.Yıllarca sürüyor etkisi. Diyorum ya yaşamadan anlamayacağız ne yazık ki.

Düşüncesi bile çok ürkütücü...Nükleer santrallerin kurulmasını kesinlikle istemiyorum. Teknoloji, güvenilirlik ne kadar üst düzey olursa olsun...Hiçbir şeyin garantisi yok. Japonya da çok güveniyordu kendine hani...
İmza mı toplanıyor bunun için, ne yapabiliriz?

Tarihin en ciddi nükleer kazası olarak tanımlanan Çernobil faciasının üzerinden 28 yıl geçse de yarattığı problemlerin yarıdan fazlası hâlâ çözülmüş değil. 2011 de açıklanan verilere göre Çernobil’de hâlâ 100 atom bombası gücünde tehlike gizli. 30 km çapındaki alan hala yasak bölge...

Son düzenleme:
Fotoğrafçı Paul Fusco, 2000'de Çernobil Mirası başlığı altında topladı fotoğraflar nükleer felaketi gözler önüne seriyor.
Fusco: "İnsanların görmesini istedim. Lida için acı verici olmuş olmalı" diyor.
Radyasyona kurban giden küçük bedenlerin çektiği acılar, tüm çıplaklığıyla objektiflere yansırken, yürek onlara bakmayı kaldırmıyor.

Fusco, 1986'dak Çernobil felaketiyle sızan radyasyondan etkilenen çocukların bakıldığı devlete bağlı tesisleri aylarca ziyaret etmiş. Uygun bakım ve ilgiyi görüyorlar, ama eğitim alamıyorlar. Çoğu felaketten yıllar sonra doğmuş.
Fotoğrafçı, "Bir bedende yanlış olabilecek ne varsa ve daha fazlası burada. Tahribatın miktarı ve farklı türleri şaşkınlık verici. Farklı bir ırka bakıyormuş gibi" diyor.
http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/44048-yasam-cernobil-in-biraktigi-miras/

İmzamı attım, inşallah bi etkisi olur....Bizim ne istediğimizi ne düşündüğümüzü önemseyen var mıdır ki?

Bizim coğrafya hocamız geçenlerde yaşasın Nükleer diyordu. Ülke ekonomisi kurtulacakmış. Bunu diyen öğretmen bir de.

Ülke ekonomisi için çolugunun cocugunun sağlığı geleceği önemli mi ? Ekonomi kurtulsun yeter.Onu diyen öğretmen ımf borcumuz yokta diyordur.HES'e de evet dıyordur.Akıllarına ekmek banayım şu zıhnıyettekılerın.

Nükleer'e karşı çıkmak bazılarına göre CHP zihniyeti demek oluyor. Ben CHP'ye oy vermedim hatta AKP'ye oy verdim ama bunun verdiğin oyla ne alakası var?

Ekonomi kurtulacak diye bu kadar insanın sağlığını tehlikeye atmak hiç akıl işi değil.

Arkadaşım demek ki sen bilinçli bir insansın.Hükümeti eleştiren herkes CHP'li değil,biz anlatamadık,senin gibi insanlara ihtiyacı var bu milletin.

bunu anlatamiyoruz siz diyince belki daha etkili olur..

Nükleer karşıtları Çernobil’in yıldönümü olan 26 Nisan'da Sinop’ta buluşuyor.

Ukrayna’nın Kiev kentindeki Çernobil Nükleer Santralı’nda 26 Nisan 1986’da meydana gelen ve Türkiye’yi de etkileyen felaketin yıldönümünde, tüm çevreci örgütler Sinop’ta buluşacak. Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Türkiye Koordinasyonu, Sinop İnceburun mevkiinde kurulması planlanan nükleer santrala karşı düzenlenecek mitingde Çernobil felaketini hatırlatıp AKP hükümetini uyaracak.

Nükleer Karşıtı Platform’un çağrısı ile düzenlenecek miting için 26 Nisan günü saat 12.00’den itibaren Diyojen Heykeli önünde toplanılacak. Miting saat 13.00’te Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenecek. Türkiye’nin her yanından katılım gerçekleştirilecek ve resmi yalanlara karşı sivil gerçekler Türkiye ve dünyaya haykırılacak. NKP’nin bileşenlerinden Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cengiz Göltaş, AKP’nin son 5 yılda nükleer santral konusundaki adımları ve son ihale sürecinde yaşadığı kafa karışıklığını endişe ile izlediklerini belirterek “Önce üç sayfalık tercüme bir kanun tasarısı ile başlayan süreçte son olarak hukuk engelinin devletlerarası anlaşmalar yoluyla aşılmaya çalışılması ve Salı Pazarı’na tezgâh kurar gibi Sinop için Japonya’nın Mersin Akkuyu için Rusya’nın gündeme getirilmiş olması, bu gayri ciddi yaklaşımların en somut örneğini oluşturuyor” dedi.

Nükleerin elektrik ihtiyacına katkısı yok

TEİAŞ tarafından raporlara göre 2011-2012’de elektrikte tüketim artışının yüzde 5.06 olduğunu belirten Göltaş, bu gerçek göz ardı edilerek yüzde 7.5 gibi yüksek talep artışı olacağı tahmininde bile güvenilir enerji açığının yalnızca yüzde 1.5 olduğunu kaydetti. Göltaş, 2019 yılından itibaren devreye alınması planlanan Akkuyu Nükleer Santral kapasitesinin etkisinin ancak ek yedek miktarını artırmak olacağını belirtti. Göltaş şöyle devam etti:

“Rusya ile yapılan anlaşma ile üretilen elektriğin birim kilowatsaat bedeli 12.35 sent üzerinden 15 yıl alım garantisi verilmiştir. Bu değer, Yenilenebilir Enerji Kanunu ek cetvelinde yer alan hidrolik, rüzgâr, jeotermal enerji kilovat/saat bedellerinden yüksek, güneş enerjisiyle yaklaşık eşdeğer durumda.”

Çernobil’in bilançosu

Yapımı planlanan nükleer santralda olası bir kazanın sonuçlarını kestirebilmek için geçmişte yaşanan nükleer kazaların sonuçları incelemek gerektiğini söyleyen Göltaş, “Çernobil felaketinin sağlık açısından sonuçları ağır oldu. Yanıklar, akut radyasyon hastalığı, ölümler tespit edildi. 6 bin 500 çocuk tiroit kanserine yakalandı. Çernobil felaketinden sonra on yıl içinde bütün hastalıklar kartopu gibi büyüdü” diye konuştu.

Japon yönetmenden video

Japon Yönetmen Kouki Tange’nin, nükleer enerjiye karşı hazırladığı ve Türkçe konuştuğu “Senin İçin Endişeleniyorum” adlı videosu da tıklanma rekoru kırdı. NKP’ye video ile birlikte bir de mektup gönderen Tange, “Ülkemizin nükleer enerjiyi ihraç etme arzusunda olduğu ülkenin insanları, sizin için endişeleniyoruz. Dilimiz de farklı kültürümüz de. Üstelik sizinle hiç karşılaşmadık… Kendi atalarımla ve benden sonraki gelecek nesillerle hiç tanışmadığım gibi, hiç karşılaşmadığım sizler için de endişe duyuyorum” diyor.

Konsoloslukta eylem

2 Nisan tarihinde Japonya - Türkiye arasındaki nükleer anlaşmanın ilk aşaması sadece 5 saatlik bir müzakere sürecinin sonunda onaylandı. İstanbul Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri de dün Japon Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakarak eylem yaptı.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/61965/AKP_uyarilacak.html

Konuyu chp zihniyetine getirmek? nukleere karsi olanin sadece chp oy verenlerin tekelinde oldugunu ima ettigimi dusunmek? Ama sanirim bunu dusunurtmeye sebep olan sey bazilarini İmf borcu sifirlandi diye sevinenler diye adletmem? Ekonomi nereye gidiyor diye hayifladigimizda aldigimiz ama imf ye borcumuzu sifirladik lafi da beni boyle dusunmeye itiyor.Cografya ogretmeniydi birde sanirim bu zat'inda zihniyeti yaniltmadi beni.

Ekonomiye yarar diye basta tum d.karadenize hes kondup dereleri kurutan; Nukleere karsiyiz diye protestomuzu yapacagiz derken engelleyenler apacik belli degil mi?
Ne guzel biz yaptik oldu zihniyetiyle doga adina olumsuz sonuclar dogurabilecek,ucu bize cocuklarimiza dokunacak atilan her adima canak tutanlar grubunda degilsiniz.Zaten bu zihniyettekiler diye de belirtmistim.Bu sebepten ustunuze alinmayin.

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Enerji bakanı Taner Yıldıza göre 2023 e kadar 23 nükleer enerji santrali kurulacakmış.....
Adamlarda kafa bi milyon.........hedef 2023

Arkadaşım demek ki sen bilinçli bir insansın.Hükümeti eleştiren herkes CHP'li değil,biz anlatamadık,senin gibi insanlara ihtiyacı var bu milletin.

bunu anlatamiyoruz siz diyince belki daha etkili olur..

Teşekkür ederim. Ben körü körüne bir partiye bağlanmayı doğru bulmuyorum. Şimdi oy verdik diye her dediğine evet mi diyelim bu adamların?

Yanlış anladınız sanırım benim yorumum size değildi. Etrafımda gördüğümü söyledim. Karşı çıkan herkese CHP zihniyeti diyorlar bende karşıyım ama CHP'li değilim bunu söylemek istedim.

Bu arada işin ilginci Coğrafya öğretmenimiz AKP'den hiç hazzetmez. Artık Nükleer'i ne kadar seviyorsa kimin yaptığı umrunda değil.

Müzisyenler, oyuncular, avukatlar, gazeteciler ve ekoloji mücadelesi verenler #NükleereİSYAN dediler!
Çernobil'in 28. yılında Karadeniz İsyandadır Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen; müzisyenler, oyuncular, avukatlar, gazeteciler ve ekoloji mücadelesi verenler nükleere karşı hazırlanan şarkıyı seslendirdiler.

Hazırlanan klipte, İstanbul Milletvekili Melda Onur; gazeteci Mehveş Evin, Serkan Ocak ve Utku Zırığ; oyuncu Sadi Celil Cengiz ve Gizem Akman; Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Av.Efkan Bolaç ve Ekoloji Kolektifi Derneği'nden Av. Cömert Uygar Erdem; müzisyen Volkan Cebeci ve Aydoğan Topal; Nükleer Karşıtı Platform'dan Fidan Üredi, Yeşil Gerze Çevre Platformu'ndan Canan Armutcuoğlu ve Karadeniz İsyandadır Platformu'ndan Yağmur Sakarya kamera karşısına geçip "Nükleer Katliamdır" dediler.

[video=vimeo;92407540]http://vimeo.com/92407540[/video]

26 Nisan 2014 Cumartesi
19.00– İstanbul, Kadıköy Boğa Heykeli
12.00 – Sinop, Uğur Mumcu Meydanı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…