Jako Papağan

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Jako Papağan



Jako Papağan
Afrika gri Papağanı ya da Türkiye’deki adıyla gri Papağan olarak bilinen ve papağanlar arasındaki en zeki tür olarak nitelendirilen bir kuş türüdür. Papağanlar arasında orta boy büyüklüğe sahip olan bu tür, gri ve siyah tonlarında, kuyruğunda ise kırmızı veya bordo tüyler bulunan bir cinstir.

Jako Papağanları’nın zeki olmaları, eğitime çok yatkın olmaları, hayvan severlerin ilgisini Papağanlar arasında en çok bu türe yoğunlaştırmıştır. Ömürleri 80-90 yıl civarında değişen bu Papağanların iyi bir bakım ve ilgiyle bin kelimeye kadar ezberleyebilmeleri, sorulan sorulara mantıklı cevap vermeleri, bu Papağan türünü oldukça özel yapmaktadır. Jako papağanını beslemek zor değildir. Çünkü, yeterli ilgi ve bakımla ne istediğini anlayabileceğiniz bir hale gelirler. Eğitimini vermeden önce bu Papağanların tohum, meyve, hindistan cevizi gibi besinlerle beslendiğini bilmek size kolaylık sağlayacaktır.


Jako Papağanları, yeni durumlarla karşılaştıklarında gergin, ürkek ve sinirli davranışlar gösterebilirler. Bu durumlarda herhangi bir tehdit edici unsur gördüğünde saldırabilir. Bu yüzden de dikkatli olmak gerekir. Çünkü gagaları oldukça güçlüdür. Jako Papağanları sevimliliği ile çok dikkat çeker fakat yeterince ilgi gösterilmediğinde, tüylerini yolmaya başlarlar. Bu durum, Jako Papağanlarında oldukça sık görülen bir davranış bozukluğudur.

Bakım

Aşağıdaki listede papağan türleri bakım zorluğu bakımından sıralanmıştır. Sıralama ölçütü olarak gürültü düzeyi, eğitim zorluğu, etrafı kirletme derecesi ve daha çok tecrübeli papağanseverlere uygun olup olmaması hususları göz önünde bulundurulmuştur.
Her ne kadar bu sıralama genel bir yol gösterici olsa da her papağan kendi içerisinde değerlendirilmelidir. Bir jako çok gürültücü olabileceği gibi bir kakadu da son derece sessiz olabilir. Keza bir macaw çok müşfik olabileceği gibi bir cennet papağanı da son derece saldırgan olabilir. Dolayısıyla insanlarda olduğu gibi papağanların da bir kişilik yapısı vardır ve her biri ayrı bir birey olarak değerlendirilmelidir.

Banyo

Papağanlar hem cilt ve tüy sağlıklarını korumak, hem de parazitlerden arınmak amacıyla banyoya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca banyo, ciltlerinden dökülen ve bazı durumlarda insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilen tozları azaltmaya yardımcı olur. Banyo için duş başlığı veya çiçekçilerin sıklıkla kullandığı sprey kullanılabilir. Sağlık açısından suyun papağanın burun deliklerine kaçması engellenmeli ve su çok tazyikli akıtılmamalıdır. Kullanılacak suyun mutlaka ılık olması ve banyonun ardından papağanın cereyan almayan ve sıcak bir ortamda kuruyana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Akşam vakitleri banyo için uygun değildir zira uyumadan önce tüyler tam olarak kurumamakta ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Sıcak mevsimlerde haftada 3-4, soğuk mevsimlerde ise haftada 1-2 kez banyo kafidir.

Kanat kesimi

Uçarken sağa sola çarparak kendisini yaralamasını engellemek, evcilleştirme sürecini kısaltmak ve açık unutulacak kapı-pencere vs. gibi yerlerden kaçışları engellemek amacıyla orta-büyük boy papağanlarda kanat tüyleri kesilebilmektedir. Bu hususta aleyhte ve lehte pek çok görüş bulunduğundan bu husus sadece anlatılmakla yetinilecek ve herhangi bir yorumda bulunulmayacaktır. Aşağıdaki resimlerde gri papağanın kanat ayarlamasının nasıl yapıldığı görülmektedir. Papağanların yere şiddetli düşmesini engellemek ve havada süzülmelerini sağlamak amacıyla kanat uçlarında 3 tüy bırakılması gerekmektedir.

Birincil tüyler dışarı doğru bakarken ikincil tüyler içeri doğru yani vucuda doğru bakarlar.
Kanat ayarı için keskin bir makas kullanılmalı ve makas gövdeden kanat ucuna doğru tutularak kesme işlemi yapılmalıdır. Evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden kanat ayarının papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır. Kanat tüyleri birkaç ay içerisinde uzadığından sürekli kontrol edilmeli ve kesim tekrarlanmalıdır.
Çok Önemli Not: Kanat ayarı papağanın sadece ve sadece bulunduğu yerden daha yükseğe çıkmasını engeller. Ayrıca kuvvetli rüzgar durumunda papağanınız kolaylıkla havalanabilir. Dolayısıyla tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Tırnak kesimi

Papağanlar doğal ortamda buldukları ve törpü görevi gören taş, dal, toprak vb malzemelerden kafes ortamında mahrum kalmaktadırlar. Dolayısıyla tırnakları zaman zaman çok fazla uzamakta ve sivrilmekte, bu durum ise hem sahibi açısından hem de kendisi açısından sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden tırnak aşağıda görülen aparat yardımıyla dikkatlice kesilmelidir. Tırnağın içerisinden küçük bir kılcal damar geçtiğinden derin kesilmesi çok büyük kan kaybına yol açabilmektedir. Kanın durdurulması amacıyla tırnak mısır ununa bulanabilir ya da küçük bir parça mısır hamuru bu bölgeye yapıştırılabilir. Tırnak kesimi aşağıdaki şekilde ve 1-2 mm'yi geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.
Yine kanat kesiminde olduğu gibi evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden tırnak kesiminin papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır. Tırnakların kesilecek raddeye gelmemesi amacıyla piyasada kolaylıkla bulunabilen törpü tünekler de kullanılabilmektedir.

Temizlik

Tüm yemlik ve suluklar ilk kullanımdan önce, daha sonraki kullanımlarda ise haftada 2-3 kez temizlenmelidir. İlk kullanımdan önce yemlik ve suluklar çamaşır suyu / su karışımında bir süre bekletilmeli ardından da bol suyla ve koku kalmayıncaya kadar durulanmalıdır. Daha sonraki temizliklerde bulaşık deterjanı ve sünger kullanılabilir, ancak yine bol suyla durulanmalıdır. Kafesin alt sürgüsünde bulunan kağıt her gün değiştirilmeli; alt ızgara haftada 2-3 kez, tünek ve kafes ise ayda bir kez temizlenmelidir.





 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…