İzmir’de 2200 Yıllık Heykel Kaldırılarak Yerine Osmanlı Tuğrası Dikildi

Evla yapma lütfen şu heykelin nesi var söylermisin bizlere..
Nedir bu osmanlı merakı bu adamlarda,sen bilirsin kesin biraçıklama yapıver bize lütfen..
Sırf iki tane meme belli oluncamı heykeller kalkıyor sence...
Memeye sıra gelene kadar daha önemli meseleler var memlekette...
Bunlar tarih kokuyor,turist bile senden benden daha çok değer veriyor bunlara..

Bir yere heykel dikilirken, o yerle alakalı orayı temsil edecek, orayla özdeşleşecek birşey olması gerekiyor benim mantığıma göre. Zamanında dikilen o heykellerin ilçe açısında tarihi ve turistik değeri varmış.
Şimdi yerine dikilen osmanlı tuğrasını düşürsek, Osmanlı devleti ve Torbalı ilçesi deyince aklınızda herhangi birşey çağrışıyor mu? Benim gelmiyor varsa gelen söylesin? Mesela Manisa, Amasya vs . illeri sayarsın oraları Osmanlı devletiyle ilişkilendirebilirsin, şehrin orta göbeğine dik tuğrayı, tarihi açıdan, temsil edebilir değeri var.
Ama sen gider Torbalıya hiç gereği yokken bunu yaparsan kel alaka derler adama. Diktikleri de metalden yapılmış, hiç estetik değil, manasız yani.

Tarihi eserleri kabullenenmiyorlar konunun özeti bu sadece..
Varsa yoksa osmanlı olsun onlara göre,heykel kimin umurunda ..
Birde kadın figürüyse tamam,kaldır gitsin.

Tarihi eserleri kabullenenmiyorlar konunun özeti bu sadece..
Varsa yoksa osmanlı olsun onlara göre,heykel kimin umurunda ..
Birde kadın figürüyse tamam,kaldır gitsin.
İşte herşeyde mantık aramaya çalışıyoruz hata yapıyoruz. Şehir planlama nedir, kültürel, tarihsel miras nedir bu kadar ince düşünmeye gerek yok doğru. Osmanlıdan gerisi yalan ne de olsa.

Heykelleri sevmem abla oldum olasi osmanliyida severim yok memede tutude degilim ben yurtdisina gidip yiyip icip gezen tiplerdenim muze vs bana gore degil anla sen

Aynen katılıyorum, Ege bölgesinde bir Efe heykeli garipsenmez çünkü Ege'nin tarihinde var veya bir Zeus heykeli, Meryem Ana heykeli sakil durmaz.

Örneğin giderde kızkumu plajında fakir balıkçıya aşık olan kralın kızını tasvir eden heykeli kaldırıp yerine Ankara kedisi heykeli koyarsanız ne oluyor yahu derler.

Yine misal Ankara'da Eti güneşi oranın sembolüdür, seğmenler ona keza, transformers ne alakaydı, bunu çok eleştirdim zamanında, tarihini mi yansıtıyordu kültürümüzde mi vardı? Birde dünya paraya yaptırıldılar, bu heykeller kalkınca şahane, Ankara kedisi, seğmen yerine transformers konunca süper olmuş denir mi? Denmemeli.

Son düzenleme:
Heykelleri sevmem abla oldum olasi osmanliyida severim yok memede tutude degilim ben yurtdisina gidip yiyip icip gezen tiplerdenim muze vs bana gore degil anla sen

Tarih ama onlar,bu birazda meraktır incelersin bakarsın,ben bakarım mesela heykele hep derim kaç yollardır bunlar burada diye...

Doğru birşey yapmışlar. Heykel ahlaksız; ensar ahlaklı.

Bu yeni yapılan Osmanlı Tuğrasına beğendim diyip ben eskiyi sevmem demek garip bir çelişki olmuş, neyse diyip geçiyorum.
Bu kaldırılan heykelin amacı, şehrin içine gelenlere merak uyandırıp 3 km ötede duran Metropolis Antik Tiyatroya ilgi çekmekti.( Metropolisten çıkan kalıntılar Torbalı`da değil İzmirdeki müzede sergilendiği için böyle bir yola başvuruldu sanırım) Geçmişi en fazla 10 yıl olan bu heykel amaca da hizmet ediyordu. Ansızın bir gecede kaldırılmış, iki gün sonrada Abdülhamit`in tuğrası dikilmiş oraya. Kimselerin haberi olmadan. Şimdi kalkıp ooy güzel olmuş demek saçma, oysa bu meydanın az ilerisinde Abdülhamit`ten kalma o dönemde at çiftliği olarak kullanılmış bir yeşillik alan var, oraya bu tuğra dikilseydi anlamlı olurdu.
Açıkta kalan meme yada bacak sorun değil bana göre, amaç daha geçmişi unutup osmanlıcılığı dikte etmek.
Umarım bir gün yolunuz düşer ve gezme şansını yakalarsınız

Metropolis Antik Tiyatro

Roma Hamamı Palaestra Kompleksi Anadolu’nun En Özgün Yapıları Arasında
Ben gittiğimde giriş 5 tl idi.
Edit: Resim paylaşmak istedim ama link olarak çıktı. Merak edenler googledan daha fazla bilgiye ulaşabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tarih ama onlar,bu birazda meraktır incelersin bakarsın,ben bakarım mesela heykele hep derim kaç yollardır bunlar burada diye...
Bi ara izmir metrosunda vardi neler ettiler heykele ciplak diye:) ben heykel olsun tarihi yapi olsun bayilirim en sekilsizi bicimsizi bile olsa farketmez gidip de bunun tipi bozuk yikin kaldirin heykel gunah vs gibi seyler bence gelismis toplumun yapacagi seyler degil

Bir fotoğraf vardı bulamadım onu şimdi .. Cansız mankenler (kafaları bile yok) Yan yana 4 tane manken, kırmızı gecelik giydirmişler. İç çamaşırı falan satan bir mağaza vitrini.. Kaldırımda vitrini izleyen 4 sarıklı...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…